Γυναίκα / 39 / Σε σχέση
Κύπρος
Θέματα: 6
Απαντήσεις: 118
'Aρεσαν+: 0%
Ερωτική σχέση Ελλαδίτη/ισσας με Κύπριο/ια.
Πιστεύετε πως μια τέτοια σχέση έχει περισσότερα υπέρ παρά κατά? και δε μιλώ για κοινά ενδιαφέροντα και χαρακτήρες.
Μιλώ για την κοινωνία που τουλάχιστον στη Κύπρο σε πολλές οικογένιες δεν είναι πάντα αποδεχτή μια τέτοια σχέση, και την κουλτούρα που όσο να' ναι έχει διαφορές.
Ακόμα, αν αυτή η σχέση είναι σοβαρή (και δε μιλώ για μια φοιτητική σχέση με ημερομηνία λήξης ούτε ένα one night stand) θα μπορούσατε να φύγετε από την πόλη ή το χωριό σας για να πάτε να μείνετε Ελλάδα (αν είστε Κύπριος) ή Κύπρο (αν είστε Έλληνας)? Αν όχι τι είναι αυτό που σας εμποδίζει? και αν το έχετε κάνει ήδη το έχετε μετανιώσει?
Γυναίκα / 38 / Ελεύθερη
Ν. Θεσσαλονίκης / Εύοσμος
Θέματα: 7
Απαντήσεις: 44
μου αρεσει πολυ η κυπρος...εχω μια μακρινη συγκενια..εχω κανει σχεση με κυπριο οταν ειχα παει διακοπες το πασχα κραταμε επαφες ακομη...θελω πολυ να παω κ να μεινω εκει!! αφου τελειωσουν κ οι σπουδες μετα απο 2 με 3 χρονια ευχομαι να βρισκομαι εκει.φετος το καλοκαιρι θα ερθει αυτος να με δει!!!
Don't go away...Don't leave me now..I need your love,baby every day...!!!
Γυναίκα / 49 / Ελεύθερη
Ν. Αττικής (Πειραιάς) / Νίκαια
Θέματα: 3
Απαντήσεις: 110
Ήμουν σε μία σχέση με κάποιον διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας. Σε σχέσεις όπου υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές και άλλος τρόπος σκέψης, δύο λύσεις έχει κανείς: ή προσαρμόζεται και αποδέχεται κάποια πράγματα ή αναζητά το ταίρι του αλλού. Νομίζω, πάντως, ότι τέτοιες διαφορές μπορούν να λειτουργήσουν ως συνδετικό στοιχείο όταν ταιριάζουν δυο άνθρωποι. Δεν είναι πολύ ενδιαφέρον να έχεις δίπλα σου κάποιον διαφορετικό, να μαθαίνεις τόσα πράγματα για τον πολιτισμό του και τη χώρα του; Οικογένεια, συγγενείς και κοινωνικό σύνολο γενικότερα, φυτρώνουν πάντα εκεί που δεν τους σπέρνουν, αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να αναμειγνύονται και γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει να λογαριάζονται ... Όσον αφορά το αν είναι εφικτό να βρεις άλλο τόπο κατοικίας και καινούριο τρόπο ζωής όταν η σχέση είναι σοβαρή, δεν υπάρχει "δε μπορώ", υπάρχει "δε θέλω"
Δεν με χωράει ο τόπος
Ανδρας / 53 / Παντρεμένος
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Πετρούπολη
Θέματα: 24
Απαντήσεις: 143
Αγαπητή Para3eni αν μίλαγες, για διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς θα καταλάβαινα την ερώτηση σου. Όσον αφορά τους Κύπριους και τις Κύπριες δεν νομίζω ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτισμικές διαφορές σε σχέση με τους Έλληνες.
Πιστεύω ότι εντός Ελλάδας μπορείς να βρεις πολύ μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα, σε περιοχές και άτομα διαφορετικού κοινωνικό- ταξικού- μορφωτικού επιπέδου, απ'ότι ανάμεσα σε Έλληνες και Κύπριους του ίδιου ή κοντινού επιπέδου.
Απλά η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω σε σχέση με τους Κύπριους, είναι ότι είναι πολύ πιο καλοπροαίρετοι και καλοσυνάτοι, από ότι τουλάχιστον πχ οι Αθηναίοι.
Έχω ζήσει στην Κύπρο ένα χρόνο, και η γυναίκα μου είναι Ελληνο-Κύπρια που έχει μεγαλώσει στην Κύπρο. Σε διαβεβαιώ ότι το γεγονός αυτό δεν μας έχει δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα. Προσωπικά δεν βλέπω καμία διαφορά από το να ήταν από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας...
Τώρα σε σχέση με τον αν θα πήγαινα εγώ να ζήσω Κύπρο, για μένα δεν έχει διαφορά από το αν θα πήγαινα να ζήσω στην Κρήτη πχ ή την Ζάκυνθο...
Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα πιστεύω δεν το αντιμετωπίζουν οι Έλληνες με τους Κύπριους, αλλά οι Κύπριοι με τους Έλληνες και έχει σχέση με τα χαρακτηριστικά που γενικά μας χαρακτηρίζουν ως λαό.
Οι αγγλική κατοχή του νησιού και η σχετικά κλειστή κοινωνία έχει κάνει τους Κυπρίους, εξαιρετικά επαγγελματίες, οργανωμένους, πειθαρχημένους, ανθρώπους που κρατάνε τον λόγο τους, με στενούς οικογενειακούς - συγγενικούς δεσμούς. Χαρακτηριστικά που στην πλειοψηφία τους δυστυχώς δεν χαρακτηρίζουν τους έλληνες.. .
Ελπίζω να σου έδωσα κάποιες απαντήσεις..
Το μεγαλύτερο εμπόδιο ανάμεσα σε μας και τον καλύτερο εαυτό μας είμαστε εμείς! - Αλέξανδρος
Ανδρας / 59 / Παντρεμένος
Ν. Θεσσαλονίκης / Καλαμαριά
Θέματα: 226
Απαντήσεις: 1.831
Ελευθερία είναι να πετάς ψηλά...
Γυναίκα / 51 / Παντρεμένη
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Πετρούπολη
Θέματα: 972
Απαντήσεις: 16.744
Φίλη μου ,
και γω σαν η γυναίκα του Αλέξανδρου , η Ελληνοκύπρια της παρέας , μεγαλωμένη στην Κύπρο από πατέρα Κύπριο και μάνα Μανιάτισσα , δεν βρίσκω ουσιαστικά προβλήματα σε μια σχέση Ελληνα ή Κύπριου.
Θα μιλήσω σαν Κύπρια , γιατί έτσι αισθάνομαι. Οταν ήρθα στην Ελλάδα είχα σημαντικό πρόβλημα προσαρμογής , παρ' όλη την επαφή που είχα με την Ελλάδα λόγω της καταγωγής της μητέρας μου , γιατί έβρισκα τους ανθρώπους εδώ πιο νευρικούς . πιο αγενείς , πιο συμφεροντολόγους και πιο επιφανειακούς. Με την πάροδο του χρόνου κατάλαβα πως αυτή τους η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα της μεγάλης , απρόσωπης πόλης που σε αναγκάζει να γίνεσαι σκληρός. Η Κύπρος , σαν γνήσια επαρχία , είναι πιο φιλική, πιο ανθρώπινη και σαφώς παρέχει μια πιο άνετη οικονομικά ζωή.
Θα διαφωνήσω μαζί σου ότι στη Κύπρο μια σχέση Ελληνα - Κυπρίας ή το αντίθετο δεν είναι αποδεκτή. Στην οικογένεια μου στην Κύπρο μέσα από ξαδέλφια και θείους είχαμε 5 γάμους μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και όλοι είναι πολύ πετυχημένοι και ευτυχισμένοι θα έλεγα. Ισα - ίσα , πιστεύω ότι οι Κύπριοι καλοδέχονται τους Ελληνες και τους αφομειώνουν εύκολα στο κοινωνικό περιβάλλον. Μάλλον θα έλεγα ότι οι Ελληνες έχουν δημιουργήσει κακά και λανθασμένα στερεότυπα για τους Κύπριους και τους κρατούν έξω από τις παρέες τους.
Εχω ακούσει χιλιάδες φορές....
- Α... εσείς οι Κύπριοι είστε όλοι πλούσιοι....
- Α... εγώ δεν χωνεύω τους Κύπριους.
- Α... όλες οι Κύπριες είναι τσ**λες (για να μην χρησιμποποιήσω την κανονική λέξη...πουτ**νες!)
Ολά αυτά με κάνουν έξαλλη!
Οι Ελληνίδες μάνες....τρελλένονται εάν ο γιός τους τα φτιάξει με Κύπρια γιατί θα τους τον πάρει στα ξένα!!! (λές και η Κύπρος και το Τιμπουκτού είναι ένα και το αυτό!!!)
Σνα Κύπρια , ήρθα και έμεινα στην Ελλάδα και εδώ...γνώρισα τον άντρα μου. Μου λείπει πολύ η Κύπρος , μου λείπουν οι φίλοι μου , η διαφορετική (μέχρι σε ένα σημείο) κουλτούρα αλλά ο άντρας μου είναι τόσο πολύτιμος και σπάνιος που δεν μετανιώνω ούτε μια στιγμή για την επιλογή μου. Παράλληλα , δεν θα τον ανάγκαζα ποτέ να έρθει να ζήσει στην Κύπρο αν δεν το ήθελε.
Ολα φίλη μου είναι θέμα προσαρμογής! Οπως λέει και το ρητό , όταν είσαι στην Ρώμη...μάθε να συμπεριφέρεσαι σαν τους Ρωμαίους!
Ολα είναι θέμα επιλογής , θέμα προσαρμογής και αποδοχής της πραγματικότητας πους ζείς. Μην ζήσεις την Ελλάδα αλλά το μυαλό σου να ζεί στην Κύπρο. Θα είσαι δυστυχισμένη.
Hereβs to the crazy ones. The rebels. The troublemakers. The ones who see things differently. While some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.
Ανδρας / 63 / Σε σχέση
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Ηλιούπολη
Θέματα: 53
Απαντήσεις: 1.685
Αρχικα θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω με τον τιτλο,και να πω οτι δεν πρεπει να διαχωριζουμε τους ΕΛΛΗΝΕΣ , σε Αθηναιους, Θεσσαλονικεις, Κρητικους , Ροδιτες , Κυπριους Κεφαλονιτες κλπ.
Απο εμπειρια (ειχα μια καλη σχεση μεγαλης διαρκειας) θα πω οτι δεν βλεπω καμμια μα καμμια περιεργη διαφορα αναμεσα στις νοοτροπιες.
Επισης θελω να παραθεσω την προσωπικη μου αποψη, οτι δεν μπορω να καταλαβω την διαφορα μεταξυ μιας σχεσης Αθηνα/Αρτα η Θεσσαλονικης/Κρητης η Κρητης / Κερκυρας κλπ.
Ειναι ακριβως το ιδιο , αν και οι Ηπειρωτες ειναι λιγο παραξενοι.
Οσο για το προβλημα της αποστασης;
Αυτο ειναι κατι αλλο , που λυνεται πολυ ευκολα.
Αποδειξεις; Πολλες.
Ολοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ εχουμε περιπου την ιδια νοοτροπια , στα εθιμα υπαρχουν διαφορες , και ειναι ομορφες.
Είναι καλύτερα να αγωνίζεσαι μάταια, παρά να ζείς μάταια.
# 8
στις 7/2/2004
Ανενεργό μέλος
Θέματα:
Απαντήσεις:
'Aρεσαν+: %
Κι εγώ θα συμφωνήσω με τα παιδιά....
Δεν μπορεί να μιλάμε για διαφορετικές κουλτούρες....Δεν ανταποκρίνεται τόσο στην πραγματικότητα....
Αλλά κι αν νομίζεις ότι είναι έτσι, σκέψου ότι υπάρχουν έρωτες που άλλαξαν θρησκεία για να είναι μαζί.....
Γυναίκα / 60 / Ελεύθερη
Κύπρος
Θέματα: 57
Απαντήσεις: 1.437
Παράθεση:
Originally posted by morelli
Αρχικα θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω με τον τιτλο,και να πω οτι δεν πρεπει να διαχωριζουμε τους ΕΛΛΗΝΕΣ , σε Αθηναιους, Θεσσαλονικεις, Κρητικους , Ροδιτες , Κυπριους Κεφαλονιτες κλπ.
Συμφωνώ απόλυτα και κινδυνεύοντας να ξεφύγω από το θέμα θα τολμήσω να εισηγηθώ να αλλάξει ο τίτλος του θέματος σε ''Ερωτική σχέση Ελλαδίτη/ισσας με Κύπριο/ια''... γιατί και οι Κύπριοι Έλληνες είμαστε!!!
Φιλικά
Ο δυσκολότερος δρόμος στη ζωή είναι ο δρόμος της καρδιάς σου...
# 10
στις 8/2/2004
Ανενεργό μέλος
Θέματα:
Απαντήσεις:
'Aρεσαν+: %
Δεν ειχα ιδεα πως υπαρχουν διαφορες μεταξυ ελληνων και κυπριων.....τι να πω...εμεινα τωρα.
εκτος αυτου πιστευω πως και στην Αθηνα να επρεπε να παω για καποιον παλι δυσκολο θα ηταν για το θεμα προσαρμογης...
Ισως η αγαπη θα πρεπει να ειναι πολυ δυνατη ωστε ν αντιμετωπισετε τις δυσκολιες και να μη σας κλονησουν..
Γυναίκα / 39 / Σε σχέση
Κύπρος
Θέματα: 6
Απαντήσεις: 118
Λοιπόν επειδή εγώ άνοιξα και το θέμα οφείλω να πω και εγώ τη δική μου προσωπική εμπειρία.
Εδώ και ένα χρόνο είμαι με ενα παιδί από την ελλάδα (για όσους δεν έχουν καταλάβει είμαι κύπρια).
Αν και ο φίλος μου ζει μόνιμα κύπρο εδώ και 5 χρόνια πράγμα που σημαίνει πως δε μας χωρίζει καμία απόσταση, εντούτις η οικογένεια μου δε ξέρει τίποτα γι'αυτό ακόμα πρώτον γιατί δε θέλω να ανακατεύονται στα προσωπικά μου και δεύτερον επειδή είναι από την πλευρά των κυπρίων που πιστεύουν πως οι έλληνες είναι ύπουλοι και μόνο τάζουν υποσχέσεις. Άρα δε μπορούμε να λέμε απόλυτα πως δεν υπάρχουν οικογένειες στη κύπρο που να μην χωνεύουν τους έλληνες.
Μέχρι να ζήσω με έλληνες (κυρίως ως φοιτήτρια) πίστευα ότι και η οικογένεια μου (μπορείτε να φανταστείτε γιατί). Υπάρχουν έλληνες που θα σε θάψουν πίσω από τη πλάτη σου αλλά και ψυχούλες που δεν μπορείς να τους αντισταθείς. Στο κάτω κάτω στη κύπρο λόγω του ότι η κοινωνία είναι πιο κλειστή και δε μπορείς να κάνεις κάτι χωρίς να σχολιαστείς, κατά τη γνώμη μου υπάρχει πιο πολλή υπουλότητα.
Στους έλληνες κυρίως θαυμάζω την ανεσή τους και γενικά το ότι δεν έχουν κόμπλεξ με το πως ζουν. Στη κύπρο δυστυχώς υπάρχει αυτό. Γιατί αν ντυθείς προκλητικά και χορέψεις πάνω στο τραπέζι θεωρήσε πρώτη π**τανα! και αν πας με κάποιον από τον πρώτο μήνα θεωρήσε τσ**λα! Γιαυτό οι περισσότερες κύπριες φοιτήτριες θεωρούνται τσ**λες όπως είπε και η Μυρτώ. Επειδή φεύγουν από μια κοινωνία που δε μπορούν να φερθούν όπως θέλουν, πάνε ελλάδα και ξεσαλλώνουν μέχρι που δε συνειδητοποιούν ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια.
Και για να επανέλθω στο κύριως θέμα, συμφωνώ ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα (εντάξει με λίγη διαφορά στη προφορά

) αλλά έχουμε αρκετές διαφορές όχι στον χαρακτήρα αλλά στην κουλτούρα. Η κοινωνία της κύπρου δυστυχώς είναι ακόμα κλειστή(ιδιαίτερα στα χωριά) λόγω των μεγαλύτερων που μεταφέρουν τις δικές τους αρχαίες ιδέες στα παιδιά τους τα οποία ενώ είναι σαφώς πιο μορφωμένα, αν δεν ζήσουν κάποιες καταστάσεις παραμένουν με τις ιδέες των γονειών τους.
Τέλος να συμφωνήσω πως σε μια τέτοια σχέση σημασία έχει πόσο δυνατή είναι αυτή η σχέση. Γιατί όσο πιο δυνατή είναι τόσο πιο εύκολα θα ξεπεραστούν τα εμπόδια τα οποία καμιά φορά σε φέρνουν πιο κοντά στο συντροφό σου όπως έκαναν σε μένα. Εγώ αυτό που θέλω να αποδείξω στη δική μου οικογένεια είναι πόσο απόλυτες και παιδιαρίστικες είναι οι ιδέες τους που πραγματικά είναι! Σημασία έχει ο άνθρωπος όχι από που βαράει η σκούφια του!
Ανδρας / 52 / Ελεύθερος
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Καλλιθέα
Θέματα: 74
Απαντήσεις: 3.742
Παράθεση:
Originally posted by split
Παράθεση:
Originally posted by morelli
Συμφωνώ απόλυτα και κινδυνεύοντας να ξεφύγω από το θέμα θα τολμήσω να εισηγηθώ να αλλάξει ο τίτλος του θέματος σε ''Ερωτική σχέση Ελλαδίτη/ισσας με Κύπριο/ια''... γιατί και οι Κύπριοι Έλληνες είμαστε!!!
Φιλικά
Ακριβώς.
Προσωπικά με ενοχλεί όταν ακούω Ελλαδίτες Ελληνες να θεωρούν τους ΚύπριοΈλληνες ως κάτι άλλο , ξένο, αλλά και το αντίστροφο.
Ο όρος Κύπριος υποδηλώνει τοπική και όχι εθνική καταγωγή . Κανείς Ελλαδίτης δεν έχει το δικαίωμα να ισχυριστεί οτι είναι περισσότερο Ελληνας από τους Κύπριους Ελληνες.
Στους χάρτες της Ελλάδας στις αίθουσες των σχολείων ακόμα και σήμερα υπάρχει και η Κύπρος ως φυσική και πραγματική προέκταση της(κάτω δεξιά για όσους δεν θυμούνται).
Θεωρώ τουλάχιστον υπερβολή να τίθεται το παρόν θέμα σαν να αφορά σχέση π.χ. Ελληνα-ίδας(Κύπριου ή Ελλαδίτη) με Κινέζα-ο ή άτομο άλλης ράτσας.
Δεν θα μπορούσα ποτέ να πω "εγώ είμαι Ελληνας εσύ Κύπρια", Ελληνες είμαστε και οι δύο. Η κουλτούρα και τα έθιμα μας δεν διαφέρουν περισσότερο από τα αντίστοιχα π.χ της Λάρισας με την Αλεξανδρούπολη.
Πάλι καλά που υπάρχουν αυτές οι εκπομπές μαγειρικής και παίρνουμε καμιά ιδέα για κανένα νέο τατουάζ.
Γυναίκα / 43 / Ελεύθερη
Αλλη χώρα
Θέματα: 0
Απαντήσεις: 59
Έχοντας αρκετούς φίλους Κύπριους και Κύπριες...θεωρώ τους προβληματισμούς σου λίγο γενικευμένους....
Όλοι οι Κύπριοι δεν είναι ίδιοι, όπως και όλοι οι Ελλαδίτες...
Ίσως το προβλημά σου, να χεί να κάνει με τους 2-3 συγκεκριμένους ανθρώπους, μπορεί ακόμη και να έχεις μεγαλωποιήσει κάποια ή αρκετά απο τα λεγόμενά τους ή τις πράξεις του...
Καλό θα ήταν να κάτσεις με τον εαυτό σου και να κρίνεις τί είναι αυτό που σε αγχώνει και σε φοβίζει τόσο πολύ...
Όσον αφορά τώρα τις σχέσεις με απόσταση...αν υπάρχει πραγματική αγάπη...και η σχέση διαρκεί και τα πράγματα σταδιακά βελτιώνονται...
Μια συμβουλή: μην πιέζεις, για άμεσες λύσεις, όσο αγχώνεσαι και σύ αγχώνεται και ο συντροφός σου, ενώ στην προκυμένη περίπτωση χρειάζεστε ο ένας τον άλλον...πρόσεχε λοιπόν να μη βγάλεις τα ματάκια σου, με τα χεράκια σου...λόγω ανασφάλειας και δικαιολογημένου άγχους...
Και κάτι ακόμη, εμπιστέψου το ένστικτό σου και εξέφρασε στον συντροφό σου τους φόβους σου, τις σκέψεις σου και τα αισθηματά σου...
στα social media