Α, πολυ ενδιαφέρον θεμα..!!
Και πολυ ωραια και ενδιαφέροντα αυτα που γράφτηκαν.
Καταρχήν, μια παρατήρηση koyrsare. Γράφεις:
[Mε τη μεγάλη κρίση που περνούν οι ερωτικές σχέσεις στην εποχή μας, βέβαια, τέτοιες δηλώσεις αγγίζουν τα σύννεφα της χλιδής. Eδώ δεν καταφέρνουμε να κλείσουμε τρίμηνο, διαμαρτύρονται με πίκρα οι περισσότεροι, και θα συζητάμε για την αιωνιότητα;
Tο «για πάντα» σήμερα μοιάζει με πολυτελή κρουαζιέρα στην πρώτη θέση - ρεζερβέ μόνο για τους ρομαντικούς. Oι υπόλοιποι ερωτευόμαστε χωρίς ελπίδα. Aπό το μεγαλόπνοο «για πάντα» των ερωτευμένων σε προηγούμενες δεκαετίες, καταλήξαμε να αναρωτιόμαστε ακόμα και για το πιο βραχυπρόθεσμο: θα μ' αγαπάς και αύριο; H διάρκεια είναι μια παράμετρος στις σχέσεις που συνήθως έχει αρνητικό πρόσημο. Είναι έτσι άραγε ??]
και
[Oι ερωτικές σχέσεις περνάνε μεγάλη κρίση, δεν είναι κανένα μυστικό, όλοι το ξέρουμε. ]
Απο αυτά καταλαβαίνω (αλλα μπορει να κάνω λάθος) ότι κατα κάποιο τρόπο/ σε κάποιο βαθμό εννοεις οτι καποια πράγματα σε σχεση με τον έρωτα, την αγάπη και τις σχεσεις, ειναι φαινόμενα της εποχής μας, και παλαιότερα τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Αν εννοεις αυτο, συγνώμη αλλα διαφωνώ (πάντα με καλή διάθεση - απλως ειμαι πνεύμα αντιλογίας). Τα πράγματα δεν ήταν πιο 'ρομαντικά' σε άλλες δεκαετιες. Ο τροπος ζωής αλλαζει, αλλα η ανθρωπινη φύση ειναι η ιδια (για τα τελευταια 3 εκ χρόνια - και αυτο δεν ειναι υπερβολη). Αγαπάμε, ερωτευομαστε, πληγωνομαστε, προδωνόμαστε, ζηλεύουμε, θυμώνουμε κλπ, και τωρα, και πριν 100, χρονια και πριν 1000 (και παει λεγοντας). Δηλαδη σε προηγουμενες δεκαετιες οι άνθρωποι λεγανε 'θα σ'αγαπώ για παντα' και ήταν αλήθεια, ενω τώρα το λενε και ειναι ψέμματα? Σ'οποια εποχή και αν λεγεται, νομιζω οτι ειναι το ιδιο αληθινο ή ψεύτικο. Οι συνθηκες ζωής αλλαζουνε, ναι - η ανθρώπινη φύση και τα ανθρώπινα συναισθήματα όχι.
Τώρα δεν ξερω βέβαια ποσο κατανοητό ειναι αυτο που έγραψα παραπανω, ελπιζω να βγάζει καποιο νοημα.
Οσο για το κυρίως θέμα "Ο ορκος της αιώνιας αγάπης", ειναι κατι που με έχει προβληματισει πολυ κατα καιρους (σαν φιλοσοφική ερώτηση). Και διαβασα αυτα που γράφτηκαν εδώ, και για να πω την αλήθεια δεν παραξενευομαι. Αλλα για άλλη μια φορα, αισθανομαι ότι εγω έχω έρθει απο τον Αρη... Μα γιατι πολλα πράγματα εγω τα βλεπω τοσο διαφορετικα ενώ οι υπολοιποι άνθρωποι πανω-κάτω συμφωνουνε ..???
Giannini:
[Δεν υπαρχει ορκος αιωνιας αγαπης. Υπαρχει ομως καθημερινος αγωνας και προσπαθειας ωστε καθε μερα να κατακταμε κι ενα κομματι αιωνιοτητας.]
πως το εννοεις 'δεν υπαρχει'?. Αν εννοεις δεν αντάλλασεται ποτε αυτος ο ορκος (ή ακομα δινεται μονόπλευρα), οχι. Πολλοι άνθρωποι το λενε. Τωρα αν στη πραξη βγει οτι η αγάπη τους δεν ηταν τελικά αιώνια οπως ισχυρίστηκαν, αυτο βέβαια ειναι άλλη υπόθεση.
Gianini
[Το "σ'αγαπω για παντα", αν με βαλετε στη θεση να παψω να ειμαι ρομαντικη και μου ζητησετε να το αναλυσω πρακτικα, σημαινει οτι, θα σε αγαπω για παντα, ΑΝ τιποτα δεν αλλαξει ποτε, τα παντα μεινουν τοσο υπεροχα οπως τη στιγμη που στο ομολογω και ταυτοχρονα (και βασικοτερο) δεν αλλαξεις ουτε εσυ αλλα ουτε κι εγω.]
(Γνώμη μου). Οχι. Δεν σημαινει αυτο, ουτε πρακτικά. ΑΝ αλλάξει κάτι, ή εγώ ή εσύ, τοτε οι πιθανότητες το "σ'αγαπώ για πάντα" να βγει 'ανακριβές' αυξάνονται κατακόρυφα. Αλλά, ακομα και αν _δεν αλλάξει_ τιποτε, αυτο δεν ειναι εγγύηση οτι η αγάπη θα κρατήσει. Γιατι? Ετσι! Δεν υπάρχει εξήγηση. Σε ερωτεύτηκα. Πως και γιατι? Δεν ξερω τους λογους. Μου ήρθε φλας! Και μια ωραια μερα, και ενω 'τιποτα' δεν έχει 'αλλάξει' συνειδητοποιώ οτι σε ξε-ερωτευτηκα. Γιατι? (Πάλι) δεν ξερω! Μου ήρθε φαινεται 2ο φλας (ξε-φλας αν θέλετε).
Split:
[Όταν ο έρωτας συμπληρώνεται από την αγάπη, το ''θα σ' αγαπώ για πάντα'' δεν είναι παραμύθι, ούτε ουτοπία. Η αγάπη είναι ένα πολύ βαθύ συναίσθημα που δεν ''ξεγίνεται'' έτσι απλά.]
Ουτε. (παλι γνωμη μου). Στη ζωή τα περισσότερα πράγματα μπορουν να 'ξεγινουν'. Το συμπλήρωμα του έρωτα απο την άγαπη (όπως αναφέρεις), δεν αποτελει εγγύηση οτι κατι δεν ξεγίνεται. Απλα, οσο πιο 'βαθιά' ειναι τα συναισθήματα τοσο πιο πολύπλοκη, χρονοβορα και επίπονη ειναι η διαδικασία του 'να ξεγίνει' κατι. (Και μπορει να αφησει μεγάλα σημαδια.) Λες οτι η αγάπη (επειδη ειναι πολυ βαθύ συναισθημα) δεν ξεγινεται 'ετσι απλα' (ή 'εύκολα' συμπληρώνω). Ωραια. Ξεγίνεται ομως 'ετσι δύσκολα'. Και για τίποτε στη ζωή δεν υπάρχει 'οριο βαθους' το οποιο που εξασφαλιζει μονιμοτητα, σταθερότητα, αιωνιότητα (ή έστω για την υπόλοιπη ζωή μας).
koyrsaros:
[H φράση θα σ' αγαπώ για πάντα αποτελεί το πιο κοινώς αποδεκτό ψέμα...των σχέσεων αλλά και την ισχυρότερη δήλωση συνενοχής ανάμεσα στο ερωτευμένο ζευγάρι]
Τώρα αν σας πω οτι εγώ διαφωνώ _ακόμα_ και με τον ορισμο του ψεματος? (Δηλαδή, το τι ειναι ψέμα και τι δεν ειναι.)
periergi:
[Παρόλο που θεωρώ ότι είμαι από τα άτομα που ζουν πάνω σε ένα συννεφάκι και αντικρύζουν τη ζωή με υπέρμετρο ρομαντισμό, την έκφραση αυτή δεν τη χρησιμοποιώ ποτέ... Περισσότερο γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να πω ψέμματα...]
Εγω νομιζω ότι εαν κατι ειναι ψέμα ή οχι δεν κρινεται εκ των υστέρων αλλα επι τόπου. Το εννοεις οταν το λες? Τοτε ΟΚ. Τωρα αν στο μελλον δεν 'βγεις αληθινη' ειναι άλλη υποθεση. Και αν μια φράση σου έχει μεσα αυτο το ερημο το "θα", μπορει τελικά να πεσεις εξω στις προβλεψεις/ εκτιμήσεις σου (γιατι αναγκαστικά αυτο κανουμε οταν αναφερομαστε στο μελλον), αυτο δεν σημαινει ομως οτι δεν ήσουν ειλικρινης (μπορει ναι, μπορει οχι).
Natalia:
[Το να φύγει κάποιος από τη ζωή σου, δεν σημαίνει ότι αυτά που έλεγε ή όσα έζησε μαζί σου ήταν ψέμα.]
Αμ μπράβο. Εδω ειμαστε!
Natalia:
[Το "Για πάντα" είναι η ευχή μου να κρατήσει αυτό που ζούμε όσο τον δυνατόν περισσότερο....]
Αυτο ειναι το ζουμί... Γιατι βασικά 'ευχόμαστε', δεν 'υποσχόμαστε'. Τωρα γιατι ο άνθρωπος _νιώθει την άναγκη_ να εκφράσει αυτην την ευχή σαν υποσχεση...?? Ελα ντε! Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...
Natalia
[Το "Για πάντα" στον έρωτα, είναι υπερβολή...για όλους τους λογικούς...
Μα είστε τρελλοί;
Πως προσπαθείτε να εξηγήσετε τον έρωτα με τη λογική;
Τόσος καιρός πάει που ερωτευθήκατε τελευταία φορά;]
Να'τη εν μερει η απάντηση στο παραπανω ερώτημα (γιατι υποσχόμαστε, ενω το να ευχόμαστε θα ήταν πιο κατάλληλο).
Οταν ο άνθρωπος ειναι 'άρρωστος' μπορει πολλα απο αυτα που λεει να ειναι ουτοπικα. Και συνήθως το ξερει και ο ιδιος ότι αυτα που λεει 'δεν στέκουν'. Και ομως, _θελει_ να τα πει.!! Ειναι ενα απο τα χαρακτηριστικά συμπτωματα της συγκεκριμένης ασθένειας.
Πως λεει κανεις "Δεν μπορω να ζήσω χωρις εσενα." ? Δεν το λεει κυριολεκτικα. Δεν λεει και 'ψέμματα' ομως. Γιατι 'κατα καποιο τροπο' το εννοει, και επισης ο ακροατης ξερει οτι δεν πρεπει να το παρει και τοις μετρητοις. Παρομοια και με το 'για παντα.' Δεν το εννοει κυριολεκτικα, αφου το ξερουνε και οι δυο οτι δεν ειναι και στο χερι του.
στα social media