Aντρικό Τσεκ-απ! Τι πρέπει να προσέχετε ;

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 11877 φορές
Οι άντρες τι περισσότερες φορές έχουν την τάση να αποφεύγουν τις ιατρικές εξετάσεις είτε από φοβία είτε από αμέλεια είτε από απλή άγνοια των κινδύνων.
Επειδή η πρόληψη είναι πολύ πιο σωστή από την θεραπεία σας παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες για τα απαραίτητα τσεκ-απ που πρέπει να γίνονται μια φορά τον χρόνο. Με τον όρο τσεκ-απ εννοούμε μια σειρά κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων που σκοπό έχουν την διερεύνηση της κατάστασης των οργάνων και γενικότερα της υγείας σας. Το τσεκ-απ μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τα συμπτώματα των περισσοτέρων ασθενειών.

Το ανδρικό τσεκ-απ περιλαμβάνει τα ακόλουθα :

α) Μέτρηση αρτηριακής πίεσης. Η έγκυρη ανίχνευση της ψηλής πίεση είναι σημαντική γιατί σας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

β) Μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα. Η μέτρηση αυτή βοηθά στην έγκυρη ανίχνευση του διαβήτη. Πολλοί άντρες πάσχουν από διαβήτη ή προδιαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν και δυστυχώς ο διαβήτης είναι αιτία καρδιοπαθειών, νεφροπαθειών, τύφλωσης, αγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Το ίδιο ισχύει και για την μέτρηση της χοληστερίνης στο αίμα.

γ) Μέτρηση του Δείκτη μάζας σώματος . Ο Δείκτης μάζας σώματος είναι ο καλύτερος δείκτης του κατά πόσο κάποιος είναι υπέρβαρος ή όχι. Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι πλέον γνωστές σε όλους. Με τον περιορισμό του βάρους και την υγιεινή διατροφή προλαμβάνετε ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες που είναι ιδιαίτερα συχνές στους άνδρες.

δ) Έλεγχος του προστάτη και του παχέος εντέρου. Τα τεστ που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι η δακτυλική εξέταση από το ορθό με τη ψηλάφηση του προστάτη και η μέτρηση στο αίμα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Ο καρκίνος αυτός, αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στους άνδρες. ). Τα βασικότερα τεστ για τον καρκίνο του εντέρου είναι η κολονοσκόπηση και η σιγμοειδοσκόπηση.

Στο τσεκ – απ μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλες εξετάσεις ανάλογα με την κρίση του γιατρού σας που πιθανό να αφορούν τον έλεγχο για δερματικές αλλοιώσεις, έλεγχο των ματιών και της όρασης κλπ.

Η συχνότητα των ανδρικών τσεκ-απ ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του άνδρα:

Για ηλικίες από 18 έως 39 ετών: Κάθε 3 έως 5 χρόνια
Για ηλικίες από 40 έως 49 ετών: Κάθε 1 έως 2 χρόνια
Για ηλικίες Άνω των 50 ετών: Κάθε χρόνο λόγω του αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθειες και κακοήθειες.

Sxeseis.Health

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 5 / 5 σε 2 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

paidaros_vers
στις 28/7/2005
1

super pravo

στις 21/5/2007
2
Επιπλέον Εξετάσεις; Γιατί όχι;

Ενδιαφέρον τό άρθρο αυτό, περί υγείας τής Μυρτώς.

Απλά θά ήθελα νά συμπληρώσω τά εξής:

1. Καλό θά ήταν οί άνδρες από τά 30 τους καί πάνω καί ειδικά οι καπνιστές, νά κάνουν ένα τέστ κοπώσεως, μαζί μέ έναν Υπέρηχο καρδιάς, γιά τυχόν "πρόωρα καρδιακά προβληματάκια"...
Εάν καπνίζουν πολύ, καλό θά είναι νά τό επαναλαμβάνουν ανά 3 μέ 4 χρόνια, ή όπως τούς υποδείξει ο θεράπων Ιατρός.

2. Υποχρεωτικά τουλάχιστον μιά φορά τόν χρόνο Γενική Εξέταση Αίματος, που νά περιλαμβάνει έλεγχο χοληστερίνης, λιπίδια, HDL & LDL, συκώτι.
Εάν έχουν ετερόζυγο θαλασσαιμία, γνωστό ώς "στίγμα", καλό θά ήταν νά ελέγχουν τόν Σίδηρο καί τήν Φεριτίνη.

3. Εάν παχαίνετε ή αδυνατίζετε "ανεξήγητα".....έλεγχο τού θυρεοειδούς.

4. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν νοιώθετε ταυτόχρονα τά παρακάτω, ή κάποιο από αυτά, γιά κάμποσες ημέρες.....
ατονία, εξάντληση καί δέν έχετε διάθεση γιά φαγητό, κουράζεστε εύκολα καί χάνετε κιλά "ανεξήγητα"....... δυσάρεστα νέα στόν ορίζοντα...... διότι αυτά συνήθως είναι συμπτώματα καρκίνου.
ΠΕΤΩΝΤΑΣ στόν γιατρό γιά εξέταση, ΧΩΡΙΣ καθυστέρηση.

5. Κάθε 5 χρόνια καλό θά είναι νά γίνεται καί ένας Υπέρηχος Άνω καί Κάτω Κοιλίας, γιά προληπτικό έλεγχο τών εσωτερικών σας οργάνων, συκώτι, νεφρά, χολή, στομάχι.

6. Οί καπνιστές αλλά καί οι μή καπνιστές καλό θά είναι νά κάνουν καί μιά ακτινογραφία θώρακος, ανά 5 χρόνια, γιά έλεγχο τών πνευμόνων γιά τυχόν "σημάδια" καρκίνου τού πνεύμονα, ή εμφάνισης υγρού στόν πνεύμονα, που δυστυχώς έχει αρχίσει νά γίνεται "βιολογική μόδα".

7. Τέλος...... καί επειδή ΔΥΣΤΥΧΩΣ τά τελευταία χρόνια, ούκ ολίγοι άνδρες αλλά καί ούκ ολίγες γυναίκες, έχουν αποδεχθεί καί υιοθετήσει ξενόφερτα καί συγκεκριμένα αμερικανικού τύπου, ερωτική συμπεριφορά, όπως...... ομαδικός έρωτας, ανταλλαγές συντρόφων, λεσβιακές καί ομοφυλοφυλικές σχέσεις αλλά & εφήμερες σχέσεις καί έχουμε μετατραπεί σέ Κοινωνικό Οίκο Ανοχής, που θυμίζει έντονα Ρωμαική Αυτοκρατορία, μέ αποτέλεσμα νά έχουμε ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ αύξηση τόσον τού AIDS, αλλά καί ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ αύξηση τών Αφροδισίων Νοσημάτων, οί όποιοι επίδοξοι "ευκαιριακοί μπήχτες", ή οι όποιες τυχόν "απελευθερωμένες" γυναίκες τύχη καί διαβάσουν τό άρθρο αυτό, καλό θά είναι νά συμπεριλάβουν στήν εξέταση αίματος, έλεγχο γιά AIDS καί έλεγχο γιά Αφροδίσια Νοσήματα, όπως χλαμύδια, βλεννόρια, σύφιλη, έρπης γεννητικών οργάνων, κ.λ.π., διότι κάποια από αυτά μπορεί νά τά έχετε ή νά τά έχουν ήδη κολλήσει, αλλά νά μήν έχουν εκδηλωθεί τά συμπτώματα.
Καί αλλάξτε τακτική καί ερωτική συμπεριφορά γιά τό καλό όλων μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ: Τό AIDS κολλάει ΚΑΙ μέ τό σάλιο, απλά πιό δύσκολα. Τό πιό δύσκολα ΔΕΝ σημαίνει ότι ΔΕΝ θά κολλήσετε.
Κανείς δέν θά σας τό εγγυηθεί.
Τό AIDS επίσης μπορεί νά τό κολλήσετε καί μέ στοματικό έρωτα.

ZARIOLMAX.

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή