Θέλεις να μείνουμε φίλοι;

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 12295 φορές
Η πιο συνηθισμένη έκφραση που συνοδεύει το τέλος μιας σχέσης! - Θέλεις να μείνουμε φίλοι; Το πραγματικό ερώτημα θα έπρεπε να ήταν : -Μπορούμε να μείνουμε φίλοι; Είναι εφικτό , το τέλος μιας σχέσης , να σηματοδοτεί την αρχή μιας φιλίας; Και αν είναι εφικτό ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα σας ωθήσουν στο να αντιμετωπίσετε ένα/μια πρώην ερωτικό/ή σύντροφο σαν φίλο/η;

Πριν να πάρετε την απόφαση να διατηρήσετε μια φιλία με τον/την πρώην σύντροφο σας ή με τον/την πρώην σύζυγο σας καλό θα ήταν να κάνετε μια σοβαρή και ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σας! Είσαστε πραγματικά σε θέση να αποδεχτείτε την αλλαγή της μορφής της σχέσης που είχατε με αυτό το άτομο ή απλά κάνετε μια ακόμα απελπισμένη προσπάθεια να αναβιώσετε μια σχέση που έχει ήδη πεθάνει; Η φιλία με αυτό το άτομο έχει πραγματικά κάτι να σας προσφέρει ή απλά η πρόταση φιλίας χρησιμοποιήθηκε από ενοχή ή ειπώθηκε έτσι απλά για να απαλύνει τον πόνο του χωρισμού; Η ύπαρξη αυτού του ατόμου στην ζωή σας σε φιλικό επίπεδο θα σας είναι επώδυνη ; Μπορείτε πραγματικά να χειριστείτε την καινούργια του/της σχέση; Μπορείτε να συνυπάρξετε φιλικά χωρίς ίχνος ερωτικού στοιχείου; Εάν καταλήξετε στο ότι είσαστε σε θέση να αντεπεξέλθετε στα πιο πάνω τότε σίγουρα έχετε κάνει το πρώτο βήμα στην δημιουργία φιλικού κλίματος με τον/την πρώην σας σύντροφο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αξιολογήστε τις δικές σας προθέσεις σας , τα δικά σας κίνητρα ύπαρξης μιας τέτοιας φιλίας. Θέλετε να μείνετε φίλοι με τον/την πρώην σύντροφο σας γιατί έχετε ανάγκη να του/της μιλάτε , για να διατηρήσετε κάποια κοινά χόμπι, γιατί είσαστε αναγκασμένοι να τον/την συναντάτε στον εργασιακό σας χώρο, ή μήπως για να τον/την εκδικηθείτε στο μέλλον προκαλώντας του/της ζήλια;

Mια δεύτερη προϋπόθεση είναι η αξιολόγηση της αξίας του/της πρώην συντρόφου σας για εσάς. Μερικές φορές ανοίγουμε τα ντουλάπια μας και πετάμε τα παλιά ρούχα που δεν μας εξυπηρετούν πια κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα. Ο/η σύντροφος σας αποτελεί ένα παλιό , πολυφορεμένο ρούχο για εσάς ή ένα χρήσιμο και λειτουργικό ρούχο; Ίσως αυτή η παρομοίωση σας βοηθήσει. Μήπως δεν θέλετε να ξεκόψετε γιατί απλά τον/την έχετε συνηθίσει χωρίς πραγματικά να σας προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Για ψάξτε την ντουλάπα σας! Μήπως είναι γεμάτη από παλιά, άχρηστα ρούχα που απλά, σας πιάνουν χώρο; Αν αυτό το άτομο δεν προσφέρει κάτι θετικό στην ζωή σας, τότε δεν υπάρχει λόγος να μείνετε φίλοι. Για σκεφτείτε το!

Σε περιπτώσεις χωρισμού , μια προϋπόθεση διατήρησης μιας σχέσης φιλίας , είναι η τακτοποίηση όλων των πιθανών εκκρεμοτήτων που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ εσάς και του/της πρώην συντρόφου σας. Επιστρέψτε του/της πράγματα τα οποία έχετε δανειστεί ή κανονίστε τυχόν οικονομικές δοσοληψίες που μπορεί να είχατε. Σε περιπτώσεις διαζυγίου , τακτοποιήστε όλες τις νομικές εκκρεμότητες , τις οικονομικές πτυχές του διαζυγίου και αν έχετε παιδιά φροντίστε να χωρίσετε με αξιοπρεπή και σωστό τρόπο χωρίς να τα τραυματίσετε και να τα κάνετε να νιώσουν υπεύθυνα για τις δικές σας επιλογές. Συμφωνήστε επίσης για το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις σας με τα φιλικά σας ζευγάρια.

Εάν έχετε πληγωθεί από τον χωρισμό η ύπαρξη μιας φιλίας με τον/την πρώην σύντροφο σας δεν είναι η καλύτερη λύση. Όσο και αν σας λείπει , πρέπει να προχωρήσετε μπροστά και να γιατρέψετε τις πληγές σας μόνοι σας, χωρίς την βοήθεια του/της. Εάν διατηρήσετε μια φιλία με ένα/μια πρώην για τον/την οποίο/α τρέφετε ακόμα συναισθήματα , θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να πατήσετε στα πόδια σας και να αρχίσετε μια καινούργια σχέση. Καλό θα ήταν σε αυτή την περίπτωση να ξεκόψετε οριστικά για το δικό σας καλό.

Τέλος , εάν πραγματικά εσείς και ο/η πρώην σύντροφος σας έχετε αποφασίσει να διατηρήσετε μια φιλία θα πρέπει να θέσετε κάποιους κανόνες επικοινωνίας του οποίους και θα πρέπει να τηρήσετε. Εάν δείτε ότι δεν είσαστε σε θέση να τηρήσετε τους κανόνες αυτούς τότε καλύτερα να απομακρυνθείτε για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να μπορείτε πραγματικά να λειτουργήσετε φιλικά και να αφήσετε πίσω την ύπαρξη της συντροφικής σας σχέσης αποδεχόμενοι έτσι την ύπαρξη της φιλικής σας σχέσης.

Η διατήρηση μιας φιλίας μετά από μια σχέση είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη υπόθεση. Μην κάνετε την ζωή σας δύσκολη εάν δεν είσαστε σε θέση να αποδεχτείτε τα καινούργια δεδομένα και προ πάντων μην βασανίζετε τον εαυτό σας χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος!

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.5 / 5 σε 44 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

MONADIKOS1
στις 18/2/2004
1
Να μινουμε φιλοι;;;

ΑΥΤΟ ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ. Η ΦΙΛΙΑ Η ΕΠΙΦΑΝΙΑΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ....Η ΘΙΕΛΩΔΗΣ .... Η ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΙΛ <<ΟΧΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΝΟ SEX>> ...

Kinky
στις 18/2/2004
2
Δεν μπόρει να υπάρχει φιλία μέτα το τέλος μιας σχέσης, αλλά μόνο μετά από κάποιο χρονικο διάστημα

Πιστεύω πως η Μυρτώ έχει καλύψει όλες τις περιπτώσεις. Απλά πιστεύω είναι το κατά πόσο δυνατοί νοιώθουμε μετά από ένα χωρισμό μιας σχέσης που μας ενδιέφερε. Κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα. Μένουν φίλοι, γελάνε μαζί και η ζωή τους συνεχίζετε. Κάποιοι άλλοι όμως δεν είναι τόσο δυνατοί. Αν προσπαθήσουν να μείνουν φίλοι μετά τον χωρισμό πολλή σύντομα θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Αν κόψουν κάθε επαφή, σίγουρα θα τους λείπει ο άνθρωπος που είχαν δίπλα τους, αλλά όταν θα τον δουν θα χαρούν περισσότερο και θα τον / την έχουν ξεπεράσει. Τώρα στην περίπτωση που έχουν βρεθεί, έχουν χαθεί, έχουν επανασυνδεθεί και έχουν ξαναχωρίσει από κει και έπειτα καλή τύχη. Δεν γνωρίζω την απάντηση και ούτε μπορώ να την φανταστώ..

kefnik3
στις 19/2/2004
3
τρεις μετακομίσεις και δύο χωρισμοί

Θέλω να σας μεταφέρω και τη δική μου εμπειρία.
Πέρσυ το χειμώνα η γυναίκα μου, μου είπε οτι θέλει να χωρίσουμε γιατί δεν με αγαπούσε πλέον και δεν ήταν ερωτευμένη μαζί μου άλλο πια.Έφυγε μαζί με τα δύο μας παιδιά από το σπίτι μας και μετακόμισε με τους γονείς της και τα δύο μικρότερα αδέρφια της.
Εγώ έμεινα μόνος στο σπίτι που ήταν και δικό μου. Θα ήθελα να πω ότι την αγαπώ πραγματικά,ότι είμαι και ήμουν πάντα ερωτευμένος μαζί της και ποτέ δεν "κοίταξα" άλλη γυναίκα όσο είμασταν μαζί.
Κάθε μέρα λοιπόν, πήγαινα μετά τη δουλειά και έπαιρνα τα παιδιά στο σπίτι μου.Ήθελα βέβαια να βλέπω και την ίδια έστω και για ένα λεπτό στην είσοδο της πολυκατοικίας.Της δήλωσα ότι θα ήμουν πάντα κοντά της σε ότι θελήσει.
Μετά απο 5-6 μήνες ένα σαββατοκύριακο με καλεί να πάω στο εξοχικό μαζί της με τα παιδιά και εκεί μου λέει το μαγικό" να τα ξαναβρούμε".Πέταξα από τη χαρά μου, τρελάθηκα σας λέω!Είμουν αποφασισμένος,αφού μου είχε δώσει μια ευκαιρία, να κάνω μαζί της όλα αυτά που είχε στερηθεί στη ρουτήνα του γάμου, και να ζήσουμε σαν νάμασταν νιόπαντροι.Αρχίσαμε τις εξόδους, τα ταξίδια, το σεξ...Περνάγαμε πολύ καλά.Τόβλεπα και στα μάτια της,στον τρόπο που με άγγιζε.
Νοίκιασα το σπίτι μου και πήγα κι εγώ μαζί με τους υπόλοιπους.
Μερικές μέρες μετά,συνέβει κάτι τραγικό.Ο θάνατος του αδερφού της.Ενός παιδιού φανταστικού.Βυθιστήκαμε όλοι στο πένθος.Δυο μήνες μετά μου ξαναλέει να χωρίσουμε.
Τώρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με το αρχικό σχόλιο;;;
Εγώ ακόμα τη λατρεύω.Είναι η θεά μου.
Δεν αντέχω στη σκέψη ότι σε λίγο καιρό θα έχει κάποιον άλλο. Άλλες φορές είμαι χάλια,άλλες πιο λίγες καλά.Η σχέση μας είναι φιλική προς το παρόν αλλά αυτό νομίζω οτι μου κάνει μεγάλο κακό.Όταν είμαι μαζί της για 5 λεπτά που τη βλέπω για να πάρω τα παιδιά η καρδιά μου φτερουγίζει.Απ' την άλλη σκεύτομαι οτι εκείνη έχει πάρει την απόφασή της. Μόλις χθές αποφάσισα οτι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και ότι ήρθε ο καιρός να κάνω την καρδιά μου πέτρα...Είναι όμως πολύ δύσκολο βρε παιδιά.........HELP!!!

ZK311
στις 5/3/2004
4

Δύο σκέψεις έκανα τελειώνοντας την ανάγνωση του θέματος...

Πρώτον, ότι δε θα μπορούσε εύκολα κανείς να προσθέσει κάτι. Είναι πλήρες.

Δεύτερον, ότι τα περισσότερα θέματα σχέσεων που μας ταλαιπωρούν, φαίνονται τόσο μα τόσο απλά όταν τα αντιμετωπίζει κανείς με καθαρό μυαλό και λογική... Ισως έτσι να πρέπει να ξεκινάει κανείς, όταν νιώθει να μπερδεύεται από τα συναισθήματά του.

Εξάλλου, πόσο εύκολα δίνουμε συμβουλές και διακρίνουμε το "σωστό" για τους άλλους!!! Αρα... οι λύσεις υπάρχουν έτοιμες μέσα μας! Ας βρούμε την ψυχραιμία και τη δύναμη να τις αναζητάμε και να τις εφαρμόζουμε!

tea_77
στις 28/4/2004
5

Συμφωνω με Kinky και kefnik3...Δε νομιζω οτι υπαρχει κατι αλλο να συμπληρωσω....

Iannis-R
στις 18/1/2008
6

Καλά, από το 2004 κανείς δεν έχει μείνει φίλος με το πρώην ταίρι του?

Πάντως και η δική μου ψήφος πηγαίνει στην απομάκρυνση αφού όμως τακτοποιηθούν όλοι οι λογαριασμοί. Όσο λιγότερα «μπαγκάζια» κουβαλάς τόσο γρηγορότερα θα τρέξεις μακρυά. Διαφορετικά είναι σαν να έχεις μια αλυσίδα δεμένη στο πόδι.

Και καλά εσύ, πώς στα κομμάτια όμως θα δεχτεί ένας νέος σύντροφος την ύπαρξη φιλίας με έναν//μία πρώην?... Πολύ προχωρημένα πράγματα!

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή