Οι δρόμοι επικοινωνίας με το μωρό σας...

Από: Sxeseis | Διαβάστηκε 5552 φορές
Είναι ατελείωτοι οι δρόμοι επικοινωνίας με ένα μωρό και κάθε γονιός «ταξιδεύει» περισσότερους από έναν. Να κάποιοι δρόμοι που μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε τώρα ή στους επόμενους μήνες:

Σχολιάζετε συνεχώς το τι κάνετε.

Μην κάνετε καμιά κίνηση, τουλάχιστον όταν είστε γύρω από το μωρό σας, χωρίς να μιλήσετε γι` αυτήν. Αφηγηθείτε τη διαδικασία του ντυσίματος: «Τώρα βάζω την πάνα σου… να και το μπλουζάκι πάνω από το κεφάλι σου… τώρα κουμπώνω την ποδιά σου». Στην κουζίνα, περιγράψτε το πλύσιμο των πιάτων ή τα μπαχαρικά που βάζετε στη σάλτσα της μακαρονάδας, γενικά την όλη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, εξηγήστε του για το σαπούνι και το ξέβγαλμα και ότι το σαμπουάν κάνει τα μαλλιά να λάμπουν και να είναι καθαρά. Δεν πειράζει αν το μωρό σας δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι ακριβώς λέτε. Οι περιγραφές για την κάθε διαδικασία σας βοηθούν να μιλάτε συνέχεια και το μωρό να ακούει, οδηγώντας το έτσι στο «μονοπάτι» της αντίληψης.

Κάντε του πολλές ερωτήσεις.

Μην περιμένετε μέχρι το μωρό να μπορεί να δώσει απαντήσεις για να αρχίσετε εσείς να κάνετε ερωτήσεις. Φανταστείτε τον εαυτό σας ως ρεπόρτερ και το μωρό σας ως μια συναρπαστική προσωπικότητα που σας παραχωρεί συνέντευξη. Οι ερωτήσεις μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη μέρα σας, για παράδειγμα μπορείτε να ρωτάτε: «Θα ήθελες να φορέσεις το κόκκινο παντελόνι ή την πράσινη φόρμα;» ή «Ο ουρανός δεν έχει ένα όμορφο μπλε χρώμα σήμερα;» ή «Να αγοράσω φασολάκια σήμερα ή μπρόκολο;» Σταματήστε για να ακούτε την απάντηση (μια μέρα το μωρό σας θα σας εκπλήξει με μια απάντηση) και μετά δώστε και η ίδια μια απάντηση δυνατά («Μπρόκολο; Καλή επιλογή!»)

Δώστε στο μωρό μια ευκαιρία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βρέφη που οι γονείς τους μιλούν με αυτά και όχι σε αυτά, μαθαίνουν να μιλούν νωρίτερα. Δώστε στο μωρό την ευκαιρία να γουργουρίσει, να κελαρύσει ή να προλάβει να χαχανίσει. Στα συνεχή σας σχόλια, σιγουρευτείτε ότι αφήνετε κάποια κενά για τα σχόλια του μωρού σας.

Μιλήστε απλά- κάποιες φορές.

Αν και αυτή τη στιγμή, το μωρό σας πιθανόν να μην ευχαριστιόταν με μια απαγγελία Σεφέρη ή Ελύτη ή με μια ανάλυση για την οικονομική κατάσταση της χώρας, σίγουρα θα θέλετε να το μάθετε μεμονωμένες λέξεις. Έτσι, κάποιες φορές τουλάχιστον, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να χρησιμοποιείτε απλές προτάσεις και λέξεις όπως: «Δες το φως», «Γεια σου», «Τα δαχτυλάκια του μωρού, τα ποδαράκια του μωρού» και «Ωραίο σκυλάκι».

Βάλτε στην άκρη τις αντωνυμίες.

Είναι δύσκολο για ένα μικρό μωρό να καταλάβει ότι τα «εγώ» ή «εσύ» μπορεί να είναι η μαμά ή ο μπαμπάς ή η γιαγιά ή ακόμη το ίδιο το μωρό, ανάλογα με το ποιος μιλάει. Τον περισσότερο καιρό να αναφέρεστε στον εαυτό σας ως «μαμά» (ή πείτε «μπαμπάς» ή «γιαγιά») και στο μωρό σας με το όνομά του: «Τώρα η μαμά θα αλλάξει την πάνα του Κωστάκη».

Υψώστε τον τόνο της φωνής σας.

Τα περισσότερα μωρά προτιμούν μια διαπεραστική φωνή, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί οι φωνές των γυναικών είναι από τη φύση τους πιο υψηλές κατά μια ή δυο οκτάβες, όταν απευθύνονται στα μωρά τους.. Δοκιμάστε να υψώσετε τον τόνο της φωνής σας όταν μιλάτε απευθείας στο μωρό και παρακολουθήστε την αντίδρασή του. (Μερικά μωρά προτιμούν έναν χαμηλότερο τόνο. Πειραματιστείτε για να δείτε ποιος ταιριάζει στο μωρό σας.)

Μείνετε στο εδώ και τώρα.

Αν και μπορεί να συλλογίζεστε πάνω στα πάντα και να τα λέτε στο μωρό σας, για κάποιο διάστημα το μωρό σας θα δείχνει να μην καταλαβαίνει όσα λέτε. Καθώς η αντίληψή του αναπτύσσεται, θα θέλετε να περιοριστείτε σε αυτό που το μωρό μπορεί να δει ή στο αίσθημα που δοκιμάζει αυτή τη στιγμή. Ένα μικρό μωρό δεν έχει μνήμες του παρελθόντος ή αντίληψη του μέλλοντος.

Μιμηθείτε το.

Τα μωρά λατρεύουν το αίσθημα κολακείας που συνοδεύει τη μίμηση. Όταν ένα μωρό γουργουρίζει, γουργουρίστε του. Όταν το μωρό λέει ένα «ααα», πείτε το και εσείς. Η μίμηση θα γίνει γρήγορα ένα παιχνίδι που θα αρέσει και στους δυο και που θα βγάλει τα θεμέλια που να μιμείται το μωρό σας τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε.

Ρίξτε το στη μουσική.

Μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να τραγουδήσετε καλά. Τα βρέφη είναι βεριβόητα για το ότι δεν κάνουν διακρίσεις, όταν πρόκειται για μουσική. Θα τους αρέσει αυτό που τραγουδάτε, είτε είναι ένα κλασικό κομμάτι από μια παλιά παράσταση είτε είναι μια καινούργια επιτυχία ή μια ανοησία που τη βάλατε σε έναν γνωστό σκοπό. Αν η ευαισθησία σας (ή η ευαισθησία του γείτονα) σας δημιουργεί αναστολές στο να πείτε ένα τραγούδι, τότε κάποιο παιδικό τραγουδάκι κάνει ό, τι πρέπει για τη δουλειά που το θέλετε. Τα περισσότερα παιδικά τραγουδάκια μαγεύουν ακόμη και τα βρέφη (πάρτε κάποιους δίσκους με παιδικά τραγούδια αν δε σας βοηθάει η μνήμη σας). Και αν τα συνοδέψετε με χειρονομίες, αν ξέρετε ή αν μπορείτε να επινοήσετε κάποιες, η ευχαρίστηση του μωρού θα είναι διπλή. Το μωρό σας θα σας δώσει σύντομα να καταλάβετε ποια είναι τα αγαπημένα του τραγουδάκια και ποια θα περιμένει από σας να τα τραγουδήσετε ξανά και ξανά.

Διαβάστε του δυνατά.

Αν και στην αρχή οι λέξεις δε θα έχουν κανένα νόημα, δεν είναι ποτέ νωρίς να αρχίσετε να διαβάζετε στο μωρό σας κάποια απλά ποιηματάκια για παιδιά. Όταν δεν έχετε τη διάθεση για μωρουδίστικες κουβέντες και αποζητάτε και εσείς κάποια ερεθίσματα επιπέδου που μπορούν να ανταποκριθούν σε ενηλίκους, μοιραστείτε την αγάπη σας για τη λογοτεχνία (τις συνταγές, το κουτσομπολιό ή την πολιτική)με το μικρό σας, διαβάζοντας αυτό που σας αρέσει δυνατά.

Τα σήματα που σας στέλνει το μωρό.

Η ακατάπαυστη φλυαρία και το τραγούδι μπορεί να είναι κουραστικά για τον οποιονδήποτε, ακόμη και για ένα βρέφος. Όταν το μωρό σας δείχνει να μην προσέχει τα παιχνίδια σας με τις λέξεις, όταν κλείνει ή γυρίζει αλλού τα μάτια του, όταν γίνεται ανήσυχο ή ιδιότροπο ή δείχνει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ότι έχει βαρεθεί, αφήστε το να ξεκουραστεί.

Πηγή: «Τι να περιμένεις τον πρώτο χρόνο του μωρού σου» A. Eisenberg/H. E. Murkoff/S. E. Hathaway

Αναδημοσίευση από το Babybaby.gr

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.3 / 5 σε 12 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

loosinet
στις 5/2/2009
1
μην τα αφηνετε μονα τους επειδη ειναι βρεφη!!!

ολα αυτα που διαβασα ειναι σωστα και απολυτα κατατοπιστικα.Θεωρουμε πολλες φορες πως επειδη το παιδακι μας ειναι βρεφος ,δεν του μιλαμε και οταν το ταισουμε η το αλλαξουμε το βαζουμε σε ενα παρκακι να παιξει μονο του!!!!ναι θα το βαλεις σε ενα παρκακι αλλα θασαι κοντα του,κανοντας τις δουλειες σου θα του μιλας, θα το κοιτας και θα αστειευεσαι μαζι του.Τα καταλαβαινει ολα,και θα δεις πως με τον δικο του μοναδικο τροπο θα σου απαντησει!!πρεπει παντα να νιωθει ασφαλη,και ναναι με ηρεμια στο περιβαλλον του!ετσι χτιζεις μια υπεροχη μοναδικη σχεση με το αγγελουδι σου απο παρα πολυ μικρη ηλικια!!!!!!!!!!

SYLIA-30-
στις 19/3/2009
2
Μεγαλωνω με το μωρο μου

Εχετε σκεφτει ποσα πραγματα μπορουμε να μαθουμε εμει απο τα μωρα μαs και οχι αυτα απο εμαs?To μωρο μου καταρχαs ειναι ο καλυτεροs μου φιλοs, με ακουει με προσοχη και με αγαπαει οπωs κι αν ειμαι. Οταν κλαιει μου δειχνει οτι κατι δεν παει καλα και μην παει ο νουs σαs στα προσωπικα του προβληματα[πανα η φαι]οχι. Ειναι φορεs που μου λεει μ' αυτο τον τροπο οτι εγω ειμαι εκνευρισμενη,οτι εγω εχω κουβαλησει τα προβληματα τη δουλειαs στο σπιτι και δεν εχω διαθεση να παιξω μαζι του. Μηπωs τα ιδια δεν κανω εγω στον αντρα μου?Με μια αγκαλια και αγαπη ειναι ευτυχισμενο ΑΡΑΓΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ <ΜΕΓΑΛΟΙ>ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ?

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή