Πολυ μου αρέσουν οι φακές σου Παραλία
Δυο ερωτήσεις
1. Μπορω πριν ρίξω τα λαχανικά να τα σοτάρω ελαφρά και εκεί να ρίξω τις ελαφρά βρασμένες φακές μαζί με το ζουμί ?
2. Τα βότανα μαζί με τα μπαχαρικά , στο σύνολο βγάζουν ωραία γεύση ? Πατάτες μέσα στη φακή γιατί βάζεις ? Υπάρχει λόγος συνταγής ή απλώς γούστο ?
Βάλε καμμία φωτό να μας τρέξουν τα σάλια !
Παράθεση:
Σχόλιο # 40 από Paralia48
Θα σας πω για ένα πολύ απλό και υγιεινό φαγητό, τις περίφημες Φακές.
Πάντα μ΄άρεσαν, τις έκανε η μητέρα μου παραδοσιακά με κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και δαφνόφυλλα και ασφαλώς τα σχετικά μπαχαρικά και λίγη ρίγανη.
Ο μικρός πρίγκηπας όμως την εφαγε στο φοιτητικό εστιατόριο τελείως διαφορετική και πιο νόστιμη και αποφασίσαμε να τη δοκιμάσουμε. Την 'εφαγε με τις φακές <<σουρωμένες>> δηλ δίχως το φακόζουμο μέσα, πολλά λαχανικά και λουκάνκο μέσα (γερμανική συνταγή). Σα να λέμε χορτόσουπα με φακές και λουκάνικο. Τη δοκίμασα και δε μ΄άρεσε. Έτσι μετά από αρκετές δοκιμές καταλήξαμε στην εξής καταπληκτική συνταγή:
Βράζουμε τις φακές. Στην ίδια κατσαρόλα, δίχως να σουρώσουμε το ζουμί, μόλις βράσουν οι φακές, προσθέτουμε : καρότα, σέληνο, σεληνόριζα, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές όλων των αποχρώσεων, μανιτάρια, πράσο, 2 πατατες και ό,τι άλλο λαχανικό έχουμε. Έχω βάλει κατά καιρούς κοκκινογούλι (λίγο), μαϊντανόριζα. Προσοχή, όχι υπερβολες στα πολύ μυρωδάτα πχ σέληνο, όχι περισσότερο από ένα κλαράκι. Φυσικά πολτό ντομάτας, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κίμινο, πάπρικα. Βράζουν όλα μαζί κανα μισάωρο και είναι ετοιμότατη και σούπερ νόστιμη. Όποιος θέλει να λουκάνικο, βάζει και ένα μέσα στο πιάτο του, εγώ δεν το θέλω στην κατσαρόλα, μου μυρίζει όλη η φακή. Παίρνουμε αυτά τα φρανκφούρτης, πώς τα λένε, που γίνονται βραστά και είτε τα βράζουν ελάχιστα, μη σκάσουν, είτε το βαζουν στο πιάτο και όλο μαζί το ζεσταίνουν στο φούρνο μικροκυμμάτων.
Μια συνταγή που την ξεσήκωσα από την υπέροχη Αργυρω Μπαρμπαριγου και δε με προδίδει ποτε !
Σοτάρω ένα κιλό περίπου μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια με λιγο λάδι στην κατσαρόλα .
Μόλις ροδίσουν ελαφρά , προσθέτω κρεμμύδι σκόρδο και καρότο αν ειναι χειμώνας .
Αφού πάρουν μυρωδιά , τρίβω μοσχοκάρυδο.
Ανεβάζω φωτιά για ένα λεπτό και σβήνω με λευκο κρασι.
Αφού το αφήσω να βράσει δυο τρια λεπτά σε δυνατή φωτιά να φύγει η μυρωδιά του αλκοόλ , προσθέτω χλιαρό νερό μεχρι λιγο πιο πάνω απ? τη μέση της κατσαρόλας .
Βράζω σε μέτρια φωτιά με κλειστή κατσαρόλα από δυόμιση μεχρι τεσσερεις ωρες , ανάλογα με την προτίμηση του μαλακού ή όχι κρέατος.
Στο τέλος προαιρετικά αλάτι πιπέρι .
Παράθεση:
Σχόλιο # 41 από Helenaki4Πολυ μου αρέσουν οι φακές σου Παραλία
Δυο ερωτήσεις
1. Μπορω πριν ρίξω τα λαχανικά να τα σοτάρω ελαφρά και εκεί να ρίξω τις ελαφρά βρασμένες φακές μαζί με το ζουμί ?
2. Τα βότανα μαζί με τα μπαχαρικά , στο σύνολο βγάζουν ωραία γεύση ? Πατάτες μέσα στη φακή γιατί βάζεις ? Υπάρχει λόγος συνταγής ή απλώς γούστο ?
Βάλε καμμία φωτό να μας τρέξουν τα σάλια !
1. Δεν ξέρω αν γίνεται και πώς, εγώ δεν το κάνω. Το κρεμμύδι, επειδή ασωτάριστο πικρίζει λίγο για το πριγκηπάτο, εμένα μ αρεσει έτσι κι αλλοιώς, το τρίβω στον χοντρό τρίφτη, ειδάλλως γρινιάζουν πως έχει κομμάτια πικρού κρεμμυδιού. Έτσι το κάνω σε όλα τα όσπρια. Αυτό το κόλπο , με το σωτάρισμα, βάλε βγάλε όσπρια δεν το ξέρω. Τα άλλα λαχανικά είναι νοστιμότατα ασωτάριστα
2. Όλα τα λαχανικά τα είδε ο πρίγκηπας Νο1 στο εστιατόριο και τα βάλαμε για νοστιμιά. Πειραματιστήκαμε και ταίριασαν απλά
. Αυτά που σου γράφω ζαρζαβατικά και μπαχαρικά, τα έχω δοκιμάσει και βγάζουν καταπληκτική γεύση. Αν βάλεις κάτι άλλο, δεν ξέρω. Πχ Μαϊντανό δεν έχω βάλει, το πριγκηπάτο Νο1 και 2 δεν επιτρέπουν φυλλαράκια και δεν ξέρω αν ταιριάζει. Μαϊντανόριζα ταίριασε, Ούτε βασιλικό έχω βάλει, ούτε άλλα μπαχαρικά. Α, εχω βάλει τζιντζερ, που εμένα μ αρέσει πάρα πολύ στη φακή, αλλά έτυχε και έπεσε κομάτι στο Νο2 και ατύχησα. Τώρα τρίβω ελάχιστο στο ψιλό του τρίφτη.Θα το δοκιμάσω Παραλία μου , από Σεπτέμβρη , να ψυχρανει λιγο ο καιρός .
Ένα κόλπο που έμαθα από τον παππού της μικρής μου , ήταν την ώρα που βράζει η φακή να πετάω μέσα ένα κρεμμύδι κομμένο στα δυο να βράσει μαζί .
Όντως δίνει υπέροχη μυρωδιά στο όσπριο .
(Εσυ με τους πρίγκηπες , κι εγω με τη δικηγόρο μου ).
Παράθεση:
Σχόλιο # 45 από Paralia48
1. Δεν ξέρω αν γίνεται και πώς, εγώ δεν το κάνω. Το κρεμμύδι, επειδή ασωτάριστο πικρίζει λίγο για το πριγκηπάτο, εμένα μ αρεσει έτσι κι αλλοιώς, το τρίβω στον χοντρό τρίφτη, ειδάλλως γρινιάζουν πως έχει κομμάτια πικρού κρεμμυδιού. Έτσι το κάνω σε όλα τα όσπρια. Αυτό το κόλπο , με το σωτάρισμα, βάλε βγάλε όσπρια δεν το ξέρω. Τα άλλα λαχανικά είναι νοστιμότατα ασωτάριστα
2. Όλα τα λαχανικά τα είδε ο πρίγκηπας Νο1 στο εστιατόριο και τα βάλαμε για νοστιμιά. Πειραματιστήκαμε και ταίριασαν απλά
. Αυτά που σου γράφω ζαρζαβατικά και μπαχαρικά, τα έχω δοκιμάσει και βγάζουν καταπληκτική γεύση. Αν βάλεις κάτι άλλο, δεν ξέρω. Πχ Μαϊντανό δεν έχω βάλει, το πριγκηπάτο Νο1 και 2 δεν επιτρέπουν φυλλαράκια και δεν ξέρω αν ταιριάζει. Μαϊντανόριζα ταίριασε, Ούτε βασιλικό έχω βάλει, ούτε άλλα μπαχαρικά. Α, εχω βάλει τζιντζερ, που εμένα μ αρέσει πάρα πολύ στη φακή, αλλά έτυχε και έπεσε κομάτι στο Νο2 και ατύχησα. Τώρα τρίβω ελάχιστο στο ψιλό του τρίφτη.
Έχουμε κάνει πολλά πειράματα σ΄αυτό το φαγητό, αλλά με τα ...επιτρεπόμενα συστατικά![]()
Γεια σου Αλις :-) .
Υποθέτω οτι αν θελω να βράσω μεχρι 4 ωρες , βράζω σε μέτρια φωτιά και όσο σώνονται τα υγρά , τοσο τη χαμηλώνω .
Αν θελω να βράσω λιγότερο , τότε μπορω να κρατήσω τη φωτιά πιο δυνατή .
Μήπως βλέπεις δίπλα τη σαλάτα ζωντανή ? Αυτή δεν είχε μπει στην κατσαρόλα !
Τα κρεμμύδια κι εμένα μου λιώνουν στο τετράωρο. Τα καρότα όταν βαζω το χειμώνα ειναι πολυ μαλακα , αλλα όχι λιωμένα στο τελικό αποτέλεσμα.
Παράθεση:
Σχόλιο # 47 από alisida
Ελενάκι έχω μια απορία:Πώς γίνεται να βράζουν τα λαχανικά μαζί με το κρέας 2-4 ώρες και να βγαίνουν τόσο ζωντανά στο πιάτο ?(Εμένα μου γίνονται λιώμα)![]()
κανένα ψωμάκι παραπάνω, με το αζημίωτο.
Παράθεση:
Σχόλιο # 2 από Helenaki4Ξεκινω από το αγιασμένο ψωμάκι , που στο σπίτι μας δεν τρώγεται ποτε σαν συνοδευτικό με το φαγητό , αλλα σαν αυτόνομο γεύμα , με τυρί και λαχανικά .
Αλευρι μαγια Θυμάρι , χλιαρό νεράκι και ζύμωμα μεχρι να γίνει μια μέτρια σφιχτή «πλαστελίνη» . Το άφησα σκεπασμένο να φουσκώσει περίπου δυο ωρες .
Το κανεις πασα για την Λουκια?...
Ετσι τις τρωει...
Παράθεση:
Σχόλιο # 50 από Paralia48
Φακή από προχθές:
Αυτή η μισή μερίδα περίσσεψε και τη φωτογράφησα
Αν θες να απογειωσεις τις φακες βαλε μισο κουταλακι κυμινο σε 1 κιλο φακες
Το κύμινο πάει πιο πολύ σε ρύζι. Στις φακές, μπορεί κανείς να βάλει κουρκουμά.
Παράθεση:
Σχόλιο # 53 από MathusalasΑν θες να απογειωσεις τις φακες βαλε μισο κουταλακι κυμινο σε 1 κιλο φακες
![]()
Μιλώντας πάντα από την εμπειρία μου και το feedback που παίρνω από όσους τρώνε από μένα , το κύμινο αγαπιέται με τη ντομάτα στο μαγείρεμα .
Που σημαίνει οτι ακόμα κι αν δεν βάλω ντομάτα στο φαγητό να κοκκινίσει , μπορω να βάλω κύμινο .
Συνήθως το κύμινο απωθείται από τα πράσινα , για παράδειγμα αρακά φασολάκια σπανάκι .
Οτιδήποτε μπορεί να γίνει κοκκινιστό (σωστά ο Hept μίλησε για ρύζι) μπορεί να ειναι κυμινατο , συμπεριλαμβανομένης της φακής .
Παράθεση:
Σχόλιο # 53 από MathusalasΑν θες να απογειωσεις τις φακες βαλε μισο κουταλακι κυμινο σε 1 κιλο φακες
![]()
Παράθεση:
Σχόλιο # 54 από HeptamerΤο κύμινο πάει πιο πολύ σε ρύζι. Στις φακές, μπορεί κανείς να βάλει κουρκουμά.
Μαλλον δεν τις εχεις φαει με κυμινο, γιαυτο το λες. Αν βαλεις και μια πρεζα μπουκοβο ειναι απαικτος συνδυασμος. Το ρυζι παει με κουρκουμα και μαυρο πιπερι
Παράθεση:
Σχόλιο # 54 από HeptamerΤο κύμινο πάει πιο πολύ σε ρύζι. Στις φακές, μπορεί κανείς να βάλει κουρκουμά.
Δηλαδη για μαλακο κρεας θελουμε χαμηλη φωτια και πιο πολυ χρονο βρασιματος? Παιζει ρολο το σημειο που παιρνουμε το κρεας?
Παράθεση:
Σχόλιο # 44 από Helenaki4Βράζω σε μέτρια φωτιά με κλειστή κατσαρόλα από δυόμιση μεχρι τεσσερεις ωρες , ανάλογα με την προτίμηση του μαλακού ή όχι κρέατος.
Στο τέλος προαιρετικά αλάτι πιπέρι .
Λιγο πριν να πιει όλα τα νερά του αν θελω σε ένα πιάτο χτυπάω χυμό ενός λεμονιού με μια κουτάλια κορν φλάουρ και περιχύνω στην κατσαρόλα. Βράζω ανακατεύοντας για λίγα λεπτά μεχρι να πήξουν τα υγρά .
Σερβίρω !
Καλη όρεξη
Μιλώντας πάντα για μοσχάρι που θέλει το χρόνο του , ναι, αν σκοπεύω να βράσω τέσσερεις ώρες χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτριο επίπεδο.
Και προς την τέταρτη ώρα που το νερό έχει κατέβει αρκετά , χαμηλώνω και πάλι τη φωτιά στο 2-3 (στα 9 επίπεδα).
Προσωπικά δε θέλω να πίνει το νερό και να ξαναγεμίζω πάλι με νερό γιατί το κάνει πιο ξενέρωτο σε γεύση.
Δεν εχω απασχοληθεί ιδιαίτερα με το μέρος του κρέατος, και δεν έχω δει και διαφορές στη συμπεριφορά του στην κατσαρόλα , αν κάποιος έχει κάτι να προσθέσει , ευπρόσδεκτος.
Οπότε το αφήνω κάπου στη μέση το μάτι και πίνει τα νερά του πολύυυυ αργά και γίνεται λουκούμι κύριε Μαθουσάλα.
Παράθεση:
Σχόλιο # 57 από MathusalasΔηλαδη για μαλακο κρεας θελουμε χαμηλη φωτια και πιο πολυ χρονο βρασιματος? Παιζει ρολο το σημειο που παιρνουμε το κρεας?
Για τις φακές , συμφωνω , το κύμινο τις λατρεύει , δοκιμάστε όμως κι ένα ρυζότο με παπρικα γλυκειά , πιπεριές πολύχρωμες, σκορδάκι κρεμμυδάκι ελάχιστο πιπέρι και κύμινο και θα με θυμηθείτε
Παράθεση:
Σχόλιο # 56 από MathusalasΜαλλον δεν τις εχεις φαει με κυμινο, γιαυτο το λες. Αν βαλεις και μια πρεζα μπουκοβο ειναι απαικτος συνδυασμος. Το ρυζι παει με κουρκουμα και μαυρο πιπερι
4 ώρες μαγείρεμα;
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media