"Η ανθρωπια δεν είναι θεωρία..." - Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Πριν από 32 χρόνια ,σε πολύ μικρή ηλικία , είχα την ατυχία να βιώσω τι θα πει να είσαι πρόσφυγας. Στα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο , έχω ακούσει πολλές ιστορίες για τις τραγικές στιγμές που οι πρόσφυγες είχαν ζήσει σε όλο αυτό το διάστημα : για τα σπίτια τους που χάθηκαν , για τους ανθρώπους τους που άφησαν πίσω νεκρούς ή εγκλωβισμένους, για τις στιγμές τις οικονομικής εξαθλίωσης που υπέστησαν , για τις μέρες που πέρασαν σε αντίσκηνα , για την απόγνωση και τον φόβο τους για την αυριανή επιβίωση.

Για μένα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν υπήρξε ποτέ μια αόριστη έννοια ή ένας απρόσωπος οργανισμός. Ήταν μια εικόνα οικεία και φιλική. Για μένα τα Ηνωμένα Έθνη δεν υπήρξαν μια γενικότητα , αλλά ζεστά και φιλικά πρόσωπα που υπήρχαν κοντά για να διασφαλίζουν την ειρήνη και να δίνουν στους πρόσφυγες της δικής μου χώρας της αίσθηση της ασφάλειας. Στις πρώτες μέρες της προσφυγιάς ο ΟΗΕ και ιδιαίτερα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες βρέθηκε δίπλα σε όλους παρέχοντας φαγητό , φάρμακα , ρούχα και περίθαλψη. Το πιο σημαντικό αγαθό όμως που παρείχε και που δεν εξαγοράζεται από όλα τα χρήματα αυτού του κόσμου ήταν το ενδιαφέρον και η συμπαράσταση , ήταν η ίδια η ύπαρξη των ανθρώπων αυτών κοντά σε όλους όσους τους είχαν ανάγκη. Είναι φρικτό να χάνεις το σπίτι σου. Είναι εφιαλτικό να αισθάνεσαι ότι καθημερινά απειλείται η ζωή σου. Είναι άθλος , να προσπαθείς να επιβιώσεις σε ένα κόσμο που προσπαθεί να κλείσει τα μάτια για να μην βλέπει τον πόνο σου....

Είναι ανεκτίμητο όμως να ξέρεις ότι κάποιος υπάρχει δίπλα για να σε βοηθήσει! Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες , είναι η προσωποποίηση της ελπίδας για όλους τους συνανθρώπους που υποφέρουν από τον πόλεμο.

Εμείς οι άνθρωποι που είχαμε την ατυχία να ζήσουμε τον πόλεμο και τις συνέπειες του , το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως ένδειξη εκτίμησης , ευγνωμοσύνης και σεβασμού απέναντι σε αυτό τον Οργανισμό είναι να βοηθήσουμε στο ανθρωπιστικό έργο του , γιατί ... η ανθρωπιά δεν είναι μόνο θεωρία.

Το Sxeseis.gr από σήμερα και στο εξής θα βρίσκεται στο πλευρό της Ύπατης Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες , προωθώντας τις εκδηλώσεις της σε όλο τον κόσμο και προσπαθώντας να βοηθήσει στην γνωστοποίηση κάθε τραγωδίας που χρήζει την βοήθεια και την συμπαράσταση μας. Ευχή μας είναι , η βοήθεια όλων μας , να χαρίσει ένα χαρίσει ελπίδα σε ένα κόσμο που καθημερινά κλείνει τα μάτια στην ανθρώπινη δυστυχία....

Οσοι από εσάς έτυχε να δουν την συγκλονιστική ταινία " Hotel Rwanda" σίγουρα θα κατάλαβαν την ανθρώπινη απόγνωση αλλά και την τεράστια ανάγκη ανθρώπινης και υλικής στήριξης που όλοι οι πρόσφυγες αυτού του κόσμου έχουν.

Σήμερα , Yπάρχουν 19 εκατομμύρια πρόσφυγες σ'όλο τον κόσμο.
Οι Πρόσφυγες αυτοί χρειάζονται τη βοήθειά μας ΤΩΡΑ. Ελάτε να τους βοηθήσουμε...με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε.


Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Παρακαλούμε ενημερωθείτε για την Εκστρατεία της Υ.Α. για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα :

Πρόσφυγες… Κάτι παιχνίδια που παίζει η ζωή!
Εκστρατεία της Υ.Α. για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα , Αθήνα, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2006


Εκστρατεία για τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, καθώς και για τη ζωτικής σημασίας προστασία που χρειάζονται, ξεκινάει η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.). Η εκστρατεία κάνει έναν παραλληλισμό ανάμεσα στα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά και τα «παιχνίδια της ζωής» που αναγκάζονται να βιώσουν οι πρόσφυγες -θύματα διωγμού λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Οι πρόσφυγες τρέχουν «κυνηγημένοι», «κρύβονται» φοβισμένοι, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους ή να διατηρήσουν την ελευθερία τους. Τις περισσότερες φορές, προσπαθούν να ξεφύγουν από καταπιεστικά καθεστώτα που τους εκδιώκουν ή από κράτη που είναι αδύναμα ή απρόθυμα να τους προστατεύσουν. Μέσα σε μια νύχτα, μπορεί να χάσουν τα πάντα: σπίτι, δουλειά, σχολείο, φίλους και συγγενείς. Οι πιο «τυχεροί» ανάμεσά τους τρέπονται σε φυγή έχοντας δίπλα τους την οικογένειά τους. Κάποιοι άλλοι όχι. Πολλοί έχουν βιώσει ακραίες τραυματικές καταστάσεις και βασανιστήρια. Κι έπειτα, για να συνεχίσουν να ζουν, πρέπει να βρουν καταφύγιο σε μια άλλη χώρα και να πάρουν «άσυλο», κάτι που συχνά αποδεικνύεται πολύ δύσκολο.

Η κ. Κάρεν Μ. Φάρκας, Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα, δηλώνει: «Τα κράτη έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους εν όψει της αυξανόμενης παράνομης μετανάστευσης και των ζητημάτων ασφάλειας που σχετίζονται και με την τρομοκρατία. Όμως, ανάμεσα σε αυτή τη μεγάλη εισροή ανθρώπων στην Ελλάδα, υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανδρών, γυναικών και παιδιών που αναζητούν ασφάλεια. Ανησυχούμε διότι ο εντοπισμός αυτών των ανθρώπων πρέπει να γίνεται σε πρώιμο στάδιο. Μερικοί από αυτούς έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και άρα χρειάζονται ιδιαίτερη μέριμνα».

Η εκστρατεία επικεντρώνεται σε μια σειρά από θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης, μεταξύ των οποίων: οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα και να κάνουν αίτηση ασύλου, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων στα οποία χορηγείται άσυλο, οι συνθήκες κράτησης και τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία συγκεκριμένων ευάλωτων ομάδων που αιτούνται άσυλο, όπως γυναικών, παιδιών, θυμάτων βασανιστηρίων και ναρκών.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Με το προηγούμενο υπουργικό σχήμα, έγιναν κάποια βήματα μπροστά και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και περαιτέρω προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», επεσήμανε η κ. Φάρκας. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών», είπε ολοκληρώνοντας η Αντιπρόσωπος της Υ.Α.
Για περισσότερες πληροφορίες για την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες επισκευτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

www.unhcr.gr