Θέλω το χώρο μου...

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 5613 φορές
Πόσες φορές έχετε αισθανθεί έτσι μέσα στο γάμο σας; Καλή η παρέα, αλλά έχετε την ανάγκη να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας κάνοντας μόνο αυτά που σας ευχαριστούν: να ακούσετε μουσική , να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο ή την εφημερίδα σας , να μαστορέψετε , να φροντίσετε λιγάκι την εμφάνιση σας που την έχετε παραμελήσει, να δείτε τηλεόραση επιλέγοντας όποια εκπομπή εσείς θέλετε ή απλά να κοιμηθείτε και να ξεκουραστείτε. Για ένα περίεργο λόγος ο/ η σύζυγος σας δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη σας αυτή και είτε στεναχωριούνται , είτε θυμώνουν είτε απαιτούν να βρίσκονται δίπλα σας κάθε στιγμή πνίγοντας σας. Τι κάνετε σε αυτή τη περίπτωση;

Τι εννοούμε με την έννοια 'προσωπικός χώρος'; Ο προσωπικός χώρος ενός ατόμου είναι το σύνολο των ιδιαιτεροτήτων του , των ενδιαφερόντων του και των αναγκών του. Δίνοντας και λαμβάνοντας το δικαίωμα της ύπαρξης προσωπικού χώρου σε μια σχέση και ιδιαίτερα σε ένα γάμο , σημαίνει πως μπορούμε να αποδεχτούμε και να γίνουμε αποδεχτοί από το/ τη σύντροφο μας έτσι όπως ακριβώς είμαστε χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να μπαίνουμε και να βάζουμε τον άλλο σε καλούπια και χωρίς να καταπιέζουμε ή να καταπιεζόμαστε. Η έννοια του προσωπικού χώρου εμπερικλείει και την έννοια του σεβασμού απέναντι στην προσωπική ζωή του / της συζύγου μας. Δεν σημαίνει ότι επειδή παντρευτήκαμε αυτομάτως έχουμε το δικαίωμα να ανοίγουμε ξένες επιστολές, να ψάχνουμε σε ξένα συρτάρια ή κινητά χωρίς να έχουμε την άδεια του/ της συζύγου μας. Τα προσωπικά αντικείμενα του καθενός δεν παύουν να αποτελούν ΄προσωπικό του χώρο΄.
Όταν λετε ότι χρειάζεστε το χώρο σας θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι να εξηγήσετε τι εννοείτε με αυτό : Θέλετε ησυχία για λίγες ώρες; Μοναξιά και απομόνωση σε ένα χώρο; Μήπως πάλι θέλετε να ζωγραφίσετε , να φτιάξετε ένα παζλ ή ένα μοντέλο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ξεχάσετε για λίγο το άγχος της καθημερινότητας; Η μήπως ο χώρος που αναζητάτε είναι καθαρά συναισθηματικός; Δηλαδή , μήπως δεν θέλετε ο / η σύζυγος σας να απαιτεί συνεχώς προσοχή , σημασία , επιβεβαίωση , να ζηλεύει λιγότερο και να μη κρέμεται από πάνω σας σε κάθε σας κίνηση; Ξεκαθαρίστε στο / στη σύζυγο σας τι είδους χώρο χρειάζεστε γιατί αν δεν το κάνετε πιθανό η έκφραση σας αυτή να παρεξηγηθεί και να πληγώσει. Για να φτάσετε στο σημείο να εκφράσετε την ανάγκη σας για τον προσωπικό σας χώρο και χρόνο δεν θα πρέπει να έχετε φτάσει στα όρια την υπομονής και της αντοχής σας. Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε ότι καταπιέζεστε , μια καλή συζήτηση με τον / τη σύντροφο σας θα ήταν ότι έπρεπε για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Εάν φτάσετε στο σημείο που αισθάνεστε καταπιεσμένοι τότε είναι πλέον αργά.

Όταν ένα ζευγάρι καταφέρει να βρει την ισορροπία μεταξύ προσωπικού και κοινού χρόνου τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο γάμος του βασίζεται σε γερά θεμέλια. Τα ζευγάρια πρέπει να περνούν χρόνο μαζί και πρέπει να έχουν κοινά ενδιαφέροντα αλλά για να αποφύγουν την ρουτίνα και τον κορεσμό είναι απαραίτητο ο καθένας να περνάει και λίγο χρόνο με τον εαυτό του ή με τους δικούς του φίλους , λαμβάνοντας και άλλα , διαφορετικά ερεθίσματα που πολλές φορές αποτελούν και πηγή συζητήσεων και προβληματισμών με τον/ τη σύντροφο του. Σύμφωνα με συμβούλους γάμου, ένας βασικός λόγος διαζυγίου είναι η καταπίεση του ενός συντρόφου από τον άλλο σε ότι αφορά τις εξόδους ή τα ενδιαφέροντα του. Η μακροχρόνια καταπίεση οδηγεί σε τάσεις φυγής από το γάμο και στην ανάγκη απομάκρυνσης από τον καταπιεστικό σύντροφο.

Ποια είναι να πλεονεκτήματα του να έχετε τον δικό σας προσωπικό χώρο και χρόνο;
Mε το να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας έχετε ώρα να σκεφτείτε και να αξιολογήσετε τη στάση σας σε οποιοδήποτε θέμα πιθανό να σας απασχολεί χωρίς επηρεασμούς και σχόλια από τον / τη σύντροφο σας. Ο προσωπικός σας χρόνος είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ξεκουραστείτε και να φορτώσετε τις μπαταρίες σας με θετική ενέργεια και καλή διάθεση καθώς και η ευκαιρία σας να ψάξετε τη ψυχή σας και να προχωρήσετε μπροστά σαν άνθρωποι.

Πως μπορείτε να δώσετε χώρο ο ένας στον άλλο μέσα σε ένα γάμο; Εάν υπάρχει η δυνατότητα ενός δωματίου υπό μορφή γραφείου ή καθιστικού μέσα στο σπίτι, στο οποίο και ο ένας και ο άλλος έχετε την δυνατότητα να απομονωθείτε , αυτό είναι το ιδανικό. Εάν πάλι δεν υπάρχει η κρεβατοκάμαρα ή η κουζίνα και το σαλόνι μπορούν είναι οι κατάλληλοι χώροι για να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας και απερίσπαστοι.

Προσωπικός χώρος και χρόνος μπορεί να είναι και ο χρόνος που θα περάσετε με τους φίλους ή τις φίλες σας για ένα καφέ , η ο χρόνος που θα πάτε στο γυμναστήριο ή σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα ή στο κομμωτήριο. Σεβαστείτε ο ένας την επιθυμία του άλλου για μια βόλτα ή για κάποιες ώρες απομόνωσης σε ένα χώρο του σπιτιού. Θα μπορούσατε να κανονίζατε μια μέρα τον μήνα στην οποία ο καθένας σας να μην έχει καμία υποχρέωση για το σπίτι , τα παιδιά , τους λογαριασμούς , τα ψώνια , το φαγητό...τίποτα!

Εάν πάλι ο χώρος που πρέπει να σεβαστείτε ή που έχετε ανάγκη είναι καθαρά συναισθηματικός , τότε αποφύγετε να μιλάτε και να διακόπτετε το/ τη σύντροφο σας από κάποια ενασχόληση του/ της , μη τον/ την πιέζεται να μιλήσει τις στιγμές που δεν το αισθάνεται και μην επιζητάτε συνεχώς προσοχή και σημασία. Αφήστε τον /την να έρθει κοντά σας όταν αυτός/ αυτή το αισθάνεται. Η προσωπικός χώρος σε ένα γάμο πιθανό να σχετίζεται και με την οικονομική ανεξαρτησία του καθενός. Δεν είναι απαραίτητο να παίρνετε ή να δίνετε λογαριασμό για όλα τα έξοδα που κάνετε! Ο καθένας δικαιούται να έχει τα δικά του λεφτά και δεν χρειάζεται να εξαρτάται από τον άλλον για να αγοράσει κάτι που του χρειάζεται.

Ο γάμος δεν πρέπει να είναι ο ορισμός της σκλαβιάς αλλά της συντροφικότητας. Δώστε χώρο στο/ στη σύντροφο σας και κρατήστε και το δικό σας χώρο μέσα στο γάμο σας. Το να χρειάζεστε τον προσωπικό σας χώρο είτε εσείς , είτε ο/ η σύντροφος σας, δεν είναι κακό, ούτε είναι δείγμα ότι ο γάμος σας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Ίσα - ίσα , η ανάγκη σας αυτή σας χαρακτηρίζει σαν ισορροπημένα και μη εξαρτημένα άτομα.

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.8 / 5 σε 9 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

gatoulina
στις 26/4/2005
1
Ο χωρος μου

Εγω αυτο το ενιωθα στην προηγουμενη σχεση μου. Αλλα οταν ελεγα οτι θελω το χωρο μου, εννοουσα οτι θελω να μεινω για λιγο καιρο μονη, χωρις να σημαινει οτι ηθελα να χωρισω. Και σαν ανθρωπος θελω πολλες φορες να μεινω μονη, ειδικα αυτη τη περιοδο που μενω και με τους γονεις μου, μου αρεσει να απομονωνομαι και οταν εγω θελω επιζητω τη παρεα. Μαλλον δε ειναι καλη ιδεα, και πρεπει να αρχισω να προσαρμοζομαι. Πρεπει ο αλλος να ειναι πολυ γουτσου γουτσου μαζι μου και να νιωθω οτι μπορω να αφεθω με ασφαλεια για να του επιτρεψω να πλησιασει αυτο που λεμε το απροσπελαστο του χωρου μου... Θα ηθελα να μου πεις Μυρτω τη γνωμη σου...

φιλακια

στις 4/8/2005
2
Πού να βρούμε χώρο για τον εαυτό μας;

Είναι θλιβερό όταν μία σχέση εκφυλίζεται και διαλύεται πραγματικά ή συναισθηματικά επειδή δεν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της προσωπικότητας του καθενός συντρόφου. Γιατί τί άλλο μπορεί να σημαίνει όταν ο ένας δεν κατανοεί την ανάγκη του άλλου για απομόνωση και παρεμβαίνει συνέχεια στο χώρο και τον χρόνο του. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι θα μπορούσε ο χώρος αυτός να είναι μια πετρούλα ή ένας καναπές, αλλά ποτέ δεν κατάφερα μέχρι τώρα να μείνω μόνη μου με τον εαυτό μου, να διαβάσω, να ακούσω μουσική ή να σκεφτώ. Ξαφνικά τσουπ! εμφανίζεται ο σύντροφός μου και απαιτεί την προσοχή μου. ΄Ετσι καταφεύγω πολλές φορές στο αυτοκίνητο, δηλαδή έξω από τον χώρο όπου κινείται η οικογένεια. Και η αίσθηση που έχω είναι ότι στην πραγματικότητα δεν νοιάζεται ο σύντροφός μου για μένα, αλλά μόνο για τον εαυτό του.

στις 4/8/2005
3
Πού να βρούμε χώρο για τον εαυτό μας;

Είναι θλιβερό όταν μία σχέση εκφυλίζεται και διαλύεται πραγματικά ή συναισθηματικά επειδή δεν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της προσωπικότητας του καθενός συντρόφου. Γιατί τί άλλο μπορεί να σημαίνει όταν ο ένας δεν κατανοεί την ανάγκη του άλλου για απομόνωση και παρεμβαίνει συνέχεια στο χώρο και τον χρόνο του. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι θα μπορούσε ο χώρος αυτός να είναι μια πετρούλα ή ένας καναπές, αλλά ποτέ δεν κατάφερα μέχρι τώρα να μείνω μόνη μου με τον εαυτό μου, να διαβάσω, να ακούσω μουσική ή να σκεφτώ. Ξαφνικά τσουπ! εμφανίζεται ο σύντροφός μου και απαιτεί την προσοχή μου. ΄Ετσι καταφεύγω πολλές φορές στο αυτοκίνητο, δηλαδή έξω από τον χώρο όπου κινείται η οικογένεια. Και η αίσθηση που έχω είναι ότι στην πραγματικότητα δεν νοιάζεται ο σύντροφός μου για μένα, αλλά μόνο για τον εαυτό του.

στις 8/11/2005
4

nasianasia
στις 19/6/2012
5
Η αληθεια μου!

Μολις χωρισα μετα απο 20 χρονια γαμου μπηκα σε μια σχεση ...απαιτητικη...με εναν υπεροχο αλλα καταπιεστικο ανθρωπο! Ζηταω απεγνωσμενα τον χωρο μου κ με κατηγορει οτι δεν ειμαι δοτικο ατομο!
Δεν προλαβα να επαναπροσδιοριστω σαν ατομο , να πατησω στα ποδια μου, να δω ποια ειμαι κ τι θελω, να βαλω στοχους κ ονειρα κ ξαφνικα βρεθηκα σε μια χρυση φυλακη! Θελει απολυτη προτεραιοτητα κ αφοσιωση! Τον αγαπω αλλα νιωθω οτι χρειαζομαι ταυτοχρονα κ τον χωρο μου! Πνιγομαι!

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή