Σεξουαλικότητα , οικειότητα και αγάπη!

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 3883 φορές
Οι κοινωνία μας , μετά από την πάροδο αιώνων άρνησης της σεξουαλικότητας έχει φτάσει ακριβώς στο αντίθετο άκρο : την παντελή εξάρτηση από την σεξουαλικότητα μας! Δεν υπάρχει πλέον τομέας στην ζωή μας όπου η σεξουαλικότητα μας να μην παίζει κάποιο καθοριστικό ρόλο. Αυτό δυστυχώς έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση μας από την οικειότητα και την αγάπη.
Ασχέτως του βαθμού που η σεξουαλικότητα έχει εισβάλει στην ζωή μας , οι ενοχές και τα ταμπού του παρελθόντος εξακολουθούν να υπάρχουν δημιουργώντας σεξουαλική σύγχυση και ντροπή ή τύψεις απέναντι στις ανάγκες μας. Η σεξουαλικότητα έχει προβληθεί με λανθασμένους τρόπους κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από την ενοχή και εκεί που η σεξουαλική πράξη θα έπρεπε να ήταν μια πράξη οικειότητας , αγάπης και σεβασμού ξαφνικά γίνεται πηγή προβλημάτων και ανησυχιών.
Είμαστε όντα που συνεχώς εξελίσσονται , και παράλληλα με την δική μας εξέλιξη εξελίσσεται και η έκφραση της σεξουαλικότητας μας. Αρκετές φορές, και αυτό το παρατηρούμε γύρω μας καθημερινά , είναι αδύνατο δύο άτομα να παραμείνουν αρμονικά σε μια σχέση είτε αυτή είναι συναισθηματική είτε αυτή είναι σεξουαλική. Πολύ εύκολα η ισορροπία διαταράσσεται , το ενδιαφέρον χάνεται και επέρχεται η πλήξη που οδηγεί στην αποξένωση. Γιατί καταλήγουμε εκεί ; Γιατί έχουμε χάσει την δυνατότητα να μοιραζόμαστε! Οι άνθρωποι έλκονται σεξουαλικά για διάφορους λόγους : για την εξωτερική εμφάνιση , γιατί χρειάζονται επιβεβαίωση , γιατί νιώθουν μοναξιά , γιατί έχουν την ανάγκη να μοιραστούν , γιατί ερωτεύτηκαν ή αγαπιούνται. Οποιοιδήποτε και να είναι οι λόγοι που μας οδηγούν στην σεξουαλική πράξη , κρύβουν στο πίσω μέρος του μυαλού την ανάγκη του ανθρώπου για οικειότητα και αγάπη. Είμαστε όμως έτοιμοι να δεχτούμε ή να δώσουμε αυτό που πρέπει για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την οικειότητα την αγάπη και την σεξουαλική πληρότητα και ικανοποίηση;
Η απάντηση δυστυχώς είναι στις περισσότερες περιπτώσεις όχι! Δύο άνθρωποι μπορούν να είναι συμβατοί , ταιριαστοί , σε κάποιους τομείς της προσωπικότητας τους ενώ σε άλλους διαφέρουν σημαντικά. Δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές προσδοκίες ο ένας από τον άλλο και να λειτουργούν με τα δικά τους κριτήρια ως προς την συμπεριφορά τους απέναντι προς τον / την σύντροφο τους χωρίς να γνωρίζουν τις επιθυμίες του /της. Αυτή η συμπεριφορά έχει σαν αποτέλεσμα την απογοήτευση και των δύο μελών στον ζευγάρι. Από την μια ο ένα περιμένει και δεν λαμβάνει και από την άλλη ο άλλος αισθάνεται ότι δίνει υπερβολικά και δεν αναγνωρίζεται! Αυτό υποδηλώνει έλλειψη οικειότητας. Και η οικειότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο με το σεξ αλλά κυριότερα με την επικοινωνία. Χωρίς την οικειότητα , το σεξ κάποια στιγμή θα ατονήσει και η αγάπη δεν θα έρθει ποτέ. Αντίθετα θα έρθει η αποξένωση και η πλήξη στο ζευγάρι και ή θα επέλθει χωρισμός ή ο καθένας από τους δύο συντρόφους θα αναζητήσει όλα αυτά που του λείπουν σε κάποιο άλλο σεξουαλικό σύντροφο , που με τον οποίο όμως θα καταλήξει στο ίδιο αδιέξοδο.

Η σεξουαλικότητα μας , από μόνη της , δεν μας δίνει απαντήσεις και δεν μας οδηγεί στην επιθυμητή σχέση. Όσο πιο πολλά μοιραζόμαστε με τον /την σύντροφο μας τόσο περισσότερο αυξάνουμε τα επίπεδα της οικειότητας μας που αυτή η οικειότητα με την σειρά της οδηγεί και στην σεξουαλική αρμονία. Με την οικειότητα , έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις φοβίες μας , να ξεπεράσουμε τις ανασφάλειες μας , να ανακαλύψουμε τις επιθυμίες μας και να οδηγηθούμε στην σεξουαλική ικανοποίηση και την αγάπη. Αν ξεκινήσουμε αντίστροφα , επιζητώντας μόνο την σεξουαλική κάλυψη τότε το πιο πιθανό είναι να χάσουμε το παιχνίδι της αγάπης και της οικειότητας.

Η κοινωνία μας έχει περάσει πρότυπα τα οποία τα βλέπουμε να διαψεύδονται καθημερινά. Η πανέμορφη αγαλματένια κοπέλα , γνωρίζει τον πάμπλουτο κούκλο ερωτεύονται , ζουν το τρελό σεξουαλικό πάθος, παντρεύονται και ζουν ευτυχισμένοι μέσα στις απολαύσεις και τις χαρές στην χώρα Ουτοπία! Εμείς ξέρουμε από την δική μας ζωή πως δεν είναι έτσι τα πράγματα! Κάποια στιγμή , τα προβλήματα μας στερούν την ευτυχία και μας οδηγούν στο τέλμα μιας σχέσης , που στην αρχή μπορεί να ήταν παραμυθένια σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα και σταθμά , αλλά που κατέληξε σε επίγεια κόλαση. Κάναμε όμως αυτό που έπρεπε για να μην οδηγήσουμε την σχέση μας σε τέλμα; Την παλέψαμε ; Την βοηθήσαμε ; Της δώσαμε όλα όσα χρειαζόταν για να εξελιχθεί και ομορφύνει την ζωή μας ; Μάλλον όχι. Όταν έχουμε σαν κριτήριο τον εγωισμό μας ή την σεξουαλική μας κάλυψη και μόνο και δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις , τότε η οικειότητα πάλι εξαφανίζεται. Οι δύο σύντροφοι δεν αισθάνονται ομάδα αλλά αντίπαλοι. Η επιθετικότητα που επικρατεί μεταξύ τους χαρακτηρίζει και την σεξουαλική τους ζωή , αν υπάρχει , κατά την διάρκεια της οποίας ο ένας προσπαθεί να μειώσει τον άλλο συνειδητά ή υποσυνείδητα. Το σεξ γίνεται παιχνίδι εξουσίας και η αγάπη φεύγει από το παράθυρο!
Η κριτική που ασκεί ο ένας στον άλλο , είτε κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξεις , είτε στις ιδέες είτε στην προσωπικότητα του , μπορεί να αποτελέσει παράγοντα απομάκρυνσης από την οικειότητα και την αγάπη. Ο τρόπος με τον οποίο η κριτική πρέπει να ασκείται είναι τέτοιος που να μην μειώνει τον / την σύντροφο μας και να τον / την κάνει να αισθάνονται επιθετικά απέναντι μας. Η κριτική μας , η επιθυμία μας θα ληφθεί υπόψη και θα θεωρηθεί εποικοδομητική μόνο εάν εκφραστεί με τον σωστό τρόπο , διαφορετικά θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα στην μεταξύ μας οικειότητα.
Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίζουμε την σεξουαλικότητα μας με περισσότερο σεβασμό και σαν αναπόσπαστο κομμάτι της οικειότητας και της αγάπης. Σεξουαλικότητα χωρίς οικειότητα σημαίνει τέλος. Οικειότητα χωρίς σεξουαλικότητα σημαίνει φιλία.Η οικειότητα που οδηγεί στην σεξουαλικότητα είναι η πιο σίγουρη συνταγή για την επίτευξη του υπέρτατου στόχου : της αγάπης!

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.5 / 5 σε 13 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή