Ο εύκολος τρόπος να κάνετε νέες γνωριμίες και σχέσεις!
Με περισσότερα από 535.000 μέλη,
το Sxeseis.gr είναι το μεγαλύτερο ελληνικό site γνωριμιών.
Το Sxeseis.gr συνδυάζει με μοναδικό τρόπο λειτουργίες κοινωνικής δικτύωσης ,σελίδας γνωριμιών, forums και chat rooms δίνοντας στα μέλη του περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες επικοινωνίας και γνωριμίας, από οποιοδήποτε άλλο μέσο.
Μάθετε περισσότερα για το Sxeseis.gr
Είμαι :
Ενδιαφέρομαι για :
Ημ. Γεννήσης μου :
Κατοικώ :
Νομός :
Περιοχή :
Ουπς! Ξεχάσατε να συμπληρώσετε κάποιες πληροφορίες!
Ουπς! Η ημερομηνία γέννησης δεν είναι σωστή!
Εγγραφή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε

Γονείς- Παιδιά - Δυσλεξία? - ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ

Σελίδα : 1

Emmie

# 1 στις 22/3/2005
author
Γυναίκα / 54 / Ελεύθερη
Ν. Αττικής (Αθήνα) / Αθήνα
Θέματα: 15
Απαντήσεις: 157
'Aρεσαν+: 0%

Γονείς- παιδιά - δυσλεξία? - Απαντηθηκε

Αγαπητοί Ειδικοί,

Εχω τον εξής πρόβληματισμό..Ο γιός μου 7,5 ετών, από πέρισυ που πήγε στο Δημοτικό, εμφάνισε δυσκολία στην γραφή. Πολύ κακό γραφικό χαρακτήρα και αδυναμία να ακολουθήσει την χάραξη του τετραδίου. Παρά τις επίμονες προσπάθειες μου και με συμμετοχή της δασκάλας του (ευχομαι σε όλους τους γονείς τέτοιοι δάσκαλοι να βρεθούν κοντά στα παιδιά τους, εξάιρετική). Φέτος στην αρχή της χρονιάς και αφού το πρόβλημα χειροτέρευε, τον πήγα σε ειδικούς. Διέγνωσαν μαθησιακή δυσκολία τύπου δυσλεξίας, (πρόβλημα στην αντίληψη χώρου και χρόνου) εξέτασαν το δείκτη ευφυίας (135) και από τότε παρακολουθεί διδασκαλία για να βοηθηθεί. Το κοστος είναι φοβερό και ετσι δεν παρακολουθεί πλήρες πρόγραμμα αλλά περιορισμένο. Τα αποτελέσματα ως τώρα είναι πενιχρά...Ο δε γιος μου δεν αγαπάει το σχολείο, δεν έχει φίλους και είναι εμφανές πως έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.Μόνο τα μαθηματικά τον εξιτάρουν! Φέτος παρουσίασε και δυσκολία στην αναπαραγωγή, δεν μπορεί να κάνει περίληψη κειμένου, ούτε καν να διηγηθεί ένα γεγονός που συνέβει στον ίδιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μελετήσει μόνος του. Εχω κάνει φοβερές προσπάθειες με κίνητρα, με συζήτηση, με αντικίνητρα, πιό χαλαρά, πιό επίμονα, πιό πειθαρχημένα. Τίποτα...Δεδομένου ότι δεν μπορώ να διαθέσω άλλα χρήματα για περισσότερες ώρες με τους ειδικούς, βρίσκομαι σε απόγνωση...

Καμιά καλή συμβουλή? Κάτι που δεν δοκίμασα ίσως?

# 2 στις 22/3/2005
author
Ανενεργό μέλος
Θέματα:
Απαντήσεις:
'Aρεσαν+: %
Αγαπητή Emmie,

Το θέμα που έχεις θίξει είναι το θέμα στο οποίο ειδικεύομαι. Δεν θα ήθελα να σου απαντήσω σε λίγες γραμμές, χρειάζεται να επεκταθώ και να το αναλύσω αρκετά. Θα σου ζητήσω μόνο λίγο χρόνο (θα προσπαθήσω απόψε ή αύριο) να το κάνω για να σε βοηθήσει να καταλάβεις κάποια πράγματα.

Πρόκειται σύντομα να ανεβάσω και ένα σχετικό άρθρο στην κεντρική σελίδα του "sxeseis", οπότε αν θέλεις θα μπορείς να διαβάσεις κι άλλα σχετικα με τη δυσλεξία.

Μην ανησυχεις, το σημαντικό είναι να ηρεμήσεις και να δίνεις στο παιδί θετική ενέργεια. Ολα έχουν μια λύση.

Θα τα πούμε σύντομα.

Χριστιάνα

# 3 στις 22/3/2005
author
Ανενεργό μέλος
Θέματα:
Απαντήσεις:
'Aρεσαν+: %

Δυσλεξία

Αγαπητή φίλη,

Ο προβληματισμός σου δεν είναι καθόλου απλός και δεν είμαι καν σίγουρη αν μπορεί να «λυθεί» μέσα από ένα μόνο μήνυμα. Θα κάνω ότι μπορώ.

Αρχικά θα ήθελα να μου δώσεις μερικές επιπλέον πληροφορίες αν αυτό είναι δυνατόν.

1. Πόσο καιρό παρακολουθεί ειδικό πρόγραμμα το παιδί;
2. Τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα; Τον παρακολουθεί ψυχολόγος, κάνει εργοθεραπεία, τον βοηθάνε στα μαθήματα του σχολείου και πως;

Θα περιμένω να μου δώσεις επιπρόσθετα στοιχεία για να μπορώ να επεκταθώ περισσότερο πάνω σε αυτό το ειδικό θέμα.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση του, η έλλειψη φίλων και το ότι δεν αγαπάει το σχολείο είναι εντελώς φυσιολογικά και αναμενόμενα μετά την αρνητική εμπειρία του στο σχολείο. Πως μπορεί να αγαπά το σχολείο όταν τον δυσκολεύει τόσο πολύ και νιώθει μειονεκτικά απέναντι στους συμμαθητές του μέσα στη τάξη; Αλλά και η δυσκολία του στην αντίληψη του χώρου και του χρόνου προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα τόσο στο σχολείο όσο και στις σχέσεις του.

Η διήγηση την οποία αναφέρεις καθώς και η περίληψη κειμένων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία χρειάζεται αρκετές ικανότητες για να είναι σε θέση να την κάνει το παιδί. Δεν είναι κάτι απλό για ένα δυσλεκτικό παιδί, όπως είναι ίσως για σένα ή για τον περισσότερο κόσμο. Προϋποθέτει να έχει κατακτήσει πιο απλές λειτουργίες όπως ανάγνωση, αναγνώριση λέξεων και εννοιών, κατηγοριοποίηση γεγονότων και ταξινόμηση αυτών στα πλαίσια του χρόνου που είναι γραμμικός (παρελθόν-παρόν-μέλλον) τη στιγμή που το μυαλό ενός δυσλεκτικού δεν λειτουργεί γραμμικά και δεν έχει τέτοια αντίληψη χωρίς ειδική εκπαίδευση.

Όσο κι αν τον πιέσεις, τον παρακαλέσεις, τον παρακινήσεις, δεν πρόκειται να διαβάσει μόνος του γιατί πιστεύει (λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης) ότι δεν θα τα καταφέρει. Επιπλέον, δεν ξέρει τον τρόπο να διαβάζει μόνος του. Αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να είναι ο δικός σου τρόπος λειτουργίας ή αυτός που πιστεύεις ότι πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Έχει να κάνει με τον τρόπο που ΕΚΕΙΝΟΣ λειτουργεί, τον τρόπο που ΕΚΕΙΝΟΣ μαθαίνει, τον τρόπο που λειτουργεί ο δικός του εγκέφαλος. Έχω τις αμφιβολίες μου κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα στο κέντρο στο οποίο πηγαίνει να του δείξουν τον τρόπο αυτό.

Από την εμπειρία μου, τα δυσλεκτικά παιδιά συνήθως έχουν κάπου συγκεκριμένα το πρόβλημα και χωρίζεται σε τομείς. Από τη μια η ανάγνωση, η γραφή και η έκφραση, και από την άλλη τα μαθηματικά .Αν τα καταφέρνει στον ένα, συνήθως δεν αποδίδει και τόσο καλά στον άλλο. Μακάρι να ήταν όμως τόσο απλό το ζήτημα.

Τα συμπτώματα είναι πάρα πολλά και διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Αφορούν επίσης όλη τη ζωή του ατόμου και ΌΧΙ ΜΟΝΟ τον μαθησιακό τομέα. Αυτό κάνει τη διάγνωση πάρα πολύ δύσκολη πολλές φορές, αλλά ακόμη πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση της δυσλεξίας. Αυτός είναι και ο λόγος που διαφωνώ με στερεότυπες μεθόδους και συγκεκριμένες θεωρίες. Απλά δεν εφαρμόζονται όλα σε όλους.

Τις περισσότερες φορές πρέπει ο ειδικός εκπαιδευτικός να αυτοσχεδιάζει, να συνδυάζει, να πειραματίζεται. Πρέπει να είναι ανοιχτός να καταλάβει, να μάθει, να ωριμάσει, να αλλάξει τις μεθόδους του για να ταιριάζουν στο συγκεκριμένο παιδί.

Η δυσλεξία χρειάζεται οπωσδήποτε ειδική εκπαίδευση, ψυχολογική στήριξη και ένα σωρό άλλα πράγματα, τα οποία δυστυχώς δεν θα μπορείς να αποφύγεις. Το βάρος που πέφτει σε σένα είναι να έχεις τη διαίσθηση και τη γνώση να αποφασίσεις ποια είναι η σωστή ειδική εκπαίδευση και πως θα του την παρέχεις.

Δεν μπορείς (όσο κι αν το θέλεις) να παίξεις εσύ αυτό το ρόλο για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον, ως μητέρα του, είσαι συναισθηματικά επηρεασμένη και φορτισμένη από πολλά πράγματα, ακόμα και αν δεν του το δείχνεις. Αυτός το καταλαβαίνει ή ενεργεί υποσυνείδητα μέσα από αυτό και αντιδρά. Τα δυσλεκτικά παιδιά είναι πολύ διαισθητικά και συναισθηματικά. Δεύτερον, οι γνώσεις που πρέπει να έχει ένας σωστός ειδικός είναι απίστευτα πολύπλοκες και δεν είναι δυνατόν, όσο κι αν προσπαθήσεις να καλύψεις αυτό το κενό.

Το μόνο που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα είναι ότι πολύ καλά έκανες και χειρίστηκες το πρόβλημα νωρίς στο δημοτικό, προτού μεγεθυνθεί. Στις μεγαλύτερες τάξεις θα ήταν πολύ χειρότερο. Η δουλειά που χρειάζεται να γίνει σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι σχεδόν ανυπέρβλητη για όλους και ειδικά για το παιδί. Έχουμε πολλά παιδιά που απογοητεύονται ανεπανόρθωτα, που παραιτούνται, ή επιλέγουν λανθασμένες κατευθύνσεις στη ζωή απλά γιατί ποτέ δεν πίστεψαν στις δυνατότητες τους.

Τα δυσλεκτικά παιδιά είναι πανέξυπνα και έχουν πολλά χαρίσματα που δεν διαθέτουν τα άλλα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά η κοινωνία προσπαθεί να τα εντάξει στον δικό της κόσμο, με τους δικούς της κανόνες και τις δικές της μεθόδους λειτουργίας. Πράγμα αδύνατον (για μένα) και άδικο μαζί. Ο φόβος της και η αδυναμία της να κατανοήσει, να βοηθήσει και να αλλάξει, περιθωριοποιεί αυτά τα παιδιά και τους δημιουργεί ένα σωρό ψυχολογικά προβλήματα που στην ουσία δεν τους αναλογούν.

Ξέρω ότι αυτή η απάντηση μου δεν αρκεί και δεν σου έχει λύσει όλες τις απορίες σου. Είμαι στη διάθεσή σου για ότι χρειαστείς και για όποια βοήθεια μπορώ να προσφέρω από δω.

Χριστιάνα

agapitos

# 4 στις 24/3/2005
author
Ανδρας / 70 / Ελεύθερος
Ν. Θεσσαλονίκης / Αμπελόκηποι
Θέματα: 1
Απαντήσεις: 94
'Aρεσαν+: 0%
Αγαπητέ πιτσιρίκο των εφτάμισυ χρονών,

Είναι μια ευχή μου
να διαπιστώσεις ότι οι γύρω σου σε καμαρώνουν όταν παίζεις ξένοιαστος τα παιχνίδια σου όπως εσύ αντιλαμβάνεσαι τη ζωή σου και όχι όπως καλοπροαίρετα οι άλλοι σε θέλουν να αντιλαμβάνεσαι τη ζωή σου.

Εμείς δεν μπορέσαμε να χορτάσουμε το παιχνίδι στην παιδική μας ηλικία, ξένοιαστοι κι ευτυχισμένοι, γιατί έπρεπε «να μάθουμε γράμματα, για να γίνουμε καλοί άνθρωποι»!

Ακόμα, βλέπω, και σήμερα επικρατεί η σύγχυση τι είναι να μάθεις γράμματα και τι είναι να γίνεις καλός άνθρωπος!

Εμείς δεν καταφέραμε να πείσουμε τους άλλους τι θέλαμε να γίνουμε στη ζωή και δεν γίναμε, γιατί δεν μας άφησαν ούτε μια στιγμή να μας λένε πως πρέπει να γίνουμε όπως αυτοί αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να γίνουμε.

Και οι περισσότεροι – τι ειρωνία - θεωρούμαστε επιτυχημένοι!

Θυμάμαι όμως ένα συνομίληκο μου, πεντάρφανο, που αντί να πάει σχολείο έβγαινε από το χωριό στα χωράφια, κατάφερνε να μιμείται με τη φωνή του το κελάηδημα της καρδερίνας, έφερνε κοντά του τις καρδερίνες, τις έπιανε ζωντανές με ένα κατασκεύασμα δικής του επινόησης και τις πουλούσε. Για να ζήσει !

Σήμερα με τη μπάμπο του καμαρώνουν τέσσερις κόρες, τέσσερις γαμπρούς και καμιά δεκαριά εγγόνια!

Αστειευόμενος ο συνομίληκος μου λέει πως τώρα πια ήρθε η ώρα του να πάει στο σχολείο...

Τα λέμε.

ΥΓ Αν βγεί πιο κάτω η εικόνα, αυτός που εικονίζεται ήταν ένας κακός μαθητής, λένε, και το όνομά του είναι ΄Αλμπερτ Αϊνστάϊν.

Θέση εικόνας.

agapitos

# 5 στις 24/3/2005
author
Ανδρας / 70 / Ελεύθερος
Ν. Θεσσαλονίκης / Αμπελόκηποι
Θέματα: 1
Απαντήσεις: 94
'Aρεσαν+: 0%
Μεταφέρω εδώ ένα μήνυμα από τον πιτσιρίκο που έλαβα.
---------------------------
Θέμα: Από τον πιτσιρίκο
Από: Emmie
Προς: agapitos
Στάλθηκε: 24-3-05 στις 10:35 AM
Μήνυμα: Αγαπητέ...

Τον ξέρω τον Αινστάιν (ήταν ιδιαίτερος σαν και μένα, μου το είπαν!).
Ηταν όμως ευτυχισμένος?

Εγώ αυτό θέλω πιό πολύ...
----------------------------------
Απάντηση.

Αγαπητέ πιτσιρίκο,

Πολύ χάρηκα για την ανταπόκριση σου στο σχόλιο μου και πιο πολύ μου άρεσε που σε τράβηξε η σύγκρισή σου με τον Αϊνστάϊν. Όλοι έχουμε την ανάγκη προτύπων. Εξ άλλου εσύ έχεις πάρα πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης. ΄Ισως είσαι ένας νέος Αϊνστάϊν, ποιός ξέρει.
Σε όσες φωτογραφίες του Αϊνστάϊν έχω δεί φαίνεται χαρωπός. Δεν ξέρω πόσο ευτυχισμένος ήταν. Όμως σε σένα εύχομαι να γίνεις ένας νέος Αϊνστάϊν και να είσαι κι ευτυχισμένος.
Τα λέμε

agapitos

# 6 στις 28/3/2005
author
Ανδρας / 70 / Ελεύθερος
Ν. Θεσσαλονίκης / Αμπελόκηποι
Θέματα: 1
Απαντήσεις: 94
'Aρεσαν+: 0%
Πληροφορίες από σύμπτωση.

Το τριήμερο βρέθηκα στην Αθήνα για μιά βάφτιση.

Πληροφορία Νο 1.

Η δυσλεξία τώρα λέγεται "μαθησιακή ιδιαιτερότητα".

Πληροφορία Νο 2.

Ο Αϊνστάϊν, φίλε μου, από όλη την αλφαβήτα κατάφερε να μάθει ΜΟΝΟ τρία γράμματα!

Το γράφω όπως μου το γράψανε:

e ίσον m επί c τετράγωνο !

Ουδέν σχόλιον...

Τα λέμε

# 7 στις 29/3/2005
author
Ανενεργό μέλος
Θέματα:
Απαντήσεις:
'Aρεσαν+: %
Αγαπητέ μου agaphte,

Αν θέλεις, διάβασε ένα άρθρο που θα ανέβει στην κενρική σελίδα του σαϊτ αυτές τις μέρες (ίσως και αύριο), για τη δυσλεξία και μετά τα λέμε ξανά εδώ.

agapitos

# 8 στις 30/3/2005
author
Ανδρας / 70 / Ελεύθερος
Ν. Θεσσαλονίκης / Αμπελόκηποι
Θέματα: 1
Απαντήσεις: 94
'Aρεσαν+: 0%
Αγαπητή Χριστιάνα6,

Διάβασα με προσοχή το άρθρο σου. Είναι ΥΠΕΡΟΧΟ. Απλό, κατανοητό, πλούσιο σε θέματα και λύσεις. Μια ολόκληρη επιστήμη σε λίγες αράδες. Ένας διάσημος ψυχολόγος συγγραφέας θα χρειαζόταν να γράψει έξι βιβλία των εξακοσίων σελίδων για να μας δώσει τόσα πράγματα που εσύ μας έδωσες με ένα άρθρο σου. Συγχαρητήρια και πάλι και καλή σταδιοδρομία.

.............................................

Έχω μια απορία!

Εκείνο το τελικό έξι (6) στο ψευδώνυμό σου τί να σημαίνει άραγε; Εξάβολτη, εξακύλινδρη, έξυπνη ή πεντάμορφη plus twenty per cent στο πεντάμορφη, δηλαδή εξι_φορές_όμορφη!

.............................................

Τα δικά μου;

Πως μπορώ να μην τρελλαθώ, όταν βλέπω τη μανούλα Emmie να χρησιμοποιεί για να παρουσιάσει το καμάρι της και, αν μας επιτρέπει, και δικό μας καμάρι σα μονάδα μέτρησης της ηλικίας το εξάμηνο!

Η καημένη η δική μου μανούλα αν σήμερα βρισκόταν στο όνομά της (Ζωή τ’ όνομά της) θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει σα μονάδα μέτρησης τη δεκαετία για να με παρουσιάσει με μονοψήφιο αριθμό!

Μα την αλήθεια σου λέω ας ήμουνα κι εγώ πιτσιρίκος και ούτε που θα μ’ ένοιαζε καθόλου κι αν ήμουνα δυσλεκτικός ή δυσκοίλιος ή ακόμα και δΥσεκατομμυριούχος...

Τα λέμε

Σελίδα : 1
Δεν μπορείτε να απαντήσετε
lastpost