Πάνω από όλα είμαστε φίλοι!

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 6097 φορές
Τι μπορεί να κάνει την σχέση μας μοναδική; Ποιο είναι αυτό το μυστικό συστατικό που θα μας αποτρέψει από την μονοτονία και την βαρεμάρα που ο χρόνος και η καθημερινή τριβή μας προκαλούν;Eίναι τόσο απλό μα και συνάμα τόσο δύσκολο!Πρέπει να μάθουμε και να επιδιώκουμε πάνω από όλα να είμαστε φίλοι με τον/την σύντροφο μας. Ας μην παρεξηγηθεί αυτό. Δύο σύντροφοι είναι και φίλοι όταν μαζί με όλα τα άλλα που μοιράζονται όπως η πίστη,η αφωσίωση,η σεξουαλική έλξη,η τρυφερότητα μοιράζονται και αρκετά κομμάτια του ελεύθερου τους χρόνου έχοντας κοινά ενδιαφέροντα,κοινούς φίλους πράγματα τα οποία κάνουν και τους δύο να νιώθουν όμορφα!
Κοιτάξετε γύρω σας τα ζευγάρια που γνωρίζετε και που έχουν μακροχρόνια σχέση. Πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους που σχετίζονται αισθηματικά είναι παράλληλα και καλοί φίλοι; Πόσοι απολαμβάνουν την παρέα του/της συντρόφου τους με τον ίδιο τρόπο που απολαμβάνουν την παρέα κάποιου φίλου/φίλης; Πόσοι γελάνε και κάνουν πλάκες; Πόσοι έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα; Δυστυχώς ελάχιστοι!Τα πιο συχνά παράπονα είναι ότι δεν επικοινωνούν,έχουν κουραστεί,αυτός αφοσιώνεται στην μπάλα ή στο ηλεκτρονικό του παιχνίδι ενώ αυτή περνάει ατέλειωτες ώρες στο τηλέφωνο ή ταυτίζεται με το αγαπημένο της σίριαλ.Καυγαδίζουν ατελείωτα για τις ενοχλητικές τους συνήθειες, γκρινιάζουν, και οι δύο έχουν βαρεθεί, και οι δύο αναζητούν διεξόδους με αμφίβολες επιπτώσεις για την σχέση τους μελλοντικά.

Για φανταστείτε τι θα γινότανε εάν αυτή αφιέρωνε λίγο χρόνο και λίγη υπομονή να μάθει πως παίζεται το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι και να πέρναγαν κάποια ώρα παίζοντας το παρέα.Για φανταστείτε το θα γινότανε εάν αυτός αφιέρωνε μια ώρα να κάτσει μαζί της αγκαλιά στην τηλεόραση και να δούνε το αγαπημένο της σίριαλ κάνοντας σχόλια και γελώντας. Στην ιδανική περίπτωση φανταστείτε τι θα γινότανε εάν το ίδιο ζευγάρι έβρισκε ένα κοινό ενδιαφέρον, όπως κάποιο σπορ, με το οποίο θα ασχολούνταν και οι δύο μαζί και θα τους ευχαριστούσε εξ ίσου; Πρέπει λοιπόν να βρίσκουμε κοινά ενδιαφέροντα με τον/την σύντροφο μας και να μοιραζόμαστε χρόνο ποιότητας εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την σχέση μας ζωντανή και να την προφυλάξουμε από την ρουτίνα. Η συνεχής απομόνωση και η συνεχής γκρίνια το μόνο που προκαλεί είναι πικρίες και προβλήματα στην σχέση και τελικά απομακρύνει τους δύο συντρόφους συναισθηματικά.

Ποιο άλλο χαρακτηριστικό έχουν οι φίλοι εκτός από τα κοινά ενδιαφέροντα; Oι φίλοι αλληλοϋποστηρίζονται, οι φίλοι είναι ευγενικοί και προσέχουν τα λόγια τους για να μην πληγώσουν ο ένας τον άλλο, οι φίλοι συγχωρούν τα λάθη και είναι επιεικείς με τα ελαττώματα των φίλων τους, οι φίλοι είναι καλοί ακροατές, οι φίλοι χαίρονται με την χαρά του φίλου τους και του συμπαραστέκονται στην στεναχώρια ή στις δυσκολίες,έτσι δεν είναι; Πόσοι από εμάς έχουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και στην σχέση μας; Πόσες φορές έχετε δει ζευγάρια να προσβάλλουν ο ένας τον άλλο μπροστά σε τρίτους; Πόσες φορές έχετε δει ζευγάρια που να μην μπορούν να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο σε μια δύσκολη στιγμή; Πόσες φορές εσείς οι ίδιοι νιώσατε τρομερή δυσκολία στο να συγχωρήσετε τον/την σύντροφο σας ή δείξατε σκληρότητα σε ένα ελάττωμα του/της απορρίπτοντας τον/την γι αυτό; Δυστυχώς πολλές!Γιατί λοιπόν με τους φίλους μας φερόμαστε διαφορετικά από ότι φερόμαστε στον/στην σύντροφο μας; Eάν υιοθετούσαμε τις ίδιες συμπεριφορές και στην σχέση μας τότε η σχέση μας θα ήταν πιο ισορροπημένη και γεμάτη κατανόηση και ζεστασιά όπως και οι σχέσεις με τους φίλους μας. Εάν πριν ενεργήσουμε σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργούσαμε εάν ο/η σύντροφος μας ήταν ο/η καλύτερος/η φίλος/η να είστε σίγουροι πως οι αντιδράσεις μας θα ήταν διαφορετικές, πολύ πιο ήπιες και πολύ πιο προσεγμένες. Οι φίλοι μας αξίζουν τον καλό μας εαυτό ενώ ο/η σύντροφος μας όχι;


Πολλοί λοιπόν λένε πως ο/η σύντροφος τους είναι ο/η καλύτερος/η τους φίλος/η , αλλά στην πραγματικότητα οι πράξεις τους έρχονται σε αντίθεση με αυτή τους την πεποίθηση. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Φανταστείτε πως θα αντιδρούσατε εάν ένα φιλικό σας πρόσωπο σας έλεγε πως αισθάνεται δυστυχισμένο στην δουλειά του και πως βρήκε μια άλλη δουλειά με λιγότερα χρήματα που τον κάνει όμως ευτυχισμένο και δημιουργικό! Πως θα αντιδρούσατε; Οι περισσότεροι θα του λέγατε να κάνει αυτό που θα τον κάνει να αισθάνεται πιο όμορφα, και ότι τα λεφτά δεν έχουν σημασία μπροστά στην προσωπική του ευτυχία,έτσι δεν είναι; Για σκεφτείτε πως θα αντιδρούσατε αν ο/η σύντροφος σας έλεγε το ίδιο πράγμα. Οι περισσότεροι θα το απορρίπτατε και θα λέγατε ότι αυτά είναι ανέφικτα πράγματα, και ότι η αλλαγή αυτή θα σας ταλαιπωρούσε οικονομικά,εξάλλου ποιος είναι ευτυχισμένος από την δουλειά του! Μήπως κάνω λάθος; Δεν το νομίζω. Συνήθως αισθανόμαστε ότι ασκούμε επιρροή στον/στην σύντροφο μας η οποία δεν είναι και τόσο ανιδιοτελής! Με την επιρροή αυτή ασυναίσθητα φροντίζουμε τα δικά μας συμφέροντα και πεποιθήσεις αγνοώντας πολλές φορές τα θέλω του/της συντρόφου μας. Για να είμαστε φίλοι λοιπόν πρέπει πάντα να βρίσκουμε την δύναμη να μοιραζόμαστε τα όνειρα μας και να βοηθάμε πιστά ο ένας τον άλλο να κάνει τα όνειρα του και τα κοινά μας όνειρα, πραγματικότητα ,χωρίς να έχουμε το αίσθημα ότι θυσιάζουμε τα θέλω μας για τον/την σύντροφο μας.

Όσοι από εσάς είσαστε φίλοι με τον/την σύντροφο σας διαφυλάξτε αυτή την φιλία γιατί είναι πολύτιμη και όσοι δεν είσαστε φίλοι κτίστε την φιλία σας με γερά θεμέλια και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε. Μην ξεχνάτε πως αν ο/η σύντροφος σας είναι ότι πιο πολύτιμο έχετε, φερθείτε του/της ανάλογα.


Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.7 / 5 σε 30 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

rc-31
στις 28/4/2005
1
Ειναι υπεροχο οταν σε μια ...

σχεση τα μελη της καταφερουν να γινουν και φιλοι, το εχω βιωσει και το προσπαθω παντα να γινει.
Αλλα οπως και ολα τα υπολοιπα που χρειαζονται σε μια σχεση ετσι και αυτο χρειαζεται και του δυο να προσπαθουν.
Στην τελευταια μου σχεση οσο ειμασταν μαζι ημουν ο καλυτερος της φιλος. Οταν χωρισαμε αρχισε να απομακρινεται . Δεν μπορω μονο εγω να κρατησω την φιλικη σχεση . Θελει δυο !!!!!!!!

DoraS
στις 6/11/2005
2
Ναι θελει δυο...

Απο την πρωτη στιγμη που γνωριζονται δυο ανθρωποι προσπαθουν ο ενας να αλλαξει τον αλλο. Να τον/την φερει στα "μετρα του/της" αυτο ειναι το λαθος.. δεν λεει ο σοφος ελληνικος λαος αγαπα τον φιλο σου με τα ελλατωματα του? Γιατι να ειναι διαφορετικα σε μια σχεση!?

ginny
στις 20/4/2008
3

PERFECT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

gbrllkrpt
στις 26/10/2010
4
Μια υπέροχη φιλία, μια υπέροχη σχέση και ένας χωρισμός

Για 17 χρόνια είχα μια υπέροχη φιλία σε επαγγελματικό επίπεδο με έναν άνθρωπο που μοιραζόμασταν κι όλα τα προσωπικά μας θέματα. Ζήσαμε μαζί έρωτες, χωρισμούς, χαρές, λύπες όλα. Μετά από 17 χρόνια σιγά σιγά κάνοντας ακόμα περισσότερη παρέα εξελίχθηκε σε σχέση η οποία και κράτησε 8 μήνες. Στη σχέση αυτή υπήρχε όλα αυτά τα οποία αναφέρατε στο άρθρο σας. Μοιραζόμασταν τα πάντα από το πιό μικρό μέχρι το πιό σημαντικό, περνάγαμε υπέροχα, διασκεδάζαμε τόσο οι δυό μας όσο και με τους φίλους μας, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι είχαμε αρχίσει να συζούμε και τότε τρόμαξε και έκανε πίσω... Κι έτσι πριν ένα μήνα κουβεντιάζοντας το θέμα της απόστασης που είχε δημιουργηθεί δήλωσε ότι ίσως με έβλεπε περισσότερο ως φίλη, ότι δεν ήταν ερωτευμένος και ναι πέρναγε υπέροχα μαζί μου αλλά στο κεφάλι του μέσα τέτοια ποιότητα σχέσης την έχουν μόνο οι φίλοι και όχι οι ερωτικοί σύντροφοι. Εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα με το άρθρο, καμία ερωτική σχέση δεν μπορεί να έχει καλή έκβαση αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι οι καλύτεροι φίλοι μεταξύ τους, να μοιράζονται τα πάντα. Τώρα ένα μήνα μετά δεν είμαστε τίποτα, ούτε φίλοι, ούτε ζευγάρι, είναι η φάση που αιωρούμαστε στο κενό!!!

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή