Ξενάγηση στο Πεκίνο!

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 5822 φορές
Από το travelforall.gr

Εάν δεν έχετε ταξιδέψει ξανά σε χώρα της Ασίας, να είστε έτοιμοι να δεχτείτε ένα πολιτισμικό σοκ. Η διαφορετικότητα της κουλτούρας, της αρχιτεκτονικής, των τεχνών, της κουζίνας από τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα σας ξαφνιάσει δημιουργώντας σας ποικίλα συναισθήματα και εντυπώσεις.
Το Πεκίνο, πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είναι σίγουρα η αφετηρία ενός ταξιδιού στην ιστορικότερη χώρα της Ασίας. Μετά από 12 με 14 ώρες πτήση ανάλογα με την χώρα που θα έχετε ως ενδιάμεσο σταθμό- βρίσκεστε από τον Παρθενώνα στο Σινικό Τείχος ή αλλιώς Μεγάλο Τείχος όπως το λένε οι κινέζοι. Ένα γιγαντιαίο οχυρωματικό έργο που αξίζει να το θαυμάσετε, να το περπατήσετε και να απολαύσετε τη θέα που προσφέρει καθώς χάνεται στον ορίζοντα.
Λέγεται πως 300.000 εργάτες δούλευαν ασταμάτητα 10 χρόνια για να ολοκληρώσουν αυτό το ατέλειωτο οχυρωματικό έργο που φιδοσέρνεται πάνω από βουνά, πεδιάδες κι ερήμους σε μήκος 6.700 χιλιομέτρων! Το περπάτημα στο Τείχος απαιτεί άνετα παπούτσια και προσεκτικά βήματα πάνω στις γλιστερές πέτρες που το αποτελούν στις ανηφορικές και κατηφορικές διαδρομές του.
Την περίοδο αυτή θα νιώσετε στο Πεκίνο την γνώριμη ατμόσφαιρα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων μιας και είναι η επόμενη πόλη μετά την Αθήνα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008. Μην ανησυχείτε πάντως για τα έργα γιατί η πόλη είναι σαν την Ελλάδα ολόκληρη άρα δεν θα έχετε πρόβλημα.
Αξιοθέατα
Σε μία πόλη 11 εκατ. κατοίκων όπως είναι το Πεκίνο, μην περιμένετε να δείτε κάθε της γωνία. Όμως, δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε την Απαγορευμένη Πόλη που είναι η καρδιά του Πεκίνου από την οποία κυβερνήθηκε η Κίνα για περισσότερα από 500 χρόνια και να θαυμάσετε τις ξύλινες παγόδες. Η μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, η Τιεν Αν Μεν, με το Μαυσωλείο του Μάο, που πάνω της μπορούν να σταθούν ένα εκατ. άνθρωποι, είναι επίσης απαραίτητος σταθμός στην περιήγησή σας. Τα Θερινά Ανάκτορα με τους πανέμορφους περιπάτους και κτίρια γύρω από την τεχνητή λίμνη θα σας εντυπωσιάσουν. Δεν πρέπει να φύγετε από το Πεκίνο αν δεν περπατήσετε σε μία από τις παραδοσιακές συνοικίες του, τα λεγόμενα Χουτόνγκ, όπου θα δείτε μία διαφορετική ζωή χωρίς πολυτέλεια και λούσα έξω από τα σύγχρονα κτίρια των εταιριών και των ξενοδοχείων.
Μετακινήσεις
Αν νομίζατε ότι στην Αθήνα έχουν κυκλοφοριακό χάος τότε σίγουρα δεν έχετε πάει στο Πεκίνο. Ποδήλατα, αυτοκίνητα, λεωφορεία και πεζοί δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι οδεύουν κατά βούληση. Προσοχή λοιπόν στις διαβάσεις και μην βασίζεστε στο πράσινο του φαναριού, αν δεν ελέγξετε πολύ προσεκτικά το δρόμο. Το αυτοκίνητο έχει μπει πολύ πρόσφατα στη ζωή των κινέζων και δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμα με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους για να περιορίσει τα ατυχήματα. Αν χρειαστεί να μετακινηθείτε με ταξί πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο τύποι. Τα κόκκινα που είναι και πιο φθηνά αλλά και λιγότερο άνετα και τα μαύρα τα οποία είναι πιο ακριβά. Οι οδηγοί των ταξί στην πλειονότητά τους δεν γνωρίζουν καμία άλλη γλώσσα πέραν από κινέζικα. Μπορείτε όμως να ζητήσετε από το θυρωρείο του ξενοδοχείου σας να σας γράψουν σε μία κάρτα την περιοχή που θέλετε να πάτε και να σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός ξέρει ακριβώς που θέλετε να πάτε, αλλιώς δεν θα έχετε άλλα περιθώρια για διευκρινίσεις.
Φαγητό

Η κινέζικη κουζίνα έχει διάφορα είδη ανάλογα με την περιοχή, που μπορεί να έχουν σημαντικές γευστικές διαφορές μεταξύ τους. Άρα μην θεωρήσετε ότι αν φάτε μια φορά σε κάποιο εστιατόριο γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την κινέζικη κουζίνα. Πάντως ότι έχετε δοκιμάσει στην Ελλάδα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό.
Μust
Είναι must να δοκιμάσετε ίσως την καλύτερη πάπια Πεκίνου που έχετε φάει ποτέ. Αναζητήστε πίσω από την πλατεία Τιεν Αν Μεν το εστιατόριο Quanjude στην οδό Qianmen, όπου ο σεφ τεμαχίζει με τελετουργικό τρόπο την πάπια στο τραπέζι σας. Μην παραλείψετε να πάρετε και το αναμνηστικό πιστοποιητικό που θα σας θυμίζει τον αύξοντα αριθμό της πάπιας που έχετε φάει. Από το 1864 που λειτουργεί το εστιατόριο έχει σερβίρει πάνω από 100 εκατομμύρια πάπιες! Λάβετε υπόψη σας ότι το δείπνο στο Πεκίνο σερβίρεται από τις 15:30 έως τις 20:30. Όσο πιο νωρίς λοιπόν πάτε για την πάπια σας τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να μην περιμένετε σε ουρές.
Ψώνια

Στο Πεκίνο θα βρείτε όλες τις επώνυμες μάρκες για τα ψώνια σας όμως εκεί που αξίζει να πάτε είναι οι τοπικές αγορές. Η Silk Market είναι όπως λέει και το όνομά της μία αγορά όπου μπορείτε να βρείτε κατά κύριο λόγο οτιδήποτε από μετάξι, αλλά όχι μόνο. Αυτό πάντως που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το παζάρι σας πρέπει να ξεκινάει από το 10% της αρχικής τιμής που σας λένε. Αν επιμείνετε μπορείτε να κάνετε πολύ καλές αγορές στο 30% περίπου της αρχικής τιμής. Όσο για την γλώσσα που θα συνεννοηθείτε μην ανησυχείτε. Στις αγορές θα ακούσετε ίσως τα καλύτερα αγγλικά από όλο το Πεκίνο. Αν προτιμάτε εμπορικά κέντρα, επισκεφθείτε το Friendship Store που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο για την πλατεία Τιεν Αν Μεν.
Εκπληξη
Οι κινέζοι είναι ιδιαίτερα ευγενικοί σαν λαός αλλά η διαφορά της κουλτούρας, της γλώσσας και το καθεστώς του Μάο δεν τους κάνει πολύ ευέλικτους στις ξαφνικές αλλαγές προγράμματος που συχνά οι Έλληνες ταξιδιώτες επιθυμούν, ενώ αντιδρούν με αμηχανία πολλές φορές στις προσπάθειες για χιούμορ και σπάσιμο του πάγου. Μην σας ξαφνιάσει η συνήθεια του δημόσιου πτύειν η οποία είναι αρκετά έντονη σε άνδρες και γυναίκες. Άλλωστε κάποια χρόνια πριν η επιγραφή Απαγορεύεται το πτύειν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Ελλάδα.
Τips
Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε βίζα από το Κινεζικό Προξενείο στην Αθήνα όπου θα χρειαστείτε δύο ημέρες για να καταθέσετε τα δικαιολογητικά και να την παραλάβετε. Δεν χρειάζεστε κάποιο ιδιαίτερο εμβόλιο ενώ το θέμα του SARS έχει λήξει πλέον για την Κίνα. Οι τέσσερις πάσχοντες που έχουν βρεθεί φέτος στα νότια της Κίνας είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν εμπνέουν ανησυχία. Πάντως για να νιώθετε πιο άνετα μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (www.who.int) για περισσότερες πληροφορίες. Η εγκληματικότητα είναι πολύ χαμηλή στην Κίνα και θα νιώσετε ασφαλείς περπατώντας στους δρόμους του Πεκίνου.

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 3.7 / 5 σε 3 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

στις 23/4/2008
1
ταξίδι στην κίνα

Πραγματοποίησα το ταξίδι αυτό το 2000 ήταν καταπληκτικό πήγα βέβαια χονγκ-κονγκ γκουιλιν καντώνα ξιαν σανγκάη 15 μέρες γεμάτες εικόνες.

στις 27/6/2009
2

Σαν ιπταμενος το Πεκινο το επισκεπτομαι συχνα
για της Κυριες και δεσποινιδες ειναι ενας παραδεισος

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή