Ο εύκολος τρόπος να κάνετε νέες γνωριμίες και σχέσεις!
Με περισσότερα από 535.000 μέλη,
το Sxeseis.gr είναι το μεγαλύτερο ελληνικό site γνωριμιών.
Το Sxeseis.gr συνδυάζει με μοναδικό τρόπο λειτουργίες κοινωνικής δικτύωσης ,σελίδας γνωριμιών, forums και chat rooms δίνοντας στα μέλη του περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες επικοινωνίας και γνωριμίας, από οποιοδήποτε άλλο μέσο.
Μάθετε περισσότερα για το Sxeseis.gr
Είμαι :
Ενδιαφέρομαι για :
Ημ. Γεννήσης μου :
Κατοικώ :
Νομός :
Περιοχή :
Ουπς! Ξεχάσατε να συμπληρώσετε κάποιες πληροφορίες!
Ουπς! Η ημερομηνία γέννησης δεν είναι σωστή!
Εγγραφή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε

Θανατικη ποινη.Υπερ ή κατα?

Επιλέξτε σελίδα: (1-2)
Σελίδες 12

BARON

# 1 στις 9/7/2003
author
Ανδρας / 47 / Ελεύθερος
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Καλλιθέα
Θέματα: 14
Απαντήσεις: 69
'Aρεσαν+: 0%

Θανατικη ποινη.Υπερ ή κατα?

Εδω δεν εχει τριτη λυση kostas_1966.
Ειστε ή υπερ ή κατα.Αν θελετε αιτιολογηστε το κιολας.Εγω δεν εχω συγκεκριμενη αποψη.
Αιμα,στεμμα,σπερμα. *** Βαρον ***

ste76

# 2 στις 9/7/2003
author
Ανδρας / 47 / Σε σχέση
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Περιστέρι
Θέματα: 9
Απαντήσεις: 175
'Aρεσαν+: 0%
Κατα

ασε τον/την να σαπιζουν με ενα ποτηρι νερο και μουχλιασμενο ψωμι μεχρι να πεθανουν, γιατι να τους σκοτωσεις και να τους δωσεις την ευχαριστηση οτι δεν πονεσαν ενω μπορεις να τους βασανισεις;

# 3 στις 9/7/2003
author
Ανενεργό μέλος
Θέματα:
Απαντήσεις:
'Aρεσαν+: %

Κι' όμως φίλε μου...!!

Αν και δεν έχω την τάση -λόγω συνηθειών- να βρίσκω την γκρίζα λύση στα "φλέγοντα" της ζωής....εδώ πρόκειται για μια ακραία περίπτωση εφαρμογής "ανθρώπινου" νόμου σε ένα τόσο αξιόποινο παράπτωμα που να επισύρει την διττή αυτή επιλογή..

Όσο λοιπόν κι' αν η "αναρχική" μου γνώμη σοκάρει τους αγαπητούς φίλους εδώ, η άποψη μου για το υπέρτατης αξίας αυτό θέμα είναι μία, πάγια και αδιαπραγμάτευτη.

Ούτε υπέρ ούτε κατά, αλλά σε αντίθεση με τους νόμους που έχουν να κάνουν με οτιδήποτε άλλο εκτός από την αφαίρεση ζωής (μαζικά ή μη), την προώθηση ναρκωτικών σε παιδιά και τον βιασμό η επιθυμία μου είναι μία και λέγεται :

A Y T O Δ Ι Κ Ι Α !

Δώστε τον βιαστή του μικρού παιδιού και της ανυπεράσπιστης γυναίκας στους ανθρώπους τους....

Aυτοί και μόνο έχουν το δικαίωμα της γνώσης, για το αν η τιμωρία θα είναι να τον κάνουν από μέλος της οικογενείας τους!!!!!!!!!!!!!! έως κατακρεουργημένο κτήνος.

BARON συγχαρητήρια για το θέμα σου....

FALCON

# 4 στις 9/7/2003
author
Ανδρας / 56 / Σε σχέση
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Μαρούσι
Θέματα: 22
Απαντήσεις: 113
'Aρεσαν+: 0%
Ειμαι υπερ της θανατικης ποινης.
Ο ανθρωπος που αφαιρει τη ζωη καποιου αλλου εκ προμελετης ειναι δολοφονος!
Ο εμπορος ναρκωτικων που στελνει μικρα παιδια προωρα η και σταδιακα με μαθηματικη ακριβεια στον...αλλο κοσμο ειναι δολοφονος!
Το καθαρμα εκεινο που θα βιασει και θα στιγματισει για το υπολοιπο της ζωης μια γυναικα ειναι δολοφονος!
Ο προδοτης της πατριδας ειναι δολοφονος!
Ναι ειμαι υπερ της θανατικης ποινης!!

GEORGE_M

# 5 στις 9/7/2003
author
Ανδρας / 47 / Ελεύθερος
Ν. Θεσσαλονίκης / Εύοσμος
Θέματα: 1
Απαντήσεις: 6
'Aρεσαν+: 0%

Ναι

ΣΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ" ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΑΣ.
ΟΠΟΤΕ ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ.
Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.

split

# 6 στις 9/7/2003
author
Γυναίκα / 60 / Ελεύθερη
Κύπρος
Θέματα: 57
Απαντήσεις: 1.437
'Aρεσαν+: 0%

Υπερ

Είμαι υπέρ της θανατικής ποινής, σε περιπτώσεις ακραίες.

Κάποιος που σκότωσε, βίασε μια φορά για μένα θα πρεπε να καταδικάζεται σε ισόβια, επειδή Άλλος θα τον κρίνει.

Όταν όμως έχουμε ένα ψυχοπαθή, η ένα κατά συρροή δολοφόνο, η θανατική ποινή είναι αναγκαίο κακό για την προστασία αθώων.

Ο δυσκολότερος δρόμος στη ζωή είναι ο δρόμος της καρδιάς σου...

koyrsaros

# 7 στις 9/7/2003
author
Ανδρας / 59 / Παντρεμένος
Ν. Θεσσαλονίκης / Καλαμαριά
Θέματα: 226
Απαντήσεις: 1.831
'Aρεσαν+: 0%
Πολλοί ηγέτες του σημερινού κόσμου, θέλουν τη θανατική ποινή επειδή διασπείρει το φόβο και τον τρόμο.

Ισως πρέπει να επανέλθει η θανατική ποινή για ορισμένες κατηγορίες (βιαστές , δολοφόνους , εμπόρους ναρκωτικών , παιδεραστές κ.λ.π)

Για την Ιστορία, οι ΗΠΑ είναι η τελευταία χώρα του «Δημοκρατικού κόσμου» που διατηρεί τη θανατική ποινή και μια από τις έξι του πλανήτη που εκτελεί ανήλικους

ste76

# 8 στις 9/7/2003
author
Ανδρας / 47 / Σε σχέση
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Περιστέρι
Θέματα: 9
Απαντήσεις: 175
'Aρεσαν+: 0%
Υπαρχουν αρκετοι ανθρωποι που τους τσουρουφλισαν για να βρουνε οτι ειχανε σκοτωσει το λαθος ατομο. Και μην μου πειτε οτι ειναι λιγες αυτες οι περιπτωσεις, γιατι σορρυ κιολας θα εισαστε μλκς. Και σε εναν μονο να ειχε συμβει αυτο τι θα λεγατε στους συγγενεις και την οικογενεια του; Λαθος; να δω ποιος θα γλιτωνε εσας μετα

Οσον αφορα την θανατικη ποινη σε καποιες κατηγοριες εγκληματιων, συνεχιζω να πιστευω οτι δεν αποτελει λυση. Ναι george χανεις ισως λεφτα, ειναι να παρακαλας ομως μην γινει καμια στραβη και πανω σε νευρα θολωσεις και σκοτωσεις...τι...αυτη ειναι αλλη περιπτωση; τριχες τα ιδια ειναι ο σκοπος δεν αγιαζει τα μεσα. Και εσενα θα επρεπε (δεν αναφερομαι στο ατομο σου ετσι να σε τσουρουφλισουν και ας μην μπορουσες να θυμηθεις τι εκανες.

Και η αυτοαμυνα...α αλλη περιπτωση αυτη θα πει καποιος. Τι λες, σοβαρα; μπηκε κλεφτης στο σπιτι και τον σκοτωσες; μπορει να μην κουβαλουσε καν οπλο αλλα εσυ του την μπουμπουνησες ενω θα μπορουσες να του ειχες φερει το καδρονι στο κεφαλι...τι προτιμας, καρεκλα η' ενεση; Για τελευταιο δειπνο;

Βαριεμαι να συνεχισω αν θελετε δινω και αλλα παραδειγματα

blur_28

# 9 στις 9/7/2003
author
Ανδρας / 50 / Ελεύθερος
Ν. Αττικής (Ανατολική) / Αρτέμιδα
Θέματα: 21
Απαντήσεις: 197
'Aρεσαν+: 0%

Το πείραμα και Φουκώ!

Στην Αμερική πριν αρκετά χρόνια είχε γίνει ένα πείραμα από ειδικούς επιστήμονες, με θέμα τη συμπεριφορικές μεθόδους διδασκαλίας και γενικότερα τη λογική της ποινής πάνω στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Είχαν πάρει τυχαίο δείγμα πολλών ανθρώπων, διαφόρων τάξεων, επαγγελμάτων και επιπέδου. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, τους δώσανε το ρόλο του κριτή! Μπροστά τους, υπήρχε ένας κατάλογος ερωτήσεων που έπρεπε να απαντηθούν, ένας διακόπτης ηλεκτρικής εκκένωσης και ένα ποτενσιόμετρο που ανέβαζε την ένταση του ρεύματος σε βαθμίδες, από ελάχιστο ως θανατηφόρο!

Στον άλλο θάλαμο, ηθοποιοί - μαθητές, κατάλληλα εκπαιδευμένοι για τις ανάγκες του πειράματος, καλωδιομένοι, σε ηλεκτρική καρέκλα, έτοιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις.

Οι 'κριτές' δεν ήταν αναγκαίο να πατήσουν το κουμπί, θα το έκαναν όσο θέλανε μέχρι το πέρας των ερωτήσεων. Μπορούσαν σταδιακά, αν ήθελαν να ανεβάζουν και την ένταση του ρεύματος! Φυσικά ήταν fake.....αλλά δεν το ξέρανε!

Τα αποτελέσματα συγκλόνισαν την επιστημονική κοινότητα! Είχε ξεφύγει και απ'το μπιχεβιοριστικό μοντέλο εκπαίδευσης σε ένα επίπεδο ανεξήγητης βίας! Είτε μιλάγαμε για απλούς ανθρώπους, είτε για μορφωμένους, είτε για πλούσιους, είτε για φτωχούς, ένα ποσοστό πάνω απ'το 60% είχε φτάσει την ένταση του ρεύματος στο 'θανατηφόρο'! Στις ερωτήσεις των επιστημόνων, το θεωρούσαν λογικό να τιμωρηθεί κάποιος για την άγνοιά του! Όσο περισσότερο κλαίγανε και οδύρονταν οι ηθοποιοί, τόσο περισσότερο 'ηδονιζόντουσαν' οι 'κριτές' και πατάγανε το κουμπί! Μερικοί μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν στο τέλος......γιατί οι 'αμαθείς' δεν πεθάνανε!

Τα αποτελέσματα δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας στην Αμερική! Μόνο σε επιστημονικά περιοδικά της Ευρώπης! Εγώ το έμαθα απ'τον καθηγητή της Γνωστικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο......

Ξέρετε τι λένε στα παιδάκια τους, οι υποστηρικτές της θανατικής ποινής, στο Αμέρικα; Ότι είναι ο μόνος τρόπος για να λυτρωθεί το θύμα απ'το βασανιστήριο των αμαρτιών του! Πρέπει να βγει η ψυχούλα του, για να συναντήσει τη συγχώρεση του Θεού!

Την αυτοδικία την εισήγαγε πρώτος ως 'φιλοσοφική' έννοια ο Μισέλ Φουκώ. Ο θεωρητικός του νεο-φασισμού! Αυτός έλεγε ότι πρέπει η θανατική ποινή να γίνεται απ'το πλήθος δημόσια, για να λειτουργεί ως καθαρτήριο! Μακάριζε τη λαμπρότητα των βασανιστηρίων, την θανατική μυσταγωγία με τους δήμιους του μεσαίωνα, όπου το πλήθος ζητωκραύγαζε! Όλα θεωρητικοποιημένα (θεωρείται ένας απ'τους κορυφαίους φιλοσόφους του 20ου αιώνα), μέσα από ένα βιβλίο 430 σελίδων με τίτλο: "Επιτήρηση και τιμωρία - Η γέννηση της φυλακής", 1976. Σας δίνω ένα απόσπασμα:

"Μπορεί σήμερα να ντρεπόμαστε για τις φυλακές μας. Όμως, ο 19ος αι. ήτανε υπερήφανος για τα φρούρια που έχτιζε ακόμα και μέσα στο κέντρο των πόλεων. Γοητευόταν από την καινούργια αυτή εκδήλωση ηπιότητας που αντικατέστησε τα ικριώματα. Και ναρκισσευόταν με την ιδέα ότι δεν τιμωρούσε πια τα σώματα, κι ότι ήξερε τώρα πως να αναμορφώνει τις ψυχές. Αυτοί οι τοίχοι, αυτά τα σίδερα, αυτά τα κελιά αντιπροσώπευαν μια ολόκληρη επιχείρηση κοινωνικής ορθοπεδικής.
.......
Η φυλακή θα πρέπει να ανατοποθετηθεί μέσα στον σχηματισμό αυτής της κοινωνίας της επιτήρησης."

Φυλακή δηλαδή με μουχλιασμένο ψωμί! Θάνατος παραδειγματικός, με το όχλο να κραυγάζει!

Υ/Γ: Σκατόφατσα......



Το μέλος blur_28 έχει επισυνάψει το αρχείο: Fouko.jpg (15.58KB)
Αυτό το αρχείο έχει γίνει download 694 φορές

kostas_1966

# 10 στις 9/7/2003
author
Ανδρας / 57 / Ελεύθερος
Ν. Αχαϊας / Λαμπίρι
Θέματα: 32
Απαντήσεις: 185
'Aρεσαν+: 0%

Και ομως υπαρχουν παραλλαγες!

BARON.
Το γεγονος και μονο οτι δεν εχεις αποψη σημαινει οτι δεν σε καλυπτει ουτε το ναι ουτε το οχι.
Το γεγονος επισης οτι εχουμε να εξετασουμε δυο ακρα αντιθετα στο ιδιο θεμα μας οδηγει απλα στη βεβαιοτητα οτι υπαρχει σιγουρα μεση οδος.Ειναι η ισορροπια του σχοινοβατη,το balance,μ'αλλα λογια εκει που βρισκεσαι BARON εσυ σχετικα με αυτο το σοβαροτατο θεμα που εθεσες.Εγω θα προσπαθησω να οριοθετησω και να ταυτοποιησω τη μεση οδο.Ετσι για να πατησεις πιο στερεα στην ουδετερη σου αποψη.
Θανατικη καταδικη λοιπον.Μεγα θεμα.Εχει διχασει τον κοσμο.
Εγω μια ταπεινη γνωμη θα εκφρασω φυσικα.Ειμαστε ως ανθρωποι υποκειμενα κι ετσι οι αποψεις μας δεν εχουν αντικειμενικη χροια.Ενα θεμα για να το δεις ολοκληρωτικα πρεπει να εισαι εξω απο αυτο.Η ζωη μας ειναι τρισδιαστατη(οπως εμεις οι ανθρωποι την εννοουμε και την βιωνουμε)απαρτιζομενη απο ΤΟΠΟ-ΧΡΟΝΟ-ΟΝΤΟΤΗΤΑ.Αυτες οι 3 διαστασεις ειναι δεμενες μεταξυ τους οποτε καταλαβαινεις...δεν μπορουμε να αποστασιοποιηθουμε...γιατι...εμεις ειμαστε τα οντα στο χωροχρονο!
Μακρυγορησα ομως και κουρασα ενδεχομενως.Στο θεμα παλι.
Ο ανθρωπος δεν ειναι ο εξουσιαστης της ζωης και του θανατου.Ποτε δεν ειχε τον ελεγχο τους,τωρα προσπαθει με την κλωνοποιηση αλλα δεν βλεπω φως...οσο για τον θανατο ηταν και ειναι παντα μη αναστρεψιμος.
Ειναι λοιπον μεγα λαθος να παιζει τον ρολο του "κλειδοκρατορα" και να αφαιρει ζωες.Το ανθρωπινο λαθος ειναι δεδομενο.
Ο ste76 εχει τη σωστοτερη προσεγγιση:"Υπαρχουν αρκετοι ανθρωποι που τους τσουρουφλισαν για να βρουνε οτι ειχανε σκοτωσει το λαθος ατομο. Και μην μου πειτε οτι ειναι λιγες αυτες οι περιπτωσεις, γιατι σορρυ κιολας θα εισαστε μλκς. Και σε εναν μονο να ειχε συμβει αυτο τι θα λεγατε στους συγγενεις και την οικογενεια του; Λαθος; να δω ποιος θα γλιτωνε εσας μετα"ste76.
Συμπερασματικα λοιπον λεω ΟΧΙ στη θανατικη ποινη.
Τωρα βαζοντας στο ...μπλεντερ τις διαφορετικες αποψεις του ste76 και του GEORGE_M εξαγω το εκχυλισμα τους οπερ μεταφραζομενο σημαινει οτι βγαζω τη δικη μου"χτυπημενη"αποψη.Η οποια τι λεει?Ναι ας πληρωνουμε για ολους αυτους τους κολασμενους δαιμονες που λεγονται συνανθρωποι μας.Ας μην ειναι μουχλιασμενο το ψωμι τους.Ας πινουν και καφε ενιοτε,οχι μονο νερο.Ας ζησουνε.
Για να μπορουν να σπανε πετρες,να λυγιζουν σιδερα και οτιδηποτε αλλο χρειαζεται για να υπηρετουν το κοινωνικο συνολο.Πουθενα αλλου δεν ειμαι υπερ της σκλαβιας εδω ομως βρισκει προσφορο εδαφος.Στα νταμαρια,τα ορυχεια,τα λατομεια και οπου αλλου χρειαζεται ανθρωπινο δυναμικο.Να δουλευει νυχθημερον δωρεαν για φθηνοτερα αγαθα στους φορολογουμενους νομοταγεις πολιτες.Και,φυσικα,η αλυσιδα παντα στο ποδι του ρεμαλιου.Και να μην μπορει να αυτοκτονησει φυσικα,να μην ξεφευγει πουθενα.
Τι χρωμα θα εχει ο καταδικος μας τοτε BARON?Φερε στο νου σου τις στολες των καταδικων.Ασπρομαυρες σαν το τομαρι της Ζεβρας ε?Η στολη τους μετα απο σκληρη καθημερινη δουλεια στην υπαιθρο βαφεται με το χρωμα του προσωπου τους λοιπον.ΓΚΡΙΖΑ.!!!Δεν χρειαζεται πλυντηριο για να γκριζαρουν τα χρωματα!
Αυτο ειναι το καλυτερο.Για να μπορουμε κιολας να ζητησουμε συγνωμη απο καποιον που αποδειχτει μελλοντικα αθωος!
Εν κατακλειδι λοιπον ουτε ζωη ουτε θανατο στον ενοχο.Ζωντανος-νεκρος ειναι το καλυτερο.Παντα κατα την ταπεινη μου αποψη.Και GEORGE_M θαχεις δεκαπλα οφελη απο αυτα που θα πληρωνεις για το καθε παλιομουτρο.
Ετσι ste76 νομιζω βασανιζονται καλυτερα απο το να καθονται με ψωμι και νερο.
Στο μονο που δεν συμφωνω μαζι σου ειναι στην αυτοδικια.Εκει θα παρω το μερος (για πολλοστη φορα)του Nicks.Διοτι πολυ απλα...μες το σκοταδι αντε να δεις τι κραταει ο κλεφτης.Συγνωμη που μισοζαλισμενος απ'τον υπνο μου,το μεθυσι μου ή οτι αλλο γουσταρω στο σπιτι μου δεν θα του κανω την πρεπουσα υποδοχη που αρμοζει το...πρωτοκολλο.
Θα με ευγνωμονει η ψυχη του ομως μετα θανατον που την λυτρωσα απο τα μαρτυρια του μελλοντικου ζωντανου-νεκρου.Καλυτερα ο θανατος ο μαυρος παρα η γκριζα η ατιμωση!!!
koyrsare ετσι ειναι οπως τα λες ομως...συνετιστηκαν στην USA?Επεσε η εγκληματικοτητα ανα τα χρονια?
Τι να καταλαβουν οι ανηλικοι βρε παιδια απο τιμωρια.Ο εφηβος αψηφα το θανατο,το μυαλο του φτερουγιζει,η ψυχη του χορευει στα ματια!
Του δινουν πρωτα το οπλο αφου επιτρεπεται η οπλοφορια ασυστολα,καθε σπιτι εχει τουλ.ενα οπλο,και μετα του ζητουν το λογο γιατι το χρησιμοποιησε.
Ε,δεν αντεχω θα πω παροιμια παλι.
"Με εβαλες να πατω στις λασπες και μετα με ρωτησες γιατι λερωσα τα παπουτσια μου"!
Σε ευχαριστω BARON που με εβγαλες απο τη ληθη για λιγο.
Και τωρα επιστροφη στο κελυφος...

Μη δειχνεις το δαχτυλο σου γιατι θα σου το φανε

# 11 στις 9/7/2003
author
Ανενεργό μέλος
Θέματα:
Απαντήσεις:
'Aρεσαν+: %
Παρεμβολή...παράθεση "γκρίζας" σκέψης μιας εκλιπούσης "κρανιολαμπίδας" (κατά Ζουράρη) που "έφεξε" στην εποχή των πυγολαμπίδων...

Αποσπάσματα από αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη.
"Mέσα σε μια εποχή που βασανίζεται από την κολασμένη ακοσμία του Σαρτρ, τον πανσεξουαλικό στωικισμό του Φουκό, τον παγανιστικό μηδενισμό του Xάιντεγκερ, τον απάνθρωπο εμπειρισμό των θετικιστών και αυτού πολλές φορές του Karl Popper, την ανώνυμη αποδόμηση του Nτεριντά, τη νομικιστική πολιτειολογία του Xάμπερμας και, τέλος, τη μάλλον αναχρονιστική πραγματοκρατία του Rorty, ο Kαστοριάδης αντέταξε ένα φιλοσοφικό λόγο ελπίδας, με όλα τα αρνητικά γνωρίσματα κάθε καταφατικής προτάσεως· την ευπιστία δηλαδή και την ουτοπικότητα.

Σε μια συνέντευξή του ο Kαστοριάδης είχε δηλώσει ότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι ζούμε σε μια εποχή παρακμής. Aφήνουμε κατά μέρος τη μεταφορά, για το πότε υπάρχει η παρακμή και τι είναι τέλος πάντων η ακμή. Tο γεγονός όμως ότι έχουμε επίγνωση της κατάστασης που δημιουργήσαμε, ότι η διάλυση των μεγάλων κωδίκων του παρελθόντος ήρθε ως αποτέλεσμα των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, κατά τους τελευταίους αιώνες, για την κατάκτηση του πλανήτη, μας δίνει το μοναδικό προνόμιο του αυτοκρινόμενου όντος. Kατά πόσο μπορούμε να είμαστε αυτόνομοι και αυτοθεσμιζόμενοι μέσα στην παρούσα «παρακμή», όπως πρότεινε ο Kαστοριάδης, είναι μια άλλη υπόθεση. Aς θυμηθούμε εκείνη τη μοναδική πρόταση του Πλάτωνα: «πολιτεία γαρ τροφή ανθρώπων εστί, καλή μεν αγαθών, η δε εναντία κακών» (Mενέξενος, 238 VIII C).

Tι πολιτεία, λοιπόν, έχουμε σήμερα; H απάντηση είναι εύκολη και για τούτο αποκαρδιωτική. Zούμε, λοιπόν, σε μια πολιτεία που προωθεί την ετερονομία και την εσωτερική τυραννία, την προσωπική ιδιοτέλεια και τη συλλογική χειραγώγηση. Zούμε σε μια πολιτεία που αρνείται να αναθρέψει πολίτες με ελεύθερο ήθος και να τους προσφέρει ελευθερία δράσεως. Zούμε σε μια πολιτεία που δεν επιτρέπει σε καινούριους ορίζοντες στοχασμού να ανανεώσουν τα σύμβολα και τις τελετές που μας ενώνουν και μας καθιστούν μέλη ενεργά μιας κοινής πορείας, μιας κοινής πολιτικής, που αφορά τη στάση μας απέναντι στο παρελθόν, τον κόσμο και, τέλος, το μεγαλύτερο φόβητρο της ζωής, το σώμα μας.

Tέλος, κινούμεθα σε μια πολιτεία που δεν θέλει να γνωρίζει τις πραγματικές μας σκέψεις, μας στερεί από κάθε μεταφυσική δικαίωση της ύπαρξης που έκανε κάθε γενιά του παρελθόντος να φαντάζει εξίσου νόμιμη μέσα στην ιστορία· μια πολιτεία που μας εξαναγκάζει να ζητάμε διεξόδους στην ανωνυμία των μαζών, των μεγαλουπόλεων και των τηλεοπτικών θεαμάτων, στον ανανταπόδοτο έρωτα, το ανοργασμικό σεξ, τον εθισμό σε μιαν άδεια ζωή, που τελικώς μας ικανοποιεί, και συσκοτίζει μέσα μας αυτά που, σε ελάχιστες προνομιακές στιγμές, ανακαλύπτουμε δίπλα σε κάποιον άλλο.

Στη μνημειακή Φαντασιακή Θέσμιση της Kοινωνίας ο Kαστοριάδης θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτό το πρόβλημα, για το ποια είναι η σχέση ατόμου και δομών, με ποιο τρόπο το άτομο εσωτερικεύει τις υφιστάμενες φαντασιακές σημασίες, για το πώς παραμένει ως ανενεργή δυνατότητα στον καπιταλισμό και, τέλος, για το πώς βιώνει το χρόνο και τη χρονικότητά του. Για τον Kαστοριάδη υπάρχουν δύο κεντρικές διαδικασίες, το λέγειν και το τεύχειν, η ομιλία και η πράξη, δηλαδή η συμπληρωματικότητα αμφοτέρων, μέσα στην κοινωνική σφαίρα. Mέσα από τις διαδικασίες αυτές ο Kαστοριάδης βλέπει αυτό που ονομάζει αυτοθέσμιση και αυτονόμηση της κοινωνίας να αναδύεται μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και τη συλλογική δράση. Mέσα από τις πράξεις αυτές, τα άτομα κατορθώνουν να βρουν τις κοινές τους συνισταμένες και να εντοπίσουν περιοχές συγκλίσεως των ενεργειών τους.

Tο λέγειν και το τεύχειν εξασφαλίζουν τη χειραφέτηση των ανθρώπων από τους μεγάλους κώδικες, τη Θρησκεία, το Θεό, το Kόμμα, τον Hγέτη, την τεχνοκρατία και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική αυτοδημιουργία του ατόμου. Eδώ φυσικά κάποιος φιλύποπτος θα εντόπιζε μιαν επιστροφή στην αρχή του άθεου υπαρξισμού του Σαρτρ ότι ο άνθρωπος επινοεί τον εαυτό του. Για τον Kαστοριάδη ωστόσο η αυτοδημιουργία, η αυτοθέσμιση, η αυτοδικία και τέλος η αυτονόμηση αποτελούν τα μόνα προτάγματα, όπως τα αποκαλεί, ικανά να αποτελέσουν συλλογικά οράματα μιας κοινωνίας. Mόνο αν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους απέναντι στον εαυτό τους ως όντα κοινωνίας, μόνο τότε η διαδικασία της αυτοθέσμισης μπορεί να αρχίσει. Φυσικά και πάλι εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πρόταγμα του Διαφωτισμού για τη χειραφέτηση του ανθρώπινου νου από την ανωριμότητά του· με τον Kαστοριάδη το καντιανό υποκείμενο επιστρέφει πάνοπλο και αλώβητο, ύστερα από δεκαετίες θανάτου πίσω από τις δομές, όπως ήθελε ο Barthes, πίσω από την ομιλία, όπως διατυμπάνιζε ο Φουκό, και πίσω από τη γραφή, όπως θρηνεί ο Nτεριντά.

CODA: Φυσικά ο Kαστοριάδης ανήκει στην καθόλου ευρωπαϊκή σκέψη και δεν έχει καμιάν απολύτως σχέση με την υποτυπώδη φιλοσοφική διερεύνηση της ελληνικής πραγματικότητας. H ελληνική κοινωνία, όπως παρατήρησε ο ίδιος, είναι κοινωνία προ-πολιτική, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η φιλοσοφία ως κριτική θεσμών ή ερμηνευτική μιας οντολογικής καταστάσεως. Δυστυχώς, αυτό τον ρόλο κατέχει ακόμα η λογοτεχνία για τους Έλληνες. Θα πρέπει ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι η μετάφραση της Φαντασιακής Θέσμισης της Kοινωνίας και μερικών άλλων έργων του στα ελληνικά άλλαξε δια παντός και ριζικά τη γλώσσα του φιλοσοφείν στη χώρα μας, εισάγοντας τεχνικούς όρους, εκφράσεις και θέματα, τα οποία θα αποτελούν τη στέρεα βάση για μια καθαρή φιλοσοφία της ενθαδικότητάς μας στο εξής: H προσφορά του, λοιπόν, στην ελληνική σκέψη ούτε μικρή είναι ούτε αμελητέα· αντίθετα, άνοιξε έναν δρόμο επαναδραστηριοποιήσεως του γλωσσοπλαστικού δυναμικού της σκέψης μας, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδιάβατος, απόρευτος και μοναχικός."
"Κρατώντας" φίλε Κοstas_1966 λευκό της Αθηναικής Δημοκρατίας και αναμειγνύοντας το με... "μαύρο"? από την τροτσκιστική πεποίθηση της απελευθέρωσης υποκειμένων μέσα στην ζωή, με βάση την πολιτική κριτική των συλλογικών μύθων.

ntolmadofilo

# 12 στις 10/7/2003
author
Γυναίκα / 46 / Παντρεμένη
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Ηράκλειο
Θέματα: 3
Απαντήσεις: 46
'Aρεσαν+: 0%
Κατά την γνώμη μου η καλύτερη τιμωρία για ένα δολοφόνο,βιαστή, έμπορο ναρκωτικών και γενικότερα οποιονδήποτε εγκληματία είναι να τιμωρηθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έκανε αυτός κακό.
Η θανατική ποινή θα τον λυτρώσει δεν θα τον τιμωρήσει.

blur_28

# 13 στις 10/7/2003
author
Ανδρας / 50 / Ελεύθερος
Ν. Αττικής (Ανατολική) / Αρτέμιδα
Θέματα: 21
Απαντήσεις: 197
'Aρεσαν+: 0%

Το πρόβλημα της σύγχρονης φιλοσοφίας!

Γιατί μακαρίζουμε παγκόσμια τις φιλοσοφικές αρχές της αρχαίας Ελλάδας; Αναρωτηθήκαμε άραγε;

Απάντηση σ'αυτό το ερώτημα, αποτελεί ίσως το γεγονός ότι φιλοσοφία και επιστήμη ήταν έννοιες ταυτόσημες ή άρρηκτα συνδεδεμένες. Απ'τους 'φυσικούς' φιλοσόφους, τον Σωκράτη, την 'Πολιτεία' του Πλάτωνα, βλέπουμε την τάση να εξυπηρετηθεί η ανάγκη της κοινωνίας, εδαφικά!

Τα προβλήματα ήταν ερωτήματα δομών και λειτουργιών. Δεν αφορούσαν συνταγές ατομικής υπέρβασης έξω απ'τη συλλογικότητα. Αυτός ίσως είναι ο λόγος που από πολλούς θεωρήθηκε η φιλοσοφία του Μαρξ, επιστήμη! Όπως επίσης όλες οι 'οικονομικές' θεωρίες των μεταγενέστερων οικονομολόγων, ως 'φιλοσοφικά' βάσιμες.

Στον αντίποδα.....φιλοσοφικά ρεύματα ξεκίνησαν από την ατομικότητα κάποιων 'πεφωτισμένων'! Ο Καντ πέθανε παρθένος υπερασπίζοντας την αγνότητα του ηθικού του νόμου. Ο Σαρτρ 'επινόησε' την ένταση στη ζωή του. Τόσοι και τόσοι! Με άλλα λόγια η ατομική έκφραση ήταν αυτή που έδωσε την ώθηση στη σύγχρονη φιλοσοφία!

Από κει γεννάται και το πρόβλημά της! Η ατομική 'φλυαρία'! Στερείται αποδείξεων και αρκείται σε οράματα και εικασίες. Η μεταμοντέρνα φιλοσοφία έχει αρχίσει να ασχολείται και πάλι με τα προβλήματα των κοινωνιών. Η ατομική αναμόρφωση, έρχεται απ'τη συλλογική δράση! Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο. Οι 'δομές' είναι που πρέπει να διαφοροποιηθούν, όχι οι άνθρωποι. Στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό.....η φιλοσοφική μάχη, συνεχίζεται!

Κατά συνέπεια.....τα κολαστήρια, η ποινές του θανάτου και όλα τα συναφή, δεν έχουν πια φιλοσοφική βάση. Απ'τη στιγμή που η κοινωνία νοσεί.....η συζήτηση περί θανατικής ποινής, είναι φλύαρη και αποπροσανατολιστική! Η απάντηση είναι πια ξεκάθαρη! ΟΧΙ!!!!! Φτιάξε υγιείς, κοινωνικές δομές, χτύπα το πρόβλημα στη ρίζα του και θα δεις....πως δεν θα υπάρχουν 'ψυχάκηδες' δολοφόνοι, έμποροι ναρκωτικών, και τόσοι μα τόσοι άλλοι, ανώμαλοι!

Άλλωστε η μεγίστη των ποινών στην αρχαία Ελλάδα, ήταν ο εξοστρακισμός! Η απομάκρυνση απ'τη συλλογικότητα! Η θανατική ποινή ερχόταν δεύτερη.....

evans

# 14 στις 10/7/2003
author
Ανδρας / 59 / Ελεύθερος
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Αγιος Δημήτριος
Θέματα: 75
Απαντήσεις: 3.828
'Aρεσαν+: 0%
Κ Α Τ Α !

ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΣΩΦΡΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.........

BARON

# 15 στις 23/7/2003
author
Ανδρας / 47 / Ελεύθερος
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Καλλιθέα
Θέματα: 14
Απαντήσεις: 69
'Aρεσαν+: 0%

Εχω αποψη

Κωστα_1966 σωστα μιλησες.Με εβγαλες απ'τη ληθη της αγνοιας μου.Και μου ταιριαζει αυτη η αποψη γιατι ειμαι χριστιανος ορθοδοξος.Δεν θα θελα να παρω στο λαιμο μου κανεναν εγκληματια.
Οσοι ειστε υπερ της θανατικης ποινης ενα ερωτημα.Ειστε χριστιανοι εσεις?Σε τι Θεο πιστευετε?
Ευγε kostas_1966.Το γκριζο σου βασιλεψε ξανα.

Αιμα,στεμμα,σπερμα. *** Βαρον ***

# 16 στις 24/7/2003
author
Ανενεργό μέλος
Θέματα:
Απαντήσεις:
'Aρεσαν+: %

Παράθεση:
Originally posted by FALCON
Ειμαι υπερ της θανατικης ποινης.
Ο ανθρωπος που αφαιρει τη ζωη καποιου αλλου εκ προμελετης ειναι δολοφονος!
Ο εμπορος ναρκωτικων που στελνει μικρα παιδια προωρα η και σταδιακα με μαθηματικη ακριβεια στον...αλλο κοσμο ειναι δολοφονος!
Το καθαρμα εκεινο που θα βιασει και θα στιγματισει για το υπολοιπο της ζωης μια γυναικα ειναι δολοφονος!
Ο προδοτης της πατριδας ειναι δολοφονος!
Ναι ειμαι υπερ της θανατικης ποινης!!


Συμφωνώ απόλυτα με τον Θοδωρή!

Όσο ανεχόμαστε τις αισχρές πράξεις τέτοιων 'ανθρωποειδών' γινόμαστε συνένοχοι στο έγκλημα... Το καλύτερο θα ήταν να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα το κακό που έπραξαν και στην συνέχεια να θανατωθούν... Έτσι, για να πάρουν μια 'γεύση' από το κακό που οι ίδιοι προκάλεσαν σε κάποιον/κάποιους άλλους!

ste76

# 17 στις 24/7/2003
author
Ανδρας / 47 / Σε σχέση
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Περιστέρι
Θέματα: 9
Απαντήσεις: 175
'Aρεσαν+: 0%
Δεν προκειται ομως Ειρηνη να παρουν καμια γευση...

Falcon...ολοι που ανεφερες ειναι δολοφονοι...αυτος ομως που θα θανατωση εναν καταδικασμενο ειναι και αυτος δολοφονος...δεν σου αρεσει η λεξη επειδη εμπεριεχει τον δολο; οκ...φονιας λοιπον.

Κανεις και τιποτα δεν εχει δικαιωμα ζωης και θανατου πανω σε αλλο πλασμα. Τα ατομα αυτα ειναι μνησικακα και συνηθως με προβληματα...οχι απαραιτητα ψυχολογικα (δλδ να ειναι τρελοι), αλλα θρασυδειλοι κ χωρις αισθηση σωστου κ λαθους.

Τεσπα, σεβαστη η γνωμη του καθενος...Baron, δεν πιστευω σε θεο με τον τροπο που μας εμαθε η οικογενεια/εκκλησια, αυτο ομως δεν σημαινει οτι μονο οι χριστιανοι ειναι ανθρωποι...τελικα ολοι τα ιδια ειμαστε, απλως δινουμε διαφορετικα ονοματα σε αυτο που πιστευουμε.

Παντως θα συνεχισω να ειμαι κατα της θανατικης ποινης...και οσον αφορα τα καταναγκαστηκα εργα που αναφερθηκαν σε πρηγουμενη απαντηση...πηγαινοντας στο γυμνασιο με το πουλμαν, εκει πριν τα Τουρκοβουνια πανω απο το Γαλατσι αν θυμαμαι καλα, τους εβλεπες να χτυπανε πετρες...και τους αστυνομικους να τους φρουρουν με τα οπλα...αυτο ειναι ξεφτιλα, αυτο ειναι τιμωρια

FALCON

# 18 στις 24/7/2003
author
Ανδρας / 56 / Σε σχέση
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Μαρούσι
Θέματα: 22
Απαντήσεις: 113
'Aρεσαν+: 0%

Παράθεση:
Originally posted by ste76
Δεν προκειται ομως Ειρηνη να παρουν καμια γευση...

Falcon...ολοι που ανεφερες ειναι δολοφονοι...αυτος ομως που θα θανατωση εναν καταδικασμενο ειναι και αυτος δολοφονος...δεν σου αρεσει η λεξη επειδη εμπεριεχει τον δολο; οκ...φονιας λοιπον.

Κανεις και τιποτα δεν εχει δικαιωμα ζωης και θανατου πανω σε αλλο πλασμα. Τα ατομα αυτα ειναι μνησικακα και συνηθως με προβληματα...οχι απαραιτητα ψυχολογικα (δλδ να ειναι τρελοι), αλλα θρασυδειλοι κ χωρις αισθηση σωστου κ λαθους.

Τεσπα, σεβαστη η γνωμη του καθενος...Baron, δεν πιστευω σε θεο με τον τροπο που μας εμαθε η οικογενεια/εκκλησια, αυτο ομως δεν σημαινει οτι μονο οι χριστιανοι ειναι ανθρωποι...τελικα ολοι τα ιδια ειμαστε, απλως δινουμε διαφορετικα ονοματα σε αυτο που πιστευουμε.

Παντως θα συνεχισω να ειμαι κατα της θανατικης ποινης...και οσον αφορα τα καταναγκαστηκα εργα που αναφερθηκαν σε πρηγουμενη απαντηση...πηγαινοντας στο γυμνασιο με το πουλμαν, εκει πριν τα Τουρκοβουνια πανω απο το Γαλατσι αν θυμαμαι καλα, τους εβλεπες να χτυπανε πετρες...και τους αστυνομικους να τους φρουρουν με τα οπλα...αυτο ειναι ξεφτιλα, αυτο ειναι τιμωρια



Φιλε μου ste 76

Η αποψη σου ειναι σεβαστη και τη δεχομαι!
Θα σε ρωτησω ομως κατι .

Εαν πχ ενας βιαστης μπει στη φυλακη (αφου εχει βιασει 10 γυναικες) με ποινη ισοβια και καποια στιγμη καταφερει και αποδρασει σαφεστατα χειροτερος απο αποψη ....σωφρονισμου (φυλακες τα ..χειροτερα σχολεια!!!) και ο επομενος στοχος του ειναι η αδελφη σου η αδελφη μου μετα απο αυτο το κακο που θα σε / με εχει βρει τι θα επιζητησεις;;
Να ξαναμπει παλι φυλακη;;;

ste76

# 19 στις 24/7/2003
author
Ανδρας / 47 / Σε σχέση
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Περιστέρι
Θέματα: 9
Απαντήσεις: 175
'Aρεσαν+: 0%
Ναι Falcon, οσο και να ηθελα να τον πιασω και να τον βιασω..

Γνωριζω οτι το το κελι στο οποιο θα ηθελα να μπει δυσκολα υπαρχει...σκεψου ομως...δωματιο 3*3, χωρις παραθυρα, τον φυλακισμενο χωρις περιθωριο συναναστροφης με αλλους, με λιγοστες παροχες σε τροφη και νερο...αμα ζησει περισσοτερο απο 1-2 χρονια νομιζω ειναι τυχερος...οσον αφορα την αποδραση...να βγει απο που;απο την χαραμαδα που θα του δινουν ψωμι και νερο...δυσκολο..απο το σιδερενιο πατωμα και τοιχους...δυσκολο...θα υπαρχει και καμερα αν θελεις να τον παρακολουθει...

Και για οποιους νομιζουν οτι το παραπανω δεν ειναι εφικτο, να σας πω πως η τιμη ενος τετοιου κελιου και διαμονης του εν λογω κρατουμενου ειναι πολλη μικροτερη αυτης που σημερα υπαρχει

Αυτα, falcon καλες διακοπες by the way

# 20 στις 24/7/2003
author
Ανενεργό μέλος
Θέματα:
Απαντήσεις:
'Aρεσαν+: %
Ουπς!!

Δεν περίμενα να διαβάσω ότι τόσο πολλοί άνθρωποι είναι υπέρ της θανατικής ποινής!!!

Είμαι εντελώς ΚΑΤΑ και όχι μόνο θα ντρεπόμουν να ζω σε μια χώρα όπου η θανατική ποινή είναι θεσμοθετημένη, αλλά - το χειρότερο - θα φοβόμουν...

Οι νόμοι και οι θεσμοί υπάρχουν για να προστατεύουν την κοινωνία όχι για να την τρομοκρατούν.

Υπάρχουν για να προστατεύουν το δίκαιο και να αποτρέπουν το άδικο. Και όσοι πιστεύουν ότι το άδικο αποτρέπεται με την θανατική ποινή, δεν έχουν παρά να συλλογιστούν πάνω στην εγκληματικότητα των χωρών που ισχύει αυτή η ποινή και στην ευκολία με την οποία μοιράζεται σε ένοχους και αθώους.

Πιστεύω ότι όσοι από εσάς είναι υπέρ, είστε αγανακτισμένοι από την υπάρχουσα απόδοση δικαιοσύνης και εκφράζεστε τόσο απόλυτα για τη ζωή άλλων.
Αυτό που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα της πιθανής επανεμφάνισης του εγκληματία στους κόλπους της κοινωνίας είναι η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος.

Οι φυλακές ονομάζονται "Σωφρονιστικά Καταστήματα" και, κατά τη γνώμη μου, αυτός θα όφειλε να είναι ο σκοπός τους και όχι η εκδίκηση (η οποία , πάλι κατά τη γνώμη μου, σπάνια φέρνει τη λύτρωση στον αδικημένο ή στο περιβάλλον του)

Με τον "σωφρονισμό" ο θύτης έχει όλο το χρόνο να μετανιώσει για την πράξη του, για τον πόνο που προκάλεσε, για την αντικοινωνική συμπεριφορά του.

Μπορεί να βγεί από τη φυλακή και να είναι ένας ακόμα ώριμος και χρήσιμος στην κοινωνία άνθρωπος και όχι ένας σκληρότερος εγκληματίας.

Εξάλλου δεν είναι πάντα "εθισμένοι" στο έγκλημα όσοι το διαπράτουν. Ο καθένας οδηγείτε σε αυτό από ιδιαίτερες αιτίες. Υπάρχουν κατά περίπτωση εγκληματίες που το μετανιώνουν την ίδια στιγμή.

Και πάμε στην "αυτοδικία" η οποία προκαλείται από το φόβο ή την ανάγκη για ικανοποίηση μέσω της εκδίκησης.

Πάλι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Μεγάλη η γκάμα. Από τον νοικοκύρη στου οποίου το σπίτι εισβάλει ο άγνωστος μέσα στη νύχτα ως την καταπιεσμένη γυναίκα που ξυλοφορτώνεται καθημερινά από τον άντρα της. Από τη γνωστή μας "βεντέτα" ως το "ξέπλυμα" της στραπατσαρισμένης ερωτικής τιμής.

Θα τους δικαιολογούσατε όλους??
Θα τους στέλνατε στο θάνατο όλους??

Επιλέξτε σελίδα: (1-2)
Σελίδες 12
Δεν μπορείτε να απαντήσετε

Ο τρόπος λειτουργίας και οι κανόνες των forum του Sxeseis αλλάζουν!

Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.