Crash Test σε 4 διάσημες δίαιτες...
Δίαιτα Άτκινς
Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του '70 από τον Dr Atkins και πρόσφατα έγινε ξανά της μόδας. Σύμφωνα με τη θεωρία του εφευρέτη της, οι υδατάνθρακες προκαλούν υπερπαραγωγή ινσουλίνης και συνακόλουθα πείνα, με αποτέλεσμα την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού και την αύξηση του σωματικού βάρους. Η δίαιτα αυτή υπόσχεται γρήγορη απώλεια των περιττών κιλών περιορίζοντας πολύ τους υδατάνθρακες και αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεϊνών και λίπους. Η Άτκινς λέγεται «κετογονική», γιατί όταν οι υδατάνθρακες (δηλαδή η γλυκόζη) απουσιάζουν από το καθημερινό μενού, ο οργανισμός διασπά άλλα συστατικά για να προμηθεύσει τα κύτταρα με τα απαιτούμενα «καύσιμα», με αποτέλεσμα να παράγονται κετόνες (μια κατηγορία χημικών ενώσεων) που οδηγούν στη μείωση της όρεξης.
Υπέρ: Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνονται η γρήγορη απώλεια κιλών και το γεγονός πως δεν πεινάμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς οι πρωτεϊνικές τροφές που έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος είναι ιδιαίτερα χορταστικές.
Κατά: Η εφαρμογή της συγκεκριμένης δίαιτας για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία καθώς διαταράσσει την οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο όξινη η τιμή του pH του αίματος. Επίσης, επειδή η δίαιτα Άτκινς στηρίζεται στην υψηλή πρόσληψη λίπους (καθώς περιλαμβάνει συχνά στα γεύματα αβγά, τηγανητές πατάτες και μπριζόλες) αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιοπάθειας. Επιπλέον, η δίαιτα Άτκινς μπορεί να επιβαρύνει και τη νεφρική λειτουργία αλλά και να προκαλέσει παροδική τριχόπτωση λόγω της έλλειψης βασικών βιταμινών, αφού αποκλείει τα φρούτα, τα περισσότερα λαχανικά και τα ακατέργαστα δημητριακά.
Δίαιτα της ζώνης
Η δίαιτα zone στηρίζεται στις ίδιες αρχές με την Άτκινς και έχει γίνει διάσημη από τους αστέρες του Χόλιγουντ που την έχουν κατά καιρούς υιοθετήσει για να χάσουν γρήγορα βάρος. Συνδυάζει χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων με πιο σωστές ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους, και το καθημερινό μενού περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά από ό,τι στη δίαιτα Άτκινς. Στη δίαιτα της ζώνης η σύσταση του καθημερινού μενού αποτελείται κατά 40% από πρωτείνες, κατά 30% από λίπη και κατά 30% από υδατάνθρακες (κατά προτίμηση σύνθετους), ενώ απουσιάζουν τελείως τα αμιγώς αμυλούχα τρόφιμα όπως είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά.
Υπέρ: Η δίαιτα της ζώνης είναι πιο εύκολη και λιγότερο μονότονη στην εφαρμογή της από την Άτκινς και, επιπλέον, δεν στερεί τόσο τις βιταμίνες από τον οργανισμό. Η απώλεια του Βάρους επιτυγχάνεται μέσω της διέγερσης του μεταβολισμού (αφού η λήψη πρωτεϊνών εντείνει τις καύσεις) και του περιορισμού των θερμίδων. Γι' αυτό άλλωστε μπορεί να εφαρμοστεί και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Κατά: Είναι δύσκολο να αποκλείσουμε τους περισσότερους υδατάνθρακες από το καθημερινό μενού. Επίσης, όταν σταματήσουμε το πρόγραμμα και αρχίσουμε να τρώμε ξανά φυσιολογικά, κατά κανόνα τα χαμένα κιλά επιστρέφουν.
Δίαιτα Scardale
Πρόκειται για μια ακόμα δίαιτα που στηρίζεται στην υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών και είναι ιδιαίτερα φτωχή σε υδατάνθρακες και λίπος. Προσφέρει λίγες θερμίδες (από 750-1.000) την ημέρα και στερεί τον οργανισμό από φυτικές ίνες, βιταμίνες και κάποια μέταλλα. Βασικός της στόχος είναι να αυξηθούν οι καύσεις μέσω της θερμογένεσης (με αμφίβολα αποτελέσματα).
Υπέρ: Υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών, που μπορεί να επιτευχθεί λόγω της χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης, αλλά τα χαμένα κιλά αντιστοιχούν περισσότερο σε υγρά παρά σε λίπος.
Κατά: Επειδή ανήκει στις κετογονικές-στερητικές δίαιτες, στερεί από τον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, παρουσιάζει κίνδυνο αφυδάτωσης και γι' αυτό πρέπει να καταναλώνουμε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της. Η εφαρμογή της δεν συνιστάται για περισσότερες από 15 ημέρες.
Δίαιτα της Σούπας
Πρόκειται για την τελευταία... άφιξη στο χώρο της δίαιτας και έχει σχεδιαστεί από την ελληνικής καταγωγής διατροφολόγο Linda Lazarides. To μενού περιλαμβάνει αποκλειστικά ζεστές σούπες εμπλουτισμένες με όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς, γάλα ή κρέμα γάλακτος και τυριά. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, μας βοηθάει να χάσουμε μέχρι και 4,5 κιλά την πρώτη εβδομάδα, εκ των οποίων το 1 αντιστοιχεί σε απώλεια λίπους και τα υπόλοιπα 3,5 σε υγρά. Έτσι, μαζί με τη μείωση του σωματικού βάρους περιορίζεται και το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα και η σιλουέτα μικραίνει 1 νούμερο σε 10-15 ημέρες.
Υπέρ: Οι σούπες που καταναλώνονται ζεστές είναι πιο χορταστικές από τις κρύες σαλάτες. Επιπλέον, εμποδίζουν τις κρίσεις λαιμαργίας και επιταχύνουν τις καύσεις, όπως συμβαίνει με όλα τα ζεστά/μαγειρεμένα τρόφιμα. Επίσης, λόγω του νερού που περιέχουν, ενυδατώνουν επαρκώς τον οργανισμό και μας προστατεύουν από την αφυδάτωση. Οι σούπες αυτές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος, καθώς περιέχουν σε αφθονία φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα πιο δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν σούπα με μήλο, αμύγδαλα, κάρδαμο και γιαούρτι, σούπα με ξερά φρούτα και πέκαν, σούπα κρέμα με κουνουπίδι και σούπα με μεξικάνικα φασόλια, λάιμ και τόφου.
Κατά: Η δίαιτα της σούπας επιβάλλει να αφιερώσουμε χρόνο στη μαγειρική και γι' αυτό δύσκολα ακολουθείται από πολυάσχολες γυναίκες και νέες μητέρες. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνει καθόλου στερεά τροφή για τις πρώτες 7 ημέρες.
Aπόσπασμα από το περιοδικό "Παδί και νέοι γονείς" τεύχος 96
στα social media