Σεξουαλικά προβλήματα - Πως αντιμετωπίζονται;

Από την γυναικεία πλευρά , το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται είναι η ψυχρότητα και η δυσκολία στην επίτευξη του οργασμού. Οι γυναίκες που δεν αισθάνονται άνετα με την εμφάνηση ή την σεξουαλικότητα τους συχνά δεν είναι σε θέση να αφεθούν στο ερωτικό παιχνίδι και να απολαύσουν τον οργασμό. Η έλλειψη του οργασμού προκαλεί κατάθλιψη και ένα συνεχές αίσθημα του ανικανοποίητου πράγμα που επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία τους και έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση ή και την παντελή έλλειψη της σεξουαλικής τους διάθεσης. Πως λύνεται αυτό το πρόβλημα ; Η γυναίκα που το αντιμετωπίζει πρέπει πρώτα από όλα να είναι ειλικρινής με τον σύντροφο της και να χτίσει ένα κανάλι επικοινωνίας και οικειότητας , καθοδηγώντας τον έτσι στον τρόπο με τον οποίο θα της χαρίζει την ικανοποίηση και την ολοκλήρωση στην σεξουαλική πράξη. Η ίδια γυναίκα πρέπει επίσης να φροντίσει να απαλλαγεί από τα εσωτερικά συμπλέγματα που την κάνουν να μην αποδέχεται την εμφάνιση της και να νιώθει ανασφάλειες χάνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση της. Εάν τα προαναφερόμενα δεν φέρουν αποτέλεσμα τότε μπορεί να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό σεξολόγο που θα την βοηθήσει να αναλύσει και να καταπολεμήσει τις αιτίες που μπορεί να την οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά. Σπανιότερα , το θέμα της έλλειψης οργασμού μπορεί να οφείλεται σε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα , οπότε και εκεί πάλι η γνώμη του ειδικού γυναικολόγου κρίνεται απαραίτητη.
Για τους άντρες, ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα είναι η πρόωρη εκσπερμάτωση ή η στυτική δυσλειτουργία που μπορεί να οφείλεται είτε σε ψυχολογικούς αλλά είτε σε καθαρά σωματικούς λόγους. Το θέμα της πρόωρης εκσπερμάτωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί αρχικά από τον ίδιο τον άντρα ο οποίος πρέπει να επινοήσει μεθόδους με τις οποίες να ελέγχει σταδιακά τον εαυτό του με σκοπό να επιτύχει μεγαλύτερο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση. Μια δημοφιλής μέθοδος είναι η διακοπή του σεξουαλικού ερεθισμού με το πρώτο σημάδι ότι έρχεται η εκσπερμάτωση. Η διαδικασία του σεξουαλικού ερεθισμού ξαναρχίζει όταν απομακρυνθεί η πιθανότητα της εκπερμάτωσης. Αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέχρι που ο άντρας θα χαλαρώσει και θα νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις επιδόσεις του. Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται την βοήθεια και την συμπαράσταση της συντρόφου του που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικρίνει ή να δυσανασχετεί με την προσπάθεια του. Άλλη μέθοδος είναι η συστηματική χρήση προφυλακτικού με επιβραδυντική ουσία. Το θέμα της στυτικής δυσλειτουργίας εάν δεν οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους όπως το αυξημένο στρες ή το άγχος και η σωματική κούραση , θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ειδικό.
Ένα άλλο πρόβλημα που συχνά παρατηρείται στα σημερινά ζευγάρια είναι το άγχος του ταυτόχρονου οργασμού. Σίγουρα είναι πανέμορφο όταν συμβαίνει αλλά είναι εντελώς ανέφικτο να το θέτουμε σαν τον υπέρτατο στόχο της σεξουαλικής μας ζωής. Η ικανοποίηση που προκύπτει από την σεξουαλική πράξη δεν πρέπει απαραίτητα να είναι ταυτόχρονη και στους δύο συντρόφους και ούτε η χρονική της διαφορά περιορίζει την σημασία ή την απόλαυση. Δυστυχώς όταν επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη του ταυτόχρονου χάνουμε την αυτοσυγκέντρωση και αφήνουμε έτσι λιγότερο χρόνο στην ικανοποίηση. Αφήστε τον ταυτόχρονο οργασμό να έρθει σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης της μεταξύ σας σεξουαλικής σχέσης και να μην αποτελεί αυτοσκοπό και άγχος.
Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις και τα ερωτικά παιχνίδια τα οποία δεν είναι αρεστά από τον ένα σύντροφο μπορούν να οδηγήσουν στην σεξουαλική απομάκρυνση. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι υγιείς και δεν υποδηλώνουν πρόβλημα στην προσωπικότητα μας , σε γενικές γραμμές. Σύμφωνα με έρευνες , οι φαντασιώσεις μας δεν είναι πάντα ευχάριστες , δημιουργούνται ανάλογα με τις εσωτερικές ανάγκες μας την περίοδο που τις έχουμε και μπορεί να υποδηλώνουν στιγμιαίες επιθυμίες ή παρορμήσεις. Σεξουαλικές φαντασιώσεις που πιθανό να σχετίζονται με ψυχαναγκαστική συμπεριφορά συνήθως είναι ενοχλητικές ενώ οι βίαιες οδηγούν σε καταναγκαστική συμπεριφορά που μπορεί να αποτρέψει τον σύντροφο από το να συμμετέχει στην σεξουαλική πράξη. Για να υπάρχει ισορροπία , οι φαντασιώσεις πρέπει να είναι αρεστές και αποδεχτές και από τους δύο συντρόφους. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τις επιθυμίες και τα δικαιώματα του άλλου με σεβασμό.
Ο γάμος λέγεται ότι σκοτώνει την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Γιατί γίνεται αυτό; Δυστυχώς με τον γάμο τείνουμε να αποκτούμε μια γονική συμπεριφορά ως προς τον / την σύντροφο μας. Τον / την επικρίνουμε , τον / την διορθώνουμε , ασκούμε ελέγχους και πιέσεις εξαφανίζοντας έτσι το στοιχείο του ερωτισμού και δημιουργώντας έτσι ένα είδος κακώς νοούμενης οικειότητας που δεν μας επιτρέπει να δούμε τον/την σύντροφο μας σεξουαλικά. Επίσης η τάση άφεσης και η μη προσοχή της εμφάνισης , του βάρους και γενικά της εξωτερικής μας όψης οδηγεί στην σεξουαλική απομάκρυνση λόγω έλλειψης επιθυμίας. Πρέπει να διατηρούμε την ανάγκη για διεκδίκηση στον / στην σύντροφο μας και πρέπει , όσο καιρό και αν είμαστε μαζί , να προσέχουμε να έχουμε μια θελκτική εμφάνιση.
Τι κάνουμε όταν το σεξ με τον / την σύντροφο μας γίνεται βαρετό ; Κατ αρχήν το λάθος μας είναι που αφεθήκαμε από την αρχή στην ρουτίνα και στην επανάληψη των ίδιων πραγμάτων. Εάν αισθανόμαστε ότι η σεξουαλική μας ζωή μας έχει κουράσει και έχει φτάσει σε αδιέξοδο το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την φαντασία μας να καλπάσει και να ανακαλύψουμε καινούργιους τρόπους , χώρους και ιδέες που μπορούν να μας προσελκύσουν ξανά το ενδιαφέρον.
Τα προβλήματα στον σεξουαλικό τομέα είναι πολλά και ποικίλουν ως προς την φύση τους και τους λόγους πρόκλησης τους. Πάντα , πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να τα μοιραζόμαστε και να τα αναλύουμε με τον / την σύντροφο μας για να μπορούμε πρώτα να ανακαλύπτουμε τρόπους επίλυσης τους μέσα στο ζευγάρι και σε μεταγενέστερο στάδιο εάν χρειαστεί να καταφεύγουμε στους ειδικούς. Το σεξ είναι μια απόλαυση που όλοι μας έχουμε δικαίωμα σ αυτήν. Αυτό μην το ξεχνάτε!
στα social media