O Groucho Marx έλεγε "Δεν θα ήθελα να ανήκω σε μια λέσχη που θα με δεχόταν ως μέλος" (I refuse to join any club that would have me as a member)
Με την ίδιας λογική, δεν θα ήθελα να ανήκω σε έναν κόσμο που θα είχα την αίσθηση ότι μπορώ να καταλάβω και να περιγράψω.
Η χριστιανική θρησκεία ,θα ξέρεις ότι πάντα ήταν πολέμιος της επιστήμης..Σκότωσε ανθρώπους ,έκαψε βιβλία κλπ. Από τις πιο μισητές φυσικά ήταν η αστρονομία...οι λόγοι ευνόητοι νομίζω..!
Αντί αυτής λοιπόν αποφάσισαν να υιοθετήσουν ,την προερχόμενη απο την Αίγυπτο "ψευδο-επιστήμη" της αστρολογίας,λόγω της ικανοποίησης του πλήθους αφενός και λόγω της "ακινδυνότητας" της εν αντιθέση με την αστρονομία που θα αποδείκνυε ίσως, ότι ο Θεός δεν κατοικεί εις τους ουρανούς..
Εντύπωση μου έκανε κι εμένα όταν το '94 νομίζω είχα επισκεφτεί το Αγιο ορος και έχοντας παραμείνει 15 ημέρες ,δεν θυμάμαι σε ποιά μονή αντίκρυσα στις τοιχογραφίες ενός παρεκκλησίου τον ζωδιακό κύκλο!!
Παράθεση:
Σχόλιο # 49 από equinox_
στην ουσια βγαίνει πως και η αστρολογία θα πρέπει να πάει εκεί -> ''στο συμπαν με νεοεποχιτικα βιβλια''
Οχι απαραίτητα σαμ..κάποτε λάτρευαν οι λαοί την γενναιότητα και την δύναμη,κάτω από άλλες θρησκείες φυσικά και όχι την αδυναμία,την καλοσύνη και την ταπεινότητα..
Νομίζω όμως πως η "έπαρση" ανευ περιεχομένου ναι πιστεύω πως πάντα τιμωρεί τον κάτοχο ,ούτως η άλλως...
Παράθεση:
Σχόλιο # 60 από somebody961Και πώς αντιδρά όταν 'την δει' μεγαλείο;
Γνωρίζω πως ταπεινότητα είναι η γη η ίδια. Που την πατάμε
χωρίς να βγάζει άχνα.
Και ας γίνεται η ίδια γη βουνό πανύψηλο που δεν το φτάνει κανείς στην κορυφή.Μάλλον αυτό εννοείς με το "πλήρη συνείδηση" που γράφεις,
οπότε λέμε το ίδιο, με άλλες λέξεις.
Η έπαρση πιστεύω, είναι η απόδειξη και απόλυτο άλλοθι τής κενότητας.
θεματοθετη ο πασκαλ ειχε πει οτι καλο ειναι να πιστευεις γτ αν ειναι παραμυθια δν χανεις κτιποτα, αν ισχυουν κερδιζεις τον παραδεισο αιωνιως.
Άσε ,δεν έχουν τελειωμό οι εικασίες. Άλλοι λένε πως ήταν ο Προμηθέας που έκλεψε το φως από τον Δία. ;Άλλοι ότι είναι έκπτωτος άγγελος ,επίσης ότι είναι ο Θεός των μασόνων,άντε βγάλε άκρη!!!
Παράθεση:
Σχόλιο # 59 από EnikosΟσο για το οτι ο Θεος δημιουργησε τον διαβολο, αυτα τα λεει η Χριστιανικη θρησκεια.
Ο Εωσφορος = ο φερων το φως, ειναι ονομασια του Θεου Απολλωνα και σε τιποτα δεν εχει να κανει με εναν αλητη τραγο, σαρδαναπαλο που ολο πηδαει κοσμο και βαζει διχονιες, ουτε εχει εκεινο το κακοφημο μαγαζι, την κολαση, με ειδικα εργαλεια τιμωριας των ψυχων με τον πλεον βασανιστικο τροπο. Απλα ετσι οι Χριστιανοι πατερες πολεμησαν τον Αρχαιοελληνικο πολιτισμο, και αυτο ειναι ο τροπος για να "πεσει" ο Θεος του Φωτος στην αφανεια και στις συνειδησεις.
Μετα...οσοι δεν ειναι Χριστιανοι, που τον εχουν τον Θεο? Μιλας για πολλα δισεκατομμυρια κοσμο...
Δεν θελω να σε πειραξω, σε αυτα που πιστευεις. Ειναι σεβαστα απολυτως απο εμενα.
Αλλα βρε Σουρια! Δεν μπορει ενα Θεος να δημιουργησε τα παντα και στον πλανητη Γη, οι ανθρωποι ως δημιουργιες του, να εφτιαξαν τοσους Θεους!
Ειναι υποπτο αυτο!!!
Προσχη, στον πονηρο, δεν λεει ο Χριστος?
Εγω βλεπω οτι βασιλευει ο Πονηρος!!!
Κάποτε έναν αμαρτωλό τον αφορησαν από την εκκλησία.Πηγε λοιπόν να διαμαρτυρηθεί στον Θεό. _: θεέ μου δεν με αφήνουν να μπω στην εκκλησία σου. _ Δεν μου φαίνεται περίεργο,αυτοί ούτε εμένα δεν αφήνουν να μπω. Είπε ο Θεός.
Παράθεση:
Σχόλιο # 59 από EnikosΟσο για το οτι ο Θεος δημιουργησε τον διαβολο, αυτα τα λεει η Χριστιανικη θρησκεια.
Ο Εωσφορος = ο φερων το φως, ειναι ονομασια του Θεου Απολλωνα και σε τιποτα δεν εχει να κανει με εναν αλητη τραγο, σαρδαναπαλο που ολο πηδαει κοσμο και βαζει διχονιες, ουτε εχει εκεινο το κακοφημο μαγαζι, την κολαση, με ειδικα εργαλεια τιμωριας των ψυχων με τον πλεον βασανιστικο τροπο. Απλα ετσι οι Χριστιανοι πατερες πολεμησαν τον Αρχαιοελληνικο πολιτισμο, και αυτο ειναι ο τροπος για να "πεσει" ο Θεος του Φωτος στην αφανεια και στις συνειδησεις.
Μετα...οσοι δεν ειναι Χριστιανοι, που τον εχουν τον Θεο? Μιλας για πολλα δισεκατομμυρια κοσμο...
Δεν θελω να σε πειραξω, σε αυτα που πιστευεις. Ειναι σεβαστα απολυτως απο εμενα.
Αλλα βρε Σουρια! Δεν μπορει ενα Θεος να δημιουργησε τα παντα και στον πλανητη Γη, οι ανθρωποι ως δημιουργιες του, να εφτιαξαν τοσους Θεους!
Ειναι υποπτο αυτο!!!
Προσχη, στον πονηρο, δεν λεει ο Χριστος?
Εγω βλεπω οτι βασιλευει ο Πονηρος!!!
αγαπητέ φίλε Ενικέ ο εωσφόρος δεν φέρει το φως, την αυγή φέρνει !
και χάνεται με το φως γιατί στους αρχαίους ήταν ο αυγερινός ο πλανητης αφροδίτη !
«Λένε λοιπόν ότι ο Απόλλωνας τυραννικός πολύ θα γίνει, και σκληρά θα διαφεντεύει τους αθάνατους και τους θνητούς πάνω στη ζωοδότρα γη» (Ομηρικός ύμνος στον Απόλλωνα)
«Έχουσι βασιλέα επ’ αυτών τον άγγελον της αβύσσου. όνομα αυτώ Εβραϊστί Αβαδδών, εν δε τη Ελληνική όνομα έχει Απολλύων» (Αποκάλυψις Ιωάννου, Θ΄, 10)
«Και οι θεοί στου Δία το παλάτι τον τρέμουν σαν τοξεύει και σηκώνονται όταν ζυγώνει όλοι από τις θέσεις τους όταν τα λαμπρά του τόξα τεντώνει» (Ομηρικός ύμνος στον Απόλλωνα)
«Λέει η Γραφή πως ο Διάβολος μετασχηματίζεται ‘σε άγγελο φωτός’, και τι κάνει; προφανώς προφητεύει» (Κλήμης Αλεξανδρείας, Στρωματείς ΣΤ VIII )
επίσης να σου θυμίσω ότι ο Απόλλων ήταν στον Τρωικό πολ. με την πλευρά των Τρώων όπως και ο Άρης !
αυτός λοιπόν αυτοπροσώπως ήταν και ήταν παιδι θεού όπως και οι άλλοι Θεοί !
η Ελληνική μυθολογία είναι Σοφία ας την ψαξουμε καλύτερα και ας μην τρώμε μασημένη τροφή περι κακού Χριστιανισμού !
ανθρωπος γάρ γ~η [εστι πάσχουσα . είχε πει αυτός ο κλήμης . δεν τον ξέρω καθόλου αλλά από ότι καταλαβαίνω από αυτή του την αποκάλυψη πρέπει να έχει αρκετή σοφία !!!
Παράθεση:
Σχόλιο # 68 από lamprandανθρωπος γάρ γ~η [εστι πάσχουσα . είχε πει αυτός ο κλήμης . δεν τον ξέρω καθόλου αλλά από ότι καταλαβαίνω από αυτή του την αποκάλυψη πρέπει να έχει αρκετή σοφία !!!
η απορία πώς θα είχε εξελιχθεί η επιστη?ονικήθεολογία χωρίς τον Κλή?η αναδύεται αυτόβουλη και αυτεπίτακτη,πολύ περισσότερο ?άλιστα όταν αναλογίζεσαι πως ο Κλή?ης ήταν οπρώτος χριστιανός Πατέρας που συνέγραψε, αντίθετα προς τηνάποψη της εποχής, ότι η διδασκαλία και ερ?ηνεία των γραφώνπρέπει να γίνεται ?όνο προφορικά. Η άποψη αυτή δεν ήταν αβάσι-?η εφόσον ο γραπτός λόγος απαιτούσε αυστηρότερη συλλογιστική,εκτενέστερες αναλύσεις και επιχειρή?ατα και συνεπώς ήταν επιρ-ρεπής σε δογ?ατικά ολισθή?ατα, παρερ?ηνείες και εντέλει αιρετικάσχίσ?ατα. Και ?πορεί ο Κλή?ης να ήταν εξαιρετικά προσεκτικός ?και διόλου ρηξικέλευθος? ώστε να αποφύγει τους σκοπέλους,ό?ως ο δρό?ος είχε ανοίξει και ο πλούσια προικισ?ένος και ανήσυ-χος ?αθητής του, ο ?ριγένης, θα επιβεβαιώσει τις επιφυλάξεις τηςαντισυγγραφικής άποψης. ?ιατυπώνει δικές του απόψεις, καθόλουσύ?φωνες ?ε την επίση?η χριστιανική διδασκαλία (αιωνιότητα τουκόσ?ου και συνεχής αναδη?ιουργία του, προΰπαρξη των ψυχών,άρνηση του παραδείσου και της κόλασης, κ.ά) ασκεί ισχυρότατεςεπιδράσεις και δη?ιουργεί έριδες και τραύ?ατα τα οποία η Εκκλησίαδύσκολα επουλώνει. Ό?ως η πρόοδος απορρέει από τις αντιθέσεις,και η χριστιανική διαλεκτική, που είναι ανθρώπινη και όχι θεϊκήυπόθεση, ?πόρεσε έτσι, ?έσα από τα κεί?ενα, να ?ετα?ορφώσει τηναπλή ?και πολλές φορές απλοϊκή? διδασκαλία των Γραφών σεεπιστη?ονική θεολογία. Στον Κλή?η, τον πρώτο συγγράψαντα,ανήκει η τι?ή αυτής της εξέλιξης.
από αυτόν τον πρόλογο κάποιου μου φαίνεται ότι ταιρειάζουμε αρκετά χαχα
και ήταν και ο πρώτος Χριστιανός λέει . εχθες έλεγα σε μια φίλη εκεί που με ρώτησε αν πιστευω ...τι να πω ξέρω και γω... τι να πιστευω δηλαδή ; πως να το εξιγήσω ; και βέβαια υπάρχει Θεός και Χριστος και ότι εμείς είμαστε γη πάσχουσα ... χμ σαν να μουρχεται ξανά ο ερωτας νοιώθω ..χμ σαν να μου φευγει ο πόθος μου για το μ... μακάρι θεέ μου !!! χαχαχ
..εκεινο που κανει μια "ερμηνεια" ΜΑς τ ε λ ε σ ι δ ι κ η...
ειναι ο τροπος με τον οποιο την χρησιμοποιουμε
ο χ ι η παρουσια καποιας πραγματικοτητας!!!
Χωρις την "εννοια" της τελικης ερμηνειας
δεν ειναι διανοητη η δυνατοτητα ερμηνειας...
Αν δε, θελησεις ν' αρνηθεις
οτι μεχρι τωρα ε ρ μ η ν ε υ ε ς
σημαινει
οτι αρνεισαι το προφανες Σου
προς χαριν ενος καινουργιου φ α ν τ α σ τ ι κ ο υ
που σε λιγο θα γινει και παλι "ερμηνεια" ΣΟΥ
(Η δε αναιρεση Σου σε οποια ερμηνεια
προϋποθετει το ν ο η μ α Της
κ.ο.κ.)
...
τωρα αν θελουμε να φιλοσοφησουμε
απλως για την συντηρηση της συζητησης
για να συμβαλλουμε στην "μορφωση" Μας
αν ειμαστε λογολαγνοι
αλλο θεμα...
Αν παλι θελουμε να δουμε -αντιληφθουμε
τα πραγματα "ο ρ θ α"
εεε..
αυτο ειναι μια επιπονη πορεια
μεσα απο αναριθμητες "μυθολογικες εικονες"
μεσα απο αναριθμητες "μπετονενιες κατασκευες"
που πρεπει να γκρεμισθουν για να δουμε το υ γ ι ε ς χωμα...
ειναι κομματι δυσκολο
να απ-αιχμαλωτιστουμε
να απαλλαγουμε
απο την μακραιωνη
περιπετεια της "αξιακης λειτουργιας"
των πραγματων
και.. και.. και..
αν...
Ασε δε που αν φταναμε και ποτέ
στο Τε λο ς της "συζητησης"
ισως "παγωνε" ο πολιτισμος Μας
ισως α π α ν θ ρ ω π ι ζ ο μ α σ τε ...
...
ποιο ειπαμε ειναι το ερωτημα;;;
αν υπαρχει τι;;;
ΑΝ εγω:
μπλα..μπλα.. μπλα.. μπλα...
chek
ok!!!
ειμαι Α Ν θρωπος
Παράθεση:
δεν ειναι τιποτα αλλο παρα ενα αποκουμπι
Σχόλιο # 1 από Hrakleitos3
για τους απανταχου βασανισμενους...
υπηρξε ο Χριστος?
ηταν ανθρωπος?
αναστηθηκε πραγματικα?
και αν αναστηθηκε και ηταν υιος του Θεου οι ιερεις ανα τους αιωνες διδαξαν σωστα τα μηνυματα του?
Παράθεση:
Σχόλιο # 67 από lamprand
«Λέει η Γραφή πως ο Διάβολος μετασχηματίζεται ‘σε άγγελο φωτός’, και τι κάνει; προφανώς προφητεύει» (Κλήμης Αλεξανδρείας, Στρωματείς ΣΤ VIII )
Βρε lamprand η "προφητεία" σήμαινε για τον χριστιανισμό "μαγεία" ,είναι δυνατον να μην του αποδώσουν το κακό..?
Απο wiki "ο Απόλλωνας είναι θεός της προφητείας και της μαντικής τέχνης. Ο Κάλχας, ο μάντης των Ελλήνων, στρέφεται προς αυτόν για να πάρει χρησμούς σχετικούς με το λοιμό που πλήττει το στρατόπεδο των Αχαιών. Αυτός μαθαίνει την αιτία του θυμού του θεού και διευκρινίζεται πως ο θεός που μπορεί να φέρει το σκοτάδι και το θάνατο, «γρήγορος σαν τη νύχτα», είναι ο ίδιος λαμπρός σαν το φως."
"Επικρατέστερη ωστόσο φαίνεται πως είναι η εκδοχή, ότι ο Απόλλωνας κατάγεται από τη Μικρά Ασία, και συγκεκριμένα από τη Λυκία. Είναι χαρακτηριστικό πως επονομάζεται Λητοΐδης, δηλαδή γιος της Λητούς, κάτι που συνέβαινε συχνότατα στη Λυκία, ενώ οι Έλληνες πολύ σπάνια ονομάζονταν από τις μητέρες τους. Η Λητώ καταγόταν πιθανότατα από τη Λυκία, όπου μια παρεμφερής με το όνομα της λέξη, σήμαινε «γυναίκα». Ο ίδιος ο Απόλλωνας ονομαζόταν Λύκιος και οι Δήλιοι πίστευαν πως περνούσε τους χειμερινούς μήνες του χρόνου στη Λυκία. Ο εορτασμός του είχε οριστεί την έβδομη μέρα του μήνα, σύμφωνα με το βαβυλωνιακό έθιμο. Ο προομηρικός ποιητής Ωλήν που και αυτός καταγόταν από τη Λυκία, υπήρξε ιδρυτής του δελφικού μαντείου, εφευρέτης του εξάμετρου και υμνητής των θεοτήτων της Δήλου. Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι παρ’ όλο που ο Όμηρος περιγράφει το θεό Απόλλωνα ως ισότιμο των Ολυμπίων, στην Ιλιάδα εμφανίζεται μαζί με την αδερφή του Άρτεμη να πολεμάει στο πλευρό των Τρώων και εναντίον των Ελλήνων, ενώ όλοι οι άλλοι θεοί είναι με το μέρος τους, εκτός από τον Άρη και την Αφροδίτη που θεωρούνται θεοί ξενικής καταγωγής"
Καμιά σχέση λοιπόν με την έννοια του "εωσφόρου" ,του διαβόλου,του ΣΑΤΑΝΑ, έτσι οπως έχει αποδωθεί στον χριστιανισμό που έχει νομίζω έχει τα πρωτεία σαν θρησκεία στην δημιουργία εκφοβισμού και ενοχών..!
Παράθεση:
Σχόλιο # 67 από lamprandεπίσης να σου θυμίσω ότι ο Απόλλων ήταν στον Τρωικό πολ. με την πλευρά των Τρώων
Ο Θεός δημιούργησε την γη ,την χλωρίδα την πανίδα και ευχαριστημένος καθόταν και τα κοίταζε μερικά εκατομμύρια χρόνια. Μετά αποφάσισε να δημιουργήσει το νερό τον αέρα και τον άνθρωπο.Εκανε λοιπόν τον άνθρωπο και το μόνο που του έδωσε ήταν η καρδιά.Με την καρδια οι ανθρωποιγνωρισαν την αγαπη για τον θεο, την φυση και τους συνανθρωπους.Εκατομμυρια χρονια ολα πήγαιναν τέλεια επάνω στην γη.Καποια στιγμή σκέφτηκε ο Θεός να τους δώσει και λίγο μυαλό.Χρειαστηκαν μόνο μερικές χιλιάδες χρόνια και ο άνθρωπος ζητώντας πλουτη, εξουσία, απληστία,άρχισε να εξοντώνει πανίδα, χλωρίδα και να μολύνει αέρα, νερό και να αμφισβητεί τον Δημιουργό του.Τωρα ο Θεός έχει αγανακτήσει και σκέφτεται τι να κάνει, να μας δώσει κι άλλο μυαλό η να μας πάρει κι αυτό που μας έδωσε;
Παράθεση:
Για την ύπαρξη ή μη ενός ανώτατου όντος (Θεός), κλίνω περισσότερο στο ότι δεν υπάρχει, αλλά επειδή μέχρι στιγμής δεν έχω καταλήξει, δηλώνω αγνωστικιστής.
Σχόλιο # 53 από silver80
Μιας και σε βρήκα Silver μου, λύσε μου μια απορία σχετικά με τον αγνωστικισμό.
Ας πούμε, εγώ σε σχέση με τους εξωγήινους, δηλώνω αγνωστικίστρια, με την έννοια οτι απλά δεν με ενδιαφέρει, δεν με απασχολεί, δεν έχει την παραμικρή επίδραση στη ζωή μου. Είτε υπάρχουν εξωγήινοι είτε δεν υπάρχουν, για μένα είναι ένα και το αυτό.
Η ύπαρξη ή όχι θεού, είναι κάτι που σε απασχολεί και πιστεύεις οτι κάποια στιγμή θα κάτσει η μπίλια και θα καταλήξεις κάπου, είναι κάτι που το έχεις στον πάγο, για να ασχοληθείς αργότερα ή απλά έχεις ήδη καταλήξει οτι δεν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς καν;
Ευχαριστώ
Παράθεση:
Σχόλιο # 72 από SouruaΟ Θεός δημιούργησε την γη ,την χλωρίδα την πανίδα και ευχαριστημένος καθόταν και τα κοίταζε μερικά εκατομμύρια χρόνια. Μετά αποφάσισε να δημιουργήσει το νερό τον αέρα και τον άνθρωπο.Εκανε λοιπόν τον άνθρωπο και το μόνο που του έδωσε ήταν η καρδιά.Με την καρδια οι ανθρωποιγνωρισαν την αγαπη για τον θεο, την φυση και τους συνανθρωπους.Εκατομμυρια χρονια ολα πήγαιναν τέλεια επάνω στην γη.Καποια στιγμή σκέφτηκε ο Θεός να τους δώσει και λίγο μυαλό.Χρειαστηκαν μόνο μερικές χιλιάδες χρόνια και ο άνθρωπος ζητώντας πλουτη, εξουσία, απληστία,άρχισε να εξοντώνει πανίδα, χλωρίδα και να μολύνει αέρα, νερό και να αμφισβητεί τον Δημιουργό του.
ετσι ακριβως ή και περίπου Σουρία . και το περίπου πάει στο ότι ο Θεός δεν έπλασε εμας αλλά τον Άνθρωπο μόνο . εμείς γεννηθήκαμε κατα την εβδόμη ημέρα που ο Θεός καθόταν και ξεκουραζόταν αφού είχε αναθέσει πλέον της εργασίες του στους θεούς που είχε δημιουργήσει κατα τις 6 ημέρες . γι αυτό και το 12 θεο αλλά σιγά σιγα η Θρησκεια είδε και αυτόν που ξεκουραζόταν και είπε αα για στάκα αυτός ποιος είναι ;
και τον βρήκαν και τον Θεό των Θεών και η πλάκα είναι ότι αυτόν ο ίδιος ο Διάβολος μας τον έφερε γι αυτό λέγεται και ο φέρων το Φως δηλ. την αλήθεια , αλλά επίσης είναι και αυτός που σκορπά τον όλεθρο . ε τι να κάνουμε και μεις ;; δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλοιώς !!!
και τα δεντρα μου με περιμένουν αντε καλημέρα και σε σένα φρογκ η καλημέρα και η απάντηση . γιατί δεν ήρθες ρε στην συνάντηση ;
Δεν μου αρέσει η δημοσιότητα..καταλαβαίνεις..ενοχές ..κι εγώ εδώ μεγάλωσα κάτι τσουβάλια μου έχουν μείνει ακόμα....αλλά σας θαύμασα από μακρυά..πάντα χαρές
Παράθεση:
Σχόλιο # 74 από lamprand
ετσι ακριβως ή και περίπου Σουρία . και το περίπου πάει στο ότι ο Θεός δεν έπλασε εμας αλλά τον Άνθρωπο μόνο . εμείς γεννηθήκαμε κατα την εβδόμη ημέρα που ο Θεός καθόταν και ξεκουραζόταν αφού είχε αναθέσει πλέον της εργασίες του στους θεούς που είχε δημιουργήσει κατα τις 6 ημέρες . γι αυτό και το 12 θεο αλλά σιγά σιγα η Θρησκεια είδε και αυτόν που ξεκουραζόταν και είπε αα για στάκα αυτός ποιος είναι ;
και τον βρήκαν και τον Θεό των Θεών και η πλάκα είναι ότι αυτόν ο ίδιος ο Διάβολος μας τον έφερε γι αυτό λέγεται και ο φέρων το Φως δηλ. την αλήθεια , αλλά επίσης είναι και αυτός που σκορπά τον όλεθρο . ε τι να κάνουμε και μεις ;; δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλοιώς !!!
και τα δεντρα μου με περιμένουν αντε καλημέρα και σε σένα φρογκ η καλημέρα και η απάντηση . γιατί δεν ήρθες ρε στην συνάντηση ;
Βρέθηκε ένας άνθρωπος στον παράδεισο.Εκει όλοι ήταν ευτυχισμένοι,χαρούμενοι με καλή διάθεση,ενώ όλα γύρω του ήταν μια συνηθισμένη ζωή. Λέει λοιπόν στον Αρχάγγελο: Μπορώ να δω και την κόλαση; Τον πάει λοιπόν στην κόλαση. Εκεί ο άνθρωπος βλέπει πως δεν υπάρχει καμία διαφορά με τον παράδεισο,μόνο που οι άνθρωποι ήταν,κακοί, δυσαρεστημένοι,προσβλητικοι. Κατάλαβε ότι δεν τους άρεσε η ζωή εκεί. Ρώτησε τον Αρχάγγελο : Δεν καταλαβαίνω,βλέπω ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά κι εδώ,γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο δυσαρεστημένοι; _ Γιατί νομίζουν πως στον παράδεισο είναι καλύτερα, του απαντά ο Αρχάγγελος.
Ο αγνωστικισμός σε θεολογικά ζητήματα έχει διαφορετική έννοια για τον καθένα.
Η ύπαρξη ή όχι Θεού είναι κάτι που με προβλημάτισε και με απασχόλησε αρκετά στο παρελθόν, αλλά πλέον όχι.
Όπως είπα, δίνω μια μικρή, ελάχιστη πιθανότητα να υπάρχει μια ανώτατη δύναμη και εφόσον δεν το αποκλείω 100%, δεν θα μπορούσα να δηλώνω άθεος. Αποκλείω όμως να έχει τα χαρακτηριστικά που της δίνουν οι μονοθεϊστικές θρησκείες.
Δηλαδή ακόμα κι αν υπάρχει, δεν παρεμβαίνει στη ζωή/στον πλανήτη/στο σύμπαν και φυσικά δεν αλληλεπιδρά με κανέναν.
Για την προέλευση του ανθρώπου και γενικότερα της ζωής επάνω στη γη, δέχομαι αυτά που υποστηρίζει η βιολογία. Τόσο τη θεωρία της εξέλιξης (ο τρόπος που μεταβάλλονται οι ζωντανοί οργανισμοί), όσο και την αβιογένεση (η μελέτη της προέλευσης των ζωντανών οργανισμών από μη έμβια ύλη).
Οι ελάχιστες αμφιβολίες που διατηρώ περί ύπαρξης μιας ανώτατης δύναμης, αφορούν την προέλευση της ύλης στο σύμπαν. Τείνω να πιστεύω τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang), αλλά λόγω ορισμένων φυσικών ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα, ας πούμε ότι δεν έχω κατασταλάξει ακόμα σε αυτό το θέμα, ούτε έχω ασχοληθεί σε βάθος. Άρα ίσως κάτι που ακόμα δεν γνωρίζουμε, να δημιούργησε την πρωταρχική ύλη.
Αυτό σημαίνει για μένα, ότι ακόμα κι αν υπάρχει ''Δημιουργός-Θεός'' θα είχε μια πολύ αόριστη έννοια και όχι αυτή του Πάνσοφου, Πανάγαθου, Παντοδύναμου.
Παράθεση:
Σχόλιο # 73 από Arxontoula_
Μιας και σε βρήκα Silver μου, λύσε μου μια απορία σχετικά με τον αγνωστικισμό.
Ας πούμε, εγώ σε σχέση με τους εξωγήινους, δηλώνω αγνωστικίστρια, με την έννοια οτι απλά δεν με ενδιαφέρει, δεν με απασχολεί, δεν έχει την παραμικρή επίδραση στη ζωή μου. Είτε υπάρχουν εξωγήινοι είτε δεν υπάρχουν, για μένα είναι ένα και το αυτό.
Η ύπαρξη ή όχι θεού, είναι κάτι που σε απασχολεί και πιστεύεις οτι κάποια στιγμή θα κάτσει η μπίλια και θα καταλήξεις κάπου, είναι κάτι που το έχεις στον πάγο, για να ασχοληθείς αργότερα ή απλά έχεις ήδη καταλήξει οτι δεν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς καν;
Ευχαριστώ
Παράθεση:
Σχόλιο # 78 από silver80Ο αγνωστικισμός σε θεολογικά ζητήματα έχει διαφορετική έννοια για τον καθένα.
Η ύπαρξη ή όχι Θεού είναι κάτι που με προβλημάτισε και με απασχόλησε αρκετά στο παρελθόν, αλλά πλέον όχι.
Όπως είπα, δίνω μια μικρή, ελάχιστη πιθανότητα να υπάρχει μια ανώτατη δύναμη και εφόσον δεν το αποκλείω 100%, δεν θα μπορούσα να δηλώνω άθεος. Αποκλείω όμως να έχει τα χαρακτηριστικά που της δίνουν οι μονοθεϊστικές θρησκείες.
Δηλαδή ακόμα κι αν υπάρχει, δεν παρεμβαίνει στη ζωή/στον πλανήτη/στο σύμπαν και φυσικά δεν αλληλεπιδρά με κανέναν.
Για την προέλευση του ανθρώπου και γενικότερα της ζωής επάνω στη γη, δέχομαι αυτά που υποστηρίζει η βιολογία. Τόσο τη θεωρία της εξέλιξης (ο τρόπος που μεταβάλλονται οι ζωντανοί οργανισμοί), όσο και την αβιογένεση (η μελέτη της προέλευσης των ζωντανών οργανισμών από μη έμβια ύλη).
Οι ελάχιστες αμφιβολίες που διατηρώ περί ύπαρξης μιας ανώτατης δύναμης, αφορούν την προέλευση της ύλης στο σύμπαν. Τείνω να πιστεύω τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang), αλλά λόγω ορισμένων φυσικών ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα, ας πούμε ότι δεν έχω κατασταλάξει ακόμα σε αυτό το θέμα, ούτε έχω ασχοληθεί σε βάθος. Άρα ίσως κάτι που ακόμα δεν γνωρίζουμε, να δημιούργησε την πρωταρχική ύλη.
Αυτό σημαίνει για μένα, ότι ακόμα κι αν υπάρχει ''Δημιουργός-Θεός'' θα είχε μια πολύ αόριστη έννοια και όχι αυτή του Πάνσοφου, Πανάγαθου, Παντοδύναμου.
Αν... φίλε σίλβερ αυτό το κάτι δεν έχει αυτές τις ιδιότητες (πανσοφου παναγαθου και Παντοδυναμου) τότε ο άνθρωπος δεν είναι αυτός που τείνει να τις αποκτήσει εχοντάς τες ήδη σε μικρή μορφή έστω ;
και εφόσον ο άνθρωπος τις έχει δια μέσω του μυαλού του δεν κινδυνευουμε να θέτουμε το θνητό (ανθρωπο) και τις Ιδεες του σαν κυρίαρχο στην ενότητα ανθρώπου φύσης ;
η όποια θρησκεία στον Ελλαδικό χώρο τουλάχιστον (δεν ξέρω για τις άλλες) αυτό που δείχνει στους πιστούς της είναι αυτό : άνθρωπε ένα μέρος απο το Όλο είσαι μην καβαλάς το καλάμι νομίζοντας ότι θα καταφέρεις να ζήσεις αιώνια ! αιώνιο είναι το Όλον όχι το Μέρος !
Τωρα αν το όλον το πεις Θεό δεν τρέχει και τίποτα . τρέχει ;
δείχνουν με άλλα λόγια να μην πέσει ο άνθρωπος στον Ιδεαλισμό να μην Πιστευει στις Ιδέες του αλλά σε αυτό το Άλλο τον Θεό δηλ. αυτό που μας παρατηρεί !
ζούμε σε ένα αιτιοκρατικό σύμπαν φίλε ,οπότε ότι και να κάνουμε εμείς θα πάρουμε και ένα αποτέλεσμα αναλόγως του Αιτίου μας (πράξης) δεν είναι έτσι ; κάτι δεν παρατηρεί τις πράξεις μας για να μας δώσει αποτέλεσμα ;
Παράθεση:
Πασχα,Χριστος,Ανασταση,πιστη,θρησκεια,εθιμα...
Σχόλιο # 1 από Hrakleitos3πλησιαζει Ανασταση και κατι τετοιες μερες ανοιγει παντα στις παρεες η συζητηση για το αν η θρησκεια δεν ειναι τιποτα αλλο παρα ενα αποκουμπι για τους απανταχου βασανισμενους...υπηρξε ο Χριστος?ηταν ανθρωπος?αναστηθηκε πραγματικα?και αν αναστηθηκε και ηταν υιος του Θεου οι ιερεις ανα τους αιωνες διδαξαν σωστα τα μηνυματα του?ενας ενας λοιπον ας προσελθει στο θεμα και ας καταθεσει τις αποψεις του για το Χριστο,τη θρησκεια,την εκκλησια,τους παπαδες,τους πιστους,αν ο ιδιος πιστευει καπου,αν ελπιζει σε κατι,αν πιστευει οτι υπαρχει κατι οταν φευγει απο τον κοσμο αυτο...
η θρησκεία όχι δεν είναι αποκούμπι , είναι οι σοφοί που διδάσκουν πως πρέπει να πορευτεί η οργανωμένη μας κοινωνία . στην συνέχεια λόγω του ότι κάθε πράγμα υπόκειται σε ενότητα και σύγκρουση υπόκειται σε αλλαγές και την φθορά . οι αλήθειες που περιέχει η Αγία γραφή με όσες ατέλιες και αν έχει είναι εκεί άφθαρτη είναι γνήσια (όσο το δυνατόν)! που όση φθορά και να υπάρχει στις πράξεις με τις ερμηνείες της την καταστούν πάλι δυνατή για να διορθώνονται οι στρεβλώσεις της !
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media