Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

Από: Sxeseis_Woman | Διαβάστηκε 14313 φορές
Περιττά κιλά, ανεπιθύμητη τριχοφυϊα στο πρόσωπο και ακμή είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο ταλαιπωρεί ψυχικά και σωματικά σχεδόν μία στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί το πιο συχνό ενδοκρινολογικό πρόβλημα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Υπολογίζεται πως από αυτό πάσχουν 5% έως 10% των νεαρών γυναικών, οι οποίες συνήθως ταλαιπωρούνται με περιττά κιλά, ακμή ή/και ανεπιθύμητη τριχοφυϊα στο πρόσωπο. Για τις ασθενείς με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα σωματικά συμπτώματά του, αλλά η ψυχική ταλαιπωρία που βιώνουν.

Αιτίες
Κανείς δεν ξέρει τις ακριβείς αιτίες του συνδρόμου. Υπάρχουν υπόνοιες πως έχει γενετικές ρίζες, αλλά τα έως τώρα στοιχεία δεν είναι οριστικά. Υπάρχουν επίσης υπόνοιες πως υπάρχει σχέση με την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη. Η υπόνοια αυτή «γεννήθηκε» από το γεγονός ότι πολλές πάσχουσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους και κατ' επέκτασιν ο οργανισμός τους παράγει πολλή ινσουλίνη. Οι ειδικοί εικάζουν, λοιπόν, πως οι ωοθήκες αντιδρούν στην υπερπαραγωγή ινσουλίνης παράγοντας αυξημένες ποσότητες ανδρικών ορμόνων (ή ανδρογόνων). Και η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε ακμή, αυξημένη τριχοφυϊα, αύξηση του σωματικού βάρους και προβλήματα ωορρηξίας _ στα χαρακτηριστικά, δηλαδή, γνωρίσματα του συνδρόμου.

Η διαταραχή της ωορρηξίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι ωοθήκες των ασθενών δεν παράγουν όλες τις ορμόνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να ωριμάσει πλήρως ένα ωάριο. Όταν, όμως, ένα ωάριο δεν ωριμάζει όσο πρέπει, ο οργανισμός δεν το απελευθερώνει από το ωοθυλάκιο μέσα στο οποίο βρίσκεται (το ωοθυλάκιο είναι ουσιαστικά ένα «σακκουλάκι» που το φιλοξενεί προσωρινά). Έτσι, το ωοθυλάκιο απομένει ακέραιο - σαν μια μικρή κύστη που δεν έσπασε - και εγκλωβισμένο στην ωοθήκη, η ωοθήκη δεν παράγει την ορμόνη προγεστερόνη αφού δεν απελευθερώθηκε το ωάριο και, χωρίς προγεστερόνη, ο έμμηνος κύκλος (περίοδος) μιας γυναίκας είναι ακανόνιστος ή και απόντας. Επιπλέον, οι κύστεις-ωοθυλάκια που με τον καιρό συσσωρεύονται, παράγουν ανδρογόνα, γεγονός το οποίο εμποδίζει ακόμα περισσότερο την ωορρηξία.

Συμπτώματα
Τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου είναι ακανόνιστη ή απούσα έμμηνος ρύση, αυξημένη ανάπτυξη τριχών στο πρόσωπο και αλλού στο σώμα (στήθος, στομάχι, πλάτη, δάκτυλα χεριών ή ποδιών), ακμή και λιπαρό δέρμα και αύξηση του σωματικού βάρους ή παχυσαρκία η οποία συνήθως είναι ανδρικού τύπου (πολλά περιττά κιλά γύρω από τη μέση και στην κοιλιά).

Οι ασθενείς έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν τύπου ΙΙ διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ανδρικού τύπου αλωπεκία (φαλάκρα) ή λεπτά μαλλιά, υπερχρωμάτωση και πάχυνση σε ορισμένα σημεία του δέρματος (λ.χ. να έχουν σκληρό και σκούρο καφέ δέρμα σε κάποιο σημείο του αυχένα, τα χέρια, τους μαστούς ή τους μηρούς)

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται συνδυαστικά ή μεμονωμένα, αλλά αυτό που είναι κοινό στις γυναίκες είναι οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Διάγνωση
Για την διάγνωση του συνδρόμου δεν χρησιμοποιείται κάποια εξειδικευμένη εξέταση, αλλά ένα απλό υπερηχογράφημα της περιοχής (υπερηχογράφημα ελάσσονος πυέλου), που μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη μιας διογκωμένης ωοθήκης, η οποία είναι γεμάτη μικρές κύστεις. Στις ασθενείς γίνονται επίσης ορμονικές εξετάσεις, ενώ ο γιατρός λαμβάνει και λεπτομερές ιατρικό ιστορικό.

Θεραπεία


Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα κάθε ασθενούς, καθώς και το αν θέλει να αποκτήσει παιδιά ή όχι. Στις γυναίκες που δεν θέλουν να μείνουν έγκυοι, μπορεί να χορηγηθούν αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία ρυθμίζουν τον έμμηνο κύκλο, ελαττώνουν τα επίπεδα των ανδρογόνων και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ακμής. Βέβαια, τα αντισυλληπτικά δεν καταπολεμούν ριζικά το σύνδρομο, καθώς οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου επανεμφανίζονται μόλις διακοπεί η λήψη των χαπιών.

Για την υπερπαραγωγή ανδρικών ορμονών ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει μια ομάδα ορμονών που λέγονται αντιανδρογόνα. Η λήψη τους οδηγεί σε μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυϊας, αλλά εάν μια γυναίκα πιστεύει ότι είναι έγκυος δεν πρέπει να τα πάρει, διότι μπορεί να επηρεάσουν την ομαλή ανάπτυξη ενός άρρενος εμβρύου.

Άλλα φάρμακα που μπορεί να χορηγηθούν είναι σκευάσματα για τον διαβήτη, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο ρύθμισης του σακχάρου από την ινσουλίνη και κατ' επέκτασιν την παραγωγή τεστοστερόνης, καθώς και ειδικά φάρμακα διέγερσης της ωορρηξίας.

Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται λαπαροσκοπικά και συνίσταται στην διάνοιξη μικρών οπών, που στόχο έχουν να μειώσουν στο φυσιολογικό τον όγκο της ωοθήκης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης να αποκτήσει η γυναίκα φυσιολογικό σωματικό βάρος, εάν έχει περιττά κιλά. Το αδυνάτισμα σε συνδυασμό υγιεινής διατροφής και άσκησης, θα βοηθήσει το σώμα να ελαττώσει τα επίπεδα σακχάρου, να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά και ίσως να ρυθμίζει καλύτερα τις ορμόνες, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η έμμηνος ρύση _ κάτι που πολύ συχνά συμβαίνει και μετά από μια εγκυμοσύνη. Ακόμα και το 10% του αρχικού της βάρους να χάσει μια γυναίκα, μπορεί να δει διαφορά στον έμμηνο κύκλο της.

Πιθανοί κίνδυνοι
Μια γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών η οποία δεν κάνει θεραπεία, κινδυνεύει να στειρωθεί, διότι οι πολλαπλές κύστεις προκαλούν σταδιακά βλάβες στις ωοθήκες που αν δεν διορθωθούν με την βοήθεια φαρμάκων γίνοντια μόνιμες, διαταράσσονται την ικανότητα ωορρηξίας και σύλληψης.

Πολύ συχνότερες, όμως, είναι οι ψυχολογικές συνέπειες της νόσου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εμφανείς στις γυναίκες με έντονη τριχοφυϊα στο πρόσωπο. Τον Ιούνιο του 2005, η «Βρετανική Επιθεώρηση Δερματολογίας» δημοσίευσε μία μελέτη η οποία έδειξε πως το συναισθηματικό στρες των δασύτριχων γυναικών είναι πολύ μεγαλύτερο απ' όσο νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί, με επακόλουθο να είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη, την έλλειψη αυτοεκτίμησης και, γενικώς, να έχουν φτωχότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τις συνομήλικες τους γυναίκες δίχως πρόβλημα τριχοφυϊας.

Η ίδια μελέτη έδειξε πως ακόμα και όταν οι γυναίκες αφαιρούσαν προσωρινά την ανεπιθύμητη τριχοφυϊα με διάφορους τρόπους, η ψυχική τους διάθεση δεν βελτιωνόταν ιδιαίτερα, διότι ήξεραν ότι σύντομα θα αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα. Αντιθέτως, όταν η αφαίρεση της τριχοφυϊας από το πρόσωπο ήταν μακράς διαρκείας, όπως γίνεται με την βοήθεια μεθόδων όπως τα λέϊζερ, η ψυχική διάθεση των γυναικών τελικώς βελτιωνόταν διότι _ όπως δήλωσαν _ αισθάνονταν πως απαλλάχθηκαν από έναν πολύ μεγάλο «βραχνά».


ΠΗΓΗ: Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, ΗΠΑ / British Medical Journal - Από το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.5 / 5 σε 27 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

kanella
στις 3/3/2006
1
ειναι ενα πολυ ενημερωμενο αρθρο

Αξιζει να το διαβασεται με προσοχη και να το χρησιμοποιησεται για να πεισεται,ισως,φιλες να πανε στο γιατρο τους . Συχνα φοβομαστε τους γιατρους και παμε πρωτα στα ινστιτουτα. Ισως το προβλημα ειναι υγειας και οχι απλα αισθητικης.

boykefalas
στις 11/4/2006
2
ποσα χρονια...

δυστυχως αυτου του ειδους προβληματα οσον αφορουν σεξ,γονιμοτητα,ερωτισμος κτλ θεωρουνται απο τα πλεον υπευθηνα για τα σκαμπανευασματα της ψυχικης υγειας του πασχοντα.δεν κυριολεκτουμε με τον ορο πασχοντα, απλα ειναι μια "δυνατη" περιπετεια για το ατομο που την περνα.θελει πραγματικα μια μεγαλη προσπαθεια να μπορεσεις να "δαμασεις" τον εαυτο σου και απο θεμα ψυχολογικης πλευρας και απο πλευρας σωματικου βαρους.μιας και στο πρωτο το ανεβοκατευασμα της ψυχολογιας ειναι δυστροπο και απροσδιοριστο.δηλαδη ενω ολα βαινουν καλως ξαφνικα κτυπαμε πατο.εντελως ξαφνικα ομως.και με το βαρος που ενω περνεις ευκολα κιλα και εχεις παρα πολυ ορεξη για φαγητο αλλη τοση ορεξη εχεις να χασεις τα κιλα αυτα που περνεις τοσο ευκολα.φυσικα αυτα τα κιλα δεν ειναι "καθαροαιμα".εννοω πως ειναι και το φουσκωμα που κραταει το σωμα απο το πασχον.κατακρατησει υγρων δηλαδη.αυτα ειναι ισως τα πιο φανερα και μη προβληματα που εχει να αντιμετοποισει ο πασχον.και ξαναλεω πασχον σε " ",γιατι δεν ειναι αρωστια.αλλα μια περιπετεια.κατι σαν μια ιωση που διαρκει αρκετα.αν ομως δεν την προσεξεις μπορει να σου κανει ιστοριες.μια καλη λυση λοιπον πιστευω για να το αντειμετωπισει μια γυναικα ειναι μια καλη διατροφη απο εναν καλο διατροφολογο και συχνη ασκηση.αυτα που ειναι στο χερι της δηλαδη.και φυσικα μια συχνη παρακολουθησει απο τον γιατρο.που συνηθως συνοθευεται απο αντισυληπτικα χαπια.για αρκετο διαστημα.για μενα το καλυτερο γιατροσοφη ειναι " παλεψε εαυτε μου,παλεψε".και στο τελος βγαινεις συνηθως νικητης.οριστικα.για να προλαβεις τα χειροτερα που δεν θα αρεσουν σε κανενα μας.

tigram
στις 20/4/2006
3
Ενα παραπονο..

Αυτό που θέλω να πω είναι οτι, θα μπορουσατε να αναφερθείτε λεπτομερέστερα σε περιπτώσεις πολυκιστικών ωοθηκών.. είναι πολλές και διαφορετικές!.. και ειδικά στον ψυχολογικό τομέα..ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΕΙΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΡΟΜΟ!!

marypink
στις 17/5/2006
4
Υπομονη και αισιοδοξία

Αυτό που προτείνω, επειδη ανηκω στον ιατρικο χωρο αλλα παραλληλα ειμαι κ πασχουσα ειναι οτι ολεs πρεπει να το δουμε σαν μια αφορμη για να εθιστουμε αρχικα σε μια καλυτερη ποιοτητα ζωηs με γυμναστικη σωστη διατροφη και μια μεγαλυτερη αισθητικη φροντιδα. Οσον αφορα το θεμα τηs τεκνοποιησηs υπρχουν τωρα οι καταλληλεs oρμονικεs εραπειεs με φαρμακα που προκαλουν ωορηξια και συνεπωs μια εφικτη εγκυμοσινη. Εναs συχνοs ελεγχοs στο γυναικολογο ειναι
απαραιτητοs. Το αγχοσ και η απαισιοδοξια ειναι ο χειροτεροσ συμβουλοs γι αυτο ψηλα το κεφαλι.

generoys
στις 31/10/2006
5
Απλα ενδιαφερον

με αφορα προσωπικα το θεμα παρολα αυτα το βρισκω υπερβολικο κ σιγουρα κατι λειπει.

margaritarenia24
στις 9/2/2007
6

margremlin
στις 29/4/2007
7

sweet_tweety
στις 22/5/2007
8

πραγματικά είναι ένα συνδρομο που τα τελευταία χρόνια συναντάται όλο και περισσότερο στις κοπέλες αναπαραγογικης ηλικίας και συμφωνώ με την marypink για την αντιμετώπιση του χρειάζεται αισιοδοξία και υπομονή !!!!

Sotiroula
στις 30/5/2007
9

Είμαι κι εγώ μία από τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και πραγματικά είναι πολύ ενοχλητικό. Υπάρχουν φορές που αν δεν κάνω θεραπεία αργώ να αδιαθετήσω. Σύντομα θέλω να βάλω μπροστά για ένα παιδάκι και έχω αρχίσει να αγχώνομαι γιατί ίσως να αντιμετώπισω δυσκολίες... Είμαι ήδη ενημέρωμένη για όλα τα παραπάνω και χαίρομαι γιατί ο γιατρός μου με βοήθησε να κάνω την σωστή θεραπεία. Ελπίζω να μην αντιμετωπίσω δυσκολίες στη σύλληψη... Συμβουλεύω όλες τις κοπελες που έχουν πρόβλημα με την περίοδο να το κοιτάξουν γρήγορα. Δεν παίζουν με αυτά τα θέματα...

TSARLI4
στις 15/6/2008
10

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΟΤΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΟΥ Ή ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ,ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΜΟΥ ΒΑΡΟΥΣ (87 ΚΙΛΑ-1.62 ΥΨΟΣ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΣΕ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟΣ.ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΗΤΕΣ.ΕΤΣΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΩ ΜΕ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ, ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ.ΕΤΣΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΑ 52 ΚΙΛΑ,ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΔΙΑΡΚΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ (ΠΛΕΟΝ) ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΕΡΙΟΔΟ (ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΗ ΜΕΝ ΥΠΑΡΚΤΗ ΔΕ) ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

agapi87
στις 11/12/2008
11

Ποια είναι η γνώμη σας για τα καινούρια αντισυλλιπτικά Yasminelle?

clevergirl18
στις 26/12/2008
12
εχεις δικιο

tsarli4 exeis dikio...sixaritiria gai tn prospa8eia s s a3izei ena megalo mravo makari na ipirxan k alles ginaikes san k esena p exoun t 8arros n prospa8oun gia t kalitero

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή