συμφωνείς μαζί του δηλαδή...
εγώ δεν τα πολυκαταλαβαίνω αυτά, οπότε δεν εκφέρω άποψη
Παράθεση:
Σχόλιο # 87 από VASILIS53
Δέχομαι την θέση του Max Tegmark, ότι μπορεί να υπάρξει νοημοσύνη χωρίς συνείδηση, και πως να την αμφισβητίσουμε άλλωστε με την εξέλιξη που παρουσιάζει η τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά ανατριχιάζω στην ιδέα ότι θα μπορούσα να είμαι σκέτη νοημοσύνη χωρίς συνείδηση. Μιλάμε πλέον ότι διαγράφουμε την ζωή την ίδια. Μου θυμίζει το τραγούδι του Πανούση "...Γιαπωνέζοι βρυκόλακες με καλώδια στο αίμα..." (Δεν έχω τίποτε με τους Γιαπωνέζους, το τραγούδι το λέει)
μαγεία;
επικινδυνότητα στην ανεξέλεγτη χρήση του, ίσως;
Παράθεση:
Σχόλιο # 88 από Kristina_Έχω ως αδαης (περι τα ανθρωπινα) απορω τι μαγικο βρισκουν οι πολλοι στην "Τεχνητη Νοημοσυνη"???
τι μαγικο εχει ενας αλγόριθμος που κανει κατι, βλεπει τη βαθμολογία του, ξερει οτι πρεπει να τη μεγιστοποιήσει εεε και σιγα (σιγα σε χρονο ΑΙ γρηγορα σε χρονο ανθρωπων) μαθαινει πως να το καταφερει...
Που ειναι η μαγεια ??? τι δεν καταλαβαινω???
(απο οτι καταλαβα μαγεία και συνειδηςη εχουν παρομοια εννοια εδω, στο θεμα μας εννοω
Μα φυσικα και καταλαβα το υφος σου, Μπιλι!!!...
Μην ανησυχεις.
Παράθεση:
Σχόλιο # 98 από VASILIS53Ενικέ, Λαμπράντ, Peripli και Equinox καλημέρα σας. Ελπίζω να αναγνώσατε το πόστ μου (#91) με την πραγματική διάθεση εκτίμησης που το έγραψα για το κάτι διαφορετικό που έχετε να πείτε σε μένα τουλάχιστον. Συσχέτιση με τον Σωκράτη ήθελα να σας κάνω και όχι να σας ποτίσω κώνειο. Θα ήμουν κατάπτιστος αν εννοούσα κάτι τέτοιο. Θα ήθελα απάντηση ότι καταλάβατε το πνεύμα μου. Σας ευχαριστώ.
Αρκει Κριστιν, που ειπες την αποψη σου τοσο τιμια και απλα.
Ε, εμεις οπως καταλαβαινεις, ανοιξαμε το πηγαδακι μας...
Και που θα παει???...
Καποια στιγμη θα πεσουμε μεσα!!!...
Παράθεση:
Σχόλιο # 90 από Kristina_Μου φαινεται σαν να τα λες καλαεσυ
αλλα ελα που ακριβως αυτα ειναι που το δικο μου μυαλο αδυνατεί να συλλάβει γμτ ...τα αλλα περι ΑΙ μια χαρα αυτονοητα μου φαινονται
τελικα καλυτερα θα μεινω στα δικα μου χωραφια
Κανα ποτηρακι κοκκινελι πιες καλυτερα...
Ασε το κωνειο για τα τρωκτικα...
Παράθεση:
Σχόλιο # 92 από equinox_
άσε, εμένα μόλις με είπανε παρανοϊκή κάποιοι απο εδώ μέσα...
ας το πιω το κώνειο να ησυχάσουν επί τέλος, αφού τόσο τους ενοχλεί η ύπαρξη μου που προσπαθούν να με βγάλουν ο,τι άλλο διαφορετικό, παρά νοήμον άνθρωποφερ' το εδω.. τουλαχιστον με
θα φυγω
Παράθεση:
Σχόλιο # 98 από VASILIS53Ενικέ, Λαμπράντ, Peripli και Equinox καλημέρα σας. Ελπίζω να αναγνώσατε το πόστ μου (#91) με την πραγματική διάθεση εκτίμησης που το έγραψα για το κάτι διαφορετικό που έχετε να πείτε σε μένα τουλάχιστον. Συσχέτιση με τον Σωκράτη ήθελα να σας κάνω και όχι να σας ποτίσω κώνειο. Θα ήμουν κατάπτιστος αν εννοούσα κάτι τέτοιο. Θα ήθελα απάντηση ότι καταλάβατε το πνεύμα μου. Σας ευχαριστώ.
Καλημερα και σ' εσενα Βασιλη!
Προσωπικα αισθανομαι το πνευμα σου, το σπανιο για τις μερες μας που σε χαρακτηριζει και - οχι μονο εδω σ' αυτο το θεμα.
Εκανεις αυτη τη συσχετιση, αν και μπροστα του Σωκρατη ειμαι ενα τιποτα.
Σου απαντησα μεσα σ' αυτο το κλιμα ομως και εχοντας υποψη και επηρεασμενη απο τα παρασκηνιακα που μου συμβαινουν ταυτοχρονα, μεσω προσωπικων μηνυματων.
Καποιους ενοχλω, για αυτο ειπα φερ' το να το πιω μπας και ησυχασουν, σκεπτομενη να φυγω και αν το κανω, αυτο θα ειναι τουλαχιστον με τη δικη σου εκτιμηση - εστω, μην εννοωντας βεβαια πως εσυ θες να με ποτισεις φαρμακι.
Τα φαρμακια, αλλοι τα φτιαχνουν και μαγειρευουν...
Τιμη μου που σε γνωριζω εστω μεσα των σκεψεων σου και τα γραπτα σου.
Μη και ξεχαστεις και σε πιασει στην αναλυση...
Φτουρανε καθολου η ξεμενεις γρηγορα?...
Παράθεση:
..αρα Περιπλι, Λαμπραντ, Ενικος, Εκουϊνοξ...και ο κρυφοΒασιλης τρωκτικα...
Σχόλιο # 107 από peripli.
...και κοκκινελι σπιτικο εχουμε, και τσιπουρο σπιτικο επισης...
The empty can is...noisy...
...ειπε ο Σιγκμουντ...
...και ηπιε νωχελικα το αφεψημα του...
Παράθεση:
Σχόλιο # 84 από VASILIS53Ο νομπελίστας φυσικός Γιουτζίν Βίγκνερ υποστηρίζει ότι η συνείδηση καθορίζει την ύπαρξη.
Γράφει τα εξείς: Η διατύπωση των νόμων της κβαντομηχανικής δεν θα μπορούσε να είναι συνεπής, αν δεν έκανε λόγο για την συνείδηση του παρατηρητή... η ίδια η μελέτη του εξωτερικού κόσμου μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο της συνείδησης είναι η ύστατη πραγματικότητα. Τίποτε δεν είναι πραγματικό μέχρι να βιωθεί.
Όταν όμως εγώ κάνω μία παρατήρηση τι είναι αυτό που καθορίζει την δική μου κατάσταση; Προφανώς πρέπει κάποιος άλλος να με παρατηρεί και αυτόν που με παρατηρεί να τον παρατηρεί κάποιος άλλος.
Μήπως τελικά υπάρχει κάποια κοσμική συνείδηση που καθορίζει όλη αυτή την αλληλουχία παρατηρητών, παρατηρώντας ολόκληρο το σύμπαν...
"Εγώ ως άνθρωπος, δεν ξέρω πως θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι το σύμπαν υπάρχει ανεξάρτητα από την παρουσία παρατηρητών. Είμαστε ένα, το σύμπαν και εμείς. Κατά τη γνώμη μου, η άποψη ότι το σύμπαν υπάρχει απουσία παρατηρητών, δεν έχει λογική. Δεν μπορώ να φανταστώ μια συνεπή θεωρία του παντός που να μη λαμβάνει υπόψη τη συνείδηση. Για να μπορούμε να βλέπουμε ότι κάτι συμβαίνει και να το λέμε ο ένας στον άλλον, πρέπει να υπάρχει σύμπαν και πρέπει να υπάρχουμε και μεις. Απουσία παρατηρητή το σύμπαν μας είναι νεκρό." (Αντρέι Λιντέ, φυσικός, κοσμολόγος).
τελικά κατάλαβα τι λέει και αναρωτιέται ο Γιουτζίν . και δικαίως καταλήγει ότι χωρίς παρατηρητή το σύμπαν είναι νεκρό . υπάρχει μεν αλλά νεκρό δηλ. χωρίς την κίνηση .
ε και βέβαια με τόση κίνηση πρέπει να υπάρχει και ένας παρατηρητής κάτι σαν τροχονόμος δηλ. που να γνωρίζει πως πάει η κίνηση
και γι αυτό βλέπουμε ένα σύμπαν σε τάξη αλλοιώς θα γινόταν της τέτοιας το κάγκελο .
Παράθεση:
Σχόλιο # 111 από EnikosThe empty can is...noisy...
...ειπε ο Σιγκμουντ...
βλέπω είσαι και αγγλομαθείς φίλε μπράβο σου
<<Κρεσσον τα οικηια ελεγχειν αμαρτηματα ή τα οθνεια.>>...
Δημοκριτος, προσωκρατικος φιλοσοφος γεννημενος στα Αβδηρα Θρακης, μαθητης του Λευκιππου
(Αμα λεω χρονος υπαρχει για ολα...αρκει κανεις να θελει...) Αρχοντουλα, δευρο εξω!
===
Παραθεση: Enikos #111
The empty can is...noisy...
...ειπε ο Σιγκμουντ...
Παράθεση:
Σχόλιο # 100 από Thanos_K_...δεν γνωριζω και εγω αλλα σας διαβάζω παιδιά ξανά και ξανά μπας και κατανοήσω κάποια...
...άσχετο αλλά σκέφτομαι οτι σε 100 χρ δεν θα υπάρχει κανείς όποιος ζει αυτη την στιγμη πάνω στην γη...
...τι είμαι εγω στον χρόνο της? η ζωή που φευγει δεν ανήκει στο άπειρο, πιστευω έχει όριο... τωρα οσο ζουμε ξερουμε οτι ανήκουμε σ εναν αριθμο, οταν φευγουμε άλλη αρίθμηση και ποιος να είναι για τον καθένα...
...προσωπικά στον καθένα μας και την ζωή του θα έδινα το σχήμα πολύγωνο-κλειστή τεθλασμένη γραμμή (οχι όμως το κανονικό) λόγω της διαφορετικότητας μας, της πορείας μας, τις γωνίες μας, τις πλευρές μας, κλιση- μοιρες...
...με συγχωρείτε είναι αργά και μάλλον λεω χαζα...
Ρωτάς Θάνο, τι θα ήμουν εγώ στο χρόνο της;
Ένα ερώτημα που παίζει στο δικό μου το μυαλό είναι: Τι ρόλο παίζει η Γη στο δικό μου χρόνο; Αλήθεια υπάρχει ή είναι ένα όνειρο;
Για το μόνο που είμαι σίγουρος οτι υπάρχει είναι η πηγή της σκέψης μέσα μου, ούτε καν η ίδια η σκέψη.
Πολλές σκέψεις μαζί σε συμφωνία, δημιουργούν έναν ολόκληρο κόσμο. "Το είναι και το νοειν ένα και το αυτό" λέει ο Παρμενίδης.
Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου έτσι όπως τον ξέρουμε; Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής μας δίνει την απάντηση. Κάθε κλειστό σύστημα οδηγείται από την οργάνωση στο χάος. Η τελική δύναμη που θα επικρατήσει είναι η εντροπία, που αναφέρει κάθε τόσο ο Ενικός.
Πρόσεξε τώρα την τραγικότητα του ανθρώπου. Η λογική θέλει τάξη, το σύμπαν οδηγείται στο χάος, η σύγκρουση της λογικής με τους φυσικούς νόμους είναι αναπόφευκτη.
Είναι ο κόσμος τέτοιος όπως τον αντιλαμβανόμαστε ή αντιλαμβανόμαστε αυτό που μας περιγράφουν από την κούνια μας ως πραγματικό χωρίς να είναι;
Ποιες είναι οι δυνάμεις του μυαλού του ανθρώπου και πως συμπλέκονται με τις δυνάμεις της φύσης; Τα φωτόνια οσο ο άνθρωπος δεν τα παρατηρεί συμπεριφέρονται σαν κύματα και όταν μπουν κατω απο μηχανές παρατήρησης αλλάζουν συμπεριφορά και κινούνται σαν σωματίδια. Μόνο η παρατήρηση του ανθρώπου φτάνει να τους αλλάξει την κατάσταση.
Έχει την δύναμη ο άνθρωπος να γίνει αναδημιουργος; Να φτιάξει τον κόσμο στα μέτρα του; Ενδεχομένως και να μπορεί.
Οψομεθα.
Παράθεση:
Σχόλιο # 115 από VASILIS53
Ένα ερώτημα που παίζει στο δικό μου το μυαλό είναι: Τι ρόλο παίζει η Γη στο δικό μου χρόνο; Αλήθεια υπάρχει ή είναι ένα όνειρο;
Για το μόνο που είμαι σίγουρος οτι υπάρχει είναι η πηγή της σκέψης μέσα μου, ούτε καν η ίδια η σκέψη.
Πολλές σκέψεις μαζί σε συμφωνία, δημιουργούν έναν ολόκληρο κόσμο. "Το είναι και το νοειν ένα και το αυτό" λέει ο Παρμενίδης.
Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου έτσι όπως τον ξέρουμε; Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής μας δίνει την απάντηση. Κάθε κλειστό σύστημα οδηγείται από την οργάνωση στο χάος. Η τελική δύναμη που θα επικρατήσει είναι η εντροπία, που αναφέρει κάθε τόσο ο Ενικός.
Πρόσεξε τώρα την τραγικότητα του ανθρώπου. Η λογική θέλει τάξη, το σύμπαν οδηγείται στο χάος, η σύγκρουση της λογικής με τους φυσικούς νόμους είναι αναπόφευκτη.
Είναι ο κόσμος τέτοιος όπως τον αντιλαμβανόμαστε ή αντιλαμβανόμαστε αυτό που μας περιγράφουν από την κούνια μας ως πραγματικό χωρίς να είναι;
Ποιες είναι οι δυνάμεις του μυαλού του ανθρώπου και πως συμπλέκονται με τις δυνάμεις της φύσης; Τα φωτόνια οσο ο άνθρωπος δεν τα παρατηρεί συμπεριφέρονται σαν κύματα και όταν μπουν κατω απο μηχανές παρατήρησης αλλάζουν συμπεριφορά και κινούνται σαν σωματίδια. Μόνο η παρατήρηση του ανθρώπου φτάνει να τους αλλάξει την κατάσταση.
Έχει την δύναμη ο άνθρωπος να γίνει αναδημιουργος; Να φτιάξει τον κόσμο στα μέτρα του; Ενδεχομένως και να μπορεί.
Οψομεθα.
στην διευθυνση απο κάτω διάβασα ότι δεν λέει ότι είναι ενα και το αυτό , αλλά ότι το είναι δεν συλλαμβάνεται με τις αισθήσεις αλλά με την νόηση .
λέει και για τον χρόνο ότι δεν υπάρχει ούτε παρελθόν ούτε μέλλον αλλά ένα συνεχές παρόν !
οπότε γι αυτό είναι και ανέφικτα τα ταξίδια στον χρόνο λεω γω .
δηλαδή δεν υπάρχει σε κάποια άλλη διάσταση ή σε άλλο παράλληλο σύμπαν για να πάμε να το βρούμε .
επίσης έλεγαν ότι το "είναι" είναι αγέννητο και γι αυτό και δεν πεθαίνει . εδώ βλέπουμε ότι συμφωνεί με τον Ηράκλειτο : ότι κανείς εκ των Θεών δεν δημιούργησε των κόσμο αλλά ήταν και θα είναι ΠΥΡ πάντοτε ζωντανό κτλ.
https://books.google.gr/books?id=GeC2DAAAQBAJ&pg=PA11&lpg=PA11&dq=%CE%A4%CE%BF+%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%BF+%CE%BD%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%BD+%CE%AD%CE%BD%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%BF+%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C&source=bl&ots=WnwNzXGUvh&sig=ACfU3U3oPy6JWOwzNRhCgH9HmTcTS0b9-g&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwik_dnDovnkAhUEZVAKHZCUC0QQ6AEwAXoECAYQAQ
Παράθεση:
Σχόλιο # 116 από lamprand
στην διευθυνση απο κάτω διάβασα ότι δεν λέει ότι είναι ενα και το αυτό , αλλά ότι το είναι δεν συλλαμβάνεται με τις αισθήσεις αλλά με την νόηση .
λέει και για τον χρόνο ότι δεν υπάρχει ούτε παρελθόν ούτε μέλλον αλλά ένα συνεχές παρόν !
οπότε γι αυτό είναι και ανέφικτα τα ταξίδια στον χρόνο λεω γω .
δηλαδή δεν υπάρχει σε κάποια άλλη διάσταση ή σε άλλο παράλληλο σύμπαν για να πάμε να το βρούμε .
επίσης έλεγαν ότι το "είναι" είναι αγέννητο και γι αυτό και δεν πεθαίνει . εδώ βλέπουμε ότι συμφωνεί με τον Ηράκλειτο : ότι κανείς εκ των Θεών δεν δημιούργησε των κόσμο αλλά ήταν και θα είναι ΠΥΡ πάντοτε ζωντανό κτλ.
https://books.google.gr/books?id=GeC2DAAAQBAJ&pg=PA11&lpg=PA11&dq=%CE%A4%CE%BF+%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%BF+%CE%BD%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%BD+%CE%AD%CE%BD%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%BF+%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C&source=bl&ots=WnwNzXGUvh&sig=ACfU3U3oPy6JWOwzNRhCgH9HmTcTS0b9-g&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwik_dnDovnkAhUEZVAKHZCUC0QQ6AEwAXoECAYQAQ
Επομένως, το είναι και το νοειν, είναι το ίδιο... (σελ.11, 2η Παρ.)
Το Είναι είναι Νοειν και το Νοειν είναι Είναι... (σελ.12, περίπου στη μέση)
Ο Παρμενίδης στοχάστηκε το Είναι ως Νοειν και το Νοειν ως Είναι. (στην ίδια σελίδα)
Λαμπραντ νομίζω ότι καλά το έγραψα.
Ο συγγραφέας είναι τίμιος και πέρα από τα δικά του σχολεια αναφέρει και τι ακριβώς λέει ο Παρμενίδης, εσύ όμως είσαι ατιμουλης (χα χα) και εστιάζεις μόνο σε αυτά που θέλεις. Πως θα κάνουμε προκοπή επιμονε Λακων; Είναι ωραίο κείμενο πάντως.
Η γη και ο κοσμος θα παραμενουν, εμεις θαχουμε φυγει. Γι αυτο μην το πολυζοριζεις το μυαλο, αστο ελευθερο.
Παράθεση:
Σχόλιο # 115 από VASILIS53
Οψομεθα.
Παράθεση:
Σχόλιο # 118 από SouryaΗ γη και ο κοσμος θα παραμενουν, εμεις θαχουμε φυγει. Γι αυτο μην το πολυζοριζεις το μυαλο, αστο ελευθερο.
"Φείδου χρόνου", έλεγαν οι αρχαίοι Σουρία μου. Εμένα απ' ότι βλέπω θα με φάνε τα φίδια του χρόνου.
Α, βρε Αρχοντούλα τι μας κάνεις.
"Γιατί υπάρχει κάτι αντί να μην υπάρχει τίποτα; Η ανησυχία που κάνει το ρολόι της μεταφυσικής να δουλεύει ακατάπαυστα πηγάζει από τη σκέψη ότι η ανυπαρξία του κόσμου είναι εξίσου πιθανή με την ύπαρξή του" Γουίλιαμ Τζαίημς.
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media