"Οταν σκοτώσουμε τον γάμο μας ..."

Από: Sxeseis_Family | Διαβάστηκε 16240 φορές
Οι παλιές καλές μέρες που ήταν γεμάτες ενδιαφέρον και δράση έχουν περάσει και τη θέση τους πήραν μέρες ίδιες μεταξύ τους.

Ανία στο γάμο
Είναι μια κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια, ειδικά αυτά που είναι μαζί πολλά χρόνια. Ανία σημαίνει «έλλειψη ενδιαφέροντος». Άρα, όταν μιλάμε νια ανία στο γάμο, μιλάμε για μια καθημερινότητα χωρίς ερεθίσματα με ιδιαίτερο νόημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας από τους δύο συζύγους δεν δίνει στον άλλον ευκαιρίες για ενθουσιασμό, επικοινωνία ή δραστηριότητα, ευκαιρίες που να έχουν αρκετό νόημα και ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό να φέρνει το ζευγάρι στη ζωή του ερεθίσματα. Όταν αυτό δεν γίνεται, το μόνο που μένει είναι μια δεδομένη ρουτίνα.

Πού οφείλεται;
• Η ανία δεν οφείλεται σε πολλά και διάφορα λάθη του ζευγαριού, αλλά σε ένα και μοναδικό: την απουσία αλλαγών που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, την έλλειψη ερεθισμάτων, του καινούργιου και, ακόμη χειρότερα, του παλιού αλλά επιθυμητού! Για παράδειγμα, αν αγαπούσατε πολύ τα ταξίδια ή τις συναντήσεις με φίλους και από κάποιο σημείο και μετά σταματήσατε και τα δύο τότε αυτό γίνεται λόγος ανίας και δυσαρέσκειας.

• Για να είναι ένας άνθρωπος σε θέση να προσφέρει ερεθίσματα, θα πρέπει να αλλάζει ο ίδιος μέσα στο χρόνο, να εξελίσσεται, να αναζητά καινούργια ενδιαφέροντα, να τον απασχολεί τι απ' όλα αυτά ενδιαφέρει και τον σύντροφο του. Ωστόσο, για διάφορους ψυχολογικούς λόγους πολλοί άνθρωποι βολεύονται στη ρουτίνα που τους προσφέρει ασφάλεια και έτσι περιορίζουν και τον σύντροφο τους.

Σχεδόν πάντα πρόκειται για ζευγάρια που κάποιος από τους δύο έχει ουσιαστικά σταματήσει να νιώθει τον σύντροφο του ή έχει πάψει να επενδύει
αρκετά στην κοινή τους σχέση.

• Όταν η συναισθηματική κατάσταση του ενός από τους δύο δεν είναι καλή, το κίνητρο για κοινή δράση και ζωή είναι μειωμένο. Το «κλειδί» της λύσης βρίσκεται στο να είναι σε καλή συναισθηματική κατάσταση και οι δύο σύντροφοι. Να καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες τους, να νιώθουν ότι όντως είναι μαζί, να αισθάνονται πλήρεις και ασφαλείς και να μην έχουν άλυτα προσωπικά προβλήματα να τους επιβαρύνουν.

Ο ρόλος των παιδιών
Τα παιδιά είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες και κανένα δεν ταυτίζεται απόλυτα με κάποιον από τους γονείς του. Με αυτή την έννοια φέρνουν καινούργια πράγματα στην οικογένεια καθώς μεγαλώνουν και βάζουν τους γονείς σε δημιουργικές διαδικασίες.

Άρα ο ρόλος τους για τη σχέση μπορεί να είναι θετικότατος. Παρ' όλα αυτά, π ζωή τους ανήκει μόνο σε αυτά και δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ελλείψεις στην προσωπική ζωή των γονιών. Δεν γίνεται ούτε να υποκαταστήσουν τον σύντροφο ούτε να «μπαλώσουν» το ρόλο του.

Πότε ο γάμος κινδυνεύει
Απλούστατα, όταν δεν συμβαίνει τίποτα! Αν ο καθένας πριν πέσει για ύπνο έχει δυσάρεστη «γεύση» από τη μέρα που πέρασε, αν η μέρα αυτή ήταν «άχρωμη και άοσμη», αν η επικοινωνία ή οι δραστηριότητες -ξεχωριστές ή από κοινού- δεν έφεραν κάτι ωραίο ή ενδιαφέρον και αν τέτοιες μέρες συσσωρεύονται για πολύ καιρό, τότε κάποιος από τους δύο θα αντιδράσει πρώτος και θα μπει σε σκέψεις. Αντιδράστε αμέσως αν:

• ρωτάτε ο ένας τον άλλο για τα νέα της ημέρας όλο και λιγότερο.

• βλέπετε τηλεόραση αμίλητοι με τις ώρες.

• δεν μοιράζεστε καινούργια σχέδια.

• οι εκτός σπιτιού σχέσεις (κοινωνικές, επαγγελματικές) σας απορροφούν όλο και περισσότερο.

• παύετε ακόμη και να σκέφτεστε κάτι καινούργιο για τον εαυτό σας.

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;
Η ζωή προσφέρει χιλιάδες ερεθίσματα και δεν είναι δύσκολο να βρείτε ανάμεσα τους πολλά με ξεχωριστό νόημα και ενδιαφέρον για τον εαυτό σας και το ταίρι σας. Αν έχει χαθεί η επικοινωνία μεταξύ σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν οικογενειακό σύμβουλο, ο οποίος θα βάλει σε σωστή κατεύθυνση τις προσπάθειες σας για αναζωογόνηση της σχέσης.

Για να ξαναγίνει ο γάμος σας ενδιαφέρων πρέπει να επανέλθουν στη ζωή σας οι καταστάσεις που και οι δύο αγαπάτε αλλά έχουν χαθεί. Ακόμη, μέσα από την προσωπική ανάγκη του καθενός για εξέλιξη και αλλαγή πρέπει να δημιουργηθούν και καινούργιες καταστάσεις που θα ικανοποιούν και θα γεμίζουν και τους δύο.

Aπό το typos.com.cy

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.3 / 5 σε 44 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

senario
στις 13/1/2007
1
Αν ήταν έτσι απλά...

Απομονώνω τη φράση "Το "κλειδί" της λύσης βρίσκεται στο να είναι σε καλή συναισθηματική κατάσταση και οι δύο σύντροφοι". Μάλιστα. Απ' ότι καταλαβαίνω ο(η) γράφων, το ζητούμενο το θεωρεί προϋπόθεση! Τέτοια γνώση! Κάτι τέτοια γράφονται και λέγονται και ρωτάς τον άλλον, που έχει τους λόγους του να έχει τις μαύρες του, "Πώς είσαι;" "Μια χαρά!". Οπότε, τέρμα η επικοινωνία. Για να έρθει μετά καπάκι το συμπέρασμα "έλλειψη επικοινωνίας"!
Το Life style θεωρεί δεδομένο ότι η ζωή είναι ένα ίσιωμα, ένας άνετος δρόμος και πάντα ο καιρός είναι καλός. Δεν πέφτουν χιόνια, δεν γίνονται πλημμύρες. Για λασπόδρομους δεν το συζητάμε. Κι όταν έρθουν τα χιόνια -που θα έρθουν- δεν ξέρουμε να οδηγήσουμε. Και την κάνουμε με πηδηματάκια.
Η γοητεία να προσπαθείς στα δύσκολα, να κατανοείς, να δίνεις μάχη από κοινού, δεν διδάσκεται. Και κυρίως δεν διδάσκεται ο τρόπος. Όλα λύνονται με αφελείς συνταγές από βιβλιαράκια του τύπου "φτιάξτο μόνος σου". Αλλά μ' αυτές τις γνώσεις τίποτα ουσιαστικό δεν μπορείς να φτιάξεις και κυρίως μια σχέση.

στις 11/6/2007
2
Οικογενειακός σύμβουλος;

Θεωρώ ότι οικογενειακός σύμβουλος έπεται του ατομικού. Πρώτα ψάχνουμε -αν δεν έχουμε βρει- τον εαυτό μας, τι ζητάμε απο τη ζωή μας, που σκαλώνουν τα πράγματα σε σχέση με μας τους ίδιους, και μετά φυσικά κοιτάζουμε να διορθώσουμε το ρόλο μας στη σχέση. Αυτό το κοινόχρηστο έδαφος - στην προκειμένη περίπτωση του γάμου - που κατοικείται κι απο τους δυο, προυποθέτει ανθρώπους με συνείδηση του ποιοί είναι, γιατί πραγματικά βρίσκονται μαζί, τι προσδοκίες τρέφουν για το κοινό τους μέλλον. Όλα αυτά και άλλα πολλά
βασίζονται στην αυτογνωσία ( όσο είναι αυτό εφικτό ) που εξασφαλίζει η δυνατότητα του καθενός να διατηρεί τον ατομικό του ρόλο σ αυτό το παιχνίδι που είναι φτιαγμένο για δυο. Αν αφήσουμε απο την αρχή στην άκρη τη μοναδικότητά μας, τότε είναι βέβαιο ότι θα έρθει κάποια στιγμή, που ο ένας θα ψάχνει τον εαυτό του μέσα στον άλλον, με όλες τις ολέθριες συνέπειες που συνεπάγονται. Το πόσο ανασφαλείς είμαστε ή γινόμαστε μεγαλώνοντας, δεν χρειάζεται να το αποδεικνύουμε μπαίνοντας σε γάμους-σωσίβια. Α, εν πάσει περιπτώσει, το κάνουμε, τότε μην ψάχνουμε έκεί ( στο γάμο ) τις λύσεις για προβλήματα δικά μας που προυπήρχαν.

oanthroposoy
στις 18/7/2007
3
συμφωνω

ο γαμος θελει περεπετεια

xristinaki2006
στις 12/10/2007
4

interpaul
στις 2/7/2008
5
το life style σκοτωνει το γαμο

γαμος σημαινει αποφαση συνεργασιας με βαση την αγαπη για τη δημιουργια του υψιστου δημιουργηματος 2 ανθρωπων που ειναι το η τα παιδια.. η συνθεση ενος ανθρωπινου οργανισμου απο τα κληρονομικα μας υλικα πρεπει να θεωρηθει καλυτερο και ανωτεροα απο ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΡΙΕΡΕΣ και των 2 γονεων...
οταν παντρευεσται απο μοδα....Life style....η επειδη το λενε καποιοι .....η για οικονομικη εξασφαλιση τοτε μαθηματικα θα φτασετε στην ανια και στα διαζυγια γινομενοι η χαρα του δικηγορου και του ψυχολογου.
κυριες μου γιατι για σας κτυπαει η καμπανα...δεχτειτε το ρολοτης μανας σαν ανωτερο ολων των ρολων σας και επιλεγετε συντροφο με βαση το ποσα πολλα χρονια θα ειναι κοντα σας για να σας σταθει στη δυσκολη στιγμη, να σας στηριξει δομικα στο μεγαλωμα του παιδιου σας και τελος να εχει ικανοτοτητα να λατρευει τις ρυτιδες σας και τα λευκα σας μαλλια χωρις να σας αποσπα απο το εργο της μανας και γυναικας καινα ποδεικνυει οτι εσεις εισασταν ειστε και θα ειστε για αυτον η καλυτερη συντροφια (ολα ισχυουν και αφορουν αμφετερουσ αντρες γυναικες).

giasemaki1958
στην 1/12/2008
6

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΟΤΑΝ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 6 ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ 8 ΠΤΩΜΑ ? ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ¨ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΤΑΚΙ? ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΤΥΘΩ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΟΙΜΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ? ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΞΥΠΝΙΣΩ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΙ?

antonpatra
στις 24/12/2008
7

loykia-0000
στις 7/2/2009
8
Ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Όταν παντρευεσαι απο αγαπη,οταν ψαχνεις πως να τον ευχαριστησεις,τι να του μαγειρεψεις,πως να ξεπερασεις τη κουραση απο τα παιδια και οταν γυρισει απο τη δουλια να σε βρει φρεσκια και εκεινος το μονο που σου λει ειναι [ειμαι κουρασμενος παω να ξαπλωσω και το βραδυ ειμαι κουρασμ.]εδω σταματαει γιατι ηδη εχει κοιμηθει.Οταν σου λεει σε αγαπω,αλλα ξερεις τα παιδια,η ρουτινα δεν ειναι οπως στη αρχη.Τι κανεις;Πως συνεχιζεις πως σταματας να κλαις,πως σταματας να κρυφοκοιτας απο τη πορτα και να λες μηπως ερθει μηπως να τον περιμενω;Αλλα ματαια και σημερα.Ειμαι μολις 30 και ενας κουκος ,πως να φερω την ανοιξη, μου λετε;ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ.

maripav
στις 11/3/2009
9

gia na ginei kati tetio prepei kai oi dio na prospathoyn an to kanei mono o enaw asta na pane kai eidika ean o gamos exei ypostei kai kapoia zhmia meta apo 14 xroinia

maripav
στις 11/3/2009
10

gitaki
στις 30/11/2009
11
έξοδος

βαλτε ένα προγραμμα με διάφορες δραστηριότητες και ακολουθήστε τες πιστα.

Noway
στις 13/12/2009
12

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με το 90% του άρθρου. Τι γίνεται όμως όταν εσύ χτυπάς το κουδούνι του κινδύνου και ο άλλος κάνει ότι δεν ακούει? Αν σχολιάζει το γεγονός ότι εσύ είσαι νωθρή και κακόκεφη αλλά δεν κάνει τίποτα γι' αυτό? Τι περιθώρια μπορούμε να δώσουμε τελικά?

metaxia1974
στις 28/2/2010
13

Πραγματικά με κάλυψε το άρθρο.Λέει πράγματα που προσπαθώ εδώ και καιρό να εκφράσω αλλά δυστυχώς είμαι τόσο χάλια που δεν κατάφερνα να βρώ ούτε καν τις λέξεις.

zina70
στις 16/5/2010
14

το αρθρο ειναι πολυ καλο και συμφωνω στην πραξη ειναι δυσκολα μετα απο απο πολλα χρονια γαμου και παιδια με καθημερινες δυσκολιες πιστευω οτι πρεπει να σεβεται ο καθε ενας το χωρο του αλλου για καποιες δικες του δραστιριοτητες η αναγκες και οχι μονο οικογενεια και δινω γιατι τοτε επερχεται το 'πνιγομαι!' πρεπει και για τον εαυτο μας να εχουμε χωρο

silent_eve
στις 9/6/2010
15
Δεν είναι τόσο απλό

Όταν συνηθίζεις σε μια κατάσταση, είναι δύσκολο να την αναστρέψεις. Βαριέσαι τις ίδιες εικόνες κάθε μέρα και είναι λογικό. Μόνο όταν οι σύζυγοι θα μένουν σε διαφορετικά σπίτια , θα έχουν ενδιαφέρον για να συναντηθούν και να τα πουν πραγματικά. Στον ίδιο χώρο, που ο καθένας βλέπει τι κάνεις σε κάθε δωμάτιο, που εκφράζεσαι ελεύθερα και κυκλοφορείς όπως θέλεις, που μέχρι και στην τουαλέτα μπορεί ο άλλος να μπει όταν είσαι σε προσωπική στιγμή, αυτό εγώ το θεωρώ πια σαν να μην έχω χώρο να αναπνεύσω. Έτσι μου βγαίνει. Πρέπει και στο γάμο, να υπάρχει λίγο μυστήριο, κάτι το ανεξερεύνητο. Όχι τόση ανετίλα πια. Πρέπει να αναθεωρηθεί ο θεσμός γάμος στα πρότυπα του 21ου αιώνα. Περισσότερη ελευθερία και ανεξαρτησία και για τους δυο. Έτσι θα υπάρχει αγάπη χωρίς πίεση.

relationshipcoach
στις 3/7/2010
16
Αν μπορείς να το καταλάβεις, ξέρεις και πως να το λύσεις

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να καταλάβει ο ένας τον άλλον. Κι αυτό είναι αδύνατον να γίνει με μισόλογα ή με υπονοούμενα. Οι γυναίκες αφήνουν χιλιάδες "υπόνοιες" πιστεύοντας ότι ο άντρας τους θα το "πιάσει" στον αέρα. Μόνο που οι άντρες αν δεν κάτσεις κάτω να τους πεις ξεκάθαρα αυτό που σε προβληματίζει, δεν πιάνουν στον αέρα τίποτα. Είμαστε διαφορετικοί γι'αυτό οι σχέσεις είναι μαγικές... ή καταστροφικές. Μην καταθέτετε τα όπλα γιατί το ίδιο θα κάνει τελικά και ο σύντροφός σας. Μιλήστε του με αγάπη όχι με ατέλειωτη γκρίνια, προυπόθεση όμως είναι και να ακούσετε ειλικρινά, να καταλάβετε και την δική του πλευρά! Και μαζί να καταστρώσετε μια σειρά πραγμάτων που θα μπορούσατε να βελτιώσετε. Απλά πράγματα... δεν λεω να ανατρέψετε τα δεδομένα της ζωής σας ή να τινάξετε την μπάνκα στον αέρα! Μικρές καθημερινές καινούργιες συνήθειες που θα έχουν από κοινού αποφασιστεί, μπορούν να σώσουν μια σχέση που είχε ξεκινήσει από την αγάπη, τον έρωτα, την τρυφερότητα, το πάθος και τον σεβασμό. Κάθε γάμος μπορεί να σωθεί. Εκτός από εκείνους που περιέχουν βία έναντι του άλλου. Καλή επιτυχία! Το αξίζετε, πραγματικά.

goneas
στις 4/12/2010
17
Γονεις: δεστε τον πατερα και ενδιαφερθειτε

SYGAPA - ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ- ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΓΟΝΕΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Φράγκων 19 Θεσσαλονίκη, τηλ 2310524285, φαξ 2310524319,
Αθήνα: Αινιάνος 8 (Πεδίον του Αρεως), ΤΚ 11521, τηλ: 210-64.11.977
Δράμα: Τέρμα Χρυσοβέργη 2521034910, Αλεξανδρούπολη: 14ης Μαίου 1, 3ος όροφος, Σέρρες: Τσαλοπούλου 13α (ΣΟΦΨΥ)
κινητό 6942989785, mails: goneas2005@yahoo.gr, President: Spitalas@yahoo.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.sos-sygapa.eu
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ:
http://internationalienation.blogspot.com
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ: http://www.ipetitions.com/petition/greekfamilylaw/
SYGAPA 2 (ΗΜΑΘΙΑ) http://olganos.blogspot.com
SYGAPA 3 (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) http://sygapalexandroupolis.blogspot.com
SYGAPA 4 (ΠΑΤΡΑ) :http://sygapapatras.blogspot.com
SYGAPA 5 (ΛΑΡΙΣΑ) : http://sygapalarissa.blogspot.com
SYGAPAFRANCE: http://sospapagrecs.over-blog.com
SYGAPA 6 (ΔΡΑΜΑ): http://sygapadramas.blogspot.com
SYGAPA 7 (ΚΡΗΤΗ) http://sygapakritis.blogspot.com
ΠΑΤΕΡΑΣ: http://patrotita.blogspot.com
ΓΟΝΕΙΣ: http://gonis-sygapa.blogspot.com
ΓΟΝΕΑΣ : http://goneas.blogspot.com
FORUM: http://groups.yahoo.com/group/goneas2005
groups sygapa:
FACEBOOK , MYSPACE, ZORPIA ,HI.5
ΣΥΓΑΠΑ: http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=6965054543
ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=83895595699&ref=share
www.sos-sygapa.eu
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ:
http://goneis-paidi.blogspot.com

noshi123
στις 12/2/2011
18
γεια σαα παιδια

eimai kainourgia sto forum exo kai ego auto to provlima anias me ton syntrofo mou einai enas xronos meta apo ton gamo mas kai pleon milame elaxista kai gia asxeta themata kai otan einai na milisoume gia kati sovaro den mporoume na paroume mia apofasi apo koinou kai kataligoume se tsakomo panta ti mporo na kano????

EFFE_2764
στις 2/9/2012
19
Δαφωτιστικο -συντομο

Σίγουρα συμφωνώ απόλυτα με αυτά γιατί τα βιώνω και θα υιοθετήσω κάποια από αυτά για να λύσω το πρόβλημα μου

KASTANIERA55
στην 1/2/2013
20
ολλα τα πληρωνουμε απο τα κεφαλια μας 2

ολλα τα λαθη καθε ειδους καποτε τα πληρωνουμε
Τιποτε δεν ειναι τυχαιο απο οσα μας συμβαινουν.Αργα η γρηγορα βαφτιζουμε τα λαθη μας με τιτλους που μας βολευουν οπως ΑΠΙΣΤΙΑ -ΡΟΥΤΙΝΑ -ΠΛΙΞΗ -ΑΝΙΑ -ΧΩΡΙΣΜΟΣ κλπ
και ποιος ειναι αλανθαστος?ποιος ειναι ευτυχισμενος σε ολη την διαδρομη της ζωης? Εγω πιστευω κανενας.
Καλο κουραγιο να εχουμε ολους πολλα μας περειμενουν............................

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή