Συναισθηματικές επιρροές - απο τη Σοφία Διγενή Κολιοτάση Ειδική Σύμβουλο Οικογενειακών Σχέσεων

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 3577 φορές
Το σώμα μας εκφράζεται με κινήσεις και η ψυχή με συναισθήματα. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το ψυχικό μας κόσμο και συνοδεύουν τα ψυχικά γεγονότα που καθορίζουν την ψυχική μας διάθεση, η οποία δημιουργείται από ένα σύνολο ψυχικών καταστάσεων κάθε στιγμής.Κυρίαρχα συναισθήματα είναι: το συναίσθημα της ευτυχίας και εκείνο της δυστυχίας.

Οι εκδηλώσεις της συναισθηματικής ζωής εκ πρώτης όψεως φαίνονται να είναι αποκλειστικά ατομικές. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι. Δεν μπορούμε με άλλα λόγια να αισθανθούμε το κωμικό όταν είμαστε μόνοι, εάν δηλαδή μας λείπει η ενίσχυση που παίρνει από την απήχηση του, δηλαδή τη μετάδοσή του στη συνείδηση των άλλων ατόμων. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για την συναισθηματική ζωή , η οποία φυσιολογικά μεταδίδεται στην συλλογική ανθρώπινη ατμόσφαιρα. Επιτείνεται όμως από την εξάπλωση αυτή χάρις στη μεταδοτικότητα και την εξάπλωση ενός αισθήματος που εισβάλλει σαν τα ορμητικά κύματα στην θάλασσα του ανθρώπινιου πλήθους.
Η συνύπαρξη των ατόμων είναι μια σχέση άμεση και μαζική παράλληλα, μια συσσωμάτωση κατά την οποία η συνείδηση της ατομικότητας εξασθενεί, μερικές δε φορές τόσο ώστε εκείνοι που συμμετέχουν σε αυτήν να μιλούν για τη δράση τους στον πληθυντικό, με το "εμείς" όπως εκείνοι που αποτελούν μια κοινότητα δομημένη για την εκτέλεση ενός έργου κοινού. Όπότε την ένωση σε μιά ομάδα την δημιουργεί το κοινό έργο.

Οι συζυγικές σχέσεις και το συναισθηματικό τους φορτίο

Το "εμείς" έχει σίγουρα εφαρμογή στις συζυγικές σχέσεις. Εδώ είναι ανάγκη οι δύο να βρού το κοινό έργο προκειμένου να επιτύχουν την πραγματική ένωση.
Υπάρχουν όμως, δυσκολίες οι οποίες οφείλονται κυρίως στην επίδραση των προτύπων που έχει αποδεχθεί το κάθε άτομο ξεχωριστά και στον τύπο συμπεριφοράς που παρουσιάζει.

Η ιστορία δείχνει ότι οι γυναίκες ήταν πιο παθητικές από τους άνδρες. Οι άνδρες έκαναν τους πολέμους και τα εξερευνητικά ταξίδια, ρίχτηκαν σε περιπέτειες και αγώνες. Οι άνδρες έχτιζαν, ανακάλυπταν, έγραφαν ποιήματα, φιλοσοφούσαν,ήταν δημιουργικές και εναργητικές δυνάμεις στη μέχρι λίγα χρόνια πριν ιστορική ζωή της ανθρωπότητας.
Όμως η σύγχρονη γυναίκα έχει ένα πολλαπλάσιο της ενεργητικότητας που είχαν οι γυναίκες περασμένων εποχών, και μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί καλύτερα με τον άνδρα.

Μερικοί άνδρες προσπαθούν να διαμορφώσουν τη συζυγική τους ζωή με το πατριαρχικό πνεύμα και συμπεριφέρονται σαν μικροί δικτάκτορες μέσα στην οικογένεια. Έτσι το "εμείς" γίνεται εγώ και εσύ. Η συμβίωση δύο ανθρώπων είναι μια αυστηρή δοκιμασία σε σχέση με την ικανότητα μας να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Ο γάμος μοιάζει με ένα καθήκον που έχουν δύο άνθρωποι, που κάθονται στην ίδια βάρκα και πρέπει να ρυθμίζουν τις κινήσεις τους σύμφωνα με μια μουσική που δεν ακούγεται.
Αυτό ακούγεται θεωρητικά εύκολο, στην πράξη όμως δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες.
Σήμερα υπάρχουν λίγοι ευτυχισμένοι και αρμονικοί γάμοι.

Υπάρχει διαφορά δυναμικού

Εκείνο που συχνά περιπλέκει τις σχέσεις και τις κάνει να καταλήγουν στο χωρισμό είναι το ότι εκείνος που θεωρεί τους άλλους υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν στις μεταξύ τους σχέσεις δεν έχει συνειδητοποιήσει το πόση δύναμη αναγνωρίζει να έχουν οι άλλοι πάνω του. Και βέβαια δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη δύναμη την έχει δώσει ο ίδιος απλόχερα στους άλλους, όταν τους θεωρεί υπεύθυνους για τα συναισθήματά του.
Αιτία της μη συνειδητοποίησης είναι το ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε το ίδιο δυναμικό. Ο καθένας έχει τα ισχυρά και τα ανίσχυρα σημεία του. Υπάρχει πραγματική και φαινομενική διαφορά δυναμικού. Ενω η πραγματική διαφορά δυναμικού μπορεί να μετρηθεί η φαινομενική διαφορά είναι εκείνη που βασίζεται πάνω στη συναισθηματική επιρροή που έχει ο ένας στον άλλο,δηλαδή την ικανότητα που έχει να καθορίζει τα συναισθήματα του άλλου.
Μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε την ανωτερότητα του άλλου;
Η Μαρία Π. είναι μια κοπέλλα 28 ετών και νιόπαντρη όταν την πρωτογνώρισα είχε έρθει στο γραφείο μου με μια λέξη κολλημένη στο μυαλό της. Έλεγε συνέχεια:
- Φοβάμαι να αρνηθώ στον άντρα μου να πάμε στη μητέρα του. Μπορεί να μου στερήσει τα χρήματα που χρειάζομαι για να πληρώσω τα μαθήματα χορού που παρακολουθώ.
Ο φόβος της ήταν ρεαλιστικός. Πράγματι ό σύζυγός της ήταν ο οικονομικά ισχυρός οπότε και θα μπορούσε να την εμποδίσει.
Όταν όμως, μου είπε ότι:
- Φοβάμαι να του το αρνηθώ μήπως και μου πεί κάποια κουβέντα και στεναχωρηθώ ...
Κατάλαβα ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά η Μαρία είχε την ψευδαίσθηση ότι ο σύζυγός της θα μπορούσε να της προκαλέσει λύπη. Έτσι άθελά της τού αναγνώριζε τη φαινομενική δύναμη να καθορίζει τα συναισθήματά της.
Ψάξαμε να βρούμε την ικανότητα αντίδρασης. Η Μαρία έπρεπε να πάψει να είναι τόσο εύθικτη στις προσβολές του συζύγου της και να νιώθει ανήμποροι απέναντί του. Της εξήγησα ότι έπρεπε να υπενθυμίσει στον εαυτό της ότι είναι δική της απόφαση να παραμείνει σε αυτό το γάμο, με έναν τέτοιο άνθρωπο. Αν πάλι δεν ήθελε να διαλυθεί ο γάμος της τότε έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη της ευθυξίας της. Να την θεωρήσει δηλαδή, δικό της πρόβλημα. Έτσι θα αναγνώριζε ότι έχει να παλαίψει με αυτό και όχι με τον σύντροφό της. Έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι διαφορετικά τον καθιστούσε συναισθηματικά παντοδύναμο και ότι έφθειρε τη σχέση τους με τους συνεχείς και ανώφελους καυγάδες που προκαλούνταν από τη μάταιη προσπάθεια της να τον αλλάξει.
Μπορείτε να απευθύνετε τα ερωτήματα σας στη κα. Κολιτάτση στην Θεματική Κατηγορία " Ρωτήστε του ειδικούς - experts "

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, Ι. Σ. ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ, Α. ADLER
DIFFERENTIAL PSYCHOLOGY, A.ANASTASI
THE STORY OF WOMAN, W.L. GEORGE
THE FEMININE CHARAKTER, V. KLEIN
GAMES PEOPLE PLAY, ERIC BEME
WHAT DO YOU SAY AFTER YOU SAY HELOO, ERIC BEME
PRAGMATICS OF HUMAN COMMUNICATION, P. WATZALAWICK

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 2.7 / 5 σε 3 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή