Το σύνδρομο της εργασιακής εξάντλησης!

Από: Sxeseis | Διαβάστηκε 5992 φορές
Μήπως νιώθετε πνευματικά , σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι; Μήπως οι μπαταρίες σας έχουν αδειάσει εντελώς; Μήπως τα πάντα στη δουλειά σας φαίνονται άσκοπα και άνευ ουσίας; Είναι απόλυτα φυσιολογικό μερικές φορές να αισθάνεστε απογοητευμένοι , θυμωμένοι , αγχωμένοι ή ανικανοποίητοι από την δουλειά σας. Τα συναισθήματα όμως αυτά μπορούν να αποβούν επικίνδυνα εάν έχετε παγιδευτεί στο φαύλο κύκλο του συνδρόμου της εργασιακής εξάντλησης (Burn out Syndrome).
Η δυσαρέσκεια που προκύπτει από τον εργασιακό χώρο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια συναισθηματική εξάντληση που μπορεί να επεκταθεί και στην προσωπική μας ζωή. Όταν είμαστε συναισθηματικά εξαντλημένοι δεν έχουμε το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τους άλλους ανθρώπους γύρω μας είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο. Τα πιο απλά προβλήματα μας φαίνονται δύσκολα , τα ξεσπάσματα μας είναι όλο και πιο συνηθισμένα , νιώθουμε την ανάγκη να απομονωθούμε και κουραζόμαστε με οποιαδήποτε κοινωνική επαφή. Τέλος, αρχίζουμε να παρουσιάζουμε και προβλήματα υγείας.

Πολλές φορές προκειμένου να αντιμετωπίζουμε αυτή την εργασιακή εξάντληση, βρίσκουμε διέξοδο στο ποτό ή στη χρήση άλλων ουσιών. Αισθανόμαστε σταδιακά αναποτελεσματικοί και άχρηστοι ενώ στο παρελθόν ήμασταν ζωντανοί , γεμάτοι ενέργεια και αφοσίωση για την δουλειά μας. Ο ενθουσιασμός μας μετατρέπεται σε κυνισμό και ειρωνεία ενώ είναι τρομερά δύσκολο να βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας μας. Με λίγα λόγια , η δουλειά μας μετατρέπεται σε ένα αβάστακτο βάρος το οποίο μας ταλαιπωρεί συναισθηματικά και μας στεγνώνει από κάθε ίχνος ενέργειας , ψυχικής αρχικά , η οποία στο τέλος μας εξαντλεί και σωματικά.

Τι προκαλεί την εργασιακή εξάντληση; Εκτός από την υπερβολική εργασία ή το αυστηρό και επιθετικό εργασιακό περιβάλλον , η εργασιακή εξάντληση προκύπτει από την έλλειψη αναγνώρισης της δουλειάς μας (υλικής και ηθικής) , από το αντικείμενο της δουλειάς που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να ατονήσει , από την υπερβολική γραφειοκρατία και την δυσκολία επίτευξης οποιουδήποτε έργου , από την έλλειψη σεβασμού των ανωτέρων προς τους υφισταμένους και από την έλλειψη κινήτρων και επιβράβευσης.

Οι άνθρωποι που ήδη υποφέρουν από εργασιακή εξάντληση ενώ έχουν αρκετή δουλειά δεν έχουν καμία διάθεση να την τελειώσουν γιατί το βρίσκουν άσκοπο.
Αισθάνονται ότι δεν έχουν έλεγχο της ζωής και της δουλειάς τους. Αισθάνονται ευάλωτοι και αδύναμοι Αισθάνονται ότι πνίγονται και ότι δεν υπάρχει διέξοδος στο εργασιακό τους αδιέξοδο. Αισθάνονται ενοχές όταν προσπαθούν να ξεκουραστούν και έχουν έντονο εργασιακό στρες. Τα βασικά συμπτώματα της εργασιακής εξάντλησης τα ακόλουθα:

- Η έλλειψη κινήτρων και διάθεσης και η αίσθηση ότι η δουλειά δεν έχει νόημα ενώ παράλληλα δεν προσφέρει καμία ικανοποίηση.
- Σωματική κόπωση.
- Έντονος εκνευρισμός και εξάντληση.
- Αντικοινωνική συμπεριφορά.
- Χρόνιο στρες.
- Συμπτώματα κατάθλιψης.
- Υψηλή πίεση , καρδιακές αρρυθμίες , ταχυκαρδίες , μειωμένη ή αυξημένη όρεξη, πονοκέφαλοι , πόνοι μέσης κλπ
Πως αντιμετωπίζεται η εργασιακή εξάντληση; Οι πρώτες βοήθειες είναι οι διακοπές. Εάν υποφέρετε από εργασιακή εξάντληση αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας , ξεκουραστείτε , αλλάξτε περιβάλλον και ηρεμίστε για να μην καταρρεύσετε σωματικά.

Το δεύτερο και ουσιαστικότερο βήμα είναι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας σε σχέση με το εργασιακό σας περιβάλλον. Εάν αισθάνεστε ότι το περιβάλλον δεν πρόκειται ποτέ να καλύψει τις ανάγκες σας για δημιουργία , αναγνώριση ή για την επιθυμητή καριέρα , τότε σταδιακά θα πρέπει να αποφασίσετε να κάνετε τις ανάλογες κινήσεις για να αλλάξετε χώρο εργασίας. Εάν δεν θέλετε να αφήσετε την παρούσα δουλειά σας , τότε φροντίστε να αναλάβετε κάποιο κομμάτι το οποίο και σας εμπνέει και σας δίνει κίνητρα και θετική διάθεση. Θέστε τους δικούς σας εργασιακούς στόχους και αυξήστε τα προσόντα σας δίνοντας στον εαυτό σας την ευκαιρία να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση σε μια άλλη εταιρία. Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να έχει άσχημη διάθεση και να πέφτει ψυχολογικά. Ανεβάστε την διάθεση σας κάνοντας κάτι που πραγματικά το απολαμβάνετε.

Εάν αυτό που σας έχει εξαντλήσει είναι το γεγονός ότι δεν έχετε ξεκάθαρα καθήκοντα και ευθύνες , ζητήστε από τον αρμόδιο προϊστάμενο να σας ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις σας και να σας καθορίσει από που ξεκινάει η ευθύνη σας και που τελειώνει.

Εάν έχετε εξαντληθεί και σωματικά , φροντίστε τον εαυτό σας. Ανακαλύψτε την έννοια του προσωπικού χρόνου και αφιερωθείτε σε κάτι που σας ευχαριστεί πραγματικά για κάποια ώρα κάθε μέρα. Κοιμηθείτε! Μην στερείστε ύπνο. Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.

Επισκεφτείτε ένα παθολόγο και κάντε τις πρέπουσες εξετάσεις από τις οποίες θα καθοριστεί και η ανάλογη θεραπεία για τα προβλήματα υγείας που αποκτήσατε λόγω της εργασιακής εξάντλησης και του συναισθηματικού στρες.

Αναπτύξτε την προσωπική σας δύναμη! Τι εννοούμε με αυτό; Η προσωπική μας δύναμη είναι η ικανότητα μας να επηρεάζουμε τα γεγονότα και την ζωή μας γενικότερα με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε! Είναι η αίσθηση του «Μπορώ να κάνω τα πάντα».Δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο πάνω στους άλλους αλλά σαφώς μπορούμε να έχουμε έλεγχο πάνω στον εαυτό μας. Μπορούμε επιλέξουμε , να αποφασίσουμε , να θέσουμε στόχους και να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες μας χωρίς να έχουμε την ανάγκη επιβεβαίωσης και αναγνώρισης από κανένα. Η προσωπική δύναμη διδάσκεται και είναι αποτελεσματική σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Το θέμα αυτό θα παρουσιαστεί σε ένα επόμενο άρθρο. Στην περίπτωση της εργασιακής εξάντλησης , η καλλιέργεια της προσωπικής μας δύναμης θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας , να βρούμε ξανά το κουράγιο και την διάθεση μας και να απαλλαγούμε από το αίσθημα της απάθειας και της ματαιότητας.

Η δουλειά μας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και έχει την δύναμη να μας αναπτερώσει το ηθικό αλλά και να μας στείλει στο χείλος της κατάθλιψης. Είναι απαραίτητο για την δική μας υγεία και για τη δική μας πνευματική ισορροπία , να μπορούμε να εντοπίσουμε τα κακώς κείμενα στην ζωή μας που είναι αποτέλεσμα των επαγγελματικών μας επιλογών και να κάνουμε κάτι γι αυτά. Για ακόμα μια φορά θα πρέπει να πάρουμε την ευθύνη της ζωής μας στα χέρια μας και να επιλέξουμε το δρόμο μας προς την προσωπική δύναμη και την επιτυχία , απαλλαγμένοι από την εργασιακή κατάθλιψη.


Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.5 / 5 σε 8 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

panik3
στις 24/2/2011
1
Σχόλειο στα σχολια

Tsaige der Belt ein lachente gesicht bainente Aougen ferstet sie nicht. Ben tas xerts auch brechen bil, L a c h e,
l a c h e weine S t i e l.
Θα πει κατα λέξη¨ΔΕΙΞΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝΑ ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΛΑΜΕΝΕΝΑ ΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΗΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΓΕΛΑ
ΓΕΛΑ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ Η ΣΙΩΠΗ

panik3
στις 24/2/2011
2
Σχόλειο στα σχολια

Tsaige der Belt ein lachente gesicht bainente Aougen ferstet sie nicht. Ben tas xerts auch brechen bil, L a c h e,
l a c h e weine S t i e l.
Θα πει κατα λέξη¨ΔΕΙΞΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝΑ ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΛΑΜΕΝΕΝΑ ΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΗΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΓΕΛΑ
ΓΕΛΑ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ Η ΣΙΩΠΗ

στις 22/4/2011
3
---Ξεκόλλημα!

… Ξεκόλλημα!

Η δασκάλα ζητάει από τους μαθητές να της διηγηθούν μια ιστορία από την οποία να προκύπτει και ένα δίδαγμα.
Σηκώνει το χέρι του ο Μπόμπος.
- Δασκάλα. «Λέγε Μπόμπο».
- Μπόμπος.
Ο θείος μου ο Λάκης ήτανε στον πόλεμο πιλότος μαχητικού. Λοιπόν μια μέρα χτυπήθηκε το αεροπλάνο του, ο θείος φόρεσε το αλεξίπτωτο και πριν να πηδήσει
Πρόλαβε και άρπαξε ένα πολυβόλο, μια δεσμίδα σφαίρες, δύο χειροβομβίδες
Και μια μπουκάλα τσίπουρο.
Πέφτει λοιπόν με το αλεξίπτωτο, αλλά για κακή του τύχη πέφτει μέσα στο στρατόπεδο των Γερμανών !
- Δασκάλα. « ω! και μετά?»
- Μπόμπος
Ορμάνε λοιπόν στο θείο μου εκατό Γερμανοί. Τραβάει ο θείος μου το πολυβόλο
Και σκοτώνει τους πενήντα. Μένουν άλλοι πενήντα. Ρίχνει τις χειροβομβίδες και σκοτώνει τους τριάντα. Μείνανε είκοσι. Τώρα? Ορμάει ο θείος ο Λάκης και τους Πνίγει με τα χέρια!!!
-Δασκάλα . « Ω! μα που είναι το δίδαγμα?»
- Μπόμπος.
Κανένας δεν μπορεί να τα βάλει με τον θείο μου το Λάκη όταν πίνει μια μπουκάλα Τσίπουρο!!!

macebom10
στις 18/8/2012
4
εργασιακη καταθλιψη

Πολυ καλο,ετσι εινε, το ασχημο εινε οτι δεν μπορεις παντα να αλαξης καπια πραγματα ενταιλως,παντα θελη να προσπαθης για το καλητερο χωρις να βλαψεις κανενα και φυσικα οχι τον αιαυτο σου..

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή