*** Το ψέμα ***
Τι είναι το ψέμα?
Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στο να λέμε ψέματα?
Χρειάζεται το ψέμα? Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό?
Ποιοι ψεύδονται περισσότερο? Για ποιο λόγο?
Μπορούμε να το αποβαλλουμε από την ζωή μας, ή είμαστε καταδικασμενοι να κάνουμε χρήση του, ες αεί?
Κι αν τελικώς, δεν μπορούμε να το αποβαλλουμε, γιατί απόζηταμε την αλήθεια, ενώ, όταν μας αποκαλύπτεται, δεν την πάρα/από δεχόμαστε - θέλουμε?
Παράθεση:
Ψεμα
Σχόλιο # 1 από elenal12*** Το ψέμα ***
0. Τι είναι το ψέμα?
1. Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στο να λέμε ψέματα?
2. Χρειάζεται το ψέμα? Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό?
3. Ποιοι ψεύδονται περισσότερο? Για ποιο λόγο?
4. Μπορούμε να το αποβαλλουμε από την ζωή μας, ή είμαστε καταδικασμενοι να κάνουμε χρήση του, ες αεί?
5. Κι αν τελικώς, δεν μπορούμε να το αποβαλλουμε, γιατί απόζηταμε την αλήθεια, ενώ, όταν μας αποκαλύπτεται, δεν την πάρα/από δεχόμαστε - θέλουμε?
0. Αυτο που δεν ειναι η αληθεια.
1. α) Οι κοινωνικοι κωδικες αλληλοσυγχρωτισμου και οι ισορροπιες.
βου) Η προστασια του εαυτου μεσα απο το α).
2. Χρειαζεται, λογω του 1.
Οχι, δε ζουμε χωρις αυτο.
3. Αν μιλαμε για φυλα: και τα δυο φυλα ψευδονται εξισου το ιδιο. Δεν υπαρχει λογος το ενα φυλο να ψευδεται περισσοτερο απο το αλλο.
Αν μιλαμε για κατηγοριες ανθρωπων, ψευδονται αυτοι που εχουν κατι να κρυψουν (κυριως αυτοι που ειναι σε θεσεις εξουσιας), αυτοι που φοβουνται προσωπικη τιμωρια/απορριψη αν πουν αληθεια ή αυτοι που φοβουνται να πληγωσουν τους αλλους.
4. Οχι!
Ειμαστε καταδικασμενοι, ως κοινωνικα οντα, να λεμε ψεμματα εσαει, λογω του 1.
Απο τα μεγαλα, εως τα κατα συνθηκη.
5. Οι κοινωνικοι κωδικες / ισορροπιες και η καλη ψυχικη μας διαθεση, αλλα και η ασφαλεια, "επιβαλλουν" να λεμε ψεμματα, γιατι η αληθεια συνηθως ποναει.
Γιατι η αληθεια δεν ειναι διαχειρισιμη.
Δεν εχουμε μαθει να ζουμε με αληθειες, αρα και να τις αντεχουμε. Γιατι οι αληθειες, διαταρασσουν τις ισορροπιες.
Για αυτο ναι μεν τις θελουμε, αλλα ειμαστε καλυτερα διχως αυτες.
0. Θέλουμε λιγάκι βοήθεια εδώ.. Ψέμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ναι, ό. τι δεν είναι αλήθεια, είναι αυτομάτως ψέμα. Αλλά τι εννοούμε λέγοντας αλήθεια...
Θα έλεγα, ότι ψέμα, είναι η μερική και κατ ακολουθία, η καθολικη απόκρυψη ενός γεγονοτος/ περιστατικου. (Α)
Η μη αποτύπωση/ προβολη/ ανακοίνωση ενός γεγονοτος/περιστατικου (Β)
Το λανθασμένο συμπέρασμα,, το οποίο κατατάσσεται στο λογικό ψεύδος/σφάλμα , καθώς είναι αποτέλεσμα λανθασμενων / ψευδών προκειμένων (Γ)
Η, όχι εκ προθέσεων, μη σωστή καταγραφή γεγονότων, μπορεί να οδηγήσει σε μια συνέχεια, αλυσίδα ψευδών αντιληψεων (Δ)
Οι λογικές πλάνες (Ε)
1. Εδώ θες να πεις, ότι οι κοινωνικοί κώδικες, απαιτούν ψευδείς συμπεριφορες,(1.1)
ηη ότι εξαιτίας των κοινωνικών κανόνων/ κωδικών, το άτομο προσπαθεί να προστατεφθει από τους κώδικες-κανόνες τις κοινωνίας?? (1.2)
Αν (1.1),, τότε εκπαιδευομαστε να λέμε ψέματα, και οι κοινωνικοί κώδικες, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον άγγραφοι εδώ, επιτάσσουν την συνεχή αναπαραγωγή ψευδων συμπεριφορών , ως ρυθμιστικός παράγοντας μιας ισορροπημένης κοινωνίας. Που συνεπάγεται ότι, η κοινωνία είναι χτισμένη με ψευδή θεμέλια.
Όμως, αν η κοινωνία είναι αυτή που μαθαίνει το άτομο τέτοιους κώδικες, γιατί το άτομο προσπαθεί να προφυλαχθει από αυτήν? Χρησιμοποιωντας κώδικες που εξ αρχής, έχει υιοθετήσει από την κοινωνία??
Αν (1.2),, τότε το άτομο, υποστηρίζει ψευδείς συμπεριφορες, για να προφυλαχθει από την κοινωνία. Άρα,, η κοινωνία είναι κατι το ισορροπημένο με σωστή βάση, και το άτομο προσπαθεί να ξεφύγει από αυτό??? Συνεπώς, το άτομο (θέλει να) είναι ανισόρροπο??
2. Αν το ψέμα, είναι αναγκαίο, τότε μιλάμε για αναγκαία χρηστικότητα του ψεματος. Άρα, η αλήθεια, δεν είναι χρήσιμη / βοηθητική, και γι αυτό απορρίπτεται. Άρα, χρειάζομαστε η όχι την αλήθεια??
Αν όχι, τότε η ύπαρξης της αλήθεια ακυρώνεται και το ψέμα καθίσταται ως μια νέα αλήθεια.. Κι αν το ψέμα είναι η νέα αλήθεια, τότε μπορεί να αναδυθεί μια άλλη πραγματικότητα με άλλες συνθήκες "ψεματος", καθώς η αλήθεια δεν είναι αρεστή.??
3. Με βρίσκεις σύμφωνη. Αν και, θα πρέπει να συζητήσουμε για τους λόγους και για το τι ψεύδεται το κάθε φύλο.
4. Αν είμαστε καταδίκασμενοι στο ψέμα, τότε το ψέμα χρηζεται απαραίτητο, άρα αναγκαίο κακό, άρα ως μια " ψευδής αλήθεια" .
5. **Τις θέλουμε αλλά είμαστε καλύτερα χωρίς αυτές** Θα το μεταφράσω, ως, δεν την έχουμε ανάγκη πραγματικά, άρα και γι αυτό είμαστε καλύτερα χωρίς αυτην.
Παράθεση:
Σχόλιο # 2 από Heptamer
0. Αυτο που δεν ειναι η αληθεια.
1. α) Οι κοινωνικοι κωδικες αλληλοσυγχρωτισμου και οι ισορροπιες.
βου) Η προστασια του εαυτου μεσα απο το α).
2. Χρειαζεται, λογω του 1.
Οχι, δε ζουμε χωρις αυτο.
3. Αν μιλαμε για φυλα: και τα δυο φυλα ψευδονται εξισου το ιδιο. Δεν υπαρχει λογος το ενα φυλο να ψευδεται περισσοτερο απο το αλλο.
Αν μιλαμε για κατηγοριες ανθρωπων, ψευδονται αυτοι που εχουν κατι να κρυψουν (κυριως αυτοι που ειναι σε θεσεις εξουσιας), αυτοι που φοβουνται προσωπικη τιμωρια/απορριψη αν πουν αληθεια ή αυτοι που φοβουνται να πληγωσουν τους αλλους.
4. Οχι!
Ειμαστε καταδικασμενοι, ως κοινωνικα οντα, να λεμε ψεμματα εσαει, λογω του 1.
Απο τα μεγαλα, εως τα κατα συνθηκη.
5. Οι κοινωνικοι κωδικες / ισορροπιες και η καλη ψυχικη μας διαθεση, αλλα και η ασφαλεια, "επιβαλλουν" να λεμε ψεμματα, γιατι η αληθεια συνηθως ποναει.
Γιατι η αληθεια δεν ειναι διαχειρισιμη.
Δεν εχουμε μαθει να ζουμε με αληθειες, αρα και να τις αντεχουμε. Γιατι οι αληθειες, διαταρασσουν τις ισορροπιες.
Για αυτο ναι μεν τις θελουμε, αλλα ειμαστε καλυτερα διχως αυτες.
Ειναι απλο : οταν δεν μπορουμε να παραδεχτουμε την αληθεια σε ο,τι αφορα εμας,αρχιζουμε να λεμε ψεματα για να πεισουμε πρωτα τον εαυτο μας και μετα τους αλλους ...
Αν αποδεχτουμε την αληθεια μας ,την ακολουθουμε χωρις να χρειαζεται να μεινουμε εκει που για να ειμαστε θα πρεπει να λεμε ψεματα ...
Η επιλογη ειναι παντα δικη μας ..
.Πχ : ειμαι 30 χρονων και φοβαμαι να ζησω μονος ,λεω στους γονεις μου ψεματα πως δεν βρισκω δουλεια ικανη να με συντηρει ...
Β παραδειγμα : εχω βαρεθει το γαμο μου αλλα δεν τολμω να το μαρτυρησω στον εαυτο μου ,βρισκω εξωσυζυγικη σχεση και αρχιζω τα ψεματα στο συντροφο ..
.Γ παραδειγμα : νοιωθω πως ειμαι ενα τιποτα,δεν εχω καταφερει κατι στη ζωη μου δεν θελω να το πιστεψω ομως για να το αντιμετωπισω και γι αυτο αρχιζω τα ψεματα σχετικα με το ποιος ειμαι και τι κανω ...
Οπως ελεγε ο παππους μου,οποιος κοροιδευει,κοροιδευει πανω απ ολα τον εαυτο του ...Ειναι κατα βαθος δυστυχισμενος
0. Ψεμμα ειναι οτι σε αφορα (ως ατομο ή κοινωνικο συνολο) και (συνειδητα) σου αποκρυβεται.
Τα Γ, Δ και Ε δεν παραγουν ψευδη. Παραγουν απλα αποχρωματισμενες, ουδετερες καταστασεις.
1. Οι κοινωνικοι κωδικες και η αυτοπροστασια ειναι αλληλενδετα.
Το ενα εξυπηρετει και συγχρονως εξυπηρετειται απο το αλλο.
2. Το ψεμμα δεν ειναι συμπεριφορικη κοινωνικη απαιτηση. Ειναι απλα μηχανισμος αμυνας, που πολλες φορες χρησιμοποιειται καταχρηστικα. Ειναι ενα ειδος «αρνητικης ηθικης».
Η αληθεια ειναι παντα το κυριο ζητουμενο / χρησιμο / απαιτουμενο. Το ψεμμα ειναι αναγκαιο / συμπληρωματικο κακο.
4. Δοκιμος ορισμος!
Μια "συμπληρωματικη" αληθεια.
5. Την εχουμε αναγκη! Ειδαλλως δε θα την επιδιωκαμε.
Απλα, εχουμε πιο πολυ αναγκη το παραμυθιασμα.
Πότε!!
Παράθεση:
Σχόλιο # 7 από Lena_7_
Ταιριαζετε...Ψεματα να πω; Ποτε!
Δεν μπορώ να διαφωνήσω πουθενά μαζί σου. Τα είπες τελεια!!
Παράθεση:
Σχόλιο # 4 από alisidaΕιναι απλο : οταν δεν μπορουμε να παραδεχτουμε την αληθεια σε ο,τι αφορα εμας,αρχιζουμε να λεμε ψεματα για να πεισουμε πρωτα τον εαυτο μας και μετα τους αλλους ...
Αν αποδεχτουμε την αληθεια μας ,την ακολουθουμε χωρις να χρειαζεται να μεινουμε εκει που για να ειμαστε θα πρεπει να λεμε ψεματα ...
Η επιλογη ειναι παντα δικη μας ..
.Πχ : ειμαι 30 χρονων και φοβαμαι να ζησω μονος ,λεω στους γονεις μου ψεματα πως δεν βρισκω δουλεια ικανη να με συντηρει ...
Β παραδειγμα : εχω βαρεθει το γαμο μου αλλα δεν τολμω να το μαρτυρησω στον εαυτο μου ,βρισκω εξωσυζυγικη σχεση και αρχιζω τα ψεματα στο συντροφο ..
.Γ παραδειγμα : νοιωθω πως ειμαι ενα τιποτα,δεν εχω καταφερει κατι στη ζωη μου δεν θελω να το πιστεψω ομως για να το αντιμετωπισω και γι αυτο αρχιζω τα ψεματα σχετικα με το ποιος ειμαι και τι κανω ...
Οπως ελεγε ο παππους μου,οποιος κοροιδευει,κοροιδευει πανω απ ολα τον εαυτο του ...Ειναι κατα βαθος δυστυχισμενος
![]()
![]()
Μα δεν την επιδιώκουμε τελικώς...
Δείχνουμε ότι το κάνουμε... Αλλά αυτό που πραγματικά επιδιώκουμε είναι να αλλάξουμε και να σχηματίσουμε μια δική μας αλήθεια/ πραγματικότητα, τετοια, ώστε να μας ταιριάζει...
Το παραμύθι το τρώμε αμασητι...
Κι έπειτα, απορούμε...
Παράθεση:
Σχόλιο # 5 από Heptamer0. Ψεμμα ειναι οτι σε αφορα (ως ατομο ή κοινωνικο συνολο) και (συνειδητα) σου αποκρυβεται.
Τα Γ, Δ και Ε δεν παραγουν ψευδη. Παραγουν απλα αποχρωματισμενες, ουδετερες καταστασεις.
1. Οι κοινωνικοι κωδικες και η αυτοπροστασια ειναι αλληλενδετα.
Το ενα εξυπηρετει και συγχρονως εξυπηρετειται απο το αλλο.
2. Το ψεμμα δεν ειναι συμπεριφορικη κοινωνικη απαιτηση. Ειναι απλα μηχανισμος αμυνας, που πολλες φορες χρησιμοποιειται καταχρηστικα. Ειναι ενα ειδος «αρνητικης ηθικης».
Η αληθεια ειναι παντα το κυριο ζητουμενο / χρησιμο / απαιτουμενο. Το ψεμμα ειναι αναγκαιο / συμπληρωματικο κακο.
4. Δοκιμος ορισμος!![]()
Μια "συμπληρωματικη" αληθεια.
5. Την εχουμε αναγκη! Ειδαλλως δε θα την επιδιωκαμε.
Απλα, εχουμε πιο πολυ αναγκη το παραμυθιασμα.
Ειμαστε οντα της ασφαλειας.
Για αυτο και δημιουργουμε τις δικες μας πραγματικοτητες, στις οποιες αισθανομαστε ασφαλεις.Διπολικό είμαστε.. Όταν είμαστε ασφαλείς θέλω και αναζητούμε τον κίνδυνο..
Οταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο.. Επιζητούμε την ασφάλεια..
Ποτέ ευχαριστημενοι.!!
Παράθεση:
Σχόλιο # 11 από HeptamerΕιμαστε οντα της ασφαλειας.
Για αυτο και δημιουργουμε τις δικες μας πραγματικοτητες, στις οποιες αισθανομαστε ασφαλεις.
Εκζακτεμόν!
Το θεμα αφορα το ψεμμα.
Οτι γραφεται, απο οποιον και αν γραφεται, αναντιρρητα και "ψευδαληθως" ή "αληθοψευδώς" ειναι ...ψεμμα.
Παράθεση:
Σχόλιο # 7 από Lena_7_
Ταιριαζετε...Ψεματα να πω; Ποτε!
Θα μάαααθεις. Μην βιάζεσαι ...
Παράθεση:
Ψεμα
Σχόλιο # 1 από elenal12*** Το ψέμα ***
Τι είναι το ψέμα?
Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στο να λέμε ψέματα?
Χρειάζεται το ψέμα? Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό?
Ποιοι ψεύδονται περισσότερο? Για ποιο λόγο?
Μπορούμε να το αποβαλλουμε από την ζωή μας, ή είμαστε καταδικασμενοι να κάνουμε χρήση του, ες αεί?
Κι αν τελικώς, δεν μπορούμε να το αποβαλλουμε, γιατί απόζηταμε την αλήθεια, ενώ, όταν μας αποκαλύπτεται, δεν την πάρα/από δεχόμαστε - θέλουμε?
και μετά έλα να μας πεις την απάντηση!
Το θέμα είναι πάντα, τι προθέσεις έχουμε.. Γιατί και η αλήθεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως 'όπλο' να πληγώσει, όπως ακριβώς το ψέμα - για το αντίθετο.
Γιατί, στο "βωμό" τής αλήθειας - όταν τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι, κάνουμε τη χειρότερη ζημιά πολλές φορές.
"Πυροβολάμε" αλήθειες..
Μήπως τα λεγόμενα "κατά συνθήκη ψεύδη", είναι και "κατά συνθήκη αλήθειες";
Και, το πώς θα πούμε αλήθειες, πώς θα τις "σερβίρουμε", είναι και αυτό μια τέχνη που εντάσσεται στο πλαίσιο τής κοινωνικής - συναισθηματικής μας μόρφωσης.
Γιατί, άλλο είναι να πούμε "μίλησα με το γιατρό σου, έχουμε ένα θεματάκι που ίσως εξελιχθεί σε σοβαρό, αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα"
και τελείως άλλο "έχεις πολύποδα στο έντερο, που εξελίσσεται σε καρκίνο, θα πεθάνεις.. εμ βέβαια, μόνο κοψίδια έτρωγες, κααλάάα να πάθεις"..
Τέτοιες "αλήθειες", να μου λείπουν.
Όλα, είναι στο 'σερβίρισμα' λοιπόν. Με τακτ και σεβασμό. Αλλιώς, βγαίνουν άλλες. Οι αλήθειες εκείνων που τις λένε.
Έπειτα από ένα γεύμα ...
Τρώμε κι ένα γλυκάκι
ΥΓ. Δεν ανέφερα πουθενά ότι τρώω μουσλι...
Παράθεση:
Σχόλιο # 19 από Nuvolla
Μ αυτά τα Α,Β,Γ,Δ Ε1, Ε2, 1.1 , 1.2
έχασα το αρχικό ερώτημα![]()
ένα μόνο ...κάνεις λεμονάτο ,k το βράδυ θα φας μουσλι και μπανάνα ;![]()
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media