- Ο καλός άνθρωπος βοηθά τους άλλους και όλο συναντά αχαριστία.
1. Συμφωνείτε καθόλου με τον παραπάνω ορισμό του καλού ανθρώπου που διάβασα σ' ένα βιβλίο;
2. Θα θέλατε να τον εμπλουτίσετε ή να τον τροποποιήσετε;
Δεν ειναι απαραιτητο οτι ισχυει κατι τετοιο...πρεπει να φιλτραρουμε τι διαβαζουμε απο το ποιος το λεει, τι εχει περασει για να το λεει...οι πιο πολλες φρασεις αυτου του στυλ εχουν να κανουν με τους ιδιους και τα βιωματα τους.
το να εισαι καλος ανθρωπος δεν σημαινει
οτι πρεπει να ανεχεσαι τις αθλιοτητεςκαι τις ηλιθιοτητες των αλλων
Παράθεση:
Σχόλιο # 1 από Red_SeasonΟ καλός άνθρωπος βοηθά τους άλλους και όλο συναντά αχαριστία.
Πιστεύω - εδώ δεν πρόκειται για εκείνο το καλό, που πάει στο γιαλό...
Δλδ. για πραγματική αγάπη, καλοσύνη, ενσυναίσθηση και αληθινή βοήθεια όπου καποιος πραγματικά την έχει ανάγκη και την έχει ζητήσει και ο άλλος, έχει δυνατότητα και θέληση να τη δώσει και - ακριβώς σ' αυτό να νιώθει ικανοποίηση απο τη ζωή, χωρίς να τον ενδιαφέρει να φορά τον τίτλο ''καλός άνθρωπος"...
...αλλά πρόκειται για περιπτώσεις που ο άνθρωπος αναλαμβάνει του ρόλου του σωτήρα, χωρίς να του το έχει ζητήσει κανένας... στην ουσια, να παίρνει τη φροντίδα, την ευθινη και πολλά άλλα στην πλάτη του και όταν το βάρος γίνεται ασήκωτο, τότε νιώθει και αχαριστία.
Το τρίγωνο του Καρπμαν - σωτήρας, θύμα, θύτης - προκύπτει αμέσως και προσφέρει απλόχερα τις γωνίες του εναλλάξ και τα ακόλουθα αρνητικά συναισθήματα (η αχαριστία είναι μόνο ένα απο αυτά και το λιγότερο ) μόλις πηδήξουμε εκεί - με την ...''καλή μας θέληση'' να σώζουμε κάποιον απο κάτι, που δεν θέλει καθόλου να ''σώζεται''
Δε νομιζω πως αυτο ειναι κανονας.
Ο καλος ανθρωπος δεν βοηθαει για ανταποδοση , αλλα γιατι το γουσταρει.. αρα για ναναι καλος δεν κρινει αυτους που ειναι αχαριστοι γιατι δεν τον ενδιαφερει.
Κανε το καλο κ ριξτο στο γιαλο λεει η σοφη παριμοια!!
Παράθεση:
Ο καλός άνθρωπος
Σχόλιο # 1 από Red_Season- Ο καλός άνθρωπος βοηθά τους άλλους και όλο συναντά αχαριστία.
1. Συμφωνείτε καθόλου με τον παραπάνω ορισμό του καλού ανθρώπου που διάβασα σ' ένα βιβλίο;
Ο "καλος ανθρωπος" δεν θα περιμενε ποτε ανταλλαγμα για τη βοηθεια που προσφερει με την αγαπη και την καρδια του στους αλλους..
.Ουτε θα χαραχτηριζε ως αχαριστια τη μη "ανταποδοση " των " υπηρεσιων " του ,ουτε θα εμπαινε στη διαδικασια να σκεφτει κατι τετοιο...
Αυτη τη σκεψη θα την κανει ο συμφεροντολογος ανθρωπος που σκεφτεται ανταποδοτικα και μονο
...Υπαρχει βεβαια και ο χαζος ανθρωπος που βοηθα και επενδυει σε λαθος ατομα ,γι αυτον ισχυει η φραση αυτη
Ας συνοψίσω λίγο αυτά που γράψατε και ας επεκτείνω τον απλοϊκό αρχικό ορισμό του "καλού ανθρώπου"...
Ο καλός άνθρωπος είναι ένας αδιόρθωτος Σωτήρας. Προσφέρει (και) σε ανθρώπους που δεν είναι σε θέση (ή δεν ενδιαφέρονται) να αναγνωρίσουν το καλό που τους κάνει. Ο Χριστός, όλοι γνωρίζουμε, πως είχε πει "Αν έχεις 2 ρούχα, δώσε το ένα σε κάποιον που δεν έχει"... Ελάχιστοι, όμως, ξέρουμε (ούτε εγώ δεν το ήξερα και το διάβασα στο βιβλίο που είναι η πηγή μου για το θέμα) πως είχε πει και το εξής: "Μη ρίχνετε τα μαργαριτάρια στα γουρούνια".Δεν υπάρχει αυτό που λέει η πηγή σου .
Κάνεις κάτι γιατί το θέλεις και από την πράξη κ μόνο αντλεις ευχαρίστηση.
Αν γίνεται για άλλους λόγους, με πλάγιο τρόπο και μιλάει για αχαριστία κ διάφορα ... απλά αυτός που πράττει το "καλο" είναι χειριστικος και συμφεροντολογος.
Παράθεση:
Σχόλιο # 11 από anassa_Δεν υπάρχει αυτό που λέει η πηγή σου .
Το έχουν αναλύσει πολύ ωραία οι από πάνω... μην επαναλαβω με άλλα λόγια.
Κάνεις κάτι γιατί το θέλεις και από την πράξη κ μόνο αντλεις ευχαρίστηση.
Αν γίνεται για άλλους λόγους, με πλάγιο τρόπο και μιλάει για αχαριστία κ διάφορα ... απλά αυτός που πράττει το "καλο" είναι χειριστικος και συμφεροντολογος.
Ναι σωστά όλα αυτά αλλά υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων που βοηθούν για να βοηθάνε για να δίνουν νόημα στην ζωή και την ύπαρξή τους και που κάποια στιγμή αισθάνονται δεδομένοι και πως δε καλύπτουν οι άλλοι όλη αυτή την προσφορά... Κι αυτό δεν είναι από την πηγή που χρησιμοποίησα.
Εννοείς δεν υπάρχει αυτό για τα μαργαριτάρια;
Γιατί εμένα μου φάνηκε λίγο παράξενο να το είπε ο Ιησούς...
Λαθος κανεις!! Αν το κανει για το κενο που εχει το κανει για την παρτη του δλδ βοηθαει τον εαυτο του οχι για τον αλλο.
Δευτερον κανοντας το καλο δεν περιμενεις να το βρεις απο τον βοηθουμενο αλλα απο τον θεο.οποτε ακυρο.
Αν ομως βοηθας ενα φιλο γιατι το γουσταρεις κ οχι για ανταποδωση κ καποτε χρειαστεις την βοηθεια του κ δεν την εχεις τοτε λεγεται αχαριστια. .
Ποτε μα ποτε ομως δεν βοηθας για να αναγνωριστεις η να βοηθηθεις!!
Αποψη μου..
Παράθεση:
Σχόλιο # 9 από Red_SeasonΑς συνοψίσω λίγο αυτά που γράψατε και ας επεκτείνω τον απλοϊκό αρχικό ορισμό του "καλού ανθρώπου"...
Ο καλός άνθρωπος είναι ένας αδιόρθωτος Σωτήρας. Προσφέρει (και) σε ανθρώπους που δεν είναι σε θέση (ή δεν ενδιαφέρονται) να αναγνωρίσουν το καλό που τους κάνει. Ο Χριστός, όλοι γνωρίζουμε, πως είχε πει "Αν έχεις 2 ρούχα, δώσε το ένα σε κάποιον που δεν έχει"... Ελάχιστοι, όμως, ξέρουμε (ούτε εγώ δεν το ήξερα και το διάβασα στο βιβλίο που είναι η πηγή μου για το θέμα) πως είχε πει και το εξής: "Μη ρίχνετε τα μαργαριτάρια στα γουρούνια".
Ναι, αλλά γιατί βοηθάει "ο καλός Σαμαρείτης" αφού είναι αμφίβολο ότι θα αναγνωριστεί η προσφορά του τότε;
Βοηθά γιατί από την ημέρα (σχήμα λόγου) που θα γεννηθεί μέχρι να πεθάνει νιώθει ένα κενό που πρέπει να καλύψει. Αλλιώς χάνει το νόημα στη ζωή και έτσι νομίζει πως κάνοντας αιωνίως το καλό κερδίζει ακόμα κι αν χάνει ουσιαστικά![]()
Και γω τι φταιω που δεν βρίσκει αλλού το νόημα της ζωής. Δεν θέλω το καλό που μου προσφέρει να το δώσει αλλού .
Αν πάλι το θέλω χωρίς ευχαριστώ, ανταπόδοση κ τέτοια είμαι συμφεροντολογος κ ας πρόσεχε...
Βασικά αυτα που περιγραφεις μου μυρίζουν αρρώστια κ δεν υπάρχει τέτοια αγαποκαλοσυνη ... αυτό λέγεται ΕΞΑΡΤΗΣΗ ...
Παράθεση:
Σχόλιο # 12 από Red_Season
Ναι σωστά όλα αυτά αλλά υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων που βοηθούν για να βοηθάνε για να δίνουν νόημα στην ζωή και την ύπαρξή τους και που κάποια στιγμή αισθάνονται δεδομένοι και πως δε καλύπτουν οι άλλοι όλη αυτή την προσφορά... Κι αυτό δεν είναι από την πηγή που χρησιμοποίησα.
man ,
Το μοντέλο που αθωώθηκε είδε τον προηγούμενο βράδυ τον Αρχάγγελο...
Παράθεση:
με τον παραπάνω ορισμό του καλού ανθρώπου που διάβασα σ' ένα βιβλίο;
Σχόλιο # 1 από Red_Season
Για δώκε τον τίτλο του βιβλίου, μήπως και βγάλουμε άκρη..
Παράθεση:
Ο καλός άνθρωπος
Σχόλιο # 1 από Red_Season- Ο καλός άνθρωπος βοηθά τους άλλους και όλο συναντά αχαριστία.
1. Με βρίσκει αντίθετη ο σχετικός ορισμός
2. όχι δε θέλω να εμπλουτίσω τον ορισμό ή να τον τροποποιήσω.
Θέλω όμως να επισημάνω πως η καλοσύνη δεν είναι συνώνυμη της βλακείας ,
κ πως επίσης οι έννοιες
καλό- κακό είναι ομόκεντρες και η βάση δεδομένων τους είναι οι προσωπικοί ηθικοί κώδικες.
Εγω θα το θεσω αλλιως...Βοηθαμε ατομα που εχουν διαφορα προβληματα , οπου και οπως μπορουμε ,απο την καλη μας καρδια και διχως ανταλαγμα. Οταν ομως προσπαθουμε να τος κανουμε να μην εξαρτιωνται απο εμας ,αλλοι λενε πως δεν μπορουν να τα καταφερουν μονοι τους και αλλοι δεν θελουν γιατι εχουν βολευτει μ αυτη την κατασταση. Εμεις πως πρεπει να πραξουμε;
Δουναι και λαβειν Κυριος...
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media