Ποιοί λόγοι οδηγούν έναν άνθρωπο να παντρευτεί;

Από: Sxeseis | Διαβάστηκε 10587 φορές
Κάθε προσωπική απάντηση σ΄αυτό το ερώτημα, κινείται πάνω σε μια βασική πρόθεση: Γάμος για μια καλύτερη ζωή, μέσα από τη χαρά της σχέσης.

Η θέληση κάποιου να βελτιώσει τη ζωή του και μέσα από τον γάμο, είναι γεμάτη από όνειρα και προσδοκίες. Σ΄αυτές επενδύει κόπους και προσπάθειες και περιμένει την ανταμοιβή του: Αφοσίωση, σεβασμό, φροντίδα κουράγιο και κοινό μόχθο για την απόκτηση υλικών αγαθών, ερωτική ανταπόκριση και κάθε εκδήλωση αγάπης, γιατί ο γάμος είναι μια ακόμη εμπειρία αγάπης, η χαρά να καμαρώνεις το σύντροφό σου αλλά και να απολαμβάνεις τον θαυμασμό του.

Η διατήρηση της σχέσης, η ποιότητα και η διάρκειά της κινούνται πάνω σε τρία ισάξια και αυτόνομα μέρη:

Εγώ- Εσύ- Εμείς.

Τρία μέρη, τρεις ανάγκες για χώρο και για χρόνο, που δεν μπορούν να λειτουργούν το ένα σε βάρος του άλλου. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται συναισθήματα και όχι τόσο κανόνες. Αν δεν υπάρχουν συναισθήματα, δε μένει παρά να θάψεις τα νεκρά κομμάτια της σχέσης και ν΄αρχίσεις από την αρχή, με τον ίδιο ή με άλλο σύντροφο.

Συνήθως οι άνθρωποι προτιμούν να διαλέξουν ένα νέο σύντροφο στη ζωή τους για να κάνουν μια νέα αρχή, επειδή έχουν « χρεωμένο» τον παλιό με κάθε είδους προκατάληψη και φόβο. Φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα ίδια πράγματα, γιατί δεν αναγνωρίζουν και την δική τους ευθύνη για να φτάσει η σχέση τους σε μηδενικό σημείο. Δυστυχώς, τίποτε δεν εξασφαλίζει ότι μ΄ένα νέο πρόσωπο δεν θα παιχθούν οι ίδιες σκηνές, και οι ίδιες συγκρούσεις, γύρω από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα:

Ζευγάρι ή συνύπαρξη;
Ζευγάρι δεν είναι απλά η συνύπαρξη δυο ανθρώπων. Δυο άνθρωποι συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, χωρίς σωματική και συναισθηματική επαφή, ενώ εμφανίζονται κοινωνικά ως ζευγάρι. Ουσιαστικά είναι δεμένοι με το νομικό γάμο, χωρίς να έχουν ουσιαστική σχέση, κινούνται στον ίδιο χώρο, μοιράζονται τις καθημερινές υποχρεώσεις, τη φροντίδα των παιδιών. Μια τέτοια μορφή ζευγαριού δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη στην εποχή μας. Ο ισχυρισμός ότι λόγοι οικονομικοί ή κοινωνικοί αναγκάζουν δυο ανθρώπους να μένουν μαζί, χωρίς ουσιαστικούς λόγους, τις πιο πολλές φορές δεν ευσταθεί. Σε βαθύτερο επίπεδο, είναι η ανασφάλεια και ο φόβος μπροστά στην αλλαγή πορείας στη ζωή, που ορθώνουν τοίχους και εμποδίζουν να δούμε ότι όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως επιθυμούμε, εμείς μπορούμε να τα αλλάξουμε, αναλαμβάνοντας και τον κίνδυνο το αποτέλεσμα να μην είναι έτσι, όπως το φανταστήκαμε.

Η αλλαγή των ρόλων
Στην εποχή μας οι ρόλοι έχουν αλλάξει, βασικά εξαιτίας της γυναικείας εργασίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας που αυτή συνεπάγεται. Τα πράγματα δείχνουν ότι δεν μπορεί σήμερα να διατηρηθεί μια σχέση χωρίς ισότητα και σεβασμό. Η έννοια της ισότητας και το περιεχόμενό της έχει υποστεί τη μεγαλύτερη... κακοποίηση, έχει καταλήξει στο νεροχύτη, το μαγείρεμα και στο ξεχωριστό πορτοφόλι. Μια τέτοια αντίληψη για την ισότητα δεν δείχνει να έχει ωφελήσει τα ζευγάρια, που καλούνται να αναπτύξουν περισσότερη ευαισθησία, λεπτότητα και σεβασμό για τις ανάγκες του συντρόφου τους. Χωρίς αμοιβαίο σεβασμό, εκτίμηση και θαυμασμό πραγματικά χάνεται το εισιτήριο της ευτυχίας. Η σχέση του ζευγαριού είναι μια ευκαιρία να ενωθούν δυο μεγάλες ανθρώπινες δυνατότητες: Η λογική επικρατεί στον άνδρα και το συναίσθημα στην γυναίκα, άξια να αναπτύσσει δημιουργικά συναισθήματα, να τα χειρίζεται επιδέξια, μέσα σ΄ένα λογικό πλαίσιο συλλογισμών, χαραγμένο από τον άνδρα. Αγάπη, λογική και συναισθήματα στηρίζουν την ουσιαστική συνύπαρξη. Από μόνες τους, οι λογικές διεργασίες δεν προσφέρουν ευτυχία. Αλλωστε, στην εποχή μας έχουμε ιδιαίτερα έξυπνους και λογικούς ανθρώπους, που δεν δείχνουν καθόλου ευτυχισμένοι.

Ο γάμος άλλοτε και σήμερα
Σήμερα αναζητάμε τον γάμο, όχι όπως την εννοούσαν οι παλιότερες γενιές, όχι απλά για να αποκτηθούν παιδιά, οικονομικά ανταλλάγματα ή να μεγαλώσουν περιουσίες. Στις προηγούμενες γενιές, οι διευρημένες οικογένειες, με όσο το δυνατόν περισσότερους συγγενείς, εξ αίματος ή αγχιστείας, ( συμπέθεροι, κουμπάροι κλπ) έδειχναν μια θέση δύναμης στην κοινωνία αλλά και πολλά εργατικά χέρια για τη συλλογή της σοδειάς.

Το ζευγάρι σήμερα « πατά» στις κατακτήσεις των προηγούμενων γενεών. Ο κόπος και ο μόχθος τους επιτρέπει σήμερα στις νεότερες γενιές να αναζητούν περισσότερα πράγματα στη διαπροσωπική σχέση τους, να αναζητούν μια συνεχή διαλεκτική δυο διαφορετικών ψυχικών κόσμων, εκείνων του αρσενικού και θηλυκού- και να αλληλεπιδράσουν, ασκώντας θετική επιρροή, με αυθεντικά συναισθήματα και αμοιβαίες ενισχύσεις που προκαλούν προσωπικές και κοινωνικές αλλαγές.

Ενας επιτυχημένος γάμος κάποτε σήμαινε ένα σύζυγο ευκατάστατο, με κοινωνική επιφάνεια και μια γυναίκα που αναζητούσε « να αποκατασταθεί». Μια τέτοια αντίληψη σήμερα δεν είναι ικανοποιητική: Η σχέση μένει συναισθηματικά άτονη και βαρετή, με αισθήματα μοναξιάς, ατελής και , τελικά, άχρηστη.

Σήμερα, ο γάμος δεν είναι το ευτυχές τέλος μιας σχέσης αλλά το ξεκίνημά της.

Aπό την Μαρία Λασσιθιωτάκη
Ψυχολόγο - Oικογενειακή Σύμβουλο
selftherapy.gr

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.3 / 5 σε 20 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

στις 26/10/2007
1
Πολύ καλό έως Εξαιρετικό Άρθρο !

5sp11em
στις 9/11/2007
2
Στο μελλον

Αυτο το αρθο θα αφορα γεννημενους μετα το 1990 και ατομα που θα ειναι μεγαλωμενα με αυτο το σκεπτικο.Σε ποιο εξελιγμενες κοινωνιες απο τις ελληνικες το εχουμε δει.Παλι ομως υπαρχει κενο.Δεν μπορει κανεις να αποφυγει τη ψυχικη μοναξια.

στις 15/12/2007
3
Πολυ καλο ομως...

Θα διαφωνήσω σε κάποια σημεία.Κατα τη γνώμη μου η οικονομικη αποκατάσταση υπάρχει και θα υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος της γυναίκας και θα αποτελεί ενα βασικό κριτήριο που οδηγεί στην απόφαση για γάμο ιδίως στην εποχή μας που τα υλικά αθάγα έχουν τον πρώτο λογο στη ζωή μας και λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ μισθών και πληθωρισμού!!Πλέον εχουν και οι άντρες αρχίσει να σκεφτονται με τον ίδιο τρόπο.Αγνα συναισθήματα δεν βρήσκεις συχνά πλέον ολα ειναι επιδερμικά,επιφανειακά γιαυτο και οδηγούμαστε στην απομόνωση,μοναξιά.

Ναι μεν ο ανθρωπος ειναι πιο ελευθερος ώστε να επιλέξει το ταίρι που θα τον συνοδεύει για την υπόλοιπη ζωή του αλλα οι αρχες και τα πρότυπα που προάγονται τον εχουν κανει ετσι ωστε τα κριτηρια του να μην ειναι πλεον αγνα και ψυχικα αλλα συμφεροντολογικά!!οι γάμοι που γίνονται εξαιτιας των κινήτρων αυτών καθώς επίσης και η ανοχή μιας σχέσης ζευγαριού χωρίς ουσίας λογω αυτών παλι των κινήτρων ειναι αρκετα μεγάλη δυστυχώς!

Ευχαριστώ πολύ

Filopoimin
στις 7/1/2008
4

πολυ κακο για κατι μικρο

magda1
στις 11/2/2008
5

Πραγματικά υπέροχο άρθρο, μακάρι να δούμε και άλλα τέτοια στο μέλλον!!

στις 31/3/2008
6
πάρα πολύ καλό

ο γάμος δεν είναι το ευτυχές τέλος μιας σχέσης αλλά το ξεκίνημά της. αυτο και μονο ειναι αρκετο

giannisk55
στις 25/4/2009
7
Γάμος

Ελπίζω στον γάμο ο οποίος δίνει κάθε χαρά και ευτυχία ξεπερνώντας κάθε δυσκολία με αγάπη και μας δίνει όμορφες στιγμές της ζωής μας.

vafra
στις 17/7/2009
8
πολι καλαο

m dineis dynami

Naya0r
στις 28/4/2010
9
λίγα λόγια.. :P

Ο γάμος απλά είναι μία γιορτή για το ζευγάρι και τους συγγενής, και μία επισημοποίηση της σχέσεις στο περιβάλλον τους.

Είμαστε μικρά ακόμα και ξεχωριστό πορτοφόλι δεν υπάρχει. Όλα μπαίνουν σε ένα πουγκί για την επίτευξη των κοινών μας στόχων και μη. Επίσης διαφωνώ με την Miss-sunshine. Δεν έχουμε έρθει σε τέτοιο σημείο ακόμα, τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω. Εκτός αν εθελοτυφλώ. Αλλά επειδή είμαι κοντά σε αυτή την ηλικία, δεν έχω τέτοια παραδείγματα γύρο μου.

Η γυναίκα στις μέρες μας εργάζεται επειδή υπάρχουν περισσότερα υλικά αγαθά, συν τον καλουπισμό της για να είναι επιθυμητή από τον συντροφό της (χωρίς υπερβολές). Αυτό που ίσως έχει αλλάξει στις μέρες μας, δηλαδή στα περισσότερα ζευγάρια, είναι το χεράκι που απλωνόταν με την ακόλουθη πρόταση "δώσε μου...".
Αυτό που δεν έχει αλλάξει, στα περισσοτερα ζευγάρια, είναι η μοιρασιά των εργασιών στο χώρο που ζουν.

Όταν ο ένας είναι ευτυχισμένος είναι και ο άλλος. Όταν κάποιος από τους δύο πιστεύει ότι έχει αδικηθεί, αρχίζει η γκρίνια για πολλαπλά θέματα και έτσι δεν είναι ευτυχισμένος κανείς.

Και φυσικά κρίνω με τα δικά μου παραδείγματα. Δε θα ήθελα να παρεξηγηθώ.

στις 31/12/2010
10
Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά πριν και τώρα

Παρατηρώντας γάμους απλών ανθρώπων γύρω μας,επιφυλασσόμεθα για τα κίνητρα τους.Η ελληνική κοινωνία σε ορισμένα θέματα παραμένει στάσιμη.Ποιος γονιός δε θα ήθελε να κάνει το παιδί του έναν πλούσιο γάμο;

12435
στις 3/3/2011
11

oikonomikoi kai anasfalia eine oi logoi pou maw kanoun ma pantreytoume..kai spaniow o erotas

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή