μήπως έχετε μειωμένη λίμπιντο;

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 21033 φορές
Με τον όρο λίμπιντο εννοούμε την σεξουαλική επιθυμία ή την σεξουαλική διάθεση που χαρακτηρίζει τον καθένα από εμάς. Μήπως λοιπόν η σεξουαλική σας διάθεση είναι κάπως πεσμένη αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε το γιατί; Ίσως αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις αιτίες της μειωμένης ή ανύπαρκτης σεξουαλικής σας διάθεσης και να σας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η σεξουαλική μας επιθυμία δεν είναι απλά αποτέλεσμα των ορμονών μας αλλά σχετίζεται άμεσα και με το πώς εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε την σεξουαλική πράξη, με το τι θεωρούμε 'σωστό' ή 'λάθος' , με τις αρχές με τις οποίες έχουμε γαλουχηθεί ,με την κατάσταση της υγείας μας καθώς και με τις ψυχοσωματικές ανάγκες που προσπαθούμε να καλύψουμε μέσο της σεξουαλικής πράξης.
Η σεξουαλική μας επιθυμία εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος είναι η θετική μας ανταπόκριση στα ερωτικά μηνύματα που λαμβάνουμε από τους άλλους. Ένας άλλος τρόπος είναι η μετάδοση ερωτικών μηνυμάτων από εμάς στους άλλους (χάδια, φιλιά κ.λ).Ένας τρίτος τρόπος είναι με η ύπαρξη ερωτικών σκέψεων – φαντασιώσεων οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν σε σωματικές αντιδράσεις που καταλήγουν στην ερωτική πράξη.
Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την λίμπιντο μας αρνητικά; O μεγαλύτερος εχθρός της ερωτικής διάθεσης είναι η κούραση και το άγχος. Εάν η δουλειά σας ,σας εξαντλεί, εάν συνεχώς έχετε υποχρεώσεις οι οποίες σας καταπονούν σωματικά ή σας αγχώνουν τότε το μόνο που επιθυμείτε μετά από μια κουραστική μέρα είναι να γυρίσετε στο σπίτι σας και να κοιμηθείτε χωρίς να έχετε διάθεση για τίποτα, πόσο περισσότερο να έχετε διάθεση για σεξ. Η ερωτική πράξη σας φαίνεται πολύ περισσότερο σαν αγγαρεία παρά απόλαυση. Έτσι δεν είναι; Το άγχος είναι επίσης ένας ανατρεπτικός παράγοντας για την λίμπιντο. Πως μπορείτε να λειτουργήσετε ερωτικά και να χαλαρώσετε εάν στο μυαλό σας γυρίζουν συνεχώς οι ευθύνες του γραφείου, οι απλήρωτοι λογαριασμοί και τα μαθήματα των παιδιών; Η έλλειψη χρόνου επίσης σας αποτρέπει από την ερωτική πράξη. Όταν οι ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές για να προλάβετε τις υποχρεώσεις σας , τότε πως θα προλάβετε να λειτουργήσετε ερωτικά;
Eνας σοβαρός παράγοντας μείωσης της ερωτικής διάθεσης είναι η ύπαρξη κάποιας ασθένειας, είτε αυτή είναι ένα απλό κρυολόγημα είτε μια σοβαρότερη πάθηση. Όταν υποφέρετε από ένα πρόβλημα υγείας, σίγουρα το τελευταίο πράγμα που θα σας απασχολούσε είναι το σεξ. Παθολογικές καταστάσεις που έχουν συσχετιστεί άμεσα με την μειωμένη λίμπιντο είναι: ο διαβήτης, η υπέρταση, σοβαρές κακοήθεις νόσοι, η υπέρταση , όπως επίσης και κάποιες ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη). Η λήψη φαρμάκων μπορεί επίσης να επηρεάσει την λίμπιντο. Συνήθως τα φάρμακα που επηρεάζουν είναι : τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά που περιέχουν προγεστερόνη, τα φάρμακα που περιέχουν την ουσία σιμετιδίνη ,τα αντιυπερτασικά και διουρητικά φάρμακα. Επίσης η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες ή κατ’ εξακολούθηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Τέλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην μείωση της λίμπιντο μπορεί να αποτελέσει η αρνητική εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Εάν έχετε πάρει κάποια κιλά ,εάν πιστεύετε ότι το σώμα σας έχει σοβαρά ελαττώματα , εάν δεν νιώθετε αρκετά σέξι, τότε πολύ πιθανό να χάσετε το ενδιαφέρον σας για σεξουαλική επαφή. Η σχέση σας με τον/την σύντροφο σας παίζει σημαντικό ρόλο στην σεξουαλική σας διάθεση. Εάν για κάποιους λόγους αισθάνεστε ψυχραμένοι με τον/την σύντροφο σας, ή είσαστε θυμωμένοι απέναντι του/της μετά από συνεχείς καυγάδες και προβλήματα, τότε αυτό σίγουρα θα επιδράσει αρνητικά στην ερωτική σας διάθεση. Το άγχος της απόδοσης , κυρίως στους άντρες , αλλά και στις γυναίκες το άγχος του οργασμού , μπορούν επίσης να σας δημιουργήσουν αρνητική διάθεση και να σας απομακρύνουν από την σεξουαλική επαφή.

Πως αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα; Σε πρώτο στάδιο προσπαθήστε να εντοπίσετε την αιτία. Εάν η αιτία είναι η κούραση ή το άγχος τότε προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε ή να καταφύγετε σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης για να εκτονώσετε το άγχος σας. Εάν οι λόγοι είναι ψυχολογικοί ή εάν τίθεται θέμα προβλήματος στο ζευγάρι , καλό θα ήταν να αποταθείτε σε ειδικό ψυχολόγο ή σε ένα σύμβουλο γάμου που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα σας σίγουρα και αποτελεσματικά. Εάν το πρόβλημα οφείλεται στην κακή κατάσταση της υγείας σας ή στην λήψη φαρμάκων, συμβουλευτείτε το γιατρό σας που θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του. Τέλος, εάν αισθάνεστε άσχημα με το σώμα σας φροντίστε να χάσετε μερικά κιλά, να γυμναστείτε να νιώσετε πιο ερωτικοί και τότε σίγουρα η επιθυμία σας για σεξ θα ανέβει.

Η ερωτική πράξη αποτελεί απόλαυση. Αυτό μην το ξεχνάτε. Απαλλαγείτε από τα προβλήματα που σας βασανίζουν και εκφράστε τις επιθυμίες σας στον /στην σύντροφο σας. Δεν θα χάσετε!

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4 / 5 σε 47 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

στις 15/3/2004
1

Mυρτουλα πιστευω οτι θα βοηθησει πολλους!!!!!!!!!!!!!
Να εισαι καλα και να γραφεις παντα τοσο αξιολογα θεματα

YASSMINE

varvarah
στις 28/4/2004
2

Δεν μπορώ να πω ότι μου έδωσε κάτι καινούργιο το σχόλιο της Mυρτούς. Kαι τα προβλήματα γνωστά και η αντιμετώπισή τους επίσης!!!

wrimos
στις 30/1/2005
3
και αυτό...

Δεν γνωρίζω γιατί δεν συμπεριέλαβες στους λόγους για το μειωμένο λίμπιντο, την αρνητική διάθεση που σε καταλαμβάνει όταν σκέφτεσαι
οτι θα κάνεις πάλι έρωτα με το ίδιο άτομο που κάνεις εδώ και κάποια πολλά πολλά χρόνια.

Terris
στις 30/1/2005
4
καλο

μου άρεσε το κείμενο πολύ
παρα πολύ καλο και επιμορφωτικό

στις 31/1/2005
5
Μια μικρή διαφωνία

Ασθένειες όπως η υπέρταση ή (κυρίως) ο διαβήτης, δεν προκαλούν μείωση της λίμπιντο, με την ευρεία εννοια του όρου. Ό, τι πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι εξαιτίας κάποιας στένωσης/εκφυλισμού των αγγείων, του πέους, παρεμποδίζεται η πλήρωση του πέους με αίμα και η ομαλή αποπλήρωση του μετά το πέρας της σεξουαλικής πράξης. Το θέμα λοιπόν, είναι καθαρά οργανικό. Δεν έχει να κάνει τόσο με το γεγονός, ότι ο ασθενής δεν έχει διάθεση για σεξουαλική συνεύρεση, όσο με το γεγονός ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, πρωϊμης εκσπερμάτωσης, ανεπαρκούς στύσης για διείσδυση κλπ. Ευτυχώς, στις μέρες μας υπάρχουν φάρμακα που αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά την κατάσταση. Στις καταστάσεις αυτές, όπως και σε κάθε ανίατο νόσημα, συνυπάρχει κάποιες φορές ως σύνοδο σύμπτωμα η κατάθλιψη και αυτή, πράγματι επηρεάζει την λίμπιντο. Δεν είναι όμως αυτό καθαυτό το νόσημα που οφείλεται για την έλλειψη «ορέξεως».
’Οσον αφορά τώρα, το θέμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης που μπορεί να προκαλεί η ύπαρξη κάποιων λχ παραπανίσιων κιλών, το πρόβλημα είναι πιο πολυσύνθετο, ώστε να επιλύεται απλά με μια δίαιτα. Πρώτον γιατί το άτομο που δεν αποδέχεται τον εαυτό του, έχει την τάση να αυτοτιμωρείται υποσυνείδητα (πχ τρώει ακόμα περισσότερο τιμωρώντας το σώμα που δεν του αρέσει ή παραμελεί τον εαυτό του και απομονώνεται κοινωνικά-άρα και σεξουαλικά). Οδηγείται λοιπόν σε έναν φαύλο κύκλο, που ακόμα περίσσότερο επιτείνει το πρόβλημα. Σ’ αυτήν την περίπτωση ένας καλός σύμβουλος ή ψυχολόγος, μπορεί να βοηθήσει το άτομο να επανακτήσει τη χαμένη του αυτοεκτίμηση. Η λίμπιντο θα επανέλθει.
Φιλικά-Καϊξής

Sarantapodarousa
στις 25/10/2009
6
χρειάζομαι βοήθεια!Παρακαλώ Να απαντήσετε

EXΩ ΠPOBΛHMA ME TO AΓOPI MOY ENΩ ΞEPΩ OTI TON ΘEΛΩ ΔEN MΠOPΩ NA KANΩ EPΩTA MAZI TOY ΓIATI NOMIZΩ OTI EINAI KATI KAKO!MONO OTAN ΠIΩ ΛIΓO TOTE MOY ΦEYΓEI AYTH η ΣKEΨH!EXEI αρχίσει NA πιστεύει OTI ΔEN TON ΘEΛΩ ΓIATI EIMAΣTE OXTΩ MHNEΣ MAZI KAI ΔEN EXΩ KANEI TIΠOTA MAZI TOY!ΠAPAKAΛΩ XPEIAZOMAI THΣ AΠOΨEIΣ ΣAΣ KAI THN βοήθεια ΣAΣ

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή