Τεστ Παπανικολάου !

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 10380 φορές
Το τεστ Παπανικολάου επιτρέπει την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου και των σταδίων που προηγούνται έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποφυγή της ανάπτυξής τους.

Κατά τη διάρκεια μίας χρονικά μικρής και χωρίς πόνο γυναικολογικής εξέτασης, λαμβάνεται δείγμα κυττάρων από το εξωτερικό τμήμα του τραχήλου και από το αρχικό τμήμα του ενδοτραχήλου. Το δείγμα αποτελείται κυρίως από πλακώδη κύτταρα τα οποία είναι πλατιά, επίπεδα κύτταρα που καλύπτουν την εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου.

Αυτά τα κύτταρα αποστέλλονται στο εργαστήριο όπου εξετάζονται προσεκτικά με το μικροσκόπιο ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι φυσιολογικά η όχι.

Ανάλογα με το τι θα βρεθεί με αυτήν τη μικροσκοπική εξέταση, διάφορα αποτελέσματα είναι πιθανά.
Αποτελέσματα τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου θα είναι αρνητικό εάν δεν βρεθούν παθολογικά κύτταρα. Σε αυτή τη περίπτωση, ο γυναικολόγος σας θα σας συμβουλεύσει να επανέλθετε για το επόμενο τεστ Παπανικολάου μετά από 1 χρόνο.
Περίπου 5 με 10% των γυναικών θα έχουν παθολογικό τεστ Παπανικολάου. Υπάρχουν διαβαθμίσεις στην παθολογία των κυττάρων: τα κύτταρα ASCUS και τα κύτταρα που δείχνουν ήπια, μέτρια και σοβαρού βαθμού δυσπλασία.

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο. Εντούτοις, αποτελεί μία προειδοποίηση ότι οι πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο στον τράχηλο είναι περισσότερες. Είναι ουσιαστικό λοιπόν να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας θα είστε σίγουρες ότι εάν χρειάζεται θεραπεία, αυτή θα πραγματοποιηθεί έγκαιρα προτού αναπτυχθεί ο καρκίνος. Οι πρώιμες θεραπείες είναι εύκολες και έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Κολποσκόπηση, μία πιο ειδική εξέταση του τραχήλου

Η παρακολούθηση ενός παθολογικού τεστ Παπανικολάου θα εξαρτηθεί από τη διαβάθμιση της παθολογίας των κυττάρων.
Ήπιες αλλοιώσεις συνήθως παρακολουθούνται είτε με επανάληψη του τεστ Παπανικολάου η με την τυποποίηση του ιού των κονδυλωμάτων (HPV).

Κάποιες αλλοιώσεις μπορεί να παρακολουθούνται με μία πιο ειδική εξέταση του τραχήλου που λέγεται κολποσκόπηση.
Η κολποσκόπηση είναι μία εξέταση που μοιάζει πολύ με τη λήψη του τεστ Παπανικολάου μόνο που σε αυτή, χρησιμοποιείται ένα μικροσκόπιο δηλαδή το κολποσκόπιο το οποίο βοηθά τον γιατρό να δει τον τράχηλό σας σε μεγέθυνση. Η κολποσκόπηση δεν προκαλεί πόνο διότι το κολποσκόπιο βρίσκεται εκτός του κόλπου.

Εάν παρατηρηθούν αλλοιώσεις στον τράχηλό σας κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί ένα μικρό κομμάτι ιστού (βιοψία η απόξεση ενδοτραχήλου). Ο ιστός αυτός αποστέλλεται στο εργαστήριο και εξετάζεται με το μικροσκόπιο για παθολογικά κύτταρα. Αυτό, βοηθά στη βελτίωση της ακρίβειας της διάγνωσης.
Βιοψία
Η βιοψία αποτελεί τη λήψη ενός μικρού κομματιού ιστού από τον τράχηλο. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται μόνο μία μικρή ενόχληση κατά τη διάρκεια λήψης της βιοψίας.

Απόξεση ενδοτραχήλου
Η απόξεση ενδοτραχήλου είναι η λήψη ιστού από τον ενδοτραχηλικό αυλό χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σαν μικρό κουτάλι που λέγεται ξέστρο. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται μία μικρή ενόχληση κατά τη διάρκεια της λήψης και έτσι είναι δυνατή η χρησιμοποίηση ενός τοπικού αναισθητικού.

Εάν κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης δεν παρθούν βιοψίες, δεν θα παρατηρήσετε κάτι ιδιαίτερο μετά το τέλος της εξέτασης.
Εάν υποβληθείτε σε λήψη βιοψιών η απόξεσης του ενδοτραχήλου μπορεί να παρατηρήσετε λίγο αίμα για μερικές μέρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σερβιέτες αλλά όχι ταμπόν. Επίσης δεν θα πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή μέχρι να σταματήσει το αίμα.
European Consortioum For Cervical Cancer Education

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 5 / 5 σε 3 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή