Με αφορμή το θέμα της equinox_ "Η αλλαγή του άλλου..." σκέφτηκα οτι, θέλουμε-δε θέλουμε, πολλές φορές μας διαμορφώνουν επιδράσεις από το εξωτερικό περιβάλλον.
Ενας άνθρωπος, μιά ταινία, ένα βιβλίο, μια αρρώστια, έρχονται την κρίσιμη στιγμή, κι αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Οχι απαραίτητα με κατακλυσμιαία και κοσμογονική αλλαγή, αλλά περισσότερο σαν καταλύτης "αν δεν είχα δει/ γνωρίσει/ ζήσει /διαβάσει αυτό/ήν/ον θα ήμουν ένας διαφορετικός άνθρωπος"
Λοιπόν, ποιά ήταν εκείνα που σας έκαναν αυτό που είστε σήμερα;
1): στα 19 μου,ενας καυγας
2) στα 30 ενα μωρακι
3) στα 42 ενας "ερωτας με την πρωτη ματια" ,που κρατησε 3 μηνες ..
. Και
4) στα 44 ο " μικρος πριγκιπας " που μεχρι εκεινη την εποχη δεν ειχε τυχει να το διαβασω ...
Χμμμ. Υπαρχει και 5) Πριν δυο χρονια η Χρυσουλα
Παράθεση:
Τί μου άλλαξε τον κόσμο
Σχόλιο # 1 από Arxontoula_Με αφορμή το θέμα της equinox_ "Η αλλαγή του άλλου..." σκέφτηκα οτι, θέλουμε-δε θέλουμε, πολλές φορές μας διαμορφώνουν επιδράσεις από το εξωτερικό περιβάλλον.
Ενας άνθρωπος, μιά ταινία, ένα βιβλίο, μια αρρώστια, έρχονται την κρίσιμη στιγμή, κι αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Οχι απαραίτητα με κατακλυσμιαία και κοσμογονική αλλαγή, αλλά περισσότερο σαν καταλύτης "αν δεν είχα δει/ γνωρίσει/ ζήσει /διαβάσει αυτό/ήν/ον θα ήμουν ένας διαφορετικός άνθρωπος"
Λοιπόν, ποιά ήταν εκείνα που σας έκαναν αυτό που είστε σήμερα;
Τα ταξίδια.
Μου αλλάζουν τον κόσμο κάθε φορά
Ειδικά όσα δεν είναι για τουρισμό
και θα πρέπει να μείνω για καιρό κάπου.
Μου γκρεμίζουν όλα όσα (νόμιζα οτι) έκτιζα
με κάνουν να αφήνω τον εαυτό που (νόμιζα) οτι ανάθρεφα
και να φτιάχνω εναν καινούριο που θα πρέπει να επιβιώσει και να ανταποκριθεί
στα νέα δεδομένα.
Οκ θα μπορούσα να γράψω για το σεξ γιατί αυτό κι αν μου άλλαξε τον κόσμο
και για τον έρωτα.
Αλλά τα ταξίδια πιάνουν λιγότερες γραμμές
...το διάβασα κρυφά ... ήμουν σε εκκλησιαστικό περιβάλλον, απαγορευμένο για την ηλικία μου λόγω περιγραφής του έρωτα του Μάριου κ της Τιτίκας κ.ά.
Περίληψη
Οι Αγριοκυκνοι ( η προσγείωση μου σε ό,τι αφορά αριστερές πεποιθήσεις)
Βρήκα κ ενα απόσπασμα, θα σας έλεγα πως αξίζει τον κόπο.
To παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα απο το βιβλίο της Γιούνγκ Τσάνγκ "Αγριόκυκνοι, τρείς κόρες της Κίνας" εκδόσεις Εστία (με τη βοήθεια της Αντιγόνης Κριπαροπούλου)
Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου και την προσωπικότητα μου ποικίλλουν.Ένας διάλογος όμως στάθηκε αρκετός για να αλλάξω τον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων μου.Έχοντας θυμώσει με κάποιο αγαπημένο μου άτομο και έπειτα από 8 χρόνια "σιωπής" από την πλευρά μου όταν αποφάσισα να μιλήσω μαζί του κάνω μεταξύ άλλων και τον εξής διάλογο:
Λοιπον μιας και ξεθαψα τις αναμνησεις μου...
α)Στα 17 ..Να εχεις η να εισαι..Erich FrommΕγω δηλαδη που φοραω 35 νουμερο παπουτσι δεν θα ειχα φοβο να με δεσουν#
Παράθεση:
Οι αγριοκυκνοι ... της Κίνας
Σχόλιο # 9 από anassa_Βρήκα κ ενα απόσπασμα, θα σας έλεγα πως αξίζει τον κόπο.
Σύμφωνα με το έθιμο, ο προπάππος μου παντρεύτηκε νέος, στα δεκατέσσερα, μια γυναίκα έξι χρόνια μεγαλύτερή του. Ένα από τα καθήκοντα μιας γυναίκας ήταν να βοηθήσει στην ανατροφή του άντρα της.
To παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα απο το βιβλίο της Γιούνγκ Τσάνγκ "Αγριόκυκνοι, τρείς κόρες της Κίνας" εκδόσεις Εστία (με τη βοήθεια της Αντιγόνης Κριπαροπούλου)
Η ιστορία της γυναίκας του, της προγιαγιάς μου, ήταν ίδια με την ιστορία εκατομμυρίων γυναικών της Κίνας στην εποχή της.
Η οικογένειά της, αφενός επειδή δεν ανήκε στο χώρο των διανοουμένων και συνεπώς δεν είχε θέση στο μανδαρινάτο, κι αφετέρου επειδή ήταν κορίτσι, δεν της έδωσε όνομα. Ήταν η δεύτερη κόρη και τη φώναζαν «Δεύτερο κορίτσι» (Ερ-για-τόου).
Οι δύο νέοι δεν συναντήθηκαν πριν το γάμο. Τότε θεωρείτο μεγάλη ντροπή, ίσως και οικογενειακός εξευτελισμός, να ερωτευτεί κανείς. Όχι επειδή ο έρωτας αποτελούσε ταμπού-άλλωστε υπήρχε αξιόλογη παράδοση ρομαντικής αγάπης στην Κίνα-αλλά διότι οι δύο νέοι δεν έπρεπε να βρεθούν κάπου όπου μπορούσε να τους συμβεί κάτι τέτοιο, εν μέρει επειδή ήταν ανήθικο να συναντηθούν κι εν μέρει επειδή ο γάμος ήταν πρώτα απ? όλα ένα καθήκον, μια συμφωνία μεταξύ δύο οικογενειών. Αν ήταν κανείς τυχερός μπορούσε να ερωτευτεί μετά το γάμο.
Αλλά το μεγαλύτερο προσόν της ήταν τα δεμένα πόδια της που στα κινέζικα ονομάζονταν «μικρούτσικα χρυσά κρίνα».
Αυτό σήμαινε ότι περπατούσε σαν το «βλαστάρι της μικρής ιτιάς στο ανοιξιάτικο αεράκι», παραδοσιακή έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζοι «γνώστες» των γυναικών.
Υποτίθεται ότι μια γυναίκα που περπατούσε με τα πόδια δεμένα προκαλούσε ερωτική επιθυμία στους άντρες, μια και φαινόταν να είναι ευάλωτη και να έχει ανάγκη προστασίας.
Τα πόδια της γιαγιάς μου είχαν δεθεί όταν ήταν δύο χρονών. Η μητέρα της, που και κείνης τα πόδια ήταν δεμένα, της τα τύλιξε με ένα άσπρο πανί, έξι μέτρα μάκρος, αφού πρώτα λύγισε τα τέσσερα μικρά δάκτυλα προς τα μέσα και κάτω από την πατούσα.
Κατόπιν έβαλε μια μεγάλη πέτρα από πάνω για να σπάσει την καμάρα. Η γιαγιά μου στρίγκλιζε από τον τρομερό πόνο και την παρακαλούσε να σταματήσει. Η μητέρα της χρειάστηκε να της βάλει ένα πανί στο στόμα για να μη φωνάζει. Η γιαγιά μου λιποθυμούσε συνέχεια από τον πόνο.
Η διαδικασία κράτησε αρκετά χρόνια. Ακόμα κι αφού είχαν σπάσει τα κόκαλα, τα πόδια έπρεπε να παραμένουν δεμένα νύχτα μέρα με χοντρό πανί, επειδή από τη στιγμή που θα έμεναν ελεύθερα θα επανέρχονταν.
Χρόνια ολόκληρα η γιαγιά μου έζησε με έναν αδιάκοπο, φρικτό πόνο. Όταν ικέτευε τη μητέρα της να λύσει τους επιδέσμους, εκείνη έκλαιγε και της έλεγε ότι τα άδετα πόδια θα τη κατέστρεφαν και ότι το έκανε για τη μελλοντική ευτυχία της.?Εκείνη την εποχή όταν παντρευόταν μια γυναίκα, το πρώτο πράγμα που έκανε η οικογένεια του γαμπρού ήταν να εξετάσει τα πόδια της.
Τα μεγάλα πόδια, τα φυσιολογικά πόδια δηλαδή, θα ρεζίλευαν το σπιτικό του. Η πεθερά σήκωνε τον ποδόγυρο της μακριάς φούστας της νύφης κι αν τα πόδια της ήταν πιο μακριά από δέκα εκατοστά, άφηνε τη φούστα να πέσει με μια χειρονομία που δήλωνε περιφρόνηση και αποχωρούσε με ύφος αγέρωχο, εγκαταλείποντας τη νύφη στο επικριτικό βλέμμα των καλεσμένων, που κοιτούσαν τα πόδια της με καταφρόνια μουρμουρίζοντας προσβλητικές εκφράσεις.
Που και που, κάποια μάνα λυπόταν τη κόρη της κι έβγαζε το πανί που τύλιγε τα πόδια της. Αλλά όταν η κόρη μεγάλωνε και έπρεπε να υποστεί την περιφρόνηση της οικογένειας του άντρα της και την αποδοκιμασία της κοινωνίας, τότε κατηγορούσε τη μητέρα της για τον αδύναμο χαρακτήρα της.
Το έθιμο να δένονται τα πόδια ξεκίνησε πριν από χίλια χρόνια, υποτίθεται από μια παλλακίδα του αυτοκράτορα. Οι άντρες όχι μόνο θεωρούσαν ερωτικό το θέαμα μιας γυναίκας με μικροσκοπικά ποδαράκια να κουτσαίνει, αλλά και ερεθίζονταν όταν έπαιζαν με τα δεμένα πόδια, που ήταν κρυμμένα μέσα σε κεντητά μεταξωτά παπούτσια. (?)
Τα δεμένα πόδια είχαν σάπιο κρέας και βρωμούσαν όταν έβγαινε ο επίδεσμος αλλά οι άντρες σπάνια τα έβλεπαν γυμνά. Θυμάμαι τη γιαγιά μου, όταν ήμουν παιδί, να πονάει συνέχεια. Ο πόνος προερχόταν τόσο από τα σπασμένα κόκαλα όσο και από τα νύχια που μεγάλωναν μες το πέλμα της.
Η νίκη του Ολυμπιακού που πέταξε με δυνατό σκορ μάλιστα την Μίλαν εκτός Ευρώπης
Παράθεση:
Σχόλιο # 1 από Arxontoula_Λοιπόν, ποιά ήταν εκείνα που σας έκαναν αυτό που είστε σήμερα;
Είμαι ό,τι είμαι σήμερα, αλλά θα ήθελα να είμαι ό,τι ήμουν χτες..
Σαν το παιδί που τόσο αυθόρμητα και πηγαία πλησιάζει τους ανθρώπους, μα και τα ζώα.. χωρίς τις μητρικές υστερίες "μηηη, θα σε δαγκώσει!"
Και εκείνο που είμαι σήμερα, το έκανε η καχυποψία των ανθρώπων, η παρερμηνεία προθέσεων και πράξεων μου, οι νόμοι τής ζούγκλας που αναγκάζομαι να ακολουθώ, προκειμένου να θεωρηθώ "ένας ώριμος άνθρωπος".
Με άλλαξε αυτό, προσάρμοσε τη συμπεριφορά μου, δεν ανοίγομαι πλέον πουθενά (σχεδόν)
και αυτό, με κάνει ξένο προς εμένα, με αποτέλεσμα, στιγμές που είμαι μόνος, να νιώθω χαρούμενος και τυχερός,
όπως όταν βρέχει και χαζεύουμε τη βροχή πίσω από το τζάμι, προστατευμένοι μέσα στη ζεστασιά τού σπιτιού. που δεν χαιρόμαστε όταν βρέχει/χιονίζει/λυσσομανάει ο αέρας,
μα που είμαστε προστατευμένοι.
Τα αδιάβροχα μού είναι άβολα και δεν μου πάνε, με ασχημαίνουν. Ο όποιος 'θεός' μάς έφτιαξε, δεν μας προμήθευσε με αυτά.
Και γράφω και εκφράζομαι εδώ και παντού, μόνον όταν ο καιρός είναι καλός.
ΥΓ: Πολλά από εκείνα που συνέβαλαν σε εκείνο που ήμουν 'χτες' (και σήμερα), τα λέω στο θέμα μου "Χρωστάω παντού".
Οταν πεθανε ο αντρας μου ημουν 44 ετων. Μεχρι τοτε ημουν στον κοσμο μου και τα ειχα ολα ετοιμα ,με λιγα λογια ενα κακομαθημενο παιδι. Με το που πεθανε ολα γυρω μου μου φαινοταν βουνο δεν ηξερα πως θα καταφερω να παρω την ζωη στα χερια μου γιατι με ολα ασχολουταν ο συζηγος. Και ομως τα καταφερα και θελω να πω σε ολους σας πως η ζωη σε κανει δυνατο και ας εχει τις δυσκολιες της.Ποτε δεν το βαζουμε κατω !!!
Οι τεσσερις αντρες της οικογενειας που με μεγαλωσαν ...
πατερας, παππους, τα δυο αδερφια της μανας μου...
Παράθεση:
ΚωστηςΚωστής Μοσκώφ.
Σχόλιο # 6 από AlexLuckyCharm
Μοσκώφ και Πουλαντζάς για μένα.
στα social media