Τα οικονομικά μας!

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 6493 φορές
Μια μεγάλη πηγή προβλημάτων σε ένα γάμο είναι τα οικονομικά της οικογένειας. Τα καινούργια ζευγάρια πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο πώς θα καταφέρουν να ενώσουν τα δύο πορτοφόλια σε ένα , πράγμα που τους οδηγεί σε ένα οικονομικό χάος αφού δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή διαχείρισης των εσόδων και παρακολούθησης των εξόδων τους.

Τουλάχιστον μια φορά το μήνα κάθε παντρεμένο ζευγάρι θα πρέπει να κάνει μια συζήτηση εφ όλης της ύλης , για την πορεία των οικονομικών του. Ποια θέματα θα πρέπει να συζητηθούν για να μπορέσει ένα ζευγάρι να αποκτήσει μια καθαρή εικόνα της οικονομικής του κατάστασης; Βασικές αρχές οικιακής οικονομίας λοιπόν...

Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα συγκεκριμένο συρτάρι στο σπίτι στο οποίο το ζευγάρι θα τοποθετεί και θα αρχειοθετεί όλα τα έγγραφα που έχουν να κάνουν με οικονομικά θέματα όπως : λογαριασμούς , αποδείξεις , φορολογικές δηλώσεις και εκκαθαριστικά , αποδείξεις μισθοδοσίας , ενοικιαστήρια συμβόλαια , συμβάσεις δανείων κλπ Με αυτό τον τρόπο δεν χάνονται τα έγγραφα αυτά και δεν μένουν ακάλυπτες οι υποχρεώσεις που έχετε και που πρέπει να εξοφληθούν εντός του μήνα.

Το ζευγάρι , αφού έχει όλα τα σχετικά παραστατικά , μπορεί να υπολογίσει ποια είναι τα έσοδα και ποια τα πάγια και τα τρέχοντα έξοδα και να φτιάξει έτσι ένα μικρό προϋπολογισμό για τον μήνα. Όταν μιλάμε για πάγια έξοδα αναφερόμαστε σε έξοδα που καλούμαστε να πληρώσουμε μηνιαία για την κάλυψη των βασικών αναγκών λειτουργίας του σπιτιού μας όπως : λογαριασμοί ΔΕΗ ,ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ , ενοίκιο , κοινόχρηστα , στεγαστικά ή προσωπικά δάνεια , δόσεις σε πιστωτικές κάρτες κλπ. Σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά , θα πρέπει να υπολογιστούν στα πάγια έξοδα και τα χρήματα που πιθανό να πρέπει να πληρωθούν για φροντιστήρια ή για το σχολείο τους.

Τα υπόλοιπα έξοδα του μήνα που θα πρέπει να υπολογιστούν είναι τα έξοδα για φαγητό , για βενζίνες και συντήρηση του αυτοκινήτου , ασφάλιστρα και οποιαδήποτε άλλα προσωπικά έξοδα θα κρίνει το ζευγάρι ότι του είναι αναγκαία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Επιπρόσθετα , μπορούν να υπολογιστούν και τα έξοδα για διασκέδαση και εξόδους.

Αφαιρώντας τα έσοδα από τα έξοδα , καλό θα ήταν να υπάρχει μια θετική διαφορά , έστω και μικρή , η οποία θα μπορούσε να κατατεθεί σε ένα κοινό τραπεζικό λογαριασμό ως αποταμίευση για μελλοντικές αγορές ή για μια δύσκολη στιγμή.

Το ζευγάρι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να γνωρίζει πόσα χρήματα χρωστάει σε κάρτες και δάνεια. Δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε αυτό το νούμερο. Οι δώσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνουν το 30% του συνολικού μηνιαίου μας εισοδήματος. Εάν περάσουμε αυτό το νούμερο , τότε θα δυσκολευτούμε στην διαχείριση των εξόδων μας και δεν θα αφήνουμε σχεδόν κανένα περιθώριο για αποταμίευση. Ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να προβληματίσει ένα ζευγάρι σε σχέση με τα δάνεια που πιθανό να πάρει είναι η επαγγελματική σταθερότητα. Εάν η δουλειά του ενός ή και των δύο είναι προσωρινή ή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απόλυσης , τότε το ζευγάρι θα πρέπει να αποφεύγει τα δάνεια μέχρι την σταθεροποίηση της επαγγελματικής κατάστασης.

Το ζευγάρι θα πρέπει να κάνει και ένα οικονομικό προγραμματισμό για μελλοντικές αγορές. Εάν θέλουν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, παραδείγματος χάρη, θα πρέπει να αποφασίσουν πως θα το χρηματοδοτήσουν και πόσο θα επιβαρύνει τον μηνιαίο τους προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα σε κάποιες αγορές εάν το ζευγάρι κατανοήσει ότι με αυτές τις αγορές δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε πάγια έξοδα. Καλό θα ήταν να υπάρχει ένας σχετικά μακροπρόθεσμος προγραμματισμός σε ότι έχει να κάνει με μεγάλες αγορές.

Το ζευγάρι θα πρέπει να διευκρινίσει για το ποιος θα πρέπει να έχει την ευθύνη για την έγκαιρη εξόφληση του κάθε λογαριασμού. Στο θέμα της έγκαιρης εξόφλησης βοηθούν σημαντικά οι Τραπεζικές εντολές που μπορούν να σας απαλλάξουν από τις κουραστικές επισκέψεις στις διάφορες υπηρεσίες ή από τις διακοπές λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης των λογαριασμών που δημιουργούν και εντάσεις και επιπλέον έξοδα επανασύνδεσης.

Εάν το ζευγάρι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω χαμηλού εισοδήματος , θα πρέπει να συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα αυξήσει το εισόδημα του ή θα περιορίσει τα έξοδα του. Επίσης θα πρέπει να συζητούνται οι οποιεσδήποτε ενστάσεις στον τρόπο διαχείρισης του κοινού ταμείου για να αποφεύγονται έτσι οι παρεξηγήσει και οι καυγάδες.

Οι αποφάσεις για την διαχείριση των οικονομικών πρέπει να λαμβάνονται από κοινού και με σοβαρότητα Τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να διαλύσουν ένα γάμο αλλά η αντιμετώπιση τους μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι ακόμα πιο κοντά!


Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.4 / 5 σε 16 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

EPILEKTIKH_panidonistria
στις 18/3/2005
1
Πολύ καλό Μυρτούλα μου!

Θα ήθελα να προσθέσω κάτι, διότι βλέπω πως πολλά ζευγάρια είναι "χύμα" στο θέμα αυτό...

Είναι χρήσιμο να ξεκινήσουν μια λεπτομερή καταγραφή και του παραμικρού εξόδου τους, για δυο μήνες. Σε χωριστές στήλες που να αφορούν π.χ. στο σούπερ μάρκετ, στη λαϊκή, στην ένδυση και υπόδηση, στη διασκέδαση, στην ενημέρωση, στους λογαριασμούς κλπ.....

Στο τέλος του διμήνου θα εκπλαγούν όταν διαπιστώσουν πως ένα σωρό χρήματα έφυγαν σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Ιδιαίτερα στο φαγητό, γίνονται οι πιο μεγάλες σπατάλες των νεοελληνικών νοικοκυριών! Αυτά, λοιπόν, τα κονδύλια θα είναι τα πρώτα ....ΕΣΟΔΑ, αν περικοπούν!

Οι οικογένειες χρειάζονται σοβαρή οικονομική οργάνωση, αν θέλουν να τα βγάζουν σωστά πέρα, με την ακρίβεια που υπάρχει, όπως βεβαίως είναι απαραίτητη μια κάποια αποταμίευση για έκτακτες ζημιές, που όλο και συμβαίνουν όταν ακριβώς δεν τις θέλουμε!

Η Επιλεκτική

biboula
στις 17/5/2005
2
Ωραια στα λογια !

Ολα αυτα ειναι αυτα που πρεπει να γινονται!Θελω να βρω καποιον να τα πει και στον αντρα μου!Υπαρχει κανενας εθελοντης?

στις 8/11/2005
3

στις 8/11/2005
4

7DAYS
στις 31/1/2008
5
Εξαιρετικο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΗΤΑΝ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΑΣ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΙΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΕΦΤΑ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ,ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΚΑΥΓΑΔΕΣ.ΟΧΙ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΑΣ

alejhs9088
στις 8/6/2008
6
πραγματικοτητα

_mary
στις 30/3/2009
7

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΩΣΕΙ.

draculina78
στις 23/9/2009
8
ok το κοινό ταμείο...!!!

τι γίνεται όμως με τα προσωπικά έξοδα μιας γυναίκας η οποία φέρνει στο σπίτι λίγα περισσότερα χρήματα από τον άντρα....;;;;!!!εννοώ ότι "έχει ο καθένας το δικαίωμα να δαπανάει ένα ποσό για να αγοράσει καινούρια ΄ρούχα ή καλλυντικά και να αγοράσει δώρα στα αγαπημένα του πρόσωπα;;;ή θα πρέπει να περικόπτονται αυτά για χάρη της αποταμίευσης;και τι γίνεται όταν ο ένας από τους συντρόφους΄ζεί ασκητικά και δεν έχει καθόλου προσωπικά έξοδα;πρέπει και ο άλλος να κάνει το ίδιο;;;!!!αυτό και αν είναι αιτία για καβγάδες......!

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή