Τα κιλά των γιορτών!

Από: Sxeseis | Διαβάστηκε 4972 φορές
Από τις αρχές Δεκεμβρίου έως του Αη-Γιαννιού, η λαϊκή θυμοσοφία θέλει το σωματικό μας βάρος να αυξάνεται κατά 2,5 έως 5 κιλά. Ωστόσο, οι υπάρχουσες μελέτες δεν επιβεβαιώνουν την πεποίθηση αυτή.

Η αλήθεια είναι ότι το… μεγάλο φαγοπότι αρχίζει με τις μεγάλες γιορτές των Αγίων που από τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου υπάρχουν.

Συνεχίζεται τις παραμονές κι ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τα κλασικά οικογενειακά και μη «τραπέζια», για να ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

Αν σε αυτό προσθέσει κανείς ότι τις μέρες των αργιών οι περισσότεροι από εμάς καθηλώνονται στις καρέκλες,
μπροστά στην τηλεόραση ή στην πράσινη τσόχα, λογικό είναι να αρχίσει κανείς να παχαίνει. Πόσο όμως;

Αν και η λαϊκή θυμοσοφία θέλει το σωματικό βάρος κάθε ενός εκ ημών να αυξάνεται κατά 2,5 έως 5 κιλά σε πέντε εβδομάδες, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι ο περισσότερος κόσμος παίρνει πολύ λιγότερο βάρος - στην πραγματικότητα μόλις ένα κιλό.

Μία από τις πιο πρόσφατες και πιο εμπεριστατωμένες μελέτες δημοσιεύθηκε το 2000 στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» και παρακολούθησε την διατροφή, τον τρόπο ζωής και το σωματικό βάρος μιας ομάδας 200 εθελοντών, οι 100 εκ των οποίων ήταν άνδρες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου οι εθελοντές είχαν όντως παχύνει, αλλά είχαν πάρει κατά μέσον όρο λιγότερο από ένα κιλό.

Ωστόσο, το 75% αυτού του βάρους το είχαν πάρει μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Όσοι εθελοντές ήσαν οι πιο δραστήριοι είχαν πάρει το λιγότερο βάρος, ενώ όσοι ήσαν ήδη υπέρβαροι όταν δήλωσαν συμμετοχή στην μελέτη πήραν το περισσότερο. Πόσο ήταν αυτό; Πέντε κιλά ή περισσότερο, αλλά αφορούσε μόνο το 10% των εθελοντών.

Μία άλλη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς, στη Βοστώνη, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Ένα κιλό για τους 9 στους 10 από εμάς δεν ακούγεται πολύ. Επειδή, όμως, ο μέσος ενήλικας παίρνει φυσιολογικά ένα κιλό ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, αυτό το κιλό των γιορτών μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιδράσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί. Γι' αυτό συνιστούν εγκράτεια, εγκράτεια και... εγκράτεια.
Aπό το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 1 / 5 σε 4 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή