Ο κάθε άνθρωπος έχει μια συγκεκριμένη και μοναδική μυρωδιά.Πέρα από τα αρώματα του εμπορίου, τις κολώνιες, τα σαπούνια και όλα όσα χρησιμοποιούνται για την προσωπική μας "φρεσκάδα" , υπάρχει μια αέρινη αύρα που απορρέει από τον καθένα μας και, όπως όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά μας, μας δίνει τη δυνατότητα να έλκουμε ή να απωθούμε ορισμένους ανθρώπους.
Ο έρωτας περιλαμβάνει όλες τις αισθήσεις πιστεύω. Είναι φορές που στη θύμηση του αγαπημένου μας προσώπου, εκτός από την εικόνα του έχουμε χαραγμένη στη μνήμη τη μυρωδιά του. Ναι, είναι το πώς μυρίζει η αγκαλιά του, η ανάσα του, το κορμί του. Όταν σε πλησιάζει, νιώθεις συχνά την ανάγκη να κλειδώσεις τη στιγμή μέσα σε μιαν αναπνοή, να κρατήσεις κοντά σου αυτό το άρωμα, που υποστηρίζει τη λαχτάρα σου γι' αυτόν.
Η αγάπη έχει αισθήσεις. Βλέπει, ακούει, άπτεται, γεύεται, οσφραίνεται, και, φυσικά, αισθάνεται και ζει μ' έναν ξεχωριστό τρόπο, έξω από κάθε λογική, ανεξήγητα, σε τέτοιον βαθμό, που ανάγεται στο υπερφυσικό. Δεν είναι δυνατόν να αρνηθείς τη μυρωδιά της μάνας, τόσο ξεχωριστή, που σε γεμίζει δύναμη, τόσο ανιδιοτελής, που σε κρατάει στα πόδια σου, ή ακόμα τη μυρωδιά ενός μωρού, που κρύβει όλη την αγνότητα και την καθαρότητα που μπορεί να υπάρξει στο ανθρώπινο γένος. Είναι αμέτρητα τα αρώματα που στιγματίζουν τη ζωή μας, από το χώμα που βρέχεται και προκαλεί ανατριχίλα, την άνοιξη που σε κάνει βόλτα στους αιθέρες, μέχρι το καινούριο βιβλίο ή το φρεσκοκομμένο ξύλο, αλλά και το ψωμί, που σε προκαλεί να το γευτείς.
Πιστεύω όμως ότι αντιστοίχως υπάρχουν μυρωδιές που, τον καθένα ξεχωριστά μας απωθούν και προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Είτε αφορούν ανθρώπους, είτε είναι συνδεδεμένες με γεγονότα που μας πονούν και δεν επιθυμούμε να θυμόμαστε.
Νομίζω ότι η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται άμεσα και με τη γεύση, γι' αυτό και κρίνουμε από το άρωμα των φαγητών σε αρκετές περιπτώσεις αν θέλουμε να τα φάμε ή όχι.
Μου συνέβη στο παρεθόν και με συγκλόνισε να μυρίζει η ατμόσφαιρα το άρωμά του, κατάφερα να τον έχω συνεχώς δίπλα μου, κι ας ήταν τόσο μακριά. Υπάρχουν μυρωδιές που τρυπούν τη θύμηση...
στα social media