Ω, ρε φιλε! Ροβυθια! Και εχω καιροοο...να φαω...
Εγώ τα ρεβυθια φούρνου τα βράζω "να κρατάνε" .
μετά τα σουρώνω, τα τοποθετώ σε γάστρα. Συγχρόνως σε ρηχή κατσαρόλα έχω ετοιμάσει σάλτσα: τσιγαρίζω κρεμμύδι με ψιλοκομμένη πράσινη και κόκκινη πιπεριά, σβήνω με λευκό κρασί, ρίχνω ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα, μόλις πάρει βράση κατεβάζω τη σάλτσα. Ανακατεύω με ρεβύθια, προσθέτω λιαστή ντομάτα κομμένη σε μεγάλα κομάτια, λάδι, φρέσκια ρίγανη και λίγο από το ζουμάκι που έβρασαν τα ρεβύθια. Ψήνω στο φούρνο για περίπου 3/4 της ώρας, αναλόγως την κουζίνα. Τη συνταγή την έμαθα από παριανή νοικοκυρά, και την "πείραξα" με δικές μου προσθήκες.
Σχόλιο # 79 από Helenaki4
Ψήνω στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις , στην τελευταία θέση προς τα κάτω .
Θα πάρει περίπου 3,5 με 4 ωρες και θα βγει μέλι
ο κλέψας, του κλέψαντος,,
σ' αυτήν την ογρασιά .,:
ποιός είναι στεγνός ...:.??
Παράθεση:
Σχόλιο # 63 από EnikosΦρρρ ρ ρ ρ . . . . . Το εκλεψες απο τον Ελυτη . . . .
Μακάρι να μπορούσα να σας στείλω λίγη μυρωδιά !
ΚοπιάστεΗ δικαστίνα από τότε που τα κάνω έτσι σαν την Αργυρω τα τρώει μετά μανίας .
Μάλιστα , τόλμησα να τα σερβίρω κάποτε και σε παιδικό πάρτυ , συνοδευόμενα από πολύχρωμα βραστα λαχανικά (για να κεντρίσω και το μάτι των πιτσιρικιών).
Κι εκεί που έλεγα οτι θ ακούσω τα σχολιανα μου , τα έφαγαν και ζητούσαν κι αλλο !
Λιώνουν και ειναι πολυ μαλακα και γευστικά αφού βράζουν στα μυρωδικά και όχι σε νερό .
Παράθεση:
Σχόλιο # 80 από Paralia48
δείχνει τέλειο!! Πες τι έγινε και τι είπε η δικαστίνα σου. Μας ενδιαφερει η γνωμη των παιδιών, γιατί απ αυτά μαθαίνεις την αλήθεια.
Τα ρεβύθια μ αρεσουν και μένα πολύ.
Πολυ ωραία ιδέα να τα μεθας σε λιγο κρασί ! Θα το δοκιμάσω .
Παράθεση:
Σχόλιο # 82 από alexandriani1Εγώ τα ρεβυθια φούρνου τα βράζω "να κρατάνε" .
μετά τα σουρώνω, τα τοποθετώ σε γάστρα. Συγχρόνως σε ρηχή κατσαρόλα έχω ετοιμάσει σάλτσα: τσιγαρίζω κρεμμύδι με ψιλοκομμένη πράσινη και κόκκινη πιπεριά, σβήνω με λευκό κρασί, ρίχνω ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα, μόλις πάρει βράση κατεβάζω τη σάλτσα. Ανακατεύω με ρεβύθια, προσθέτω λιαστή ντομάτα κομμένη σε μεγάλα κομάτια, λάδι, φρέσκια ρίγανη και λίγο από το ζουμάκι που έβρασαν τα ρεβύθια. Ψήνω στο φούρνο για περίπου 3/4 της ώρας, αναλόγως την κουζίνα. Τη συνταγή την έμαθα από παριανή νοικοκυρά, και την "πείραξα" με δικές μου προσθήκες.
Σχόλιο # 79 από Helenaki4
Ψήνω στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις , στην τελευταία θέση προς τα κάτω .
Θα πάρει περίπου 3,5 με 4 ωρες και θα βγει μέλι.
Μόλις σερβίρω θα σας δώσω φωτό !
Ροβύθια τα λέγανε οι παππούδες μου που ήταν απΆτην Πόλη . Είχα από τότε να τη θυμηθώ αυτή τη λέξη , φίλε Ενικε , να σαι καλά .
Δοκίμασε τα , εύκολο γρήγορο κι ευλογημένο φαΐ .
Παράθεση:
Σχόλιο # 81 από EnikosΩ, ρε φιλε! Ροβυθια! Και εχω καιροοο...να φαω...
Θα κανω καμια προσπαθεια να τα φτιαξω...
Και κάτι ακόμα ενδιαφέρον σαν συμβουλή απ? την Αργυρω :
αν σας περισσέψουν , τα βάζετε στο ψυγείο και την επόμενη μερα έχετε βάση για ρεβυθοκεφτεδες!
Το απόλυτα καλοκαιρινό μεζεδάκι για ούζο , κρασί !
Μια εναλλακτική για ρεβύθια (συστήνεται και σε όσους δεν έχουν καλή σχέση με τα όσπρια)
Σημείωση: Χρησιμοποιώ τα κατεψυγμένα ρεβύθια του μπαρμπαστάθη, γιατί θέλω να αποφυγω το μουλιασμα/αποφλοίωση.
Σε κατσαρόλα.
1. Βάζουμε λάδι, πολτό σκόρδου, σκόνη κάρυ, σκόνη τσίλι, τζίντζερ (φρέσκο η σκόνη), κύμινο, θυμάρι και αρχίζουμε με δυνατή φωτιά.
2. Ρίχνουμε κρεμμύδι κομμένο πειζάν και σοτάρουμε
3. Προσθέτουμε σύγκλινο σε μικρα κομμάτια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
4. Προσθέτουμε τα ρεβύθια και ανακατεύουμε για λίγη ώρα μέχρι να θωρακιστουν.
5. Σβήνουμε με χυμό λεμόνι.
6. Προσθέτουμε νερό η ζωμό λαχανικών
7. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, κατεβάζουμε στο μισο, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 2 ώρες.
Η εκδοχή κατσαρόλας ακούγεται πολυ ενδιαφέρουσα αγαπητέ argaard.
Στο 3 αναφέρετε κάτι για «σύγκλινο» . Τι ειναι αυτό ?
Παράθεση:
Σχόλιο # 89 από argaardΜια εναλλακτική για ρεβύθια (συστήνεται και σε όσους δεν έχουν καλή σχέση με τα όσπρια)
Σημείωση: Χρησιμοποιώ τα κατεψυγμένα ρεβύθια του μπαρμπαστάθη, γιατί θέλω να αποφυγω το μουλιασμα/αποφλοίωση.
Σε κατσαρόλα.
1. Βάζουμε λάδι, πολτό σκόρδου, σκόνη κάρυ, σκόνη τσίλι, τζίντζερ (φρέσκο η σκόνη), κύμινο, θυμάρι και αρχίζουμε με δυνατή φωτιά.
7. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, κατεβάζουμε στο μισο, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 2 ώρες.
Το σύγκλινο είναι παστο χοιρινο μάνης (δίνει ωραια καπνιστή γεύση, και ικανοποιεί τους γευστικούς κάλυκες των κρεατοφάγων), περισσότερες πληροφορίες https://www.greekgastronomyguide.gr/to-sygklino-tis-manis/
(Υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
Το έχω δοκιμάσει και με άλλα αλλαντικά και με λουκάνικο αλλά το σύγκλινο μου ταιριάζει περισσότερο.
Παράθεση:
Σχόλιο # 90 από Helenaki4Η εκδοχή κατσαρόλας ακούγεται πολυ ενδιαφέρουσα αγαπητέ argaard.
argaard αυτα τα κανουμε εμεις οι ερασιτεχνες. Αν τα κανουν και οι παλαιμαχες γυναικες και μητερες αλοιμονο μας.
Παστό αλλαντικό από χοιρινό. Το τρώνε στην Κρήτη και σε περιοχές της Πελοποννήσου (Μάνη κλπ).
Υπάρχει και το κρητικό απάκι, αλλαντικό από χοιρινό κι αυτό αλλά χωρίς λίπος.
Παράθεση:
Σχόλιο # 90 από Helenaki4Η εκδοχή κατσαρόλας ακούγεται πολυ ενδιαφέρουσα αγαπητέ argaard.
Τρεζ εντεγεσαν
Παράθεση:
Σχόλιο # 89 από argaardΜια εναλλακτική για ρεβύθια (συστήνεται και σε όσους δεν έχουν καλή σχέση με τα όσπρια)
Σε κατσαρόλα.
Παλι βριζεις το γκοζμο, οπως και στο μεσεντζερ?...
Μιλα καλα παιδακι μου!!!...
Κρατουνται ρεκορντς!!!...
Παράθεση:
Σχόλιο # 94 από la-merΤρεζ εντεγεσαν
Καλοτάξιδο το θέμα αγαπητή Helenaki4 !
Από πού να αρχίσω...
Αν πρέπει να αρχίσω κιόλας,γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα γεμίσω τις σελίδες με βιντεάκια του 'Ακη
Ας ξεκινήσω από το πιο πρόσφατο πιάτο του θέματος.
Καταρχάς,εννοείται ότι η ρεβυθάδα στη γάστρα,που βράζει με τις ώρες στα ζουμιά της,δεν συγκρίνεται με καμία άλλη.Είμαι σίγουρος ότι αυτή που φτιάξατε ήταν τέλεια γευστικά.
Θα ήμουν πιο σίγουρος αν στέλνατε ένα πιάτο για δοκιμή
Θυμηθείτε το την επόμενη φορά παρακαλώ πολύ
Η παρακάτω συνταγή είναι γευστικότατη και χρειάζεται μόλις 40' λεπτά για να ετοιμαστεί.Την προτιμούμε όταν δεν έχουμε πολύ διαθέσιμο χρόνο για μαγείρεμα.
Έχω κάνει δύο μικρές αλλαγές για να την προσαρμόσω στα γούστα μου...
*Αντί για σέλερι,κόβω σε ροδέλες δύο μεσαία πράσα.Τα προτιμώ,γιατί γλυκαίνουν το φαγητό.
*Επειδή ο συνδυασμός των αμινοξέων του ρυζιού και των οσπρίων προσφέρουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας,βάζω περίπου 200 γραμμάρια PARBOILED μακρύκοκκο ρύζι στα 500γραμμάρια ρεβυθιών.
Όποιος βάλει και ρύζι,να υπολογίζει περίπου 500ml παραπάνω νερό και να ρίχνει συχνά ματιές στο φαΐ,για να μη στεγνώσει στη μέση του μαγειρέματος.
https://www.youtube.com/watch?v=N9bvfot25zQ
Σήμερα θα δοκιμάσω τα ρεβυθια σας. Τα σουπάτα του ¶γνωστουΧ τα αφήνω. Θα δοκιμάσω τα φούρνου, συνδιασμό Ελενάκι και Αλεξανδριανής. Θα τα βρασω πρώτα <<να κρατανε>> και μετά φούρνο, λέω. Φοβάμαι ρε ΕΛενάκι, αν πετρώσουν, και 10 ώρες να τα ψηνω στο φούρνο, μην και δε γίνουν. Την έχω πατήσει με φακές μια φορά. Για άγνωστο λόγο έγιναν πετρούλες και παρά τις 3 ώρες που έβραζαν στην κατσαρόλα, τις πέταξα!
Παραλία μου , αν τα βάλεις αποβραδίς σε νερό και λίγη σόδα , φουσκώνουν και μαλακώνουν .
Το εχω κάνει άπειρες φορές , και πάντα στο τέλος βγαίνουν μαλακα , καμμία φορά λιωμένα .
Παράθεση:
Σχόλιο # 97 από Paralia48Σήμερα θα δοκιμάσω τα ρεβυθια σας. Τα σουπάτα του ¶γνωστουΧ τα αφήνω. Θα δοκιμάσω τα φούρνου, συνδιασμό Ελενάκι και Αλεξανδριανής. Θα τα βρασω πρώτα <<να κρατανε>> και μετά φούρνο, λέω. Φοβάμαι ρε ΕΛενάκι, αν πετρώσουν, και 10 ώρες να τα ψηνω στο φούρνο, μην και δε γίνουν. Την έχω πατήσει με φακές μια φορά. Για άγνωστο λόγο έγιναν πετρούλες και παρά τις 3 ώρες που έβραζαν στην κατσαρόλα, τις πέταξα!
. . . . . . . . . . . .
Παράθεση:
Σχόλιο # 98 από Helenaki4Παραλία μου , αν τα βάλεις αποβραδίς σε νερό και λίγη σόδα , φουσκώνουν και μαλακώνουν .
Το εχω κάνει άπειρες φορές , και πάντα στο τέλος βγαίνουν μαλακα , καμμία φορά λιωμένα .
Τωρα μπήκαν φούρνο! Πάει!
Έβαλα και φρεσκο κρεμμυδάκι, όπως βλέπεις και κόκκινη πιπεριά γλυκιά.
Το πυρέξ έκλεισε. Καλή επιτυχία!
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media