Θελω από καιρό να κάνω αυτό το θέμα , απευθυνόμενη σε όλους όσοι αγαπούν τη μαγειρική σαν ακόμα μια τέχνη, ανταλλάσσοντας μυστικά από τα άδυτα της κουζίνας μας .
Τώρα που τρέχει και δίπλα τα θέμα της διατροφής , ειναι μια καλη ευκαιρία να δούμε συνταγές που χορταίνουν, χαρίζουν απόλαυση χωρίς όμως να βλάπτουν.
Βαζω σκουφί
Ξεκινω από το αγιασμένο ψωμάκι , που στο σπίτι μας δεν τρώγεται ποτε σαν συνοδευτικό με το φαγητό , αλλα σαν αυτόνομο γεύμα , με τυρί και λαχανικά .
Αλευρι μαγια Θυμάρι , χλιαρό νεράκι και ζύμωμα μεχρι να γίνει μια μέτρια σφιχτή «πλαστελίνη» . Το άφησα σκεπασμένο να φουσκώσει περίπου δυο ωρες .Ευχαριστω φίλε μας Χορνετ ! Κάνε ποδαρικό με την αγαπημενη σου συνταγή
Παράθεση:
Σχόλιο # 3 από hornet19
Καλοτάξιδο το νέο σου θέμα Ελενάκι!
Σπανακορυζο να φτιαξεις
Απο σπανακορυζο είμαι αδιάβαστη αγαπητέ Αρχαγγελε :-( . Ισως η Αλις θα μπορούσε να μας δώσει τα φώτα της .
Παράθεση:
Σχόλιο # 5 από archagellosΣπανακορυζο να φτιαξεις
![]()
Έτοιμο και ζεστό ζεστό !
Παράθεση:
Σχόλιο # 7 από Helenaki4Έτοιμο και ζεστό ζεστό !
Τέλειο!!
Εσύ το έφτιαξες; Έχει μπει σε φόρμα, τετραγωνισμένο φαίνεται!
Κάποτε είχαμε εδώ έναν εξπέρ στο ψωμί, τον Σαμ. Έτυχε μια φορά και δοκίμασα το ψωμάκι του (σ΄ενα σχεσιακό γευμα). Ήταν πεντανόστιμο. Τώρα λαχτάρησα και το δικό σου!!
Με τα ψωμια πατε στις συναντησεις του ομιλου?...
Καλημέρα Παραλία μου , ναι σε φόρμα το έψησα :-) . Τον ξερω το Σαμ , αλλα δε γνώριζα οτι ζυμώνει !
Παράθεση:
Σχόλιο # 8 από Paralia48
Τέλειο!!
Εσύ το έφτιαξες; Έχει μπει σε φόρμα, τετραγωνισμένο φαίνεται!
Κάποτε είχαμε εδώ έναν εξπέρ στο ψωμί, τον Σαμ. Έτυχε μια φορά και δοκίμασα το ψωμάκι του (σ΄ενα σχεσιακό γευμα). Ήταν πεντανόστιμο. Τώρα λαχτάρησα και το δικό σου!!
Θα το φτιάξω οπως ακριβώς το περιγράφεις και θα κάνω φωτό να το δεις , το εχω καημό αυτό το φαΐ δε δοκίμασα ποτε να το μαγειρέψω , ειναι ευκαιρία !
Παράθεση:
Σχόλιο # 9 από Paralia48
Να σου πω για το σπανακορυζο, πώς το φτιάχνω εγώ, που το έχω σε τακτική βάση (γρηγορο, εύκολο υγιεινό, νόστιμο). Να σου τονισω όμως πως τον τρόπο μαγειρέματος τον έχω προσαρμοσμένο στα γούστα των παληκαραδων μου.
Χρησιμοποιώ κατεψυγμενο σπανάκι Iglo, γιατί γλυτώνω το καθαρισμα, πλύσιμο κλπ και γιατί γίνεται πολύ γρήγορα. Αρχικά το βάζω στην κατσαρόλα με μισό ποτήρι νερό και το αχνίζω. Έπειτα, το σουρώνω, το αφήνω στο σουρωτήρι μέχρι να ετοιμάσω τα άλλα και αυτό στο μεταξύ, στραγγιζει.
Στην ίδια κατσαρόλα, κόβω το ξερό κραμμύδι, μια σκελίδα σκόρδο και 2/3 φρέσκα κρεμμυδάκια και με μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, ελαφρώς τα σωτάρω. Έπειτα ρίχνω το σπανάκι και παίρνω έτοιμα μυρωδικά κατεψυγμένα (παραδεισος της τεμπέλας νοικοκυράς). έχω βρει ένα συνδιασμό, <<τα 6 μυρωδικά>>, που έχουν μέσα, δυόσμο, άνιθο, μαϊντανό (και δεν ξέρω τι άλλα 3) και βάζω μπόλικα απ αυτά, δηλ μια συσκευασία 80 γραμμαριων. Μπλουμ, όλα μέσα, άλλες 4 περίπου κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι μαύρο, επιπλέον ένα περίπου ποτήρι νερό (ίσως και 2 αν θελεις περισσότερο ρύζι) και τ αφήνω. Επειδή οι παληκαράδες δε θέλουν πολύ βρασμένο το σπανάκι, λένε πως πικρίζει, μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνω και το ρύζι και σε μισή ωρίτσα είναι έτοιμο. Το τρώμε με φρεσκοστημένο λεμόνι.![]()
Αλις δεν ειναι διαθέσιμη η σελίδα :-( .
Βλέπω πολλούς συνδέσμους μαζί , ισως αυτο να ειναι το πρόβλημα, Μηπωςνα ξεκινήσεις με έναν μήπως τα καταφέρουμε ?
Παράθεση:
Σχόλιο # 10 από alisida
Τώρα τελευταία,επειδή γενικώς βαριέμαι το μαγείρεμα και δεν έχω και πολύ χρόνο λόγω υποχρεώσεων,φτιάχνω γρήγορες και εύκολες συνταγές με ζύμες,από αραβικά και τουρκικά κανάλια του yt.Νομίζω επιτρέπονται τα λινκ του yt.Θα δοκιμάσω να σας στείλω κάποια από αυτάhttps://youtube.com/channel/UC-fTcIQmt3JBV3-QWo2zKvAhttps://youtube.com/c/Ricettearabefacilihttps://youtube.com/channel/UCQ9WFkn0FZwy0EyT5Di-ihghttps://youtube.com/c/HacerinLezzetleri" target="_blank" rel="nofollow">https://youtube.com/c/PRAT%C4%B0KYEMEKTAR%C4%B0FLER%C4%B0%C4%B0https://youtube.com/channel/UC-fTcIQmt3JBV3-QWo2zKvAhttps://youtube.com/c/Ricettearabefacilihttps://youtube.com/channel/UCQ9WFkn0FZwy0EyT5Di-ihghttps://youtube.com/c/HacerinLezzetleri
Μια και είστε της υγιεινής διατροφής, να σας πω μια κινέζικη συνταγή για λαχανικά στο Γουόκ.
Λοιπόν, έχουμε τα λαχανικά έτοιμα, πλυμμένα, ανά είδος κομένα σε μπουκιές : καροτα, πιπεριές, κινέζινο λάχανο, μπρόκολο, μανιτάρια και ό,τι άλλο καλό βρείτε. έχουμε και το κρεμμυδι ψιλοκομμένο, μόνο για τσιγάρισμα. Εγώ χρειάζομαι 3 δόσεις γουοκιές (πώς λέμε τηγανιές
.1η> μισό κρεμμύδι ψιλοκομένο, 1 μικρή σκελίδα σκορδο τριμένη, λίγο τζιντζερ τριμένο, 2 κουταλιές κινέζικη σαλτσα σογιας (την αλμυρή) 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μια κουταλιά μέλι. Όταν αυτά ψιλοσωταριστούν μαζί, ρίχνουμε το ένα είδος λαχανικού. Εγω ξεκινώ με τα καρότα, γιατί θέλουν περισσότερη ώρα. Αν έχει χώρο, σε λίγο μπορούμε να ρίξουμε πχ τις πιπεριές. Τα φέρνουμε μερικές γυροβολιές στο γουόκ. Αν στεγνώσουν, μπορουμε να προσθέσουμε σόγια ή ελαιόλαδο . Προσοχή, το γουόκ δεν πρέπει να είναι τελείως γεμάτο, για να ανακατεύεται.
Μόλις γίνουν , όχι πολύ βρασμένα, σχετικά ωμά, πχ η πιπεριά 6 με 8 λεπτά. τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
2η δόση προετοιασία απ τα ίδια, κρεμμυδι, σκορδο, μέλι, τζιντζερ, σαλτσα σόγιας, ελαιόλαδο και μπλουμ το άλλο λαχανικό, πχ μανιταρια.
Έτσι και στην 3η δόση.Προσοχή, το μπρόκολο δεν πρέπει να βρασει πολύ. Το κινεζικο λάχανο επίσης, γιαυτό τα βάζω είτε τελευταία, είτε πάνω από τα μανιταρια.
Αλάτι έξτρα δε χρειαζεται, έχει την κινεζικη σαλτσα.
Αν δεν έχετε γουόκ, δεν πειράζει (ούτε γω έχω), μπορείτε να το κάνετε σε βαθύ τηγάνι και μάλιστα με μαδεμένιο γίνεται ακόμη πιο νόστιμο
Είναι λίγο μπελαλιδικο φαϊ, γιατί σε θέλει μια ώρα πάνω απ το τηγάνι/γουόκ να μετράς αν έγιναν καλά. Αλλά αρεσει στους παληκαραδες γενικώς
Συνοδεύεται με ρύζι
Ελενακι, πάνω στο σπανακορυζο, έτσι όπως γραφω τα φρεσκα κρεμυδια φαινεται σαν κλάσμα. Οχι βάλε ακέραιο αριθμό, 3 , 4 ΄ή και 5. Νοστιμιά δίνουν
https://youtube.com/c/Fatman%C4%B1nMutfa%C4%9F%C4%B1ndan
Παραλία πολυ ωραία ακούγεται η συνταγή σου
Αυτήν την πρώτη δεύτερη τριτη δόση τι την ήθελες ? Μη λες ονόματα
Σπανακορυζο προσεχώς , μετά θα δοκιμάσω τα λαχανικά σε παραλλαγές γιατί τα μανιτάρια δεν τα τρώει η εννιαχρονη δικηγόρος μου .
Ερώτηση : το Γουοκ ειναι απαραίτητο ή μπορεί να αντικατασταθεί με τηγάνι ?
Παράθεση:
Σχόλιο # 14 από Paralia48Μια και είστε της υγιεινής διατροφής, να σας πω μια κινέζικη συνταγή για λαχανικά στο Γουόκ.
Λοιπόν, έχουμε τα λαχανικά έτοιμα, πλυμμένα, ανά είδος κομένα σε μπουκιές : καροτα, πιπεριές, κινέζινο λάχανο, μπρόκολο, μανιτάρια και ό,τι άλλο καλό βρείτε. έχουμε και το κρεμμυδι ψιλοκομμένο, μόνο για τσιγάρισμα. Εγώ χρειάζομαι 3 δόσεις γουοκιές (πώς λέμε τηγανιές.1η> μισό κρεμμύδι ψιλοκομένο, 1 μικρή σκελίδα σκορδο τριμένη, λίγο τζιντζερ τριμένο, 2 κουταλιές κινέζικη σαλτσα σογιας (την αλμυρή) 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μια κουταλιά μέλι. Όταν αυτά ψιλοσωταριστούν μαζί, ρίχνουμε το ένα είδος λαχανικού. Εγω ξεκινώ με τα καρότα, γιατί θέλουν περισσότερη ώρα. Αν έχει χώρο, σε λίγο μπορούμε να ρίξουμε πχ τις πιπεριές. Τα φέρνουμε μερικές γυροβολιές στο γουόκ. Αν στεγνώσουν, μπορουμε να προσθέσουμε σόγια ή ελαιόλαδο . Προσοχή, το γουόκ δεν πρέπει να είναι τελείως γεμάτο, για να ανακατεύεται.
Μόλις γίνουν , όχι πολύ βρασμένα, σχετικά ωμά, πχ η πιπεριά 6 με 8 λεπτά. τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
2η δόση προετοιασία απ τα ίδια, κρεμμυδι, σκορδο, μέλι, τζιντζερ, σαλτσα σόγιας, ελαιόλαδο και μπλουμ το άλλο λαχανικό, πχ μανιταρια.
Έτσι και στην 3η δόση.Προσοχή, το μπρόκολο δεν πρέπει να βρασει πολύ. Το κινεζικο λάχανο επίσης, γιαυτό τα βάζω είτε τελευταία, είτε πάνω από τα μανιταρια.
Αλάτι έξτρα δε χρειαζεται, έχει την κινεζικη σαλτσα.
Αν δεν έχετε γουόκ, δεν πειράζει (ούτε γω έχω), μπορείτε να το κάνετε σε βαθύ τηγάνι και μάλιστα με μαδεμένιο γίνεται ακόμη πιο νόστιμοΕίναι λίγο μπελαλιδικο φαϊ, γιατί σε θέλει μια ώρα πάνω απ το τηγάνι/γουόκ να μετράς αν έγιναν καλά. Αλλά αρεσει στους παληκαραδες γενικώς
Συνοδεύεται με ρύζιΕλενακι, πάνω στο σπανακορυζο, έτσι όπως γραφω τα φρεσκα κρεμυδια φαινεται σαν κλάσμα. Οχι βάλε ακέραιο αριθμό, 3 , 4 ΄ή και 5. Νοστιμιά δίνουν
Θα πέσει μελέτη το βράδυ Αλις
Το κείμενο μούσκεψε απ? τα σάλια
(Και η αποστροφος το χαβά της απ? το αλλο θέμα)
Παράθεση:
Σχόλιο # 15 από alisidahttps://youtube.com/c/Fatman%C4%B1nMutfa%C4%9F%C4%B1ndan
https://youtube.com/channel/UC-fTcIQmt3JBV3-QWo2zKvA
https://youtube.com/c/G%C3%B6zdeYemekTariflerimiz
https://youtube.com/c/PRAT%C4%B0KYEMEKTAR%C4%B0FLER%C4%B0%C4%B0
Ελπίζω τώρα να βγουν ξεχωριστά το καθένα
Κείμενο ...κείμενο ...
Παράθεση:
Σχόλιο # 16 από Helenaki4Παραλία πολυ ωραία ακούγεται η συνταγή σου
Αυτήν την πρώτη δεύτερη τριτη δόση τι την ήθελες ?
Μη λες ονόματα
Σπανακορυζο προσεχώς , μετά θα δοκιμάσω τα λαχανικά σε παραλλαγές γιατί τα μανιτάρια δεν τα τρώει η εννιαχρονη δικηγόρος μου .
Ερώτηση : το Γουοκ ειναι απαραίτητο ή μπορεί να αντικατασταθεί με τηγάνι ?
ναι, στο είπα. Σε μια δοση δε χωράνε, είναι πολλά. Αν μαγειρέψεις μόνο για την 9χρονη, θα χωρέσουν, αν φας και συ, θα ζοριστείς να τα φέρεις βόλτα
Ωραιο θεμα και χρησιμο μπραβο ελενακι και λοιπες νοικοκυρες και νοικοκυρηδες
Θα το παρακολουθησω και γω η ανεπροκοπη μπας και κερδισω κατι,,,δλδ μηπως και χασω κανα κιλο
Εγω λοιπον απο την ενηλικιωση μεχρι τα 35 ημουν 50 κιλα συν πλην 1-3 δλδ μια χαρα!,,,εκτοτε ομως κατι που ημουν για χρονια «οπου γης και πατρις» (εμενα σε ξενοδοχειο η/και δουλευα 12ωρα, οποτε ετρωγα μονιμως εξω και συνηθως βραδυ) ε ξεκινησα να βαζω καθε χρονο 1-2 κιλα,,,κατι που ηταν μεν καλο για το προσωπακι μου (φραπα λεμε ) αλλα ηρθε και η καραντινα και με κατεστρεψε,,,τωρα πρεπει η να αλλαξω γκαρνταρομπα η να κανω σοβαρη προσπαθεια γιατι ειναι σε λήθαργο πλεον ο μεταβολισμος μου,,,και κανει και ζεστη,,,απο σεπτεμβρη μαλλον,,,οπως λεμε απο δευτερα
Κρις καλημέρα :-) .
Εχω αντιμετωπίσει κι εγω το πρόβλημα της χρόνιας απουσίας από το σπίτι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και συμφωνώ , θέλει πολλή προσοχή με τα φαγητά απ έξω .
(Η θεματολογία αυτή μάλλον ανήκει στο θέμα του Χορνετ, οποτε δεν επεκτείνομαι ).
Δυο βασικά γεύματα την ημέρα (χωρίς ψωμι και νερό κατα τη διάρκεια του γεύματος) και τρεις ωρες πριν τον ύπνο όχι φαγητό , θα δεις οτι θα κάνουν διαφορα μέσα σε λιγο καιρό .
Θα κάνω ρυζοτο σήμερα και θα γράψω εύκολη και απλή συνταγή , αν θέλεις για να παραλλάσσεις με ο,τι σου αρέσει .
Το ρυζάκι ειναι αθώο κι αν τρώγεται με λιγο τυρί και χωρίς ψωμιά κρέατα κλπ θα σου φάει όλο το περιττό λίπος .
Παράθεση:
Σχόλιο # 19 από Kristina_Ωραιο θεμα και χρησιμο
μπραβο ελενακι και λοιπες νοικοκυρες και νοικοκυρηδες
Θα το παρακολουθησω και γω η ανεπροκοπη μπας και κερδισω κατι,,,δλδ μηπως και χασω κανα κιλο
Εγω λοιπον απο την ενηλικιωση μεχρι τα 35 ημουν 50 κιλα συν πλην 1-3 δλδ μια χαρα!,,,εκτοτε ομως κατι που ημουν για χρονια «οπου γης και πατρις» (εμενα σε ξενοδοχειο η/και δουλευα 12ωρα, οποτε ετρωγα μονιμως εξω και συνηθως βραδυ) ε ξεκινησα να βαζω καθε χρονο 1-2 κιλα,,,κατι που ηταν μεν καλο για το προσωπακι μου (φραπα λεμε
) αλλα ηρθε και η καραντινα και με κατεστρεψε,,,τωρα πρεπει η να αλλαξω γκαρνταρομπα η να κανω σοβαρη προσπαθεια γιατι ειναι σε λήθαργο πλεον ο μεταβολισμος μου,,,και κανει και ζεστη,,,απο σεπτεμβρη μαλλον,,,οπως λεμε απο δευτερα
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media