Μέτσοβο !

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 3520 φορές
Από το gourmed.gr

Πόσο θα μπορούσε κανείς να ζηλέψει ένα χωριό σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά της Πίνδου στα 1100 μέτρα; Πολύ είναι η απάντηση. Πολύ γιατί εξακολουθεί να είναι ένα ζωντανό "χωριό" με 3.500 κατοίκους (Βλάχοι στην καταγωγή τους) με γεμάτα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, με πρότυπες επιχειρήσεις, με βιβλιοθήκες-πνευματικά κέντρα, πινακοθήκη, κόμβο στο Ίντερνετ, καλές ξενοδοχειακές μονάδες και εξαιρετικό συνεδριακό κέντρο. Ακόμα περισσότερο μπορείς να ζηλέψεις αυτό το "χωριό" για το εξαιρετικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, για την νεολαία του που δεν το εγκαταλείπει αφού υπάρχουν δουλειές, για την ποιότητα ζωής και για την ομορφιά του τοπίου που το περιβάλλει. Στο Μέτσοβο έχουν ακόμα την πολυτέλεια να μπορούν να επιλέγουν πως θα ήθελαν να διαμορφωθεί η ζωή τους στο μέλλον, πως θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν αρνητικά από την τουριστική "λαίλαπα", πως θα διατηρήσουν την ταυτότητά τους, πως δεν θα ξεπουληθούν… ακόμα και πως θα γίνει να μην σερβίρονται προτηγανισμένες πατάτες στις ταβέρνες! Υπάρχει θέληση για "αντίσταση", υπάρχουν και τα χρήματα που θα τους επιτρέψουν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Η αξιοθαύμαστη "κοινωνία" του Μετσόβου φαινομενικά είναι ανοιχτή σε τρίτους και φυσικά αμύνεται των δικαιωμάτων της να παραμείνει ξεχωριστή. Η δομή της είναι συγκροτημένη και η χαλαρότητα σε κάποιες περιπτώσεις ανεπίτρεπτη. Οι αξίες των τοπικών "αρχόντων" υποστηρίζονται από την βάση και όλοι μαζί πορεύονται χαμογελαστά, αφήνοντας τον χρόνο να περνά ευχάριστα.

Τυροκομείο Μετσόβου
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το τυρί και να εκτιμήσεις την δεδομένη νοστιμιά του γνωστού μας "Μετσοβόνε" θα πρέπει να επισκεφθείς το τυροκομείο. Μια πρότυπη μικρή μονάδα παραγωγής, με σύγχρονο εξοπλισμό που καταφέρνει όμως να αξιοποιεί τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής. Μεγάλο πλεονέκτημα του τυροκομείου του Μετσόβου είναι φυσικά το γάλα που συγκεντρώνεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ενώ τα ζώα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο βόσκουν ελεύθερα στα γύρω λιβάδια. Παρά το γεγονός ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και τα ζώα των βλάχων και των καραγκούνηδων έχουν "βελτιωθεί" με ευρωπαϊκές ράτσες, παράγοντας περισσότερο γάλα, στο τυροκομείο, η ποιότητα ελέγχεται και το τυρί διατηρεί την ποιότητα και την νοστιμιά του. Παλιότερα για 1 κιλό φέτα ήθελες 3,5-4 κιλά γάλα, στις μέρες μας θέλεις τουλάχιστον 4,7 κιλά…το γάλα είναι περισσότερο σε ποσότητα, αλλά φτωχότερο σε στερεά ουσία. Εκτός από το καπνιστό Μετσοβόνε (κατά βάση αγελαδινό), την Μετσοβέλα (πρόβειο + 10% αγελαδινό), την γραβιέρα (σε μικρές ποσότητες από τον Μάη μέχρι τον Ιούλη) και το κατσικίσιο τύπου Σεβρ, στο Μέτσοβο φτιάχνουν και παρμεζάνα! Μονάχα που 1 κεφάλι (25 κιλών) χρειάζεται 500 κιλά γάλα και 2 χρόνια για να ωριμάσει!


Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 5 / 5 σε 2 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή