Μας αρέσει το ωραίο. Απολαμβάνουμε την αισθητική της τέχνης. Δύσκολος όμως ο ορισμός της. Πίσω από την βιομηχανία της κρύβονται πολλοί,συλλέκτες,επιμελητές, κριτικοί κ.α.
Τι είναι πραγματική τέχνη για σας; Ποια κριτήρια βάζετε για να αποφασίσετε αν είναι κάτι πραγματική τέχνη; Χρησιμεύει στη ζωή σας και σε τι;Η τέχνη είναι μια γλώσσα,
με την οποία ο καλλιτέχνης έχει την ανάγκη να μεταδώσει στον δέκτη ένα συναίσθημα, μια σκέψη, μια εσωτερική του κατάσταση. Που πολλές φορές δεν μπορεί να την εκφράσει με τον "απλό λόγο"...
Είναι γλώσσα παγκόσμια και έμφυτη... Μπορεί ασ' πουμε να μην ξέρω σουηδικά αλλά βλέποντας τον πίνακα κάποιου Σουηδού να επικοινωνώ, μέσω του έργου του. Να μεταφράζω την "σουηδική" του ιδέα στα ελληνικά.
Κριτήρια για το εάν είναι πραγματική η τέχνη δεν υπάρχουν κατά την άποψή μου, γιατί η "πραγματικότητα" είναι ευμετάβλητη για τον καθένα. Είναι "φτιαχτή" απο το συνειδητό του καθένα. "καλή" τέχνη, για εμένα είναι κάποια μορφή τέχνης,εάν έχει την ικανότητα να μου μεταδώσει κάποιο μήνυμα. Αυτό και μόνο.
Στη ζωή μου χρησιμεύει καθημερινά, για να μην ξεχνάω τον εσωτερικό μου άξονα. Επίσης είναι εσωτερική ανάγκη, απαραίτητη, όπως είναι το φαγητό, ο ύπνος κ.ο.κ.
Παράθεση:
Σχόλιο # 4 από Megalodondas
Η τέχνη κάνει το ασυνείδητο να νοιώθει.. Να εκφράζεται να κατανοεί..Είναι αληθινό όταν τα μυνηματα είναι αληθινά και σημαίνουν για κάποιους κάτι.. Όταν δεν γίνονται για να γίνουν αλλά από εσωτερική παρορμηση..
Συμφωνώ στα περισσότερα. Αλλά πως μπορείς να μετριάσεις και να πάρεις απόφαση αν κάτι γίνεται για να γίνει και όχι απο εσωτερική ανάγκη?
Ακόμα και όταν "κάτι γίνεται για να γίνει" μπορεί το αποτέλεσμα να είναι καλό. Γιατί μπορεί να μεταφραστεί σαν την σύγχρονη ταχεία-κενή δημιουργία, που καθρεφτίζει τον καιρό αυτόν, τον καιρό της ματαιοδοξίας.
Ρευστή είναι η τέχνη, αν την κρίνεις νωρίς θα την χάσεις.
Η τεχνη ειναι δημιουργια,,,ειναι το ταλεντο να δημιουργης, να αλαζης, να μορφοποιης, να μεταβαλης, και πολλα αλλα...ΤΩΡΑ πως να το προσδιορισεις κατι τετοιο,;;;
Κατα μια αποψη (με την οποια συμφωνω και γω) "καλη" η "αληθινη" ειναι η τεχνη η...οικουμενική...εκεινη που "μιλαει" σε ολους
Λενε οτι υπαρχει και τετοια...εσεις τι λετε?
Παράθεση:
Γλώσσα
Σχόλιο # 2 από PseydwnymoΗ τέχνη είναι μια γλώσσα
,
με την οποία ο καλλιτέχνης έχει την ανάγκη να μεταδώσει στον δέκτη ένα συναίσθημα, μια σκέψη, μια εσωτερική του κατάσταση. Που πολλές φορές δεν μπορεί να την εκφράσει με τον "απλό λόγο"...
Είναι γλώσσα παγκόσμια και έμφυτη... Μπορεί ασ' πουμε να μην ξέρω σουηδικά αλλά βλέποντας τον πίνακα κάποιου Σουηδού να επικοινωνώ, μέσω του έργου του. Να μεταφράζω την "σουηδική" του ιδέα στα ελληνικά.
Κριτήρια για το εάν είναι πραγματική η τέχνη δεν υπάρχουν κατά την άποψή μου, γιατί η "πραγματικότητα" είναι ευμετάβλητη για τον καθένα. Είναι "φτιαχτή" απο το συνειδητό του καθένα. "καλή" τέχνη, για εμένα είναι κάποια μορφή τέχνης,εάν έχει την ικανότητα να μου μεταδώσει κάποιο μήνυμα. Αυτό και μόνο.
Στη ζωή μου χρησιμεύει καθημερινά, για να μην ξεχνάω τον εσωτερικό μου άξονα. Επίσης είναι εσωτερική ανάγκη, απαραίτητη, όπως είναι το φαγητό, ο ύπνος κ.ο.κ.
Οικουμενική εννοείς αρχέγονη?
Η με την κρίση της αξίας των πολλών..
Γιατί και οι αποδέκτες αλλάζουν..
Νομίζω πως υπάρχουν αξιακα και αρχέγονα μυνηματα στις τέχνες προτιμώ τα αρχέγονα..
Τα ιδεώδη έργα πού εμπεριέχουν ιδέες όπως Ελευθερία με φόντο το Έθνος δεν τα ασπάζομαι
Το ασυνείδητο είναι το μόνο απόλυτα αληθές μέρος του εγκεφάλου μας..
Έχει άλλη σημασία για τον άνθρωπο, πιο βαθειά
Παράθεση:
Σχόλιο # 8 από Kristina_
Κατα μια αποψη (με την οποια συμφωνω και γω) "καλη" η "αληθινη" ειναι η τεχνη η...οικουμενική...εκεινη που "μιλαει" σε ολους
Όχι εννοούσα αυτό το έγραψα στη συνεχεια...εκεινη την τεχνη που καταφερνει να μιλα σε ολους...να συγκινει ολους τους ανθρωπους
Το να το πω "αρχέγονο" για μενα δεν προσθέτει τπτ απλα μοιαζει βαρύγδουπο λιγακιιι
Αυτο που λες οτι
καλα και γω μιλησα για "αληθινη" τεχνη αλλα εβαλα και ""
Μωρε ολα αληθινα ειναι...αλλα αλλο τεχνη ("αληθινη") αλλο τεχνικη
Παράθεση:
Σχόλιο # 9 από MegalodondasΟικουμενική εννοείς αρχέγονη?
Η με την κρίση της αξίας των πολλών..
Γιατί και οι αποδέκτες αλλάζουν..
Νομίζω πως υπάρχουν αξιακα και αρχέγονα μυνηματα στις τέχνες προτιμώ τα αρχέγονα..
Τα ιδεώδη έργα πού εμπεριέχουν ιδέες όπως Ελευθερία με φόντο το Έθνος δεν τα ασπάζομαι
Έχει άλλη σημασία για τον άνθρωπο, πιο βαθειά
Παράθεση:
Σχόλιο # 3 από 2019Anastasia
Και στη δική μου ζωή υπάρχει καθημερινά και μου είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα η μουσική με ηρεμεί ή μου δίνει ενέργεια ανάλογα με τη χρειάζομαι τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο χορός με βοηθάει να εκτονωσω συσσωρευμένη ενέργεια και να εκφράσω τα συναίσθηματα μου.. Παιρνώνται σίγουρα μηνύματα μέσω της τέχνης και επειδή είναι διεθνής γλώσσα η μετάδοση είναι παγκόσμιου βεληνεκούς. Συμφωνώ pseydwnymo.
που σε βοηθά? Υποθέτω στο χαλάρωμα?
κοιτα, επειδη η τεχνη ειναι ανθρωπινο δημηουργημα, , ειναι σαφες, τουλαχιστων ετσι εγω νομιζω,, οτι ακολουθη και συνεπαγη και ολα τα χαρακτηρηστικα των ανθρωπινων σχεσεων, ...πχ... το αγαλμα της ελευθεριας,,, ειναι τεχνη... εχει συμβολισμο,, εχει και οικουμενικοτητα, και εγω να πω και ειρηνικη και αγαθη αρχικη συληψη σαν οραμα... ΑΛΛΑ;;;...
2 παραδειγμα... imagine...lennon... ειναι τεχνη,, ολα τα ιδια στοιχεια με το αγαλμα της ελευθεριας...ΑΛΛΑ;;
και τα 2 μπαινουν στο ατομικο υποκειμενικο,, και μετατρεπονται και μεταφραζονται διαφορετικα ...και αποκτουν διαφορετικους συμβολισμους...
για να ειναι κατι σε ολους;;; κοινο αποδεκτο,, ζητουμενο, οικουμενικο... δεν μπορη να το κανη αυτο η τεχνη...γιατι δεν θελη να το κανη ο ανθρωπος...
Παράθεση:
Σχόλιο # 8 από Kristina_
Καθοτι ερασιτεχνης χειροτεχνης ...καταπιανομαι με διαφορα οταν εχω χρονο...
.(κατασκευες,κοσμηματα ολα απο ανακυκλωσιμα υλικα, diy crafts που λενε κ οι ξενοι... )
Τέχνη ...τεχνη ...ειναι ...
ειναι ευαισθησια ...
ειναι ενδοσκοπηση...
ειναι ονειρο...
ειναι επικοινωνια...
ειναι χαρα...
ειναι κ απογοητευση ...
ειναι κ πεισμα...
ειναι ομορφια...
Η τεχνη ειναι δημιουργια...
κ οταν δημιουργεις...δεν υπαρχουν στανταρτς ...ουτε κοπιες...ουτε οδηγος...ουτε καν σχεδιο...
μονο τοτε βγαινει κατι πραγματικα δυνατο...μοναδικο...
το οποιο αν θες κ 2ο...να το κανεις ζευγαρι..πχ. σκουλαρικια
...δεν θα ειναι ιδιο το ενα με το αλλο...απλα θα μοιαζουν...ειναι κ τα δυο μοναδικα...
κ ας εχεις τα ιδια υλικα...κ ας τα φτιαχνει το ιδιο χερι...
αυτη ειναι η ομορφια του χειροποιητου,,,δημιουργηματος...η μοναδικοτητα...
Μου ζητηθηκε καποια στιγμη απο μια εταιρεια...να βγαλω ...παραγωγη...σε καποια πραγματα
ειχαν δει καποιες δουλειες μου (απο εκθεσεις κλπ)
αρνηθηκα...τρομαξα...οχι για τον ογκο της δουλειας αλλα για το κοπι...
.θεωρησα οτι ξεφτιλιζω αυτο που κανω...
για εμενα δεν ειναι φασον...
περιεχει κομματι της ψυχης μου καθετι που δημιουργω...
δεν θα μπορουσα να λειτουργησω ετσι...
ισως γι αυτο αυτη την ασχολια μου...δεν θα την κανω ποτε επαγγελμα...
γιατι τοτε ξερω ...
θα αλλαξει κ αυτο που δημιουργω...
κ τοτε δεν θα μ αρεσει εμενα...κ δεν θελω καν να το πουλησω...η να το δωσω ..χαρισω...
Η τεχνη για μενα ειναι ψυχοθεραπεια...γλιτωνω κ τους ψυχολογους...
Παράθεση:
Σχόλιο # 13 από squirrel1968Η τεχνη για μενα ειναι ψυχοθεραπεια...γλιτωνω
κ τους ψυχολογους...
Είναι
Ειπαμε να συγκινει ολους τους ανθρωπους...ο καθενας μετα την ερμηνευει αλλιως τη συγκινηση του..εκει μπαινει το υποκειμενικό στοιχειο
Κατι ειχε πει ο Σοπενάουερ Κατι...το ουσιώδες πρεπει να το αφήνετε στη φαντασια να το ολοκληρώσει ..που ειναι ο Λάμπρος να μας τα εξηγησει:>
Παράθεση:
Σχόλιο # 12 από agrotis53κοιτα, επειδη η τεχνη ειναι ανθρωπινο δημηουργημα, , ειναι σαφες, τουλαχιστων ετσι εγω νομιζω,, οτι ακολουθη και συνεπαγη και ολα τα χαρακτηρηστικα των ανθρωπινων σχεσεων, ...πχ... το αγαλμα της ελευθεριας,,, ειναι τεχνη... εχει συμβολισμο,, εχει και οικουμενικοτητα, και εγω να πω και ειρηνικη και αγαθη αρχικη συληψη σαν οραμα... ΑΛΛΑ;;;...
2 παραδειγμα... imagine...lennon... ειναι τεχνη,, ολα τα ιδια στοιχεια με το αγαλμα της ελευθεριας...ΑΛΛΑ;;
και τα 2 μπαινουν στο ατομικο υποκειμενικο,, και μετατρεπονται και μεταφραζονται διαφορετικα ...και αποκτουν διαφορετικους συμβολισμους...
για να ειναι κατι σε ολους;;; κοινο αποδεκτο,, ζητουμενο, οικουμενικο... δεν μπορη να το κανη αυτο η τεχνη...γιατι δεν θελη να το κανη ο ανθρωπος...
δεν διαφωνησα, για αυτο και εβαλα 2 παραδειγματα , με συμβολισμο,, ελευθερια-ειρηνη, που συγκινουν...και στα 2 εβαλα το αλλά...
απαντησα στο <λενε οτι υπαρχη και τετοια,> οποτε αναγκαστικα πηγα στο υποκειμενικο
Παράθεση:
Σχόλιο # 15 από Kristina_Ειπαμε να συγκινει ολους τους ανθρωπους...ο καθενας μετα την ερμηνευει αλλιως τη συγκινηση του..εκει μπαινει το υποκειμενικό στοιχειο
Κατι ειχε πει ο Σοπενάουερ Κατι...το ουσιώδες πρεπει να το αφήνετε στη φαντασια να το ολοκληρώσει ..που ειναι ο Λάμπρος να μας τα εξηγησει:>
Η τέχνη κρίνεται κι αυτή βάσει του αληθούς επίσης
Όμως τα εισαγωγικά δεν μπαίνουν σε τεκμηριωμενες επιστημονικές έρευνες και αυτό αποτελεί το παραπάνω..
Γι αυτό και οι έρευνες από froyd και μετά στο ασυνείδητο
Η συνείδηση η άλλη σκέψη μας είναι επιρρεπής σε πλάνες καθώς προβάλλουμε τις ιδέες μας εκεί και όχι το οτιδήποτε αρχέγονο πού ζει μέσα μας, μνήμες από καταβολής κόσμου κουβαλάμε..
Και από εκεί ξεκίνησε η πρώτη έκφραση - ομιλία του ανθρώπου επάνω σε σύμβολα πού σήμαιναν κάτι το αληθές
Παράθεση:
Σχόλιο # 10 από Kristina_Όχι εννοούσα αυτό το έγραψα στη συνεχεια...εκεινη την τεχνη που καταφερνει να μιλα σε ολους...να συγκινει ολους τους ανθρωπους
Το να το πω "αρχέγονο" για μενα δεν προσθέτει τπτ απλα μοιαζει βαρύγδουπο λιγακιιι
Αυτο που λες οτι
καλα και γω μιλησα για "αληθινη" τεχνη αλλα εβαλα και ""
Μωρε ολα αληθινα ειναι...αλλα αλλο τεχνη ("αληθινη") αλλο τεχνικη
Όλες οι ενέργειες τού ασυνείδητου στηρίζονται επάνω σε ένα αυτοκίνητο ενστικτωδες σύστημα πού η άρνηση είναι απαγορευτική
Είναι όμως βασικοί προγραμματισμοι και ένστικτα..πού μας εκφράζουν διαφορετικά..
Η ανάβαση μας στην πιο εξελιγμένη σκέψη πού αναμφίβολα μας έχει οδηγήσει κάπου, δεν μπορούμε να ξέρουμε και μια διαφορετική έκβαση του ανθρώπινου είδους μας ούτως ή άλλως, χωρίς τις ιδέες, τα ιδανικά, τις κοινωνίες τον όποιον πολιτισμό..
Τα έργα τέχνης αρχικά δημιουργούνται από την ανάγκη του καλλιτέχνη να εκφραστεί..
.Το αν θα γίνουν εμπορικά ,εξαρτάται από το αν θα "αγγίξουν" το μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου των αποδεκτών τους.
..Ένα έργο τέχνης μας προσφέρει μεν οπτική ή ακουστική ευχαρίστηση (ή και το αντίθετο)..
.Όμως ,για να το αποκωδικοποιήσει κάνεις ,χρειάζεται να γνωρίζει
τις βασικές αρχές της κατηγορίας της τέχνης στην οποία ανήκει αυτό το έργο
...Αν δηλ θέλει κάποιος να μπει στη διαδικασία να καταλάβει τα συναισθήματα του καλλιτέχνη ,ανάλογα με τους ήχους και τις εναλλαγές πχ της μουσικής ,τα χρώματα και σχήματα πχ του πίνακα ,τις πτυχές του γλυπτού ...
Αναλογα το ειδος της γλυπτικης. Η γλυπτικη φρουτων με βοηθαει να στολιζω εναν μπουφε,ενα τραπεζι .. η ξυλογλυπτικη με βοηθαει να εχω χρησιμα εργαλεια στην κουζινα και ταυτοχρονα καλαισθητα. Η γλυπτικη στην πετρα με βοηθαει να εχω εναν μικρο προσωπικο αλευρομυλο και αν με ρωτας τι ειδους γλυπτικη γνωριζω σου λεω οτι ασχολουμαι με την χαλκογραφεια. Τωρα τι μου προσφερει; Βγαζω το ειναι μου, εκφραζω τα συναισθηματα μου, δημιουργω και απολαμβανω αυτο που κανω . Ειναι ευχαριστηση ,ηδονη.
Παράθεση:
η γλυπτική
Σχόλιο # 11 από maroudas
που σε βοηθά? Υποθέτω στο χαλάρωμα?
Θα ανταλλαξουμε ιδεες!
Παράθεση:
Σχόλιο # 13 από squirrel1968Καθοτι ερασιτεχνης χειροτεχνης
...καταπιανομαι με διαφορα οταν εχω χρονο...
.(κατασκευες,κοσμηματα ολα απο ανακυκλωσιμα υλικα, diy crafts που λενε κ οι ξενοι...)
Τέχνη ...τεχνη ...ειναι ...
ειναι ευαισθησια ...
ειναι ενδοσκοπηση...
ειναι ονειρο...
ειναι επικοινωνια...
ειναι χαρα...
ειναι κ απογοητευση ...
ειναι κ πεισμα...
ειναι ομορφια...Η τεχνη ειναι δημιουργια...
κ οταν δημιουργεις...δεν υπαρχουν στανταρτς ...ουτε κοπιες...ουτε οδηγος...ουτε καν σχεδιο...
μονο τοτε βγαινει κατι πραγματικα δυνατο...μοναδικο...
το οποιο αν θες κ 2ο...να το κανεις ζευγαρι..πχ. σκουλαρικια
...δεν θα ειναι ιδιο το ενα με το αλλο...απλα θα μοιαζουν...ειναι κ τα δυο μοναδικα...
κ ας εχεις τα ιδια υλικα...κ ας τα φτιαχνει το ιδιο χερι...
αυτη ειναι η ομορφια του χειροποιητου,,,δημιουργηματος...η μοναδικοτητα...
Μου ζητηθηκε καποια στιγμη απο μια εταιρεια...να βγαλω ...παραγωγη...σε καποια πραγματα
ειχαν δει καποιες δουλειες μου (απο εκθεσεις κλπ)
αρνηθηκα...τρομαξα...οχι για τον ογκο της δουλειας αλλα για το κοπι...
.θεωρησα οτι ξεφτιλιζω αυτο που κανω...
για εμενα δεν ειναι φασον...
περιεχει κομματι της ψυχης μου καθετι που δημιουργω...
δεν θα μπορουσα να λειτουργησω ετσι...
ισως γι αυτο αυτη την ασχολια μου...δεν θα την κανω ποτε επαγγελμα...
γιατι τοτε ξερω ...
θα αλλαξει κ αυτο που δημιουργω...
κ τοτε δεν θα μ αρεσει εμενα...κ δεν θελω καν να το πουλησω...η να το δωσω ..χαρισω...
Η τεχνη για μενα ειναι ψυχοθεραπεια...γλιτωνω
κ τους ψυχολογους...
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media