Παθιασμένη αγάπη...
Δεν είναι σπάνιο, λοιπόν, εμείς οι γυναίκες, ακόμα και στη σχέση με τον εκλεκτό της καρδιάς μας, να υιοθετούμε το ρόλο του ατόμου που βρίσκεται εκεί για να επιβεβαιώσει την αξία, την εξουσία και τη σπουδαιότητά του, ενώ από την άλλη, σαν πιστό τζίνι, είμαστε πρόθυμες να εκπληρώσουμε κάθε του επιθυμία. Και πού είναι το κακό, θα πείτε... Τι καλύτερο από το να προσφέρουμε ανιδιοτελή αγάπη σ' αυτόν που αγαπάμε και λατρεύουμε;
Κι όμως, κάποιες φορές, καθώς αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε μια σχέση, ίσως προσπαθούμε υπερβολικά και προσφέρουμε περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε. Σε μια τέτοια σχέση ο τελικός στόχος, δηλαδή όχι μόνο να παίρνει κανείς, αλλά και να δίνει, είναι παραγκωνισμένος και αφορά μόνο στο τι παίρνει ο άντρας.
Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ακόμα και σε θέματα που αφορούν στο σεξ, αφού αυτού του τύπου οι γυναίκες ενδιαφέρονται πρώτα να ικανοποιήσουν σεξουαλικά το σύντροφό τους, θέτοντας κατά κανόνα σε δεύτερη μοίρα τη δική τους ικανοποίηση.
Ποιες υπερβάλλουν περισσότερο;
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες οι οποίες διατηρούν ένα ρόλο που στόχο έχει να ικανοποιήσει πρωταρχικά τους άντρες με τους οποίους συνδέονται και κατόπιν τις ίδιες. Θέλετε να μάθετε ποιες έχουν την τάση να υπερβάλλουν περισσότερο;
Γυναίκες με πολλούς αποτυχημένους δεσμούς
Όσο περισσότερους χωρισμούς έχουν βιώσει κι όσο πιο πολλές σχέσεις με προβληματικούς συντρόφους έχουν στο ενεργητικό τους τόσο πιο εύκολα συμβιβάζονται ή είναι πρόθυμες να δώσουν περισσότερα απ' όσα παίρνουν, εξαιτίας του άγχους τους μήπως αποτύχει κι αυτή η σχέση.
Γυναίκες που το βιολογικό τους ρολόι χτυπάει
Εστιάζουν με αυξημένο ενδιαφέρον στην επιλογή συντρόφου ως πιθανού υποψήφιου πατέρα, με βάση το άγχος τους για τεκνοποίηση. Στην προσπάθειά τους να μονιμοποιήσουν τη σχέση, μπορεί να εκδηλώσουν σημάδια υπερβολής στον έρωτα.
Γυναίκες με χαμηλή αυτοεκτίμηση
Αισθάνονται ότι πρέπει να προσφέρουν πολλά μέσα στη σχέση, προκειμένου να πείσουν τον άλλο για την αξία τους. Όσο πιο μειονεκτικά αισθάνονται τόσο περισσότερο υπερβάλλουν.
Tα αίτια που κάποια γυναίκα πιθανό να υπερβάλλει στον έρωτα μπορεί να είναι βαθύτερα. Κι αυτό γιατί η φαινομενική αφοσίωση γίνεται δόλωμα για να πιαστεί από κάποιον και να τον πείσει ότι του είναι απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, θέλει να δώσει περισσότερα, όχι γιατί έχει αποθεματικό προσφοράς, αλλά για να κρατάει τον άλλο κάτω από το δικό της έλεγχο και εξουσία.
10 σημάδια υπερβολής
1. Ανησυχείτε, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σχέση σας, μεταδίδοντας τις ανησυχίες και στο σύντροφό σας.
2. Προσπαθείτε να ικανοποιήσετε, σαν πιστό τζίνι, όλες τις επιθυμίες του, παραμερίζοντας τις δικές σας ανάγκες.
3. Θα σας πείραζε πολύ αν ανακαλύπτατε ότι συζητάει τα προσωπικά του με κάποιο φίλο του.
4. Δεν θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκατε για καφέ με κάποια φίλη σας.
5. Όταν δεν είστε μαζί του, αισθάνεστε χάλια.
6. Νιώθετε καλύτερα όταν βγαίνετε οι δυο σας, παρά όταν είστε με παρέα, γιατί νιώθετε ότι οι άλλοι του αποσπούν την προσοχή.
7. Εκνευρίζεστε όταν αφιερώνει χρόνο για κάποια προσωπική του ασχολία.
8. Θέλετε να κάνετε τα πάντα μαζί και να πηγαίνετε παντού μαζί.
9. Ανησυχείτε αν περάσει μια μέρα χωρίς να σας πει ότι σας αγαπάει.
10. Ο πρωταρχικός και μοναδικός σας στόχος είναι να τον κάνετε ευτυχισμένο.
Η υπερβολή σκοτώνει τον έρωτα!
Η αλήθεια είναι ότι ένας άντρας μπορεί εύκολα να γοητευτεί από μια γυναίκα που δείχνει άβουλη, χαμηλών τόνων και πρόθυμη να ικανοποιήσει κάθε του επιθυμία. Όσο συναρπαστική και γοητευτική, όμως, κι αν φαίνεται στην αρχή, τελικά στην πορεία ανακαλύπτει ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι ανασφάλειές της την καθιστούν καταπιεστική και εξαρτώμενη από τον ίδιο.
Έτσι, παρόλο που στην αρχή ίσως νιώσει κολακευμένος, πιστεύοντας ότι η καλή του τον αγαπά πάρα πολύ, σύντομα αρχίζει να εξασθενεί το ερωτικό του ενδιαφέρον, καθώς η σύντροφός του καταντά μονότονη και κουραστική.
Πολλά, εξάλλου, έχουν ειπωθεί για τις αναγκαίες αποστάσεις, που καταφέρνουν -κατά παράδοξο τρόπο- να συντηρούν το πάθος στη σχέση. Αν και θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι τόσο οι αποστάσεις σε επίπεδο χώρου όσο κάποιες νοητές αποστάσεις που καλό είναι να κρατάμε, προκειμένου να μη νιώθει ο σύντροφός μας καταπιεσμένος.
Παρόλο που είναι δύσκολο να το εξηγήσει κανείς, έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική δόση οικειότητας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ερωτική σχέση.
Πολλές φορές απαιτούμε από το σύντροφό μας να απομακρυνθεί από κάποια αγαπημένα του πρόσωπα, φίλους ή συγγενείς, ή ακόμα και να παραμερίσει αγαπημένες συνήθειες και ασχολίες, μόνο και μόνο σε ένδειξη της αγάπης του προς εμάς. Κι όμως, όλα όσα κουβαλάνε τα δύο μέλη της σχέσης από την προηγούμενη ζωή τους, πριν γίνουν ζευγάρι, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα διαγράψουν επειδή ξεκίνησαν μια σχέση μ' ένα καινούργιο ταίρι, ακόμα κι αν αυτό μοιάζει ιδανικό.
Στην ουσία, ένα καταδυναστευτικό «εμείς» ισοδυναμεί με ανωριμότητα, αν ο καθένας δεν διατηρεί κάποιο χρόνο και χώρο για τον εαυτό του. Δεν μπορούμε να είμαστε παντού και πάντα μαζί. Είναι σημαντικό να μάθουμε να σεβόμαστε τα ατομικά όρια του συντρόφου μας, δηλαδή το χρόνο, το χώρο, τις συνήθειές του και όλα όσα κουβαλάει από την προηγούμενη ζωή του. Το να μοιραζόμαστε τα πάντα δεν είναι λύση ή εγγύηση για μια ευτυχισμένη σχέση ούτε εγγυάται τη μακροβιότητα του δεσμού. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει την πρώτη κρίση στη σχέση, ακριβώς επειδή αυτή καταντά ιδιαίτερα ασφυκτική. Γι' αυτό η αυτονομία και η ανεξαρτησία και των δύο μελών της σχέσης είναι πολύτιμες!
Αν, λοιπόν, θέλουμε πραγματικά να αποφύγουμε τις υπερβολές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια αρμονική σχέση με το σύντροφό μας, στόχος μας θα πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε ένα υγιές «εμείς», όπου θα είναι ξεκάθαρα το «εγώ» και το «εσύ». Εν ολίγοις, ένα κι ένα κάνουν δύο! Απλά μαθηματικά, δηλαδή!
Aπό το typos.com
στα social media