Κακο πραμα ο αυτοσχεδιασμος στην μαγειρικη...καταληγει σε ντελιβερι...τοχω ζησει απο κοντα...
Παράθεση:
Σχόλιο # 216 από Paralia48
Πέρα από τις πετυχημένες μας συνταγές, ας σας πω και μια πλήρως αποτυχημένη που δοκίμασα χθες. Φωτογραφία δε βάζω, γιατί ο Ενικός θα φύγει τρέχοντας και σας δε θα σας αρεσει. Θέλησα να φάω πιροσκί και έκανα μια προσπάθεια. Τη συνταγή την πήρα απ τον Άκη στα παραδισιακά ποντιακά. Έχω φάει από πόντια παρόμοια και ήταν ποίηση! (τρομάρα μου, πίστεψα πως ήμουν ποιήτρια!)
Το ζυμαρακι έδειχνε καλό, φούσκωσε με μαγιά, νερό, γάλα, 1 αυγό αλάτι, ζάχαρη.
1ο λάθος: Δεν έβαλα βούτυρο, γιατί λέω, αυτά τηγανίζονται μεσα στο λάδι, τι θέλουν το έξτρα λίπος;Έκανα τον κιμά πολύ νόστιμο, άπαχο, σχεδόν στεγνό με κρεμμύδι, αλάτι πιπέρι και λίγα μυρωδικά.
Μάλλον το 2ο λάθος μου ήταν στο κόψιμο και φτιάξιμο. Ο Άκης έγραφε μέγεθος μικρού πιάτου, αλλά προφανώς εννοούσε πολύ μικρού. Μου εγιναν μεγάλα και τα μεγάλα δεν τηγανίζονται καλά, ή θέλουν μεγάλες φριτέζες... δεν ξέρω. Εκεί έγινε μάλλον η μεγάλη πατάτα. Ή στον τρόπο τηγανίσματος. (3ο λάθος) Δεν ξέρω ρε παιδιά, αλλά αλλού κάηκαν και αλλού έμειναν ωμά. Μήπως ήθελαν φριτέζα που να κολυμπούν μέσα;.
Τσαντίστηκα, τα πήρα και τα έβαλα στο φούρνο, μήπως και ψηθούν και τα άσπρα σημεία. Αυτό μάλλον ήταν το επόμενο λάθος (4ο), γιατί έγιναν σκληρά σα μπετόν! Και τα 'φησα λίγο, δηλ κανα 20λεπτο στους 170`
Τι να τα κάνω τώρα ρε παιδιά; Να χτίσω καναν τοίχο; Δεν έχω και σκυλάκι, να τα μούσκευα με νεράκι να του τά δινα.
*δεν εξήγησα πως τα πιροσκί είναι στην ουσία πιτάκια. Κόβεις το ζυμαρακι στρογγυλό, βάζεις γέμιση και το κλείνεις και του δίνεις ένα κυλινδρικό σχήμα, το οποίο ελαφρώς πατικώνεται κατά το τηγάνισμα
Βρε παραλία,δεν έκανες του Άκη συνταγή...αλλά της Παραλίας,!βγάλε τονα βγάλε τ άλλο..
.Υ.Γ
Πιροσκί δεν έχω φτιάξει ποτέ...αλλά μουχει πει φίλη Ρωσίδα ότι μόνο τηγανητά γίνονται όπως πρέπει..κ νόστιμα..κ από πατάτα όχι ζυμάρι,εγώ τ αποφεύγω τα τηγάνια ,φριτεζες,οπότε..Τα δικά της που έφαγα ήταν ΥΠΕΡΟΧΑ...κ δεν είχαν ούτε λάδια ούτε γεύση τηγανιλας .
ΕΔΩ .. ξεχάστηκε το θέμα ..
Μάλιστα ... Είναι πού ήρθα εγώ ... Για αυτό ...Το γκαντέμιασα ως φαίνεται ..
Τώρα που καλοκαιριασε , τί πιο ωραίο από έναν κατσαρολατο αρακά που γινεται μόνος του , χωρίς πολλή φασαρία :-)
Λάδι στην κατσαρόλα μαζί με κομμένο κρεμμύδι και πλυμένη καθαρισμένη πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια , μεχρι να ροδίσουν ελαφρά .
Αν εχω αρακά κατεψυγμένο μαζί με όλα τα παρελκόμενα , ανοίγω σακκούλα και τα πετάω όλα μέσα . Αν όχι , ψιλοκόβω μελιτζάνα , καρότο , αρακά φρέσκο ή φασολάκι και ο,τι αλλο βάλει στο νου ο μάγειρας .
Ανακατεύω με την κουτάλα μου , για να λαδώσουν ομοιόμορφα .
Ήρθε η ώρα να δώσω γεύση . Σήμερα το ψυγείο μου δεν είχε πολλά μέσα κι έτσι έβαλα μονο σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι .
Όμως , όποιος έχει ανιθο , μάραθο (κόβω φλέβα) , βασιλικό ,( ακόμα και ψιλοκομμένη ελιά δοκίμασα κι έδωσε υπέροχη γεύση) , τα βάζει .
Αλάτι πιπέρι της αρεσκείας σας .
Νερό καθόλου !
Σε κλειστή κατσαρόλα , χαμηλή φωτιά για καμμία ώρα χωρίς νερό , γινεται πεντανόστιμο !
Κοπιάστε φίλοι μου , καλη όρεξη !
Δοκιμάστε να μη φάτε ψωμι , αλλα μεγαλύτερη μερίδα , να δείτε τί ωραίο στομάχι κάνει αυτό το ευλογημένο φαΐ.Πριν φτασουμε στον Αγιο Παντελεημονα Αχαρνων που ειχε φαρμακειο ο θρυλικος και ανεπαναληπτος Rock διπλα ακριβως στη γωνια ειχαν ανοιξει πιροσκαδικο μια Ρωσιδα με τις δυο κορες της .Στην αρχη χωρος δεν υπηρχε πληρωνες στο πεζοδρομιο και ετρωγες το πιροσκι απεναντι στην εισοδο του εγκαταλελειμμενου, κλαρινο-δημοτικου κεντρου " τα Αγριμια " κατω απο τη σκια των γιγαντων του κλαρινου με τις Μανταμιτσες σε κατι πεταμενες καρεκλες.
Εφτιαχναν εκπληκτικα πιροσκι με πατατα ,κυμα μοσχαρισιο , ,φετα .Αργοτερα νοικιασαν και το διπλανο και εφτιαξαν ενα αστραφτερο μαγαζι .Ειχαν ενα μεγαλο καζανι και τηγανιζαν τα πιροσκι οπως λεει και η αποπανω Μανταμ .
Μου εδωσες ιδεα για αυριο...
Παράθεση:
Σχόλιο # 228 από Helenaki4Κοπιάστε φίλοι μου , καλη όρεξη !
Δοκιμάστε να μη φάτε ψωμι , αλλα μεγαλύτερη μερίδα , να δείτε τί ωραίο στομάχι κάνει αυτό το ευλογημένο φαΐ.
Συνοδεψτε με μπαφο στριφτό ξεγυρισμένο (Παραλία που είσαι ?)
Κα Χελενακι...το λεμονι δεν μνημονευωμε και ανησυχω λιγακι...
Αγίου Κωνσταντίνου έχει ένα παρόμοιο θεϊκό πυροσκάδικο. Μια τρύπα στον τοίχο, λίγο πριν βγεις στην πλατεία .Καραϊσκάκη, δεξιά, απέναντι από εκεί που αράζουν τα πούλμαν που κάνουν καθημερινά δρομολόγια Δυρράχιο, Πόγραδετς, Αργυρόκαστρο, Τύραννα
Παράθεση:
Σχόλιο # 229 από MiltosRNLI1930Πριν φτασουμε στον Αγιο Παντελεημονα Αχαρνων που ειχε φαρμακειο ο θρυλικος και ανεπαναληπτος Rock διπλα ακριβως στη γωνια ειχαν ανοιξει πιροσκαδικο μια Ρωσιδα με τις δυο κορες της .Στην αρχη χωρος δεν υπηρχε πληρωνες στο πεζοδρομιο και ετρωγες το πιροσκι απεναντι στην εισοδο του εγκαταλελειμμενου, κλαρινο-δημοτικου κεντρου " τα Αγριμια " κατω απο τη σκια των γιγαντων του κλαρινου με τις Μανταμιτσες σε κατι πεταμενες καρεκλες.
Εφτιαχναν εκπληκτικα πιροσκι με πατατα ,κυμα μοσχαρισιο , ,φετα .Αργοτερα νοικιασαν και το διπλανο και εφτιαξαν ενα αστραφτερο μαγαζι .Ειχαν ενα μεγαλο καζανι και τηγανιζαν τα πιροσκι οπως λεει και η αποπανω Μανταμ .
Ρωσικο πιροσκι Αχαρνων 140
Αλλα στην οδο Νικης υπηρχε μια τρυπα οπως λες που εφτιαχνε θεικα πιροσκι και τυροπιτες ,καμια σχεση με αυτες που πουλανε στα γνωστα ελεεινα που τρωνε ορθιοι τα γιγαντο-προκατεψυγμενα -σαντουιτς στο πεζοδρομιο και σταζουν οι σαλτσες στα βρωμικα παπουτσια τους
Παράθεση:
Σχόλιο # 232 από alexandriani1Αγίου Κωνσταντίνου έχει ένα παρόμοιο θεϊκό πυροσκάδικο. Μια τρύπα στον τοίχο, λίγο πριν βγεις στην πλατεία .Καραϊσκάκη, δεξιά, απέναντι από εκεί που αράζουν τα πούλμαν που κάνουν καθημερινά δρομολόγια Δυρράχιο, Πόγραδετς, Αργυρόκαστρο, Τύραννα
Κι εγω το αγαπώ το λεμονακι του Θεού φίλε Ενικε , αλλα όχι με τους υδατάνθρακες (πατάτα ρύζι ζυμαρικά αλευρι).
Λόγω του οξινου χαρακτήρα του , το λεμονακι αγαπιέται τρελλα με το κρέας , λεμονάτο κατσαρόλα , κατσικάκι φούρνο με λεμόνι ρίγανη , ακόμα και με τα όσπρια που επίσης έχουν άφθονη πρωτεΐνη.
Μαζί με τ λεμόνι και η ντομάτα επιβάλλεται με όλα τα κρέατα και τα όσπρια , βοηθάει πολυ στην απορρόφηση του σιδήρου τους .
Στα αμυλα όμως που έχουν αλκαλικό χαρακτήρα , το λεμονακι κα η ντομάτα κάνουν ζημιές στην πέψη
Ισχύει βέβαια πάντα το πανάρχαιο ρητό «περι ορέξεως κολοκυθόπιτα» .
Παράθεση:
Σχόλιο # 231 από EnikosΚα Χελενακι...το λεμονι δεν μνημονευωμε και ανησυχω λιγακι...
Βρε βαζω μεχρι στα μακαρονια εγω...εχω μια εξαρτηση με το λεμονι...και τα καυτερα...
Παράθεση:
Σχόλιο # 234 από Helenaki4Κι εγω το αγαπώ το λεμονακι του Θεού φίλε Ενικε , αλλα όχι με τους υδατάνθρακες (πατάτα ρύζι ζυμαρικά αλευρι).
Λόγω του οξινου χαρακτήρα του , το λεμονακι αγαπιέται τρελλα με το κρέας , λεμονάτο κατσαρόλα , κατσικάκι φούρνο με λεμόνι ρίγανη , ακόμα και με τα όσπρια που επίσης έχουν άφθονη πρωτεΐνη.
Μαζί με τ λεμόνι και η ντομάτα επιβάλλεται με όλα τα κρέατα και τα όσπρια , βοηθάει πολυ στην απορρόφηση του σιδήρου τους .
Στα αμυλα όμως που έχουν αλκαλικό χαρακτήρα , το λεμονακι κα η ντομάτα κάνουν ζημιές στην πέψη
Ισχύει βέβαια πάντα το πανάρχαιο ρητό «περι ορέξεως κολοκυθόπιτα» .
Σ' αυτό το φαγητό βάζω κρεμμύδι, πατάτες, αρακά αγκινάρες και αφού τσιγαριστουν όλα μαζί σβήνω με λεμόνι μετά βάζω ελάχιστο νερό να βράσουν και να χυλωσουν και στο τέλος βάζω ανιθο...μας αρέσει πολύ...
Παράθεση:
Σχόλιο # 231 από EnikosΚα Χελενακι...το λεμονι δεν μνημονευωμε και ανησυχω λιγακι...
Ολοι οταν λενε κοντοσουβλι εννοουν κομματια χοιρινου περασμενα στη σουβλα που βλεπουμε σε κατι ταβερνες να γυρνανε απο το μεσημερι μεχρι τη 1 το βραδυ στην τελευταια σκαλα Το μονο μερος στην Ελλαδα που φτιαχνουν πραγματικο κοντοσουβλι με κομματια αρνιου ειναι ο νομος Φωκιδος απο Ναυπακτο μεχρι Ιτεα .
Πιστευω να εχετε δει σε μαγαζια 9ης κατηγοριας κοντοσουβλι χοιρινο που γυρναει μαυρο-ξεραμενο επι μια εβδομαδα με 4 καρβουνα απο κατωΑστα συτα που ξερεις...σου έχει απαγορεύσει ο γιατρός , να μην ρίχνεις , αλατι ...γιατι ανεβάζει την πιεση , και τοχεις ρίξει στο λεμόνι ..
Παράθεση:
Σχόλιο # 235 από EnikosΒρε βαζω μεχρι στα μακαρονια εγω...εχω μια εξαρτηση με το λεμονι...και τα καυτερα...
Αφιυ το είπε , η Ρωσίδα , ετσι πρέπει να το κάνεις...
Γιατι δεν ασχολείσαι με τα τηγανια και τις φριτεζες ???
Μονο ..Νερόβραστα , φαγητά φιαχνεις ???
Πρέπει να εισαι πολυ αδυνατη ...μοντελο , που λεμε ...
Παράθεση:
Σχόλιο 216
Σχόλιο # 222 από squirrel-b1968Βρε παραλία,δεν έκανες του Άκη συνταγή...αλλά της Παραλίας,!βγάλε τονα βγάλε τ άλλο..
.Υ.Γ
Πιροσκί δεν έχω φτιάξει ποτέ...αλλά μουχει πει φίλη Ρωσίδα ότι μόνο τηγανητά γίνονται όπως πρέπει..κ νόστιμα..κ από πατάτα όχι ζυμάρι,εγώ τ αποφεύγω τα τηγάνια ,φριτεζες,οπότε..Τα δικά της που έφαγα ήταν ΥΠΕΡΟΧΑ...κ δεν είχαν ούτε λάδια ούτε γεύση τηγανιλας .
Την ιδεα οτι το τζατζικι ειναι αφροδισιακη τροφη τη διεδωσαν επιμελως οι ρεμπετες του Πειραια ( Βαμβακαρης ,George Bati ,Στρατος Παγιουμτζης ,Ανεστος Δελιας ) για να το πιστεψουν κατι κοροιδα που οταν επερναν το τραμ του Περαματος αδειαζαν τα βαγονια .Αποτελεσμα δεν τους πλησιαζε καμια γκομενα παρα μονο κατι γκαρσονες που δουλευαν σε ταβερνες 7ης κατηγοριας στα Καρβουνιαρικα Ετσι που λετε Μανδαμ ,ολο το πεδιο του Πειραια απο Ακτη Ξαβεριου μεχρι Βουρλα ( Δραπετσωνα ) ηταν δικο τους .
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media