στοπ αιδς 2006

Το MEGA, συμμετέχοντας στις ενέργειες του Stopaids 2006, μεταδίδει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2006 στις 21:00 ένα ζωντανό τετράωρο πρόγραμμα που παρουσιάζουν οι: Μάρα Ζαχαρέα, Πέτρος Φιλιππίδης και Ράνια Θρασκιά.

Καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς, μια μεγάλη δημοπρασία θα λάβει χώρα, με σκοπό, μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση χρημάτων για το ελληνικό ορφανοτροφείο της Ακτής Ελεφαντοστού με παιδιά φορείς του ιού.

Κάποια από τα δημοπρατηθέντα αντικείμενα είναι: ένα προσωπικό αντικείμενο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, η αυτοβιογραφία του Νέλσον Μαντέλα υπογεγραμμένη από τον ίδιο, μια μπάλα ποδοσφαίρου και μια μπάλα μπάσκετ υπογεγραμμένες από τους Ελληνες πρωταθλητές, το κομποσκίνι του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, ένας πίνακας φτιαγμένος ειδικά για το σκοπό αυτό από τον Δημήτρη Μυταρά, δύο δάδες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ένα φόρεμα των Ελλήνων σχεδιαστών Deux Hommes και πολλά ακόμα...
HIV/AIDS

«Η φτώχεια και το AIDS πάνε μαζί. Όταν σε μια οικογένεια αρρωστήσουν τη Δευτέρα αυτοί που κερδίζουν ψωμί, τότε την Τρίτη η οικογένεια δεν έχει να φάει.»

Φλοράνς Κούμουνγια, μέλος ομάδας υποστήριξης ασθενών AIDS στην Ουγκάντα

42 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS. Το 90% ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σ
την υποσαχάρια Αφρική ο ιός είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Στην Ασία οι ρυθμοί εξάπλωσης αυξάνονται ταχύτερα απ’ ό,τι στην Αφρική.

Μέχρι το 2010, σε 10 διαφορετικές χώρες της Αφρικής, θα έχει πεθάνει από AIDS 1 στους 4 ενήλικες παραγωγικής ηλικίας.

Γιατί είναι προτεραιότητα

Το AIDS προκαλεί καθημερινά το θάνατο περισσότερων από 8.200 ανθρώπων, η πλειοψηφία των οποίων ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Καθώς η ασθένεια πλήττει κυρίως τους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας, όταν οι γονείς πεθαίνουν, μένουν πίσω εκατομμύρια ορφανά παιδιά που σε αυτήν την τρυφερή ηλικία καλούνται να παίξουν το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας. Οι κατεστραμμένες υποδομές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση των ασθενών σε γιατρούς, κλινικές ή κέντρα υγείας. Οι άνθρωποι που πλήττονται από τον ιό περιφρονούνται από τους υπόλοιπους κατοίκους της κοινότητας και δυστυχώς πεθαίνουν μόνοι τους μέσα στη σιωπή και στη ντροπή. Οι διεθνείς κανόνες του εμπορίου στην πραγματικότητα απαγορεύουν σε όλους τους φτωχούς ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, αφού τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά γι’ αυτούς.