Όταν μια σχέση διαλύεται...

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν σε άλλα σχετικά άρθρα, πριν να πάρουμε την απόφαση να χωρίσουμε από μια σημαντική σχέση, πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την γιατρέψουμε και να υπερπηδήσουμε τα προβλήματα. Όταν ένας άνθρωπος είναι αρκετά σημαντικός για εμάς τότε πρέπει να πολεμήσουμε, να αγωνιστούμε και να κάνουμε θυσίες για να σώσουμε την σχέση. Εάν όμως η κατάσταση φτάσει σε αδιέξοδο τότε τουλάχιστον ας επωφεληθούμε από τον χωρισμό αναλογιζόμενοι τα λάθη μας και τα μειονεκτήματα μας, οδηγώντας έτσι τον εαυτό μας σε μια καινούργια σχέση στην οποία δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Κάθε σχέση μας βοηθά να εξελιχθούμε και μας προετοιμάζει για την σχέση που θα είναι η σημαντικότερη της ζωής μας.
Εξετάζοντας λοιπόν την συμπεριφορά μας, μετά τον ερχομό του χωρισμού, πρέπει να εκτιμήσουμε αντικειμενικά τους τομείς στους οποίους συνεισφέραμε στην διάλυση της σχέσης. Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια ,υγιή σχέση στο μέλλον.
Σαν πρώτο βήμα θα πρέπει να επανεξετάσουμε την συμπεριφορά μας στους ακόλουθους τομείς :
Ήμασταν επικριτικοί και συνεχώς παραπονιόμασταν απορρίπτοντας τον /την σύντροφο μας δημιουργώντας του /της το αίσθημα της ανικανότητας και την απόρριψης; Αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει λόγο διάλυσης μιας οποιαδήποτε σχέσης ,όσο στερεή και αν είναι, γιατί κανένας δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά και να ανεχτεί ένα τέτοιο περιβάλλον για αρκετό καιρό.
Μήπως ζητούσαμε συνεχώς την επιβεβαίωση της αγάπης του /της συντρόφου μας αλλά με τους λάθος τρόπους; Αυτό σίγουρα θα μας έκανε κουραστικούς και απαιτητικούς πράγμα που θα απομάκρυνε με αργά αλλά σταθερά βήματα τον / την σύντροφο μας.
Μήπως οι φοβίες μας, μας έκαναν υπερβολικά ευαίσθητους και συνεπώς και υπερβολικά εκνευριστικούς για τον / την σύντροφο μας. Κανείς δεν μπορεί να μας συμπαραστέκεται και να μας παρηγορεί απ άπειρον εις βάρος της δικής του προσωπικής ηρεμίας. Ο υπερβολικός φόβος κουράζει και φέρνει δυστυχία στην σχέση.
Με τα παιχνίδια εξουσίας τι γίνεται; Μήπως ήταν το αγαπημένο μας σπορ; Μήπως συνεχώς προσπαθούσαμε να επιβληθούμε στον / στην σύντροφο μας βγάζοντας τα σπαθιά για κάθε ασήμαντη αιτία; Συνήθως αυτό που διαλύει τα ζευγάρια είναι οι διαφωνίες τους για ασήμαντα θέματα ενώ αντίθετα στα σοβαρά λειτουργούν σαν ομάδα και βρίσκουν λύσεις. Τα ασήμαντα προβλήματα όμως είναι καθημερινά και ροκανίζουν σιγά-σιγά τα θεμέλια μιας σχέσης. Αφήστε τις ασήμαντες διαφωνίες στην άκρη. Και προς Θεού , η δουλειά του καθενός δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ανταγωνισμού στην σχέση. Αυτό είναι συνήθως καταστροφικό.
Μήπως οι ίδιοι δεν τα είχαμε καλά με τον εαυτό μας; Οι ενοχές του παρελθόντος μπορούν να μας οδηγήσουν σε υπερευαισθησία απέναντι στις κουβέντες ή στις προθέσεις του /της συντρόφου μας. Αν εμείς δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας τότε γιατί να πιστέψει ο άλλος σε εμάς; Οι εσωτερικές μας συγκρούσεις και οι γκρίζες ζώνες στα δικά μας συναισθήματα μπορεί πολλές φορές να οδηγήσουν τον /την σύντροφο μας στην απομάκρυνση.
Γνωρίζαμε πως να επικοινωνούμε; Γνωρίζαμε τις ανάγκες μας και ξέραμε πως να τις μεταδίδουμε στον /στην σύντροφο μας; Σαν ενήλικες οφείλουμε στον εαυτό μας να μην καταπιέζουμε τις ανάγκες μας πράγμα που θα μας οδηγήσει σταδιακά στα παράπονα , την κριτική και τις άσκοπες απειλές που αναπόφευκτα θα επιφέρουν τον χωρισμό.
Σαν δεύτερο βήμα, αφού επανεξετάσουμε την δικιά μας συμπεριφορά και πως αυτή έχει συνεισφέρει στην διάλυση της σχέσης μας , πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον /την σύντροφο μας ασχέτως αν έχουμε χωρίσει ή είμαστε στα πρόθυρα του χωρισμού. Εάν η σχέση απέτυχε, το να κρατάμε κακίες και πικρίες δεν βοηθά σε τίποτα. Αντίθετα μας καταστρέφει την ψυχική μας ισορροπία και μας κάνει κακοπροαίρετους και δύσπιστους προς το περιβάλλον και προς του άλλους ανθρώπους που πιθανό να γνωρίσουμε. Μπορεί επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι εκεί που νομίζαμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον /την σύντροφο μας , τελικά μπορούμε και μάλιστα αισθανόμαστε και πιο δυνατοί από πριν.
Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και προ πάντων να τον σεβόμαστε αποφεύγοντας έτσι προβλήματα σε μελλοντικές μας αισθηματικές σχέσεις ή στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους γενικότερα.
Τα μαθήματα μας λοιπόν από ένα χωρισμό μπορούν να μας οδηγήσουν στην ορθότερη επικοινωνία, στην βελτίωση των δικών μας συμπεριφορών και αντιδράσεων σε μια καινούργια σχέση, στο να απαλλαγούμε από βάρη και χρωστούμενα του παρελθόντος που μας εμποδίζουν να είμαστε ευτυχισμένοι και τέλος στην βελτίωση της αυτοεκτίμησης μας.
Όταν η γαλήνη, η αγάπη και η ασφάλεια ξεκινάει από μέσα μας μπορεί να μεταφερθεί και στους γύρω μας. Μόνο όταν ξεπεράσουμε τα δικά μας εσωτερικά προβλήματα θα είμαστε σε θέση να αφεθούμε στην απόλυτη αγάπη, την αγάπη χωρίς όρους που όλοι επιζητούμε. Μέχρι τότε, δεν πρέπει να υποφέρουμε συνεχώς από τον χωρισμό, πρέπει να τον βιώνουμε σαν φυσικό αποτέλεσμα και των δικών μας ενεργειών και να εξελισσόμαστε από αυτόν οδηγούμενοι έτσι στην πραγματική μας ευτυχία και ολοκλήρωση.
στα social media