Έχετε προσόντα ;

Από: Sxeseis | Διαβάστηκε 6781 φορές
Τα δυνατότερα μας προσόντα που μπορούμε να έχουμε είναι αυτά που μας επιτρέπουν να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους γύρω μας - με το περιβάλλον μας! Η επικοινωνία μας είναι απαραίτητη στην δουλειά, στις προσωπικές μας σχέσεις, στις φιλικές μας σχέσεις…πρακτικά παντού. Οι άνθρωποι είμαστε «κοινωνικά όντα» και η έλλειψη δυνατότητας επικοινωνίας μας δημιουργεί στεναχώρια, μοναξιά, άγχος ακόμα και κατάθλιψη. Ποιά είναι όμως αυτά τα προσόντα επικοινωνίας που μας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσουμε επαφές και σχέσεις με άλλους ανθρώπους; Ποια χαρακτηριστικά μας επιτρέπουν να προοδεύσουμε στην προσωπική αλλά και την επαγγελματική μας ζωή; Ας δούμε τα βασικότερα…

Η ικανότητα μας να ακούμε τους άλλους γύρω αποτελεί ένα βασικό επικοινωνιακό προσόν. Δεν φτάνει μόνο να μπορούμε να ακούμε τους άλλους αλλά πρέπει και να τους το δείχνουμε. Η ικανότητα να ακούμε λοιπόν είναι ίσως το βασικότερο προσόν μας στην επικοινωνία με το περιβάλλον μας αφού αν ακούμε μπορούμε να καταλάβουμε τις ανάγκες επικοινωνίας , τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων ανθρώπων και να λειτουργούμε απέναντι τους σύμφωνα με αυτές.

Είναι σημαντικό στη λεκτική μας επικοινωνία με τους άλλους να δείχνουμε ότι λαμβάνουμε τα μηνύματα που μας στέλνουν κάνοντας τους ανάλογους ήχους αποδοχής ή κατανόησης. Επίσης, επιβεβαιώνουμε ότι ακούσαμε αυτά που μας είπαν κάνοντας μια σύντομη περίληψη των απόψεων τους ή κάνοντας αναφορές κατά την διάρκεια της δικής μας ομιλίας στα πράγματα που μας είπαν αυτοί προηγουμένως.

Τέλος, κατά την διάρκεια της λεκτικής επικοινωνίας η γλώσσα του σώματος μας πρέπει να είναι η ανάλογη. Καλό θα ήταν να κοιτάμε τον συνομιλητή μας στα μάτια γιατί αυτό προσδίδει ειλικρίνεια στις λέξεις μας. Επίσης δεν πρέπει να απευθύνουμε τον λόγο σε άλλους έχοντας τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος μας μιας και η κίνηση αυτή δείχνει δυσκολία στο να δεχτούμε άλλες απόψεις.

Ένα άλλο μεγάλο επικοινωνιακό προσόν είναι η δυνατότητα να διατηρούμε την ψυχραιμία μας σε δύσκολες καταστάσεις και να μην δείχνουμε αγχωμένοι κατά την διάρκεια της κοινωνικής επαφής μας με τους άλλους ανθρώπους. Ακόμα και αν έχουμε έμφυτο ταλέντο στην επικοινωνία, η ύπαρξη άγχους δεν επιτρέπει στο μυαλό μας να λειτουργήσει σωστά και έτσι δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε. Το άγχος και τα νεύρα, δεν μας επιτρέπουν να ακούσουμε τους άλλους ή να επικοινωνήσουμε σε αυτούς αυτά που έχουμε να πούμε. Παράλληλα, το μήνυμα του άγχους ή του εκνευρισμού μεταδίδεται υποσυνείδητα από τις εκφράσεις του προσώπου μας και την γλώσσα του σώματος μας γεγονός που απωθεί τους άλλους. Η διατήρηση της ψυχραιμίας μας σε δύσκολες καταστάσεις θα μας αμείψει αφού με την ψυχραιμία μπορούμε να κατακτήσουμε ακόμα και τον πιο δύστροπο συνομιλητή και να επιτύχουμε τελικά αυτό που εμείς επιθυμούμε και μάλιστα αναίμακτα.

Ένα μεγάλο επικοινωνιακό προσόν είναι επίσης και η δυνατότητα μας να δείχνουμε ενδιαφέρον στα προβλήματα που απασχολούν τους συνομιλητές μας ενώ παράλληλα «συμπάσχουμε» διακριτικά με το πρόβλημα ή τη χαρά τους. Η μεγαλύτερη πηγή έντασης στις σημερινές κοινωνίες , είναι η ανάγκη του ατόμου να ξεχωρίζει και να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Εάν μπορέσουμε να δώσουμε το μήνυμα στον συνομιλητή μας , ότι είναι σημαντικός , ότι είναι ξεχωριστός και ότι η άποψη του μετράει τότε επικοινωνιακά τον έχουμε κερδίσει σε μεγάλο βαθμό. Το να δείχνουμε ότι μια συζήτηση για ένα θέμα αποκλειστικά αφορά τον συνομιλητή μας, μας έχει συνεπάρει, είναι ένα τρομερό επικοινωνιακό προσόν το οποίο κάνει τον συνομιλητή μας να νιώσει άνετα και παράλληλα να μοιραστεί ακόμα περισσότερες πληροφορίες μαζί μας αισθανόμενος οικειότητα.

Η δημιουργία ταύτισης και η ύπαρξη μιας εσωτερικής σύνδεσης με το άτομο με το οποίο συνομιλούμε φανερώνει συμπάθεια προς το άτομο του και δημιουργεί εμπιστοσύνη συγχρονίζοντας έτσι την επικοινωνία και δημιουργώντας ένα κλίμα αμφίδρομης ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων και συναισθημάτων. Η ταύτιση είναι μια υποσυνείδητη διαδικασία και επιτυγχάνεται και μέσω της γλώσσας του σώματος δεδομένου ότι δύο συνομιλητές που βρίσκονται σε ταύτιση αντικατοπτρίζουν ο ένας τις κινήσεις του σώματος του άλλου. Δηλαδή , πλησιάζουν ο ένας στον άλλο ή έχουν τακτικές επαφές με τα χέρια.

Ένα άλλο προσόν επικοινωνίας είναι να έχουμε την επίγνωση του πότε θα πρέπει να σταματάμε να μιλάμε για τον εαυτό μας ή για τα δικά μας προβλήματα. Οι άλλοι άνθρωποι κουράζονται να ακούνε συνεχώς την λέξη «εγώ» και δεν έχουν καμία διάθεση να επικοινωνήσουν με εγωιστικά – ναρκισσιστικά άτομα. Το να μιλάμε για τον εαυτό μας υπερβολικά στην πρώτη μας επαφή με άλλους ανθρώπους , μπορεί να αποτελέσει την αιτία να μην συναντήσουμε ξανά τους ανθρώπους αυτούς. Στις επαφές μας με τους άλλους θα πρέπει να έχουμε ένα μέτρο για το τι εκμυστηρευόμαστε για τον εαυτό μας ή για το πόσες πληροφορίες τελικά θα δώσουμε αναφορικά με τις σκέψεις μας, την ζωή μας και τα επιτεύγματα μας. Η ανταλλαγή απόψεων μας με τους άλλους πρέπει να έχει μια ισορροπία ως προς την ποσότητα πληροφοριών που ανταλλάσσουμε.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η επαφή με τα μάτια είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα επικοινωνιακά προσόντα που πρέπει να καλλιεργήσουμε. Τα μάτια μας λένε χιλιάδες λέξεις και περνάνε άπειρα μηνύματα μας αφού καθρεφτίζουν την ίδια μας την ψυχή. Αν δεν κοιτάμε στα μάτια τον συνομιλητή μας του δίνουμε το μήνυμα ότι δεν τον παρακολουθούμε ή ότι απλά δεν είμαστε άξιοι εμπιστοσύνης. Σε άλλες περιπτώσεις πιθανό να του περάσουμε και το μήνυμα ότι η εμφάνιση του μας απωθεί. Το συνεχές , επίμονο βλέμμα δίνει την αίσθηση ότι πιθανό να είμαστε εκνευρισμένοι με τον συνομιλητή μας ή σε άλλες περιπτώσεις (και αναλόγως του όλου ύφους) αποτελεί σεξουαλικό υπονοούμενο. Είναι σημαντικό λοιπόν , να κοιτάζουμε τον συνομιλητή μας στα μάτια κατά την διάρκεια μια συζήτησης , αλλά όχι επίμονα, προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να περάσουμε τα σωστά μηνύματα.

Τελικά έχετε επικοινωνιακά προσόντα ; Πολλά από τα προαναφερόμενα φαίνονται «κοινή λογική» αλλά οι περισσότεροι από εμάς ασυναίσθητα δεν συμπεριφερόμαστε κατάλληλα χάνοντας έτσι αρκετές «μονάδες» στην επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους. Είναι βέβαιο ότι καλλιεργώντας αυτές τις απλές καθημερινές συμπεριφορές μας θα βελτιώσουμε σημαντικά την επικοινωνία μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Δεν είναι δύσκολο… προσπαθήστε το!

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.2 / 5 σε 25 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

2diamond
στις 11/8/2007
1
Η νοοτροπια ειναι το παν

Θέμα μέσα απο αυτό το καταπληκτικό βιβλίο το οποίο με βοηθάει να αναπτύξω την επιχείρισή μου.Πράγματι είναι εμετικό να μιλάει κάποιος συνέχεια για τον ευατό του ειδικά όταν αυτά είναι παράπονα.Έχω διαβάσει τα περισσότερα από τα άρθρα σου και αυτός ο τρόπος σκέψης είναι τρόπος ζωής για εμένα και την οικογένεια μου.Απλά συγχαρητήρια και μόνο για τις επιλογές των θεμάτων.Η νοοτροπία είναι το παν.

2diamond
στις 11/8/2007
2
Η νοοτροπια ειναι το παν

Θέμα μέσα απο αυτό το καταπληκτικό βιβλίο το οποίο με βοηθάει να αναπτύξω την επιχείρισή μου.Πράγματι είναι εμετικό να μιλάει κάποιος συνέχεια για τον ευατό του ειδικά όταν αυτά είναι παράπονα.Έχω διαβάσει τα περισσότερα από τα άρθρα σου και αυτός ο τρόπος σκέψης είναι τρόπος ζωής για εμένα και την οικογένεια μου.Απλά συγχαρητήρια και μόνο για τις επιλογές των θεμάτων.Η νοοτροπία είναι το παν.

EFFII
στις 16/8/2007
3

XALIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Andrianna23
στις 8/9/2007
4

freefame30
στις 21/4/2008
5
Υπερκάλυψη του θέματος

Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σας.
Τις περισσότερες φορές στην επικοινωνία που αναπτύσω, με νεοφεμένους στο κοινωνικό περιβάλλον μου, ενστικτωδώς χρησιμόποιώ τους τρόπους προσέγγισης που προαναφέρετε! Το αποτέλεσμα και η αίσθηση της επικοινωνίας είναι αρίστη!
Επίσης είναι γοητευτικότατο όταν κάνουμε πραγματικό κοπλιμέντο στο συνομιλητή μας και η αντίδραση του περιορίζετε στο ΄ντροπαλό χαμήλωμα των ματιών, ίχνος που δηλώνει την απουσία ναρκισισμού του συνομιλητή μας!

aristotelis888
στις 3/5/2008
6
Λαθοσ

Πιστευω οτι ειναι λαθος να κοιτας τον συνομιλητη σου στα ματια επιμωνα, [οι περισοτεροι ανθρωποι χανουν τον ειρμο του λογου τους] προτιμο να κοιτω το στομα με συντομες ματιες στα ματια συνηθως οταν θελω να πεισθω οτι δεν μου λεει αρες -μαρες.

στις 10/8/2008
7

kala

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή