Χμμ...
εμένα μόνο καλό μου έχει κάνει η ενασχόληση με το ίντερνετ κ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εχω κάνει νέες γνωριμίες με αξιόλογους ανθρώπους,είτε φιλικές,είτε ερωτικές και πέρασα όμορφα,οπότε αυτές κατατάσσονται στις θετικές αναμνήσεις κ εμπειρίες μου.
Έχω το βήμα να εκφράζομαι ανοιχτά σε ομάδες ομοϊδεατών στις οποίες είμαι μέλος,να ανταλλασω πληροφορίες αυξάνοντας το γνωστικό μου επίπεδο,να μαθαίνω καινούργια πράγματα καθώς ετεροπροσδιοριζομαι , αφήνοντας το μυαλό μου ανοιχτό σε νέες ιδέες/απόψεις/προτάσεις κτλ
Προσέχω μόνο, όταν γράφω τη γνώμη μου για το θέμα κάποιου που ζητά συμβουλες,ο τρόπος έκφρασης μου να εμπεριεχει τακτ, διακριτικότητα κ ευγενεια(καθώς κι εγώ έτσι θα ήθελα να μου φερθούν τα άλλα μέλη του σάιτ αν ήμουν στη θέση του εκάστοτε θεματοθετη),με τον ίδιο τρόπο όμως εκφραζομαι κ εκτός διαδικτύου,στην προσωπική μου ζωή,καθώς κοινωνικοποιουμαι.
Αυτά.
Αληθεια τωρα...πως προεκυψε οτι καποιοι ειναι κατι αλλο εδω, απ' οτι εξω απο εδω?...
Το θεμα δεν ειναι η δικτύωση ολων μας.
Το θεμα ειναι η χειριστική προπαγάνδα που ασκειται πανω μας μεσω ακριβως της δικτυωσης απο εταιρειες - μεγαθηρια που κερδοσκοπουν μανιπουλαροντας τις αναγκες μας - κυριως δε τη συμπεριφορα μας, για οικονομικο και μονο οφελος. Που προωθουν / ενισχυουν τυποποιημενες αγελαιες συμπεριφορες, που προωθουν ενα εικονικο "ανηκειν", οπου ολοι θα ειναι πειθηνιοι πελάτες και με συμπεριφορες που θα αποφασιζονται απο αλλους. Ανηθικα, που με προσωποποιημενες διαφημισεις που μας κατακλυζουν εχουν ως σκοπο να μας ωθησουν κατα αγελαιο τροπο σε συγκεκριμενες συμπεριφορες. Δηλ. η προσωπικη μας συμπεριφορικη εχει αναχθεί σε προϊόν: ελκυστικό τοσο για μας όσο και για αυτους που μας καθοδηγουν για το κερδος τους.
Βασικα, ολο το social media συστημα ειναι - ή εχει πλεον καταλήξει - ενα ανηθικο κατασκευασμα που υπηρετεί οχι την επικοινωνια, μα την αποκομιδη κερδους μεσω της χειραγωγισης. Ανήθικο, γιατι μας εχει εθίσει, γιατι "περιεργοι" αλγοριθμοι αποφασιζουν τι θα δούμε, τι θα πειστουμε να αγορασουμε. Με τη δημιουργια τεχνητων εξαρτησεων, θολώνει την κριση μας και μας απομακρυνει απο την αληθεια - που ειναι το εξοχως βολικο ζητουμενο.
Η καθοδηγουμενες ανθρωπινες αναγκες ειναι η μεγιστη μπίζνα, ο χρυσος του 21ου αι. Το τυράκι ειναι οι ευκολίες (και καλά), αλλα η φακα ειναι η υπογεια καθοδηγηση.
Αν μπορουσαμε να διαχωρισουμε τα σοσιαλ απο αυτο το καταστροφικο επιχειρησιακο μοντελο που ενσωματωνουν, θα μπορουσαν να υπηρετησουν σαφως καλυτερα τον δικτυωτικό προορισμο τους.
Υπάρχουν ελάχιστοι (καλοι) λογοι για να κρατησουμε τα σοσιαλ, αλλα δεκαδες τετοιοι που να δικαιολογουν την αμεση διαγραφή των λογαριασμων μας.
Ουτοπικο, το ξερω...αλλα τουλ ας αρνηθουμε οσο μπορουμε να ειμαστε αγελαιοι σκυλοι και ας περισωσουμε την ανεξαρτησια / ατομικοτητα μας ως άλλες...γάτες.
Παράθεση:
Ομολογώ ότι...Ο φίλος μου ο Χεπτ με προβλημάτισε καθώς έδωσε τη διάσταση/συνιστώσα της ηθικής ανάπτυξης στο όλο θέμα.Θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος με ποιο τρόπο η ανάπτυξη των social media είναι περιοριστική/στερητικη για την ηθική ανάπτυξη του ανθρώπου.
Σχόλιο # 29 από maraki_lar_1980
Σε κάποιες μη-δυτικες χώρες έχουν δημιουργηθεί social credit scores βασισμένα μεταξύ άλλων στη δραστηριότητα στα social media. Πάει πέρα από ένα απλό nudging το όλο θέμα εκεί.
Οκ δεν ευθύνονται τα social media για τη δημιουργία social credit scores, αλλά σε αυτές τις χώρες η χρήση των social media εκθέτει και σε άλλου τύπου ρίσκα, πέρα του να επηρεάσει το peer pressure συμπεριφορές η αποφάσεις.
Παράθεση:
Σχόλιο # 43 από HeptamerΤο θεμα δεν ειναι η δικτύωση ολων μας.
Το θεμα ειναι η χειριστική προπαγάνδα που ασκειται πανω μας μεσω ακριβως της δικτυωσης απο εταιρειες - μεγαθηρια που κερδοσκοπουν μανιπουλαροντας τις αναγκες μας - κυριως δε τη συμπεριφορα μας, για οικονομικο και μονο οφελος. Που προωθουν / ενισχυουν τυποποιημενες αγελαιες συμπεριφορες, που προωθουν ενα εικονικο "ανηκειν", οπου ολοι θα ειναι πειθηνιοι πελάτες και με συμπεριφορες που θα αποφασιζονται απο αλλους. Ανηθικα, που με προσωποποιημενες διαφημισεις που μας κατακλυζουν εχουν ως σκοπο να μας ωθησουν κατα αγελαιο τροπο σε συγκεκριμενες συμπεριφορες. Δηλ. η προσωπικη μας συμπεριφορικη εχει αναχθεί σε προϊόν: ελκυστικό τοσο για μας όσο και για αυτους που μας καθοδηγουν για το κερδος τους.
Βασικα, ολο το social media συστημα ειναι - ή εχει πλεον καταλήξει - ενα ανηθικο κατασκευασμα που υπηρετεί οχι την επικοινωνια, μα την αποκομιδη κερδους μεσω της χειραγωγισης. Ανήθικο, γιατι μας εχει εθίσει, γιατι "περιεργοι" αλγοριθμοι αποφασιζουν τι θα δούμε, τι θα πειστουμε να αγορασουμε. Με τη δημιουργια τεχνητων εξαρτησεων, θολώνει την κριση μας και μας απομακρυνει απο την αληθεια - που ειναι το εξοχως βολικο ζητουμενο.
Η καθοδηγουμενες ανθρωπινες αναγκες ειναι η μεγιστη μπίζνα, ο χρυσος του 21ου αι. Το τυράκι ειναι οι ευκολίες (και καλά), αλλα η φακα ειναι η υπογεια καθοδηγηση.
Αν μπορουσαμε να διαχωρισουμε τα σοσιαλ απο αυτο το καταστροφικο επιχειρησιακο μοντελο που ενσωματωνουν, θα μπορουσαν να υπηρετησουν σαφως καλυτερα τον δικτυωτικό προορισμο τους.
Υπάρχουν ελάχιστοι (καλοι) λογοι για να κρατησουμε τα σοσιαλ, αλλα δεκαδες τετοιοι που να δικαιολογουν την αμεση διαγραφή των λογαριασμων μας.
Ουτοπικο, το ξερω...αλλα τουλ ας αρνηθουμε οσο μπορουμε να ειμαστε αγελαιοι σκυλοι και ας περισωσουμε την ανεξαρτησια / ατομικοτητα μας ως άλλες...γάτες.
Παράθεση:
Σχόλιο # 44 από JIMTHEBLASTER1975
Ακουω την άλλη να δηλώνει επάγγελμα influencer και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι
Και ομως...η χειραγωγηση της μαζας - που ειναι το ζητουμενο ολων των σοσιαλ - χρειαζεται να προωθηθει ποικιλοτροπως. Ετσι, απολυτα φυσιολογικα γεννηθηκε και το αντιστοιχο νομοτυπο επαγγελμα του ινφλουένσερ.
Πληρωνεις καποιους για να καθοδηγουν τις μαζες συμφωνα με τα συμφεροντα σου.
Οποτε ποιο ειναι το διλημμα η ο προβληματισμος σου, που να αιτιο-λογει την αναρτηση του θεματος σου?...
Συνηθως, καποιος ανεβαζει ενα θεμα, οταν εχει προσωπικους προβληματισμους και ζηταει τροπον τινα καποια βοηθεια...
Οταν εχει αποκρυσταλλωμενη θεση για κατι, προς τι η αναρτηση θεματος σε φορουμ...
Η κοινωνικοποιηση σε ηλικιες ανω των εικοσιπεντε, ειναι ζητουμενο?...
Δεν εχει αποσαφηνιστει ακομα στο καθε ατομο?...
Οπως και να το πιασεις δηλαδη...δεν μου βγαινει ο σκοπος αναρτησης μιας απιστευτα μεγαλης κοπιας...
Και ειναι πολυ βασικο για εμενα το να ξερω τον σκοπο δημοσιοποιησης διαφορων πραγματων...
Παράθεση:
Προς Ενικό στο #37...
Σχόλιο # 41 από maraki_lar_1980Χμμ...
εμένα μόνο καλό μου έχει κάνει η ενασχόληση με το ίντερνετ κ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εχω κάνει νέες γνωριμίες με αξιόλογους ανθρώπους,είτε φιλικές,είτε ερωτικές και πέρασα όμορφα,οπότε αυτές κατατάσσονται στις θετικές αναμνήσεις κ εμπειρίες μου.
Έχω το βήμα να εκφράζομαι ανοιχτά σε ομάδες ομοϊδεατών στις οποίες είμαι μέλος,να ανταλλασω πληροφορίες αυξάνοντας το γνωστικό μου επίπεδο,να μαθαίνω καινούργια πράγματα καθώς ετεροπροσδιοριζομαι , αφήνοντας το μυαλό μου ανοιχτό σε νέες ιδέες/απόψεις/προτάσεις κτλ
Προσέχω μόνο, όταν γράφω τη γνώμη μου για το θέμα κάποιου που ζητά συμβουλες,ο τρόπος έκφρασης μου να εμπεριεχει τακτ, διακριτικότητα κ ευγενεια(καθώς κι εγώ έτσι θα ήθελα να μου φερθούν τα άλλα μέλη του σάιτ αν ήμουν στη θέση του εκάστοτε θεματοθετη),με τον ίδιο τρόπο όμως εκφραζομαι κ εκτός διαδικτύου,στην προσωπική μου ζωή,καθώς κοινωνικοποιουμαι.
Αυτά.
Επίσης κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον στα κοινωνικά δίκτυα είναι η πιθανολογούμενη εγγενής τάση για δημιουργία μονοπωλίων, λόγω του network effect, ενώ ταυτόχρονα όλο το κοινωνικό δίκτυο ( σε αντίθεση με το ίντερνετ ) ανήκει πλήρως σε μια εταιρεία.
Αυτό αφορά και το κομμάτι της ενημέρωσης/ειδήσεων, όταν ενημερωνόμαστε από τα σοσιαλ ενώ όλοι καταληγουμε να είμαστε στο ίδιο social network, τότε από πλευράς ενημέρωσης, τα αρνητικά είναι παρόμοια με το να έχουμε μόνο κρατική τηλεόραση.Heptamer, θυμάμαι παιδάκι τώρα, ο Αντρέας γέμιζε όλη την Αλεξάνδρας με το λαό χωρίς σοσιαλ, μόνο με σοσιαλισμό. Για άλλη μια φορά σα το παΣΟΚ κανένας
Παράθεση:
Σχόλιο # 39 από Heptamer
Προσωπικά, δεν κανω διακριση εικονικού - πραγματικού. Και τα δυο συζητήσεις ειναι και η σταση (μου) οφειλει να ειναι μία.
Αν το καταφέρνεις πάντα όπως "οφείλεις", Respect. Προσωπικά, το περιεχόμενο/μήνυμα πού πρεσβεύω είναι πάντα το ίδιο και εικονικά και στην πραγματικότητα, αλλά τείνω να προσαρμόζω τον τρόπο εκφοράς του ανάλογα με το σύνολο των ερεθίσμάτων που δέχομαι κάθε φορά από τον απέναντι (τα οποία πέρα από τα λεκτικά και είναι και τα μη λεκτικά). Έτσι η απουσία των μη λεκτικών μηνυμάτων και ζωντανής εικόνας που χαρακτηρίζει την εικονική πραγματικότητα λειτουργεί σαν μειονέκτημα για μένα στον εικονικό χώρο καθώς ορισμένες φορές καταλήγω ν' αντιδρώ βάσει του λεκτικού κομματιού μόνο, το οποίο μπορεί να είναι ανοικτό σε ποικίλες παρερμηνίες. Αν τώρα, κάποια από τα άτομα που συμπεριφέρονται εδώ μέσα συστηματικά με ειρωνικό/εριστικό τρόπο συμπεριφέρονται ακριβώς το ίδιο και στην πραγματική τους ζωή και το θεωρούν ως κατόρθωμα, εκεί μιλάμε για ριζικά διαφορετική θεώρηση της ζωής. Στην τελική ο καθένας κάνει τις επιλογές του και θερίζει ό,τι σπέρνει. Εσύ πράγματι τείνεις γενικά να τηρείς μια πολιτισμένη στάση οπότε το θεωρώ καλό που είναι μια. Το να διατηρεί όμως κάποιος συστηματικά μια ειρωνική/εριστική στάση δεν το θεωρώ ούτε χρήσιμο ούτε κατόρθωμα που είναι "μια".
Μεγαλος ...ινφλουένσερ.
Στην τελικη, ενας ποδ-ηγετης ηταν κι αυτος.
Οπως και ολοι μετα απο αυτον.
Παράθεση:
Σχόλιο # 49 από seychellesHeptamer, θυμάμαι παιδάκι τώρα, ο Αντρέας γέμιζε όλη την Αλεξάνδρας με το λαό χωρίς σοσιαλ, μόνο με σοσιαλισμό. Για άλλη μια φορά σα το παΣΟΚ κανένας
![]()
Σκεφτομαι εγω τωρα ετσι προχειρα, ως συνηθως, ,,, μηπως αυτοι οι ανθρωπου που χειραγωγουνται ετσι ευκολα μεσω στον σοσιαλ,,,αφορμη ψαχναν??? Δλδ σε μια αλλη εποχη επισης ευκολα θα τα πιονια,,,γιατι ειναι η φυση τους αυτη???
Παράθεση:
Σχόλιο # 46 από Heptamer
Και ομως...η χειραγωγηση της μαζας - που ειναι το ζητουμενο ολων των σοσιαλ - χρειαζεται να προωθηθει ποικιλοτροπως. Ετσι, απολυτα φυσιολογικα γεννηθηκε και το αντιστοιχο νομοτυπο επαγγελμα του ινφλουένσερ.
Πληρωνεις καποιους για να καθοδηγουν τις μαζες συμφωνα με τα συμφεροντα σου.
Ωχουυυ
Παράθεση:
Σχόλιο # 49 από seychellesHeptamer, θυμάμαι παιδάκι τώρα, ο Αντρέας γέμιζε όλη την Αλεξάνδρας με το λαό χωρίς σοσιαλ, μόνο με σοσιαλισμό. Για άλλη μια φορά σα το παΣΟΚ κανένας
![]()
Οχυρωμενοι πισω απο μια οθονη, εχουμε παντα μονο τη μιση εικονα. Η εικονα που σχηματιζουμε απο τα γραπτα καποιου ειναι ατελης, γιατι τα γραπτα δεν ειναι φορεις προθεσεων / διαθεσεων και ενιοτε μπορουν να παρεξηγηθουν. Επομενως, καποιος που μας φαινεται αντιπαθης απο τη γραφη του, μπορει στο δια ζωσης να μας εκπληξει και το αντιστροφο - το εχω εισπραξει στο παρελθον. Δε μπορεις να σχηματισεις αποψη για ενα προφιλ αν δεν συχρωτιστεις έστω και κατ ελαχιστο μαζι του. Για αυτο και δεν ειμαι ποτε προκατειλημμενος απεναντι στους συνομιλητες μου - μεχρι εαν και εφοσον τους γνωρισω απο κοντα και δω κατα ποσο η διαδικτυακη εικονα συμβαδιζει ή οχι με αυτη που περιφερουν εξω. Βεβαια, υπαρχουν και οι εξαιρεσεις οπου ενα αντιπαθητικο e-χνώτο επιβεβαιωνεται και στο δια ζωσης.
Θεωρω βλακωδες να πλασαρω στο διαδικτυο εναν εαυτο ακρως αντιθετο απο τον πραγματικο. Αυτο το κανουν κυριως οι κομπλεξικοι χαρακτηρες (που "αδειαζουν" βαλβιδοειδώς αβιαστα, αβασανιστα, αβαδιστα την περισσεια χολη / ανεπαρκεια / ανασφαλεια / κακία τους για να αισθανθουν προσκαιρα υπερτεροι - κατι που στην πραγματικη ζωη δε θα το μπορουσαν) και οι καθε λογης σκοτεινοί τετοιοι.
Εαν αποφασιζεις να συμμετεχεις σε μια συζητηση - διαδικτυακη ή πραγματικη - πρεπει / οφειλεις να μπορεις και μονο να υποστηριξεις τον εαυτο σου και οχι μια κομπλεξικη εκδοχη του. Στο τελος, ουτως ή αλλως όλοι αποκαλυπτονται με τον ενα ή άλλο τροπο.
Παράθεση:
Σχόλιο # 50 από Redink
Αν το καταφέρνεις πάντα όπως "οφείλεις", Respect. Προσωπικά, το περιεχόμενο/μήνυμα πού πρεσβεύω είναι πάντα το ίδιο και εικονικά και στην πραγματικότητα, αλλά τείνω να προσαρμόζω τον τρόπο εκφοράς του ανάλογα με το σύνολο των ερεθίσμάτων που δέχομαι κάθε φορά από τον απέναντι (τα οποία πέρα από τα λεκτικά και είναι και τα μη λεκτικά). Έτσι η απουσία των μη λεκτικών μηνυμάτων και ζωντανής εικόνας που χαρακτηρίζει την εικονική πραγματικότητα λειτουργεί σαν μειονέκτημα για μένα στον εικονικό χώρο καθώς ορισμένες φορές καταλήγω ν' αντιδρώ βάσει του λεκτικού κομματιού μόνο, το οποίο μπορεί να είναι ανοικτό σε ποικίλες παρερμηνίες. Αν τώρα, κάποια από τα άτομα που συμπεριφέρονται εδώ μέσα συστηματικά με ειρωνικό/εριστικό τρόπο συμπεριφέρονται ακριβώς το ίδιο και στην πραγματική τους ζωή και το θεωρούν ως κατόρθωμα, εκεί μιλάμε για ριζικά διαφορετική θεώρηση της ζωής. Στην τελική ο καθένας κάνει τις επιλογές του και θερίζει ό,τι σπέρνει. Εσύ πράγματι τείνεις γενικά να τηρείς μια πολιτισμένη στάση οπότε το θεωρώ καλό που είναι μια. Το να διατηρεί όμως κάποιος συστηματικά μια ειρωνική/εριστική στάση δεν το θεωρώ ούτε χρήσιμο ούτε κατόρθωμα που είναι "μια".
Ειναι η φυση της μαζας να χειραγωγειται, γιατι σε αντιθεση με τις αυτονομες οντοτητες, ειναι άκαμπτη και περισσοτερο επιρρεπης σε καθε τετοια προσπαθεια, αφου οι επιμερους θελήσεις υποσκελιζονται απο μια αοριστη κοινή τετοια. Η μαζα εκπεμπει ενα δικο της νοητικο πηλίκο, που δεν αποτελει το αθροισμα των επιμερους αυτονομων τετοιων. Και εχει και δικη της αυτόνομη δυναμική και ψυχολογια - διαφορετικες απο αυτη των επιμερους μερών της. Βεβαια, η χειραγωγηση της μαζας εχει και ενα καποιο θετικο προσημο, αφου μπορει να συσπειρώσει για μεγιστοποιηση κοινου οφελους, κατι που δε μπορει να εφαρμοστει σε αυτονομες σκεπτομενες οντοτητες.
Σε αντιθεση με τις ανεξαρτητες και αυτονομες οντοτητες, η μαζα εκ των πραγματων χανει μεγαλο ποσοστο κρισης και απομακρυνεται περισσοτερο απο μια διαυγή αληθεια, γεγονος που την κανει επιρρεπη σε επηρεασμους.
Υ.Γ. Μεγιά τη φωτό. Αρχιζω χρονόμετρο για το πόσο θα αντέξει.
Παράθεση:
Σχόλιο # 52 από Kristina_Σκεφτομαι εγω τωρα ετσι προχειρα, ως συνηθως, ,,, μηπως αυτοι οι ανθρωπου που χειραγωγουνται ετσι ευκολα μεσω στον σοσιαλ,,,αφορμη ψαχναν??? Δλδ σε μια αλλη εποχη επισης ευκολα θα τα πιονια,,,γιατι ειναι η φυση τους αυτη???
Αρα, γιατι να δαιμονοποιουμε το μεσο? Αμα δεν ηταν το φμπ θα ταν ο ανδρεας (του πασοκ οχι του σχεσεις)
(Η φωτο θα παραμεινει οσο αναμενουμε να βαλει ο κιου,,,που σιγα μη βαλει δλδΔε φταιει ποτέ το μέσο - το μεσο ειναι πάντα ουδέτερο. Φταινε παντα αυτοι που το χειριζονται.
Παράθεση:
Σχόλιο # 56 από Kristina_Αρα, γιατι να δαιμονοποιουμε το μεσο? Αμα δεν ηταν το φμπ θα ταν ο ανδρεας (του πασοκ οχι του σχεσεις)
(Η φωτο θα παραμεινει οσο αναμενουμε να βαλει ο κιου,,,που σιγα μη βαλει δλδ)
Παράθεση:
Σχόλιο # 56 από Kristina_(Η φωτο θα παραμεινει οσο αναμενουμε να βαλει ο κιου,,,που σιγα μη βαλει δλδ
)
Α ενταξει!
Θα μακροημερευσει δηλ.
Καλα...σε βλεπω αγαπημενη και σενα...
Παράθεση:
Σχόλιο # 52 από Kristina_Σκεφτομαι εγω τωρα ετσι προχειρα, ως συνηθως, ,,, μηπως αυτοι οι ανθρωπου που χειραγωγουνται ετσι ευκολα μεσω στον σοσιαλ,,,αφορμη ψαχναν??? Δλδ σε μια αλλη εποχη επισης ευκολα θα τα πιονια,,,γιατι ειναι η φυση τους αυτη???
Γιατί τα κανεις αυτά τώρα και μπλέκεις την τεχνολογία με τη θρησκεία
Παράθεση:
Σχόλιο # 56 από Kristina_Αρα, γιατι να δαιμονοποιουμε το μεσο? Αμα δεν ηταν το φμπ θα ταν ο ανδρεας (του πασοκ οχι του σχεσεις)
(Η φωτο θα παραμεινει οσο αναμενουμε να βαλει ο κιου,,,που σιγα μη βαλει δλδ)
Για λίγες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών η δυνατότητα αποστολής νέων θεμάτων και απαντήσεων δεν είναι θα δυνατή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
στα social media