Μαξιμος Ρανταλιος Ευνουχος Κουραδοπαλατης,
το πληρες ονομα, στο τσιπακι σκετο Μαξ.Οταν τον κουρευουμε μοιαζει με τον Ρανταλ απο Μπαμπουλες ΑΕ, παρολι την ομοιοτητα με κατσικακιΑυτο που ειπες για το μπανιο και η δικια μου μολις της πω μπανιο τρεχει προς αλλη κατευθυνση...αλλα αν την βγαλω βολτα στη βροχη της αρεσει πολυ.
Αν έπαιρνα κατοικίδιο,θα έπαιρνα σκύλο. Είναι πιο αγαπησιάρης και έξυπνο ζώο.
Αλλά είναι μπελάς βρε παιδιά. Θέλει τη βόλτα του, το γιατρό του, τις ασφάλειές του και όταν πας διακοπές;
Γιαυτό το καλύτερο ζώο είναι ο σκύλος του γείτονα. Και πραγματικά οι γείτονες εδώ δίπλα έχουν μια σκύλα ...γλύκα, τέλεια! Είναι μια ράτσα που μοιάζει με λυκόσκυλο ,αλλά είναι, λέει, Ιαπωνίας. Είναι λίγο πιο στρουμπουλή από τα συνηθισμένα λυκόσκυλα. Θα την φωτογραφίσω κάποια στιγμή. Είναι υπέροχη! Χαδιάρα,αλλά και πολύ αυστηρή με τους ξένους.
Εμείς γίναμε φιλενάδες , όταν κάποτε φύτευα κάτι φυτά στο φράχτη και είχε κολλήσει τη μουσούδα της εκεί που δούλευα εγώ. Όσες ώρες δούλευα, ήταν δίπλα μου !
Και μενα αν την βγαλω βολτα εξω θελει να κυνηγησει οτι κινειται...ειναι το ενστικτο...τις περισσοτερες φορες δεν το κανουν για φαι...αλλα για παιχνιδι οτι ειναι δυνατοτερη απο τα αλλα που κυνηγαει. Εχεις δει τη γατα σου να τα τρωει?
Παράθεση:
Σχόλιο # 18 από squirrel1968κανεις λαθος Ανδρεα,
η γατα μου ειναι οικοσιτη οπως λες..ομως βγαινει καθημερινα κ κυνηγαει ακριδες ,ποντικακια ,πουλακια κλπ
κ μου τα αφηνει στο κατωφλι της πορτας ...για να μου αποδειξει οτι ειναι ακομη κυνηγος ...κ οτι με
προστατευει κιολας...
Βεβαια φρικάρω ώρες ωρες..με αυτα που μου φερνει ...
αλλα την επιβραβευω για το οτι λειτουργει σαν κυνηγος ακομη κ τα ενστικτα της δεν έχουν χαθει...
( ζω σε μονοκατοικια βεβαια , κ μπροστα μου εχω ποταμι κ δενδρα ..οποτε εχει θηραματα να κυνηγησει..)
Νομιζω οτι αν μαζεψουμε πολλα σκυλακια και γατακια εδω θα κανουν και γκαλοπ ποιο ειναι το ομορφοτερο, κατι σαν πασαρελα τετραποδων
Λάθος.
Η εξημέρωση δεν συνεπάγεται υποδούλωση, ούτε εξάρτηση.
Και η γάτα είναι οικόσιτο ζώο που όταν ζει στο σπίτι, η σίτισή της εξαρτάται απο τον άνθρωπο.
Καθώς και τα γαϊδούρια, τα κατσίκια κλπ.
Η σχέση του ανθρώπου με το σκύλο όμως, μετρά πάνω απο 30.000 χρόνια στη γη και είναι συντροφική αμφίδρομα.
Ο σκύλος (και η γάτα φυσικά) θα μείνει κοντά στον άνθρωπο, ακόμα κι αν την τροφή χρειαστεί να τη φέρνει ο ίδιος. Όπως και όταν ήταν ακόμα ελεύθερα στη φύση πριν απο χιλιάδες χρόνια, μαζεύονταν γύρω απτη φωτιά της ανθρώπινης αγέλης και κοιμούνταν πλάι στους ανθρώπους, έτσι και τώρα θέλουν και επιλέγουν να ζουν κοντά μας.
---
Τώρα, τα "η γάτα είναι πιο ανεξάρτητη κλπ, ο σκύλος πιο πιστός κλπ" είναι μόνο ανθρώπινες εντυπώσεις και συμπεράσματα για είδη που δεν έχουμε ιδέα στην πραγματικότητα του πώς σκέφτονται (αν σκεφτονται) και δρουν
Μέχρι τώρα, κανένας και ποτέ δεν κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τους λόγους που ενα ζώο θέλει να ζει
κοντά στον άνθρωπο.
Ο λόγος είναι απλός και αυτονόητος: τα κριτήρια σχέσεων και συναισθημάτων του
ανθρώπου ισχύουν για ανθρώπους.
Τα ζώα έχουν την πρωτογενή γλώσσα των ενστίκτων τους, στο συγκεκριμένο στάδιο εξέλιξης που βρίσκονται, την οποία και δε μπορούμε να ερμηνεύσουμε εκτός απο τα πολύ βασικά της γλώσσας σώματός τους κλπ.
Εξάλλου πρόκειται για πλάσματα που δεν έχουν αναπτύξει λόγο οπότε και είναι αδύνατη η περαιτέρω επικοινωνία μαζί τους καθώς και η κατανόηση των κινήτρων τους (αν υπάρχουν).
Δεν έχει και σημασία.
Οι σκύλοι και οι γάτες είναι ζώα που απολαμβάνουν πάρα πολύ τη συντροφιά και τη θαλπωρή της ανθρώπινης κοινότητας και το αντίστροφο. Έχουμε μαζί τους μια πολύ ουσιαστική συναισθηματική επικοινωνία που ξεπερνά τις εξελικτικές διαφορές ανάμεσα στο είδος μας και στο δικό τους και εναν δεσμό που κάνει καλό και στις δυο πλευρές.
Δεν έχει να κάνει με δουλικότητα αλλά με συντροφικότητα.
(ναι και οι γάτες είναι πιστές και χαδιάρες και παιχνιδιάρες και αφοσιωμένες.
Ζώντας και με τα δυο είδη, δεν βλέπω διαφορές ως προς την "αγάπη και αφοσίωση".
Είναι οικογένεια και τα δυο είδη)
Παράθεση:
Σχόλιο # 16 από HeptamerΙσχύει.
Η εξημέρωση των ζώων - καί άρα και η εξάρτηση τους απο τον άνθρωπο - τα απομάκρυνε από τα ένστικτα τους.
Η γάτα απλά λόγω του μη αγελαιου χαρακτήρα της, διατηρεί μια σχετική ανεξαρτησία.
Παράθεση:
Σχόλιο # 26 από Sivilla_I
Λάθος.
Και η γάτα είναι οικόσιτο ζώο που όταν ζει στο σπίτι, η σίτισή της εξαρτάται απο τον άνθρωπο.
Η σχέση του ανθρώπου με το σκύλο όμως, μετρά πάνω απο 30.000 χρόνια στη γη και είναι συντροφική αμφίδρομα.
Ο σκύλος (και η γάτα φυσικά) θα μείνει κοντά στον άνθρωπο, ακόμα κι αν την τροφή χρειαστεί να τη φέρνει ο ίδιος. Όπως και όταν ήταν ακόμα ελεύθερα στη φύση πριν απο χιλιάδες χρόνια, μαζεύονταν γύρω απτη φωτιά της ανθρώπινης αγέλης και κοιμούνταν πλάι στους ανθρώπους, έτσι και τώρα θέλουν και επιλέγουν να ζουν κοντά μας.
---
Τώρα, τα "η γάτα είναι πιο ανεξάρτητη κλπ, ο σκύλος πιο πιστός κλπ" είναι μόνο ανθρώπινες εντυπώσεις και συμπεράσματα για είδη που δεν έχουμε ιδέα στην πραγματικότητα του πώς σκέφτονται (αν σκεφτονται) και δρουν
Μέχρι τώρα, κανένας και ποτέ δεν κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τους λόγους που ενα ζώο θέλει να ζει
κοντά στον άνθρωπο.
Τα ζώα έχουν την πρωτογενή γλώσσα των ενστίκτων τους, στο συγκεκριμένο στάδιο εξέλιξης που βρίσκονται, την οποία και δε μπορούμε να ερμηνεύσουμε εκτός απο τα πολύ βασικά της γλώσσας σώματός τους κλπ.
Εξάλλου πρόκειται για πλάσματα που δεν έχουν αναπτύξει λόγο οπότε και είναι αδύνατη η περαιτέρω επικοινωνία μαζί τους καθώς και η κατανόηση των κινήτρων τους (αν υπάρχουν).
Δεν έχει και σημασία.
Οι σκύλοι και οι γάτες είναι ζώα που απολαμβάνουν πάρα πολύ τη συντροφιά και τη θαλπωρή της ανθρώπινης κοινότητας και το αντίστροφο. Έχουμε μαζί τους μια πολύ ουσιαστική συναισθηματική επικοινωνία που ξεπερνά τις εξελικτικές διαφορές ανάμεσα στο είδος μας και στο δικό τους και εναν δεσμό που κάνει καλό και στις δυο πλευρές.
ξέρεις όμως ότι το σκυλί δεν δημιουργήθηκε από τη φυσική εξέλιξη, αλλά το <<εξέλιξε>> ο άνθρωπος. Προέρχεται από το λύκο. Υπάρχει μια επιστημονική λέξη αλλά μου διαφεύγει. (Mutation). Διασταυρώνοντας ράτσες λύκων επί χιλιάδες χρόνια φτάσαμε στα διάφορα σκυλιά.
Επομένως εδώ μπερδεύονται περισσότερο τα πράματα. Δηλαδή έχουν τη γλώσσα των ενστίκτων τους που λες, αλλά το <<στάδιο της εξέλιξή τους>> είναι λίγο ...φτιαχτό. Αλλά ως ζωντανά, έχουν κι αυτά , έστω κι έτσι, την συνεχή εξέλιξη τους.
Διαφωνώ.
Η σχεση μας με τα ζωα είναι κατ' επίφασιν συντροφικη. Είναι ουσιαστικά σχεση εξουσιαστη - εξουσιαζομενου. Είναι σχεση εξάρτησης.
Δεν μπορει να υπαρξει ισοτιμη σχεση ανθρωπου - ζωου.
Απλα, καρπωνόμαστε τη χρησιμοτητα τους. Για αυτό τα ανεχόμαστε. Για αυτό τα εξημερώσαμε
Τιποτα λιγοτερο, τιποτα περισσοτερο.
Παράθεση:
Σχόλιο # 26 από Sivilla_I
Λάθος.
---
κοντά στον άνθρωπο.
Δεν έχει και σημασία.
Όχι δεν ισχύει αυτό πια. Δεν προέρχεται απο το λύκο.
Γενικά το θέμα "κοινός πρόγονος" αμφισβητείται πλέον για πολλά είδη.
Δεν διασταυρώθηκαν λύκοι για να βγει σκύλος. Ακόμα και σύμφωνα με τη θεωρια προέλευσης του σκύλου
απ' το λύκο, δεν έγινε έτσι. Απλά κάποιο είδος λύκου μεταλλάχτηκε-υποτίθεται-για να φτάσει στο σκύλο. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα μέχρι πρότινος,
ο λύκος και ο σκύλος έχουν εναν κοινό πρόγονο, κάποιο είδος "λύκου" που δεν υπάρχει πια
Αυτό που είναι φτιαχτό απτον άνθρωπο είναι οι διασταυρώσεις για τις ράτσες σκύλων και οι γενετικές αλλαγές που προέκυψαν απ' αυτές.
Το ίδιο φυσικά έχει γίνει και σε πάρα πολλά φυτά. Ο άνθρωπος έφτιαξε το νεράντζι απο διασταύρωση 2 άλλων εσπεριδοειδών (κίτρο το ένα και δεν θυμάμαι το άλλο).
(Heptamer, τα οικόσιτα έχουν χρησιμότητα, το άλογο η αγελάδα κλπ, ο σκύλος είναι κατοικίδιο. Ασε που δεν εξημερώθηκε.
Καμία χρησιμότητα εκτός της συντροφιάς. Ούτε εμείς γι αυτόν ούτε αυτός για μας. Γάτες ομοίως)
Παράθεση:
Σχόλιο # 27 από Paralia48
ξέρεις όμως ότι το σκυλί δεν δημιουργήθηκε από τη φυσική εξέλιξη, αλλά το <<εξέλιξε>> ο άνθρωπος. Προέρχεται από το λύκο. Υπάρχει μια επιστημονική λέξη αλλά μου διαφεύγει. (Mutation). Διασταυρώνοντας ράτσες λύκων επί χιλιάδες χρόνια φτάσαμε στα διάφορα σκυλιά.
Επομένως εδώ μπερδεύονται περισσότερο τα πράματα. Δηλαδή έχουν τη γλώσσα των ενστίκτων τους που λες, αλλά το <<στάδιο της εξέλιξή τους>> είναι λίγο ...φτιαχτό. Αλλά ως ζωντανά, έχουν κι αυτά , έστω κι έτσι, την συνεχή εξέλιξη τους.
φυσικα...κ τα τρωει...
πρωτα τα τραυματιζει...πχ...ακριδες...η εντομα...ή τζιτζικια .μπλιαχχχ...κ μετα τα τρωει..
τα φερνει μεσα στο σπιτι κ παιζει μαζι τους...εμεις εχουμε φρικαρει εντωμεταξυ...
περιστερια κ πουλια οχι...απλα τα τραυματιζει..κ τα αφηνει στην πορτα ...
κ ναι παιζει κ με αυτα η τα αφηνει πεθαμενα στο κατωφλι...
Παράθεση:
Σχόλιο # 24 από Andreass66Και μενα αν την βγαλω βολτα εξω θελει να κυνηγησει οτι κινειται...ειναι το ενστικτο...τις περισσοτερες φορες δεν το κανουν για φαι...αλλα για παιχνιδι οτι ειναι δυνατοτερη απο τα αλλα που κυνηγαει. Εχεις δει τη γατα σου να τα τρωει?
Ο πανέξυπνος, αγαθός και πεινάλας Σκίπερ σας αγαπά όλους και όλες πολύ :-)
Παράθεση:
Σχόλιο # 29 από Sivilla_I
Όχι δεν ισχύει αυτό πια. Δεν προέρχεται απο το λύκο.
Γενικά το θέμα "κοινός πρόγονος" αμφισβητείται πλέον για πολλά είδη.
Δεν διασταυρώθηκαν λύκοι για να βγει σκύλος. Ακόμα και σύμφωνα με τη θεωρια προέλευσης του σκύλου
απ' το λύκο, δεν έγινε έτσι. Απλά κάποιο είδος λύκου μεταλλάχτηκε-υποτίθεται-για να φτάσει στο σκύλο. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα μέχρι πρότινος,
ο λύκος και ο σκύλος έχουν εναν κοινό πρόγονο, κάποιο είδος "λύκου" που δεν υπάρχει πια
Αυτό που είναι φτιαχτό απτον άνθρωπο είναι οι διασταυρώσεις για τις ράτσες σκύλων και οι γενετικές αλλαγές που προέκυψαν απ' αυτές.
Το ίδιο φυσικά έχει γίνει και σε πάρα πολλά φυτά. Ο άνθρωπος έφτιαξε το νεράντζι απο διασταύρωση 2 άλλων εσπεριδοειδών (κίτρο το ένα και δεν θυμάμαι το άλλο).
(Heptamer, τα οικόσιτα έχουν χρησιμότητα, το άλογο η αγελάδα κλπ, ο σκύλος είναι κατοικίδιο. Ασε που δεν εξημερώθηκε.
Καμία χρησιμότητα εκτός της συντροφιάς. Ούτε εμείς γι αυτόν ούτε αυτός για μας. Γάτες ομοίως)
αυτές τις πληροφορίες έχω ως τώρα. Αν νέες μελέτες έχουν δείξει κάτι άλλο, δεν το γνωρίζω.
Κι αν καποιος ξερει να μου πει γιατι δεν ανεβηκε η φωτο του, θα τον αγαπησει περισσοτερο :-p
Βρε πουλάκι μου, πώς πιάνουμε και διασταυρώνουμε λύκους?
Τα μέχρι πρότινος δεδομένα, μιλούν για κοινό πρόγονο του λύκου και του σκύλου που πλέον δεν υπάρχει.
Αλλά όχι οτι διασταυρώναμε εμείς λύκους μέχρι να μας βγει σκύλος
Παράθεση:
Σχόλιο # 32 από Paralia48
αυτές τις πληροφορίες έχω ως τώρα. Αν νέες μελέτες έχουν δείξει κάτι άλλο, δεν το γνωρίζω.
Να συστηθω κ εγω !!!
Ειμαι η Μπεμπα η δευτερη κορη της ΖηλειαςΡούλης Μπούλης ...τελειόφοιτος Γαταγωγείου ...
Του χρόνου πια στην Πρώτη Ψιψινικού...
Πατάς «επισύναψη» , διαλέγεις αρχείο .Στο τέλος πατάς παλι επισύναψη( λέει προαιρετικά).
Τουλάχιστον στη δικη μου οθόνη αυτό βλέπω . Ελπίζω να βοήθησα ...
Παράθεση:
Σχόλιο # 33 από SenseofhonourΚι αν καποιος ξερει να μου πει γιατι δεν ανεβηκε η φωτο του, θα τον αγαπησει περισσοτερο :-p
Helenaki, o Σκιπερ σε αγαπαει πολυ πολυ πολυ :-)
Νομίζω τα σκυλάκια μας γλυκοκοιτανε τις γατούλες.
Γιατί άραγε;
το περιεργο θα ηταν να τον αναγνωριζες κειμενο
Θα ειναι κτηνοβατες...
Παράθεση:
Σχόλιο # 38 από Andreass66Νομίζω τα σκυλάκια μας γλυκοκοιτανε τις γατούλες.
Γιατί άραγε;
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media