Εξασκήστε την μνήμη σας!

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 6424 φορές
Χιλιάδες βιβλία, σεμινάρια, ιστοσελίδες ασχολούνται με το πώς θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στον να εξασκήσουμε και να βελτιώσουμε τελικά την μνήμη μας. Η μνήμη αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο για την δουλειά μας όσο και για την ζωή μας γενικότερα. Πως μπορούμε λοιπόν να την εξασκήσουμε :

Πριν προσπαθήσουμε να απομνημονεύσουμε κάτι θα πρέπει να ήμαστε στην ανάλογη διάθεση. Ώρες στις οποίες είμαστε κουρασμένοι ή χρειαζόμαστε ύπνο είναι οι πλέον ακατάλληλες για να αποστηθίσουμε κείμενα ή οτιδήποτε άλλο.

Για να μπορέσουμε να απομνημονεύουμε καλύτερα πρέπει πρώτα να κατανοούμε αυτό που θέλουμε να απομνημονεύσουμε. Η 'παπαγαλία' είναι η πιο σίγουρη μέθοδος για να ξεχάσουμε την πληροφορία που αποστηθίσαμε σε ελάχιστο χρόνο.

Πρέπει να λειτουργούμε με συνειρμούς! Δηλαδή πρέπει τα πράγματα που απομνημονεύουμε να τα συνδυάζουμε, να τα δένουμε με άλλα πράγματα παρομοίου περιεχομένου που είναι ήδη αποτυπωμένα στο μυαλό μας. Με αυτό τον τρόπο, όταν ανατρέχουμε σε ένα συγκεκριμένο 'αρχείο' που έχουμε αποθηκεύσει στο μυαλό μας θα έχουμε μπροστά μας την ευρύτερη εικόνα των γνώσεων μας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Εάν οργανώνουμε τις πληροφορίες που απομνημονεύουμε σε ομάδες και υπό ομάδες με κάποια συγκεκριμένη μορφή μπορούμε πιο εύκολα να τις συγκρατήσουμε και να τις επαναφέρουμε στην μνήμη μας όταν μας είναι απαραίτητες.

Ενεργοποιώντας αισθήσεις όπως η ακοή ή η όραση, αναλόγως ποια μας εξυπηρετεί καλύτερα, μπορούμε να θυμηθούμε πράγματα που θέλουμε να μάθουμε. Ένα σχεδιάγραμμα ή ένας πίνακας τον οποίο έχουμε φτιάξει ή έχουμε δει μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος για την μνήμη μας.
Εάν επαναλαμβάνουμε πολλές φορές αυτά που θέλουμε να απομνημονεύσουμε, εάν χρησιμοποιούμε αυτά που απομνημονεύσαμε σε συζητήσεις και αν εξασκούμαστε συστηματικά στο να θυμόμαστε πράγματα με τον καιρό θα καταφέρουμε να ξεσκουριάσουμε την μνήμη μας και να αναπτύξουμε την δυνατότητα να θυμόμαστε ευκολότερα τα πράγματα γύρω μας. Η μνήμη είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την προσοχή και σημασία που δίνουμε στο περιβάλλον. Εάν θέλουμε να θυμόμαστε το όνομα κάποιου που μας έχουν συστήσει πρέπει την ώρα των συστάσεων να δώσουμε προσοχή στο όνομα του και να μην σκεφτόμαστε κάτι άλλο.

Τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν και μας αρέσουν συνήθως τα θυμόμαστε πιο εύκολα. Αν προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ενδιαφέρον για αυτό που πρέπει να απομνημονεύσουμε τότε σίγουρα θα το απομνημονεύσουμε ευκολότερα.

Το να επαναλαμβάνουμε μεγαλόφωνα αυτά που θέλουμε να απομνημονεύσουμε μας βοηθά στο να τα αντιλαμβανόμαστε καλύτερα και να τα συγκρατούμε ευκολότερα.

Η μνήμη μας λειτουργεί καλύτερα όταν η υγεία μας είναι σε καλή κατάσταση και όταν δεν κάνουμε υπερβολική χρήση αλκοόλ ή καπνού. Η έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης γενικότερα ατονεί την μνήμη μας και σταδιακά την περιορίζει. Για αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε την υγεία μας, να κοιμόμαστε ικανοποιητικά και να αποφεύγουμε τις καταχρήσεις αν θέλουμε να θυμόμαστε καλύτερα.

Η εξάσκηση της μνήμης μας δεν είναι παρά ένα παιχνίδι ετοιμότητας. Παίξτε αυτό το παιχνίδι με τον εαυτό σας, βρείτε τους τρόπους που σας ταιριάζουν καλύτερα και αναπτύξτε αυτό το ταλέντο!Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.1 / 5 σε 25 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

στις 3/11/2003
1
ασκηση μνήμης.

Εφαρμόζω την παρακάτω άσκηση μνήμης με πολυ καλά αποτελέσματα.

Παρτηρώ τα αυτοκίνητα που περνούν μπροστά μου και λέω μάρκα και μοντέλο, αρχικά σε μικρής κυκλοφορίας δρόμο οπου τα αυτοκίνητα κινούνται αργά, και σταδιακά σε ταχύτερης κυκλοφορίας....εεε..τι έλεγα....?

στις 6/2/2004
2
Βελτίωση μνήμης

Θα σας πω και εγώ δυο ασκήσεις με πολυ καλά αποτελέσεματα.

1) Κάντε μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση,πολλαπλασιασμό,αφαίρεση, διαίρεση) με τους αριθμούς που βλέπετε γύρω σας. π.χ. πινακίδες αυτοκινήτων, τηλεφωνικοί αριθμοί, διαφημίσεις κτλ

2) Το βράδυ πριν κοιμηθείτε αφαιρέστε έναν ακέραιο αριθμό (διαφορετικό κάθε φορά) από το 100 μέχρι να φτάσετε στο μηδέν. π.χ. 100-7=93, 93-7=86, 86-7=79..........

xenixtis
στις 21/6/2004
3
προσθεση ακομα...

nai simfonw me ola afta alla prostheto akoma pos pezei para polu megalo rolo gia mnimh to thlefono...nai den einai astio oso ligoteres ores kinito thl.toso pio kala litourgoun ta aggia tou eggefalou kai exoume swsth mnimh...

στις 7/8/2005
4

pharmacie
στις 18/4/2011
5
Εξάσκηση μνήμης

Ο καλύτερος τρόπος για την εξάσκηση ένας ειναι. Ασχολιθήτε με σταυρόλεξα,τέλος τα υπόλοιπα ειναι απλώς οδοντόκρεμες

pharmacie
στις 18/4/2011
6
Εξάσκηση μνήμης

Ο καλύτερος τρόπος για την εξάσκηση ένας ειναι. Ασχολιθήτε με σταυρόλεξα,τέλος τα υπόλοιπα ειναι απλώς οδοντόκρεμες

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή