Δικτυώσουβ

Από: Sxeseis | Διαβάστηκε 6454 φορές
Είναι γνωστό σε όλους ότι οι κατάλληλες επαγγελματικές γνωριμίες μπορούν να αναδείξουν έναν επαγγελματία που είναι καλός στην δουλειά του , αλλά δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που άτομα χωρίς ιδιαίτερες επαγγελματικές ικανότητες έχουν ανέβει ψηλά απλά και μόνο γιατί είχαν καλές «δημόσιες σχέσεις». Οι επαγγελματικές γνωριμίες ή διαφορετικά η επαγγελματική δικτύωση , αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τα άτομα καριέρας. Με τον όρο «δικτύωση» εννοούμε λοιπόν , την ύπαρξη ή την προσπάθεια επίτευξης γνωριμιών με άτομα από το ίδιο ή παρεμφερή επαγγελματικό χώρο. Με ποια άτομα όμως πρέπει να δικτυωθεί ένας επαγγελματίας ;
H απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση είναι σχετικά απλή: ένας επαγγελματίας θα πρέπει να επιδιώκει την γνωριμία και την δημιουργία μιας επαγγελματικής σχέσης πρακτικά με οποιοδήποτε άτομο του χώρου του στο οποίο έρχεται σε επαφή μέσω της δουλειάς του. Ποτέ μην θεωρείτε κάποιες γνωριμίες ασήμαντες , γιατί είναι πιθανό μια γνωριμία που θεωρείτε ασήμαντη να σας οδηγήσει σε μια άλλη που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Για αυτό μην είστε προκατειλημμένοι με την «θέση» που έχουν οι γνωριμίες σας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό από πού μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες ή από ποια άτομα μπορεί να κριθεί μια αλλαγή στην καριέρα σας στο μέλλον.

Εάν είστε άτομο χαμηλού προφίλ που μέχρι την παρούσα φάση δεν έκανε καμία προσπάθεια να δημιουργήσει επαφές στο επαγγελματικό του περιβάλλον , αλλά θέλετε να το αλλάξετε αυτό , καλό θα ήταν να ξεκινήσετε προσεγγίζοντας τα άτομα του άμεσου εργασιακού σας χώρου. Σαν δεύτερο βήμα , μπορείτε να κάνετε μια εγγραφή στο σχετικό με την εργασία σας σωματείο ή να παρακολουθήσετε σεμινάρια που αφορούν τον χώρο σας και που σε αυτά σίγουρα θα γνωρίσετε επαγγελματίες του ίδιου χώρου από διαφορετικές εταιρίες. Δεν είναι δύσκολο. Σχεδόν όλοι επιδιώκουν την γνωριμία με συναδέλφους.

Πριν ξεκινήσετε το πρόγραμμα «δικτύωσης» σας θα πρέπει να έχετε ξεκάθαρους επαγγελματικούς στόχους στο μυαλό σας. Σύμφωνα με σχετικά βιβλία για την τέχνη της επαγγελματικής δικτύωσης , θα δείτε συχνά τον όρο «elevator speech» δηλαδή « η ομιλία του ασανσέρ»! Μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά είναι απίστευτο -ειδικά σε μεγάλες εταιρείες - το πόσες γνωριμίες μπορείτε να κάνετε μέσα στο ασανσέρ. Η «ομιλία του ασανσέρ» λοιπόν , θα πρέπει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα να περιγράφει ποιος είστε, ποιος ο ρόλος σας στην εταιρεία και κάποια πλεονεκτήματα σας. Με αυτή την μίνι – ομιλία που θα προετοιμάσετε για περιπτώσεις που ο χρόνος σας με κάποιο άτομο που θα θέλατε να γνωριστείτε είναι περιορισμένος , θα πρέπει να είναι έτσι διατυπωμένη ώστε να δημιουργεί στο άλλο άτομο την περιέργεια να μάθει περισσότερα πράγματα για εσάς.

Μην αποφεύγετε ποτέ να χαιρετάτε και να είστε ευγενείς με άτομα από το εργασιακό σας περιβάλλον με τα οποία έχετε συστηθεί στο παρελθόν ασχέτως εάν δεν ανταλλάξατε πολλές κουβέντες. Ακόμα και εάν δεν γνωρίζετε τους συναδέλφους κατ’ ιδίαν καλό θα ήταν να τους απευθύνετε κάποιο χαιρετισμό , στο ασανσέρ, στους διαδρόμους , στις σκάλες ή στην είσοδο της εταιρείας όταν τύχει να συναντηθείτε. Από την στιγμή που έχετε ανταλλάξει κάποιο χαιρετισμό δημιουργώντας έτσι μια πρώτη επαφή, με την επόμενη ευκαιρία θα μπορείτε να πείτε κάτι περισσότερο και να γνωριστείτε , μεγαλώνοντας έτσι τον κύκλο γνωστών ατόμων μέσα στο εργασιακό σας περιβάλλον.

Οι άνθρωποι που γνωρίζετε και σε προσωπικό αλλά και σε εργασιακό επίπεδο διαφέρουν σαν προσωπικότητες. Υπάρχουν άτομα κοινωνικά και εύκολα στην δημιουργία νέων γνωριμιών που θα σας βοηθήσουν να τους προσεγγίσετε ενώ παράλληλα θα σας συστήσουν και σε άλλα άτομα από τον δικό τους κύκλο γνωριμιών. Υπάρχουν επίσης άτομα λιγότερο κοινωνικά , που θα σας δυσκολέψουν στην δημιουργία μιας σχέσης μαζί τους είτε γιατί είναι δύσπιστα είτε γιατί τα ίδια είναι διστακτικά σε νέες επαφές. Στην περίπτωση που βλέπετε άτομα συγκρατημένα , δεν θα πρέπει να είστε πιεστικοί στην επαφή με αυτά αλλά να ακολουθήσετε τους δικούς τους ρυθμούς εξοικείωσης και επικοινωνίας. Μην ξεχνάτε ότι τα πιο συντηρητικά άτομα «τρομάζουν» και κλείνονται στον εαυτό τους όταν ξεπερνάτε τα δικά τους επιτρεπτά όρια επικοινωνίας.

Μπορείτε επίσης να εκφράσετε τον σεβασμό σας ή την εκτίμηση σας απέναντι σε άτομα του επαγγελματικού σας περιβάλλοντος , χωρίς να κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε «γλοιώδεις , ζητώντας την συμβουλή ή την γνώμη των ατόμων που πραγματικά εκτιμάτε και βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα ιεραρχίας από εσάς. Με αυτό τον τρόπο εκφράζετε την εκτίμηση σας αλλά δεν είστε κόλακες σε καμία περίπτωση.

Η σωστή δικτύωση είναι αμφίδρομή. Δεν μπορείτε μόνο να λαμβάνετε από τους άλλους αλλά θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι και να δίνετε και εσείς πληροφορίες , γνώσεις και ιδέες. Μην ξεχνάτε να ακούτε ενεργά τους άλλους ανθρώπους για να μπορείτε να δημιουργείτε ουσιαστικές επαγγελματικές σχέσεις που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και θα είναι αποτελεσματικές και εποικοδομητικές και για τα δύο μέρη. Μην ξεχνάτε να καταγράφετε τα χρήσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας και να ενημερώνετε σε περίπτωση αλλαγής του χώρου εργασίας σας για να μην χάνετε ποτέ τις επαφές που δημιουργήσατε!

Η δικτύωση στον επαγγελματικό χώρο θέλει τον τρόπο της και είναι απαραίτητη και σημαντική! Είναι βέβαιο , πως οι επαγγελματίες με ικανότητες και τις κατάλληλες γνωριμίες συναντούν λιγότερες δυσκολίες στον δρόμο τους προς την άνοδο της ιεραρχίας. Ακόμα και αν σας δυσκολεύει η «δικτύωση» μην την αγνοείτε και μην την βάζετε σε δεύτερη μοίρα γιατί είναι εξίσου σημαντική όσο τα προσόντα σας ή οι ικανότητες σας στην δουλειά.

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.4 / 5 σε 16 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

litsaki_s
στις 3/2/2007
1

Συμφωνώ!έτσι είναι... Η δυκτύωση στον επαγγελματικό χώρο θέλει τον τρόπο της και είναι και απαραίτητη και σημαντική!

_______
Λίτσα*

litsaki_s
στις 3/2/2007
2

Συμφωνώ!έτσι είναι... Η δυκτύωση στον επαγγελματικό χώρο θέλει τον τρόπο της και είναι και απαραίτητη και σημαντική!

_______
Λίτσα*

2diamond
στις 25/7/2007
3
Δικτυωση

Η αρχή της επιτυχίας ξεκινάει από την σωστή δικτύωση

DA-CAPO
στις 27/9/2009
4

Πολύ σωστά.

bubles
στις 29/3/2010
5

Υπεροχο

pateras
στις 24/9/2010
6

Συμφωνω και επαυξανω, συνηθως οι περισσοτερες νεες προτασεις/ευκαιριες (δεν μιλαω για νεoεισερχομενους) προερχονται απο τον κυκλο των γνωριμιων μας εντος του εργασιακου μας πεδιου

στις 23/4/2011
7
Δικτυώσου...και δεν θα χάσεις!

Δικτυώσου και δεν θα χάσεις!

Σαν δίκτυο μπορούμε να ορίσουμε το σύνολο των σχέσεων στις οποίες συμμετέχει κάποιος (επιχειρηματίας, υπάλληλος ,κλπ ) και οι οποίες χρησιμοποιούνται ώστε αυτός να προάγει τα συμφέροντά του.
Πώς αναπτύσσονται αυτές οι σχέσεις…………………….
Αναπτύσσονται μέσα από τη συμμετοχή μας σε οργανισμούς, μέσα από τους προμηθευτές , τους καταναλωτές, τους διανομείς, τους συναδέλφους στην εργασία, τους γνωστούς και φίλους και την οικογένειά μας.
Οφέλη από τα δίκτυα…………………………………………….
1. Η υποστήριξη και οι συμβουλές που παρέχουν τα δίκτυα ελαττώνουν την εργασιακή μας απομόνωση.
2. Μπορούν να μας διαθέσουν πόρους σύντομα και με φιλικούς Όρους πχ ένα δάνειο, να μας διαθέσουν εξοπλισμό και τους
Κατάλληλους ανθρώπινους πόρους για την επιχείρησή μας, από πού μπορούμε να αγοράσουμε τα προς πώληση προϊόντα μας σε καλές τιμές.
3. Μεταφέρουν πληροφορίες που έχουν σχέση με τη δουλειά μας και μας προειδοποιούν για πιθανές ‘απειλές’, πχ που ‘άδειασε’ μια καλή θέση εργασίας, μήπως έρχονται απολύσεις?, ποιοι είναι και πως πάνε στην αγορά οι ανταγωνιστές μας, που ανοίγονται επιχειρηματικές ευκαιρίες.
4. Γίνεται ανταλλαγή γνώσης και
ικανοτήτων με αποτέλεσμα να Γίνεται λαμπρότερο το εργασιακό προφίλ μας.
5. Ο ι ‘δικτυωμένοι’ επιχειρηματίες μπορεί μεν να είναι ανταγωνιστές αλλά σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν βγάζουν τους οφθαλμούς τους. Η ισχύς εν τη ενώσει.

Οι δεσμοί των δικτύων…………………………………..
Η βιβλιογραφία τους διακρίνει σε ισχυρούς και σε ασθενείς.

Οι Ισχυροί δεσμοί ενός δικτύου έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Συναλλάσσονται συχνά, θεωρούνται φίλοι, περιλαμβάνουν λίγα άτομα, θα κάνουν πολλά για μας και εμείς για αυτούς, προσφέρουν εμπιστοσύνη , διαφάνεια Και αξιοπιστία, έχουν χαμηλό κόστος ή είναι δωρεάν.

Οι ασθενείς δεσμοί ενός δικτύου είναι οι απλοί γνωστοί.
Έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Μας παρέχουν λίγες υπηρεσίες, όπως και εμείς σε αυτούς, δεν συναλλάσσονται συχνά, προσφέρουν πλήθος πληροφοριών, δεν χαρακτηρίζονται πάντα από δεσμούς αξιοπιστίας, μπορεί και να κοστίζουν (να πληρώσουμε για να μάθουμε κάτι). Πιθανόν μέσα από ένα δίκτυο ασθενών δεσμών να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ισχυρών δεσμών.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Επειδή το θέμα «περί δικτύων»
Είναι αρκετά εκτεταμένο όποιος ενδιαφέρεται για επιπλέον πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί σε εμένα.

Λεπτομέρεια: Το μεταπτυχιακό στη Διοίκηση το πήρα με «άριστα», αλλά δεν το ξανακάνω!

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή