Ειναι εθιστική...η αυτολύπηση?
Λοιπόν...στα πλαίσια μιας "αυτό-ψυχανάλυσης" που κάνω τελευταία...έχω παρατηρήσει κάτι...ας πούμε περίεργο στο τρόπο που συμπεριφέρομαι και σκέφτομαι.
Φαντάζομαι όσοι βρίσκονται αρκετό καιρό εδώ και έχουν διαβάσει μερικά από οσα γράφω, έχουν καταλάβει οτι έχω κάποιο θέμα με την αυτοεκτίμηση μου. Δηλαδή, πολλές φορές κλαψουρίζω, υποτιμώ τον εαυτό μου, τον λυπάμαι κτλ κτλ...
Το θέμα είναι ότι, ενώ αντιλαμβάνομαι πως αυτή η συμπεριφορά είναι ΑΚΡΩΣ απωθητική σε οποιοδήποτε άνθρωπο, εν τούτοις σχεδόν "ενστικτωδώς" την εφαρμόζω, και νομίζω ότι το κάνω για να...κερδίσω την συμπάθεια του άλλου.
Δηλαδή...σε μια παρέα ή συζήτηση, ανησυχώ μήπως κάποιος με μειώσει. Ετσι το κάνω εγώ πρώτος, μια συμπεριφορά του στυλ "δεν είμαι ηλίθιος, ξέρω τα στραβά μου, δεν περιμένω εσένα"...ενώ ταυτόχρονα, αν είμαι ειλικρινής, περιμένω να "ψαρέψω" και μερικά σχόλια τύπου "ελα μωρέ μια χαρά εισαι, μην υποτιμάς τον εαυτό σου" κτλ κτλ...τα οποία, μπορώ να πω οτι, απο ένα σημείο και μετά, λειτουργούν σαν...ναρκωτικό!
Εχω φτάσει στο σημείο δηλαδή, σε ένα κόσμο οπου οι περισσότεροι κοιτάζουν να "διαφημίζουν" τον εαυτό τους, εγώ να προσπαθώ να προκαλώ την συμπάθεια όχι με την ευθεία προσέγγιση του "αυτός είμαι, αυτά ειναι τα προσόντα μου και τα ξέρω, αξίζω να με προσέξεις"...αλλα με μια κακομοιριά για να τσιμπήσω ας πούμε μερικά "θετικά" σχόλια, αντί να τα κερδίσω.
Πολλές φορές οταν το κάνω, μετά σκέφτομαι "μα αν είναι δυνατόν βρε ανθρωπέ μου, άντρας 30 χρονών συμπεριφέρεσαι σαν γελοίος"...αλλα εκείνη την στιγμή που συμβαίνει, βγαίνει σχεδόν αυθόρμητα. Σαν να έχω...εθιστεί σε αυτήν, μια "σιγουρη" και "ανέξοδη" μέθοδος να ακούω κάποια θετικά σχόλια που με κρατάνε σε μια άλφα διάθεση...αλλά που εν τέλει δεν κερδίζουν τον σεβασμό.
(μερικοί ειδικοί στην..."μετα-ανάλυση" θα παρατηρήσουν οτι ίσως και σ'αυτό το ποστ επιδεικνύω την ίδια, σε ένα βαθμό συμπεριφορά, που αναλύω αυτήν την στιγμή...φαύλος κύκλος δηλαδη!).
Εσείς, παρατηρείτε σε άλλους τέτοια συμπεριφορά? Πως σας κάνει να αισθάνεστε? Η αντίστοιχα, την βλέπετε ίσως και στον εαυτό σας? Εχετε καμιά ιδέα πως γίνεται κανείς να ξεφύγει, σιγά σιγά, απο ολο αυτό?
στα social media