Ο εύκολος τρόπος να κάνετε νέες γνωριμίες και σχέσεις!
Με περισσότερα από 535.000 μέλη,
το Sxeseis.gr είναι το μεγαλύτερο ελληνικό site γνωριμιών.
Το Sxeseis.gr συνδυάζει με μοναδικό τρόπο λειτουργίες κοινωνικής δικτύωσης ,σελίδας γνωριμιών, forums και chat rooms δίνοντας στα μέλη του περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες επικοινωνίας και γνωριμίας, από οποιοδήποτε άλλο μέσο.
Μάθετε περισσότερα για το Sxeseis.gr
Είμαι :
Ενδιαφέρομαι για :
Ημ. Γεννήσης μου :
Κατοικώ :
Νομός :
Περιοχή :
Ουπς! Ξεχάσατε να συμπληρώσετε κάποιες πληροφορίες!
Ουπς! Η ημερομηνία γέννησης δεν είναι σωστή!
Εγγραφή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε

Μάγκας και αλάνι.

Σελίδα : 1

Gergios1981

# 1 στις 13/10/2016
author
Ανενεργό μέλος
Θέματα:
Απαντήσεις:
'Aρεσαν+: %

Μάγκας και αλάνι.

                   Αποκάτω απο τις ντομάτες 

                                 φίλησα δυο μαυρομάτες .

(Το θεμα που ανάρτησα το  αφιερώνω  με γλυκιά νοσταλγία  στον προπάππου  μου ταβερνιάρη- τεκετζή  του χωριού μου  και σε όλους όσους αγαπάνε το ρεμπέτικο τραγουδι.)

 

                                     Ρεμπέτικο

 Τα μουρμούρικα τραγούδια (μικρά αυτοσχέδια στιχάκια ) τα οποία  τραγουδούσαν στις φυλακές και στους τεκέδες ήταν  η ζύμη  των ρεμπέτικων τραγουδιών.

Ως παράδειγμα:  

Εγω που σπάω κρύσταλλα καθρέφτες με τα χέρια χορεύω και ζεϊμπέκικο με δίκοπα μαχαίρια. /  Βάρα με με το στιλέτο και όσο αίμα βγάλω πιέ το.

 

                                      Ζεϊμπέκικο   

Οι  ζεϊμπέκηδες ήταν κατα πάσα πιθανότητα θρακιώτικη φυλή . Το σίγουρο είναι ότι πολλοί ζεϊμπέκηδες ήταν άτακτοι ,  κάποιοι απο αυτους  διετέλεσαν αρχιφύλακες σε δερβένια (κοινώς Δερβέναγαδες ) Τώρα  ένα αρσενικό έπρεπε (και πρεπει ) να γνωρίζει να χορεύει  ζεϊμπέκικο . Αυτό που χορευουν σήμερα δεν είναι ούτε κατά διάνοια το αρχικό  ζεϊμπέκικο. Αρκεί να πω λόγου -χάρη ότι το ζειμπέκικο δεν το χόρευαν ομαδικώς ουτε με χαρούμενη διάθεση (!!!) όπως το χορεύουν σήμερα.  Επι παραδείγματι οι σκυλόμαγκες έχωναν  δίκοπα μαχαίρια  στις φτέρνες  τους και  στα μπούτια τους. Οι μάγκες πάλι χόρευαν ζεϊμπέκικο κρατώντας τους όρχεις τους. 

 

                                       Μάγκα.

Η λέξη μάγκα σήμαινε άτακτη μονάδα στρατιωτών τον καιρό της επανάστασης του 1821.  Ο αργηγός της κάθε μάγκας ήταν ο μαγκατζής (ότι ειναι σήμερα  ως βαθμός  ο Δεκανέας/Λοχίας) . Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης  ήταν Μαγκιόρος (δηλαδη  ταγματάρχης ) . 

 

                                     Ρεμπέτης

-Σημερα κάποιοι τους αρέσει να τους αποκαλούν ρεμπέτες. Η λέξη ρεμπέτης ήταν κάποτε βρισιά και σήμαινε ρεμπεσκές , χασομέρης.

 

                                      Η Φάρα  

Η βασική " ιεραρχια"  της Φάρας είναι  Αλάνι, μαχαλόμαγκας , σκυλόμαγκας , αρκουδόμαγκας ,πουστόμαγκας , νταής , αρχινταής -τσιρίμπασης . Π.χ Πρώτος νταής στον Περαιά την δεκαετία του 1930 ήταν ο Νίκος Σκριβάνος με υπασπιστή του τον Νίκο τον τρελάκια . Στην θεσσαλονίκη πριν την κατοχή ζούσε ο διαβόητος Άλκης Πετσάς που είχε τον τεκέ του στην οδό Αφροδίτη αριθμό 51.

 

                                       Τεκέδες

 Πριν το 1950 υπηρχαν σε πολλα μέρη με πρώτο  το λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα .Στους τεκέδες απαγορευόνταν αυστηρώς οι πούστηδες , τα πρεζόνια και οι γυναίκες. Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι το χασίσι ( πριν την δεκαετία 1940-50 δεν θεωρούνταν ναρκωτικό) το έβρισκες παντού στους τεκέδες , στις ταβέρνες ,στα φαρμακεία ακόμη και μέσα στα σπίτια π.χ οι μανάδες για να ηρεμήσει το μωρό απο τα ουρλιαχτά του δίνανε λίγο λάβδανο. Περίφημοι τεκέδες στην πόλη μου (Θεσσαλονίκη ) ήταν ο τεκές  του Παπαδέα στο λιμάνι  , του Χαϊβάνη , του Τσικρικόνη   στην διαβόητη  Μπάρα .  Στο πάρκο της Χανθ υπήρχε η "Κιβωτός " - μέγα χασικλίδικο κέντρο. Άλλο παράδειγμα πριν το 1942-43 η Θεσσαλονίκη είχε μια τεράστια έκταση (400 στρέμματα ) με Εβραίϊκα μνήματα τα οποία τα χρησιμοποιούσαν ώς υπαίθριους τεκέδες και όχι μόνο. Εκεί που είναι τωρα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τα πανεπιστήμια υπήρχε μέχρι την δεκατια του 1950 η συνοικία της αγίας Φωτεινής. Η προσφυγική αυτη συνοικία ήταν γεμάτη με τεκέδες . 

                                      Μπουζουκτσής 

-Το να δουλεύεις σαν μπουζουκτσής πριν το 1945 ήταν λίαν επικίνδυνο επάγγελμα . Άλλωστε πολλοι απο τους μπουζουκτσίδες κουβαλούσαν μαζί τους μαχαίρια διότι στα μαγαζιά που δούλευαν σουλατσάριζαν νταήδες και μαχαιροβγάλτες. Π.χ Ο Τσιτσάνης (όντας εξόριστος στην θεσσαλονίκη) δούλευε στον μαγαζί του Κέρκυρα. (Το μαγαζί αυτο βρίσκονταν σε δυο μπουρδέλα στην οδό Ειρήνης ) .Εζησε κατα τύχη. Διότι μια μέρα του ρίχτηκε ένας ταγματασφαλίτης ,μπήκε ο αρχινταής Τρούλης και άρχισε σε άγριες σφαλιάρες τον ταγματασφαλίτη σώζοντας απο του χάρου τα δόντια τον άμοιρο Τσιτσάνη.

                                       Ταβέρνες .

 Στις ταβέρνες των αρχών του περασμένου αιώνα δούλευε ο ταμπής (ο παρασκευαστής καφέ) και ο παραταμπής (ο βοηθός του). Ο κάθε πελάτης εκτος απο καφέ είχε το δικό μαρκούτσι κρεμασμένο στον τοίχο και φυσικά μπορούσε να φουμάρει ναργιλέ . Οι καφεδες είχαν πολλές ονομασίες π.χ ο καφές ο σκέτος  ονομάζεται και αλλιώς  νταήδικος. Αρκετοί μπουζουκτσίδες ήταν μαχαιροβγαλτες Π.χ ο Μιχάλης Γενίτσαρης  γράφει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του ότι είχε μαζί κάτω απο το σακάκι του μεγάλο μαχαίρι σαν γιαταγάνι και περίστροφο colt 38 .

                                    Περπατησιά - γλώσσα

Ο κούτσαβος , ο μάγκας , ο νταής δεν περπατούσαν κανονικά όπως εμείς .  Ο κούτσαβος χάριν επίδειξης  περπατούσε λικνιστά ,έχοντας το αριστερό του χέρι ακίνητο και το δεξί του ελεύθερο , το σακάκι του κρεμασμένο στον αριστερό του ώμο τον οποίο είχε ανασηκωμένο. Κάτω απο το αριστερό πέτο του σακακιού ήταν κρεμασμένο με σκοινάκι μεγάλο μαχαίρι .  Επίσης τα κουτσαβάκια  πρόσθεταν στις  λέξεις φωνήεντα . Απο την αλλη ο μάγκας περπατούσε συνήθως πατώντας με τις φτέρνες στο έδαφος (δηλαδη πρώτα ή φτέρνα  ακουμπούσε σε κάθε του βήμα στο έδαφος. )

 

 

 

giorgos170

# 2 στις 13/10/2016
author
Ανδρας / 78 / Σε σχέση
Γεωργία
Θέματα: 7
Απαντήσεις: 8.380
'Aρεσαν+: 0%

κι όλα

αυτά
για μια
γυναίκα
γίνανε...?

Gergios1981

# 3 στις 13/10/2016
author
Ανενεργό μέλος
Θέματα:
Απαντήσεις:
'Aρεσαν+: %
Ναι για μια γυναίκα μιας και η μαγκιά είναι γένος θηλυκού .
Σελίδα : 1
Δεν μπορείτε να απαντήσετε
lastpost