Ακουγοντας μια εκπομπη στο ραδιοφωνο, οπου προσκεκλημενοι ηταν ενας εκπροσωπος της εκκλησιας (βαθμοφορος Ιερωμενος) και ενας εκπροσωπος της φαμπρικας για την καυση των νεκρων, προβληματιστηκα...
Και προβληματιστηκα, απο την επιχειρηματολογια των δυο "πλευρων"...Ο μεν εκπροσωπος της εκκλησιας, ξεκινησε τον λογο του με την διαβεβαιωση οτι, δεν ειναι Ταλιμπαν της Ορθοδοξιας . . . . . .
Ο αλλος εκπροσωπος, απλα απολογηθηκε για το οικονομικο κοστος της αποτεφρωσης...και ομιλησε περισσοτερο ως επιχειρηματιας, παρα ως καποιος που αναμενει την Δευτερα παρουσια για να ξαναενωθει με το σωμα του...
Ο Ιερωμενος, φανερα εκνευρισμενος απο τις ευστοχες ερωτησεις των δημοσιογραφων, για το αν ο ανθρωπος εχει δικαιωμα επανω στο σωμα του, εμμεσως πλην σαφως ειπε οτι αν καποιος ειναι ολη την ζωη του Χριστιανος, αλλα θελει να αποτεφρωθει, η εκκλησια δεν θα τον "διαβασει" και θα τον απορριψει απο το υπολοιπο ποιμνιο, ας ηταν οτι ηθελε ολη του την ζωη...επι λεξει ειπε..."οποιος δεν ασπαζεται τους κανονες της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, δεν εχει θεση σε αυτην, διοτι δεν εχει δικαιωμα να αμφισβητησει τις αρχες της"...
Σε ερωτηση-διαπιστωση των δημοσιογραφων για την θεση της Ιερας Συνοδου η οποια δεν βλεπει και τοσο εξτρεμιστικα την αποτεφρωση...διεχωρισε εαυτον απο ολα τα μελη της Ορθοδοξης εκκλησιας τα οποια δεν συμφωνουν με τις αποψεις του...(ποσες εκκλησιες υπαρχουν μεσα σε αυτην?)...
Σε ερωτηση για το αν η εναντιωση του ηταν συνυφασμενη, με το οικονομικο οφελος του θανατου απο την εκκλησια, αρχισε...να βριζει τις δημοτικες αρχες, διοτι αυτες ειναι υπευθυνες για την οικονομικη εκμεταλλευση των νεκροταφειων...
Εν γενει, δεν εβγαλα ακρη με ολο αυτο. Το μονο που καταλαβα ειναι οτι ειναι ενα ζητημα που παιρνει εκταση στην κοινωνια μας.
Ας το συζητησουμε, αν θελετε και εχετε σαφη αποψη...
Άσχετα από εκκλησία,θρησκεία ,οικονομικό κόστος κτλ κτλ
...Θεωρούσα και πίστευα -πιστευω ακόμα ,ότι :
Τόσο η προσήλωση μας ,όσο και οι υπηρεσίες μας σε οτιδήποτε νεκρό (ή "νεκρό") ..
.Εμποδίζει την περεταιρω ανάπτυξη και πορεία της ζωής μας
...Η ενασχόληση με μνήματα ,μάρμαρα,λουλούδια,τρισάγια κτλ κτλ..
.Εκτός του ότι έως τώρα δεν έχει βοηθήσει στην επάνοδο στη ζωή κανέναν μα κανέναν πεθαμένο
...Μπλοκάρει και την συνέχιση του βίου μας ,κρατώντας μας πίσω δεμένους στο παρελθόν .
..Η αγάπη μας για τους εκλειποντες και οι αναμνήσεις μας βρίσκονται και θα βρίσκονται στην ψυχή μας εάν θέλουμε και αν θεωρούμε άξιο και σκόπιμο .
..Ως εκ τούτου λοιπόν
...Κάψτε με !!!
Το ζητημα θα παρει κι αλλη εκταση επειδη κατασκευαστηκε το πρωτο αποτεφρωτηριο στη Ριτσωνα...και απ οτι διαβασα ακολουθει πολυ συντομα κι ενα στη Πατρα...
Επιτελους...εχω να πω...!!Σε περιπτωση που ο πελατης εχει προγραμματισθει σε περιοδο εξοδου των πνιγμενων απο την πολυκατοικια Αθηναιων ,δεν θα ειναι τραγικο οι νεκροπομποι με τα μαυρα κουστουμια να καπνιζουν Καρελια στην ουρα για τα διοδια και να εχουν και απαιτηση να σταματησουν για καφε στο Καζινο Λουτρακιου ?
Παράθεση:
Σχόλιο # 4 από Mindthegap-Το ζητημα θα παρει κι αλλη εκταση επειδη κατασκευαστηκε το πρωτο αποτεφρωτηριο στη Ριτσωνα...και απ οτι διαβασα ακολουθει πολυ συντομα κι ενα στη Πατρα...
Επιτελους...εχω να πω...!!
Έχεις δοκιμάσει να πας από Αθήνα Σχιστό μέσω Καβάλας σε περιόδους εξόδου ??
Παράθεση:
Σχόλιο # 5 από MiltosRNLI1930Σε περιπτωση που ο πελατης εχει προγραμματισθει σε περιοδο εξοδου των πνιγμενων απο την πολυκατοικια Αθηναιων ,δεν θα ειναι τραγικο οι νεκροπομποι με τα μαυρα κουστουμια να καπνιζουν Καρελια στην ουρα για τα διοδια και να εχουν και απαιτηση να σταματησουν για καφε στο Καζινο Λουτρακιου ?
Οσι για το οτι αρχισε να βριζει τις δημοτικες αρχες περι εκμεταλλευσης κλπ...για τα εικοσαρικα που λαμβανουν στα τρισαγια δεν ειχε να πει κατι;;;
Ειναι και αυτο κανονας της Εκκλησιας..;;;
Παράθεση:
Σχόλιο # 3 από jane_do
Πολύ ενδιαφέρον θέμα!
Θα συμφωνήσω με την αλυσίδα σε όλα!
Επιπλέον η αποτέφρωση δεν έχει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η ταφή των νεκρών στο περιβάλλον (δεν είναι μόνο οι αγελάδες που κλ@νουν ε).
Επίσης,έχετε παραστεί στην (υποχρεωτική) εκταφή σορού μετά από 3 χρόνια όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η αποσύνθεση;
Επομένως,για περιβαλλοντικούς,οικονομικούς και συναισθηματικούς λόγους ,ναι στην αποτέφρωση (για όποιον την επιλέγει,εννοείται).
Και εγώ θα συμφωνήσω και περισσότερο θα συμφωνήσω με την προσθήκη σου Τζέην για όποιον το επιλέγει.
Αν ήμουν πολιτεία δεν θα ρώταγα την εκκλησία αν θα φτιάξω αποτεφρωτήριο την στιγμή που ξέρω ότι ένα πλήθος πολιτών το επιθυμεί.
Επίσης αν κάποιος διαφοροποιείται από τις θέσεις της Εκκλησίας δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη το διάβασμα, όπως δεν το έχει και στον πολιτικό γάμο. Θα πει λίγα λόγια ο δήμαρχος ή όποιος άλλος θέλει και νομίζω ότι αυτό του είναι αρκετό.
Η Εκκλησία από την άλλη έχει κάποιο τυπικό που ενδεχομένως είναι ισχυρού συμβολικού χαρακτήρα για τα μέλη της. Εφόσον είμαι μέλος της Εκκλησίας και έχω συμφωνήσει με το τυπικό της θα με θάψουν ώστε να έχω και το διάβασμα εμένα που με ενδιαφέρει. Αν θέλω να τα έχω και τα δύο ας αλλάξω δόγμα.
Δεν κρίνω λοιπόν ούτε την πολιτεία για τις αποφάσεις της, ίσια ίσια εγκρίνω και επαυξάνω, ούτε απαιτώ από την Εκκλησία να προσαρμοστεί με τις προτιμήσεις του κόσμου το αντίθετο μάλιστα, αν υποχωρήσει για να κρατήσει κομμάτι της πελατείας της θα αλλάξω εγώ δόγμα.
Κρίνω όμως και καταδικάζω τις κοκορομαχίες στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελ γιατί με βάση αυτά που έγραψα είναι άνευ ουσίας για μένα.
Το ρεζουμέ...
Όσο ζουν οι γεννηθέντες από το 1975 και πίσω, γκροσο μοσο, για πολλούς λόγους, θα ακολουθείτε η ταφή όπως την ξέρουμε σε ποσοστό 80-90%...
Οι μετά από αυτή την χρονολογία ίσως αλλάξουν τα πράγματα...
Επειδή το θέμα θα πάει στο οικονομικό και στους παπάδες, δεν νομίζω ότι είναι εκεί η ουσία...
Η ουσία μάλλον κατά την γνώμη μου έχει να κάνει με νοοτροπιες, και συμπεριφορές μιας ζωής που δεν αλλάζουν εύκολα...
Ντον Μπαζιλιο να ρωτησω κατι ...;;
Η εκταφη στα 3 χρονια ηταν στις παραδοσεις η στο δογμα της Εκκλησιας...;;
Παράθεση:
Σχόλιο # 10 από Mindthegap-Ντον Μπαζιλιο να ρωτησω κατι ...;;
Έχει τόση βαρύτητα αυτό το ερώτημα βρε Μάιντ ώστε να μπω στην διαδικασία να αρχίσω να ψάχνω;
Παράθεση:
Σχόλιο # 11 από VASILIS53
Έχει τόση βαρύτητα αυτό το ερώτημα βρε Μάιντ ώστε να μπω στην διαδικασία να αρχίσω να ψάχνω;
Ισως και να ειχε Ντον Μπαζιλιο...εγω δεν το γνωριζω για αυτο σε ρωταω επειδη φαινεται οτι εισαι πιο σχετικος με το θεμα..
Κι εγω προτιμω την καυση, οσο για τα χρηματα ,ειναι περιπου τα ιδια. Συμφωνα με τον νομο 4368/2016, καθε πολιτης μπορει να δηλωσει συμβολαιογραφικα πως επιθυμει να ταφει..Μπορει να γινει πρωτα η ακολουθεια στην εκκλησια και κατοπιν να αποτεφρωθει. Μπορει ομως και να αποτεφρωθει πρωτα και κατοπιν να ψαλλει η εξοδιος ακολουθεια ενωπιον της τεφροδοχου του.οι ιερεις ειναι υποχρεωμενοι να το πραξουν,ανεξαρτητα τι υποστηριζει η ιερα συνοδος.
Κοφτα, η...
...διαρκειας?...
Εχει σημασια...
Παράθεση:
Σχόλιο # 3 από jane_do
(δεν είναι μόνο οι αγελάδες που κλ@νουν ε).
Ως κοινωνικο θεμα η ως εκκλησιαστικο?...
Παρεμπιπτοντως, ξερεις ποσο κοστιζει μια αποτεφρωση?...
Παράθεση:
Σχόλιο # 4 από Mindthegap-Το ζητημα θα παρει κι αλλη εκταση επειδη κατασκευαστηκε το πρωτο αποτεφρωτηριο στη Ριτσωνα...και απ οτι διαβασα ακολουθει πολυ συντομα κι ενα στη Πατρα...
Επιτελους...εχω να πω...!!
Με την ησυχια σου...
Κατα την διαρκεια της εκπομπης, ειπωθηκαν πολλα...
Τα κραταω για οταν πεφτει η πρεσσα εδω χαμου...
Παράθεση:
Σχόλιο # 7 από Mindthegap-Αρχιζω να φουντωνω σιγα-σιγα...
![]()
Ίσως διότι γεμίζουν τα νεκροταφεία ??
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι χριστιανοί επιθυμούν ταφή ,την ίδια στιγμή που δεν επιθυμούν νεκροταφεία (τουλάχιστον κοντά στα σπίτια τους )
Γέμισε και το Σχιστό ...
Ίσως τα μετακομίσουμε στον Άρη ..
Τουλάχιστον ,ας καταργηθούν τα κασελακια ,δεν αντέχω ούτε να το σκέφτομαι ότι φυλάνε τα κόκαλα των ανθρώπων τους
Είναι φρικιαστικό αυτό και απορώ πώς δεν έχει κριθεί παράνομο
Παράθεση:
Σχόλιο # 10 από Mindthegap-Ντον Μπαζιλιο να ρωτησω κατι ...;;
Παράθεση:
Σχόλιο # 12 από Mindthegap-
Ισως και να ειχε Ντον Μπαζιλιο...εγω δεν το γνωριζω για αυτο σε ρωταω επειδη φαινεται οτι εισαι πιο σχετικος με το θεμα..
Δεν τα ξέρω και όλα. Αφού όμως το συνάντησα σαν ερώτημα θα το ψάξω. Ξέρω όμως ότι υπάρχουν χωριά που έχουν άπλετο χώρο στα νεκροταφεία τους και δεν τους βγάζουν καθόλου ή όποτε χρειαστεί λόγω πληρότητας. Η πρώτη μου αίσθηση είναι ότι γίνεται για καθαρά οικονομία χώρου και το χρονικό διάστημα ίσως έχει κριθεί το πλέον κατάλληλα συντομότερο για την αποσύνθεση.
Παράθεση:
Σχόλιο # 18 από alisidaΊσως διότι γεμίζουν τα νεκροταφεία ??
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι χριστιανοί επιθυμούν ταφή ,την ίδια στιγμή που δεν επιθυμούν νεκροταφεία (τουλάχιστον κοντά στα σπίτια τους )
Γέμισε και το Σχιστό ...
Ίσως τα μετακομίσουμε στον Άρη ..
Τουλάχιστον ,ας καταργηθούν τα κασελακια ,δεν αντέχω ούτε να το σκέφτομαι ότι φυλάνε τα κόκαλα των ανθρώπων τους
Είναι φρικιαστικό αυτό και απορώ πώς δεν έχει κριθεί παράνομο
Προσπαθούμε να εξορκίζουμε την ιδέα του θανάτου με κάθε τρόπο. Ας βλέπουμε και τα κοκαλάκια στα κασελάκια τους να μας θυμίζουν και λίγο ότι είμαστε περαστικοί από την σκηνή του θεάτρου του κόσμου τούτου του απατηλού.
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media