Χαριζω και δωριζω κατα κρισιν και κατα συνειδησιν. Μεγαλυτερη αξια εχει να δινεις, κυριως οταν δεν εχεις, και οταν δινεις χωρις να περιμενεις να παρεις και χωρις να το λες. Πλακα πλακα, τα προφυλακτικα της Σαβαρα ειναι...σουπερ!!!
Αποκλειονται ρομα γενικως, μετρο, νεοι, και παιδακια εκτος εαν πωλουν κατι, οπότε αγοραζω εις το πολλαπλασιο.
Δινω στα συσσιτια, σε γεροντες, αστεγους (και στους στεγασμενους...), σε οικογενειες μεταναστων με παιδακια, σε αναξιοπαθουντες και ακρωτηριασμενους, σε ΓΧΣ, και σε οποιον πειναει. Κυριως σε σωματεια για καρκινοπαθη παιδακια. Σημαντικη η αξιοπρεπεια. Σημασια δεν εχει να εχεις να δινεις, σημασια εχει να πινας και να δινεις. Και η προσφορα στεγης και ζεστασιας ειναι βοηθεια, λιγη αγαπη, δυο λογια ελπιδας, καλοσυνης, συμβουλης, ενα βιβλιο, μια δουλεια, βοηθεια ειναι κι αυτη.
Ανοιξα περυσι τις ντουλαπες μου και εμεινα εκθαμβος...
η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
σε καθε δημο
ή νομαρχια της περιοχης που βρισκομαστε..
γκουγκλιζεις και ενημερωνεσαι
...
Αν θελουμε να βοηθησουμε
τον ανθρωπο που υποφερει
ενα καλο βημα θα ηταν
να πηγαιναμε και να υποβαλλαμε σχετικο αιτημα
με ονοματα & διευθυνσεις
ή μεσω email να στελναμε
πληροφοριες ή οτι αλλο
για τον αναξιοπαθουντα συνανθρωπο
(ακομα καλυτερα να πηγαιναμε μαζι του εκει
ωστε να τον βοηθουσαμε και πρακτικοτερα)
... ωστε να επιμεληθουν
"δικτυο" φιλων
με τους οποιους ανταλασσεις ρουχα
(εχω και ειναι πολυ καλο)
..
θα ηταν καλυτερα να γκουγκλιζες
στα ασυλα ανιατων
της περιφερειας σου
ή στα δημοσια γηροκομεια..
τα πας εκει
και αν μπορεις κατσε και λιγο
με τα γεροντια ή τους τροφιμους..
Παράθεση:
Σχόλιο # 24 από EnikosΑνοιξα περυσι τις ντουλαπες μου και εμεινα εκθαμβος...
Ειχα μεσα εκει ρουχα, παπουτσια, τα οποια δεν θυμομουν καν οτι ειχα...(ντραπηκα ειλικρινα)...
Μα...
Να μην ξερω ουτε ενα!!!...
Παράθεση:
Σχόλιο # 26 από Arxontoula_
Ξέρω ένα κορίτσι, με άπειρα αποθέματα δοτικότητας.
οπως λεει κι ο πανσοφος λαος "οσο πιο βαθεια κλπ κλπ"
οταν το πρωτοακουσα;πρωτοδιαβασα; μετεφρασα το "ριξτο στον γυαλο" σαν ξεχνα το.αργοτερα ειδα οτι η συντριπτικη πλειοψηφια το εξηγει σαν "ριξτο στον γυαλο και η θαλασσα καποια στιγμη θα στο φερει πισω,καθαρο και ισως πολλαπλασιασμενο"
κρατησα την πρωτη εκδοχη και αν μπορω να βοηθησω σε υπαρκτη αναγκη το κανω και το ξεχνω,χωρις ταυτοχρονα,να κρινω αυτον που βοηθω.Να διευκρινισω,πως λεγοντας " να βοηθησω " σε καμμια περιπτωση δεν εννοω "να ελεησω".Επισης,επειδη νομιζω οτι το "πιο χρησιμο απο το να σου δωσω να φας ψαρι,ειναι να σου δωσω τα συνεργα και να σε μαθω να ψαρευεις",εχω προσφερθει να το κανω,αν θελει βεβαια κι αυτος,χωρις η βοηθεια μου να εξαρταται απο αυτο.
οσο για την ηθικη μου,εδω και χρονια,απο τοτε που καταλαβα στην πραξη,πως δεν υπαρχουν αθωοι, την εχω χωρις οσφρηση,αφη,γευση,ακοη και οραση,στην καταψυξη,για να μη της χρεωνω ουτε εγω ουτε κανεις αλλος,ευθυνες.
(και αν αναρωτηθει κανεις τι πινω...εψαρωσα...
Παράθεση:
Σχόλιο # 12 από EnikosΣας λεει κατι το "κανε το καλο και ριξτο στον γυαλο?"...
Αν ναι, υπο ποιες συνθηκες?...
Αν οχι, κατω απο ποια κριτηρια?...
Η ηθικη σας πως μεταφραζεται σε εργο, μπροστα στην εκκληση βοηθειας?...
(λιγο πιο βαθεια τωρα...) . . . .
Ειλικρινα, δεν το ειχα σκεφτει...
Παράθεση:
αν δεν εχεις
Σχόλιο # 27 από sAvArA"δικτυο" φιλων
με τους οποιους ανταλασσεις ρουχα
(εχω και ειναι πολυ καλο)
..
θα ηταν καλυτερα να γκουγκλιζες
στα ασυλα ανιατων
της περιφερειας σου
ή στα δημοσια γηροκομεια..
τα πας εκει
και αν μπορεις κατσε και λιγο
με τα γεροντια ή τους τροφιμους..
Ο διαχωρισμος των λεξεων "βοηθω" και "ελεώ" δειχνει ηθος...
Δειχνει λεπτοτητα...
Δειχνει εαυτον...
Παράθεση:
Σχόλιο # 29 από vathianixtomenosοπως λεει κι ο πανσοφος λαος "οσο πιο βαθεια κλπ κλπ"
οταν το πρωτοακουσα;πρωτοδιαβασα; μετεφρασα το "ριξτο στον γυαλο" σαν ξεχνα το.αργοτερα ειδα οτι η συντριπτικη πλειοψηφια το εξηγει σαν "ριξτο στον γυαλο και η θαλασσα καποια στιγμη θα στο φερει πισω,καθαρο και ισως πολλαπλασιασμενο"
κρατησα την πρωτη εκδοχη και αν μπορω να βοηθησω σε υπαρκτη αναγκη το κανω και το ξεχνω,χωρις ταυτοχρονα,να κρινω αυτον που βοηθω.Να διευκρινισω,πως λεγοντας " να βοηθησω " σε καμμια περιπτωση δεν εννοω "να ελεησω".Επισης,επειδη νομιζω οτι το "πιο χρησιμο απο το να σου δωσω να φας ψαρι,ειναι να σου δωσω τα συνεργα και να σε μαθω να ψαρευεις",εχω προσφερθει να το κανω,αν θελει βεβαια κι αυτος,χωρις η βοηθεια μου να εξαρταται απο αυτο.
οσο για την ηθικη μου,εδω και χρονια,απο τοτε που καταλαβα στην πραξη,πως δεν υπαρχουν αθωοι, την εχω χωρις οσφρηση,αφη,γευση,ακοη και οραση,στην καταψυξη,για να μη της χρεωνω ουτε εγω ουτε κανεις αλλος,ευθυνες.
![]()
Ξερω κι εγω ενα κοριτσι ακριβως ετσι.
Δοτικοτητα, ζεστασια, ανθρωπια, και αγαπη, να δινει χρονο για βοηθεια, στηριξη οπου ζητηθει με ο,τι κοστος, ματια στους μονους και ξεχασμενους, στους αστεγους, να γινεται εξομολογος, να μοιραζει φαγητα και κουβερτες στους καταυλισμους... Να τρεχει οπου ακουει δυσκολια, να εμψυχωνει, να δινει το φαϊ απο το στομα της, να δινει ελπιδα και χαδι.
Καλο αυτι να ακουει τον πονο. Να προσφερει δουλεια, προθυμη να δωσει οτι φοραει. Χαρισε ολα τα υπαρχοντα της κι εδωσε οτι ειχε και δεν ειχε...ελα ομως που της βγηκε η ψυχη...να χαριζει με τις πορτες ανοικτες...ενα ολοκληρο σπιτι...και και και κανεις να μη χρειαζοταν τιποτα! Ειχαν περισσεια λεει, δεν ηξεραν τί να τα κανουν λεει, και κυριως...εδω κλαινε...μονο καινουργια του κουτιου ηθελαν λεει, δλδ απο καταστηματα!!!Αμεταχειριστα τα περισσοτερα και ολα πανακριβα!
Και ποιον δεν καλεσε, και πού δεν απευθυνθηκε, ποιους οργανισμους και χωρια SOS, και ορφανοτροφεια, εκκλησιες, Δημους, Εστιες, τα παντα οσα υπαρχουν... τιποτα.__Η Ελλαδα του σημερα...που δυστυχει, που θελει δωρεες, και εθελοντες προσφορας!
Η αηδια στο επακρο.! Να παρακαλα να φυγουν δωρεαν και να μην τα θελουν λεει... Κι αυτοι που πηραν, ουτε κεφαλι δε γυρισαν!
Τί να την κανεις την ικανοτητα...χαος...
Μην ζηλευεις τιποτα. Ο καθεις μας εχει εναν σκοπο να εκπληρωσει. Ισως εσυ εχεις κατι που δεν το'χουν αλλοι.
Παράθεση:
Σχόλιο # 26 από Arxontoula_
Ξέρω ένα κορίτσι, με άπειρα αποθέματα δοτικότητας.
Δίνει την αγάπη της, τη στήριξή της, το χρόνο της, δίνει τη ματιά της.
Βλέπει τους απόκληρους, τους σαλεμένους, τους λούμπεν, αυτούς που πιάσαν πάτο, σαν Ανθρώπους. Πολλές φορές, τους κερνάει ένα σουβλάκι και κάθεται δίπλα τους, στο δρόμο, σε ένα παγκάκι, και τους αφήνει να της πουν την ιστορία τους. Αλήθειες ή ψέματα, δεν έχει σημασία (άλλωστε, ποιος δεν έχει πει ψέματα για τον εαυτό του). Τους δίνει την ευκαιρία από αόρατοι να γίνουν ορατοί, να νιώσουν ότι έχουν την αναπαλλοτρίωτη αξία του ανθρώπου, ότι είναι ισότιμοι. Αν μπορεί να τους φέρει σε επαφή με κάποια δομή, το κάνει κι αυτό, αλλά κυρίως ακούει.
Είναι κάτι που δεν έχω την ικανότητα να το κάνω, και το ζηλεύω αφάνταστα.
Το'χω για τα δυσκολα, απ'την ιδια καβα ψωνιζουμε...
Παράθεση:
Σχόλιο # 29 από vathianixtomenosοπως λεει κι ο πανσοφος λαος "οσο πιο βαθεια κλπ κλπ"
και αν μπορω να βοηθησω σε υπαρκτη αναγκη το κανω και το ξεχνω
Ηθικό διδαγμα:
Χαρίζουμε μόνο σε αυτούς που μπορούν / θέλουν να γυρίσουν κεφάλι και όχι σε αυτούς που έχουν... αυχενικα.
Παράθεση:
Η αηδια στο επακρο.!Να παρακαλα να φυγουν δωρεαν και να μην τα θελουν λεει... Κι αυτοι που πηραν, ουτε κεφαλι δε γυρισαν!
Σχόλιο # 32 από peripli
..προσωπικά δίνω όσο και όταν μπορώ...
Ο Φαρισαισμος, πιανεται ως παροχη υπηρεσιων?...
Ειναι η αναγκη των πασχοντων, αλλα...
Ειναι και η αναγκη των χορηγων του ελεους...
Για επιβραβευση-αναγνωριση με τουτουριτες, (υπο το σεμνον του υφους και των αναλογων υπενθυμισεων), η οποια πρεπει να χρεωθει δεοντως στους "πτωχους"...και να παλαμακιστει...(αγνης προσφορας το αναγνωσμα)...
Αυτοι κι αν δεν ζητουν την "βοηθεια" μας!!!...
Τους την δινουμε?...
Ε?...
Πες της να σταματήσει να φωνάζει τη φιλανθρωπία της.
Θα γίνει λιγότερο κουραστική και θα πιάσουν τόπο οσα δίνει.
Αν είναι φωνακλάδικα αυτά που προσφέρει,
ξεκουφαίνουν τον ήδη ταλαιπωρημένο άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη
και προτιμά την ησυχία του.
Παράθεση:
Τί συμπτωση!
Σχόλιο # 32 από peripliΞερω κι εγω ενα κοριτσι ακριβως ετσι.
Δοτικοτητα, ζεστασια, ανθρωπια, και αγαπη, να δινει χρονο για βοηθεια, στηριξη οπου ζητηθει με ο,τι κοστος, ματια στους μονους και ξεχασμενους, στους αστεγους, να γινεται εξομολογος, να μοιραζει φαγητα και κουβερτες στους καταυλισμους... Να τρεχει οπου ακουει δυσκολια, να εμψυχωνει, να δινει το φαϊ απο το στομα της, να δινει ελπιδα και χαδι.
Καλο αυτι να ακουει τον πονο. Να προσφερει δουλεια, προθυμη να δωσει οτι φοραει. Χαρισε ολα τα υπαρχοντα της κι εδωσε οτι ειχε και δεν ειχε...ελα ομως που της βγηκε η ψυχη...να χαριζει με τις πορτες ανοικτες...ενα ολοκληρο σπιτι...και και και κανεις να μη χρειαζοταν τιποτα! Ειχαν περισσεια λεει, δεν ηξεραν τί να τα κανουν λεει, και κυριως...εδω κλαινε...μονο καινουργια του κουτιου ηθελαν λεει, δλδ απο καταστηματα!!!Αμεταχειριστα τα περισσοτερα και ολα πανακριβα!
Και ποιον δεν καλεσε, και πού δεν απευθυνθηκε, ποιους οργανισμους και χωρια SOS, και ορφανοτροφεια, εκκλησιες, Δημους, Εστιες, τα παντα οσα υπαρχουν... τιποτα.__Η Ελλαδα του σημερα...που δυστυχει, που θελει δωρεες, και εθελοντες προσφορας!
Η αηδια στο επακρο.! Να παρακαλα να φυγουν δωρεαν και να μην τα θελουν λεει... Κι αυτοι που πηραν, ουτε κεφαλι δε γυρισαν!
Τί να την κανεις την ικανοτητα...χαος...
Μην ζηλευεις τιποτα. Ο καθεις μας εχει εναν σκοπο να εκπληρωσει. Ισως εσυ εχεις κατι που δεν το'χουν αλλοι.
δεν έχετε βάλλει κόμματα, στη σύνταξή σας ,,.
Πιο βαθειά τι να δεις ; και γιατί; εκτός αν φιαξουμε τον λόγο ύπαρξης του παρόντος νήματος ...
Τα περιγράφει όλα το κείμενο του Κωστή Παπαγιώργηαπό τα "Μυστικά της συμπάθειας" , που ανάρτησε η Αρχοντουλα.
Με κάποιες παρατηρήσεις.
Δεν νομίζω με τίποτα να μπορέσουμε να, έχουμε/ δείξουμε /αισθανθουμε συμπάθεια σε τετοιες καταστάσεις... δυστυχώς για εμάς... ίσως ...
Οι άνθρωποι που εκθέτουν σε κοινή θέα όλο αυτό το δράμα, πολλές φορές το προκαλούν για το εύκολο χρήμα...ακρωτηριαζονται και ακρωτηριαζουν τον εαυτό και τα παιδιά τους απλά είναι επαγγελματίες εγκληματίες.
Τώρα στην πραγματική ανάγκη θεωρώ πως υπάρχει μέριμνα μέσω ιδιωτικής, κρατικής, δημοτικής, εθελοντικής οργανωμένης ή μη μέριμνας και είναι μια κατάσταση περαστική, αξιοπρεπής και τις περισσότερες φορές ανταποδοτικη.
Ο άνθρωπος ο οποίος ευεργετήθηκε συνήθως μολις σταθεί στα πόδια του βοηθάει...
Πάντως ακόμα κι αν συμμετεχω στο θέμα αισθάνομαι άβολα και νομίζω πως θα ήταν καλύτερα να γινόμαστε εμείς εδώ μια ομάδα τέτοιας βοήθειας.
Ώστε να μην μείνουμε στα λόγια κ στον καναπέ.
Να μην μοιαζουμε στους ψυχοπονιαριδες του φουμπου.
Και χίλια δύο να μην ...
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media