Ένας καρκίνος ιογενούς αιτιολογίας .

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 8702 φορές
Ο ιός των κονδυλωμάτων (HPV) είναι παρών σε περισσότερο από το 99% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου. Με βάση αυτή την παρατήρηση, οι επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι ο ιός είναι απαραίτητος αιτιολογικός παράγων για τον καρκίνο του τραχήλου. Ο ιός HPV προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο μέσω της παραγωγής ειδικών πρωτεϊνών οι οποίες εμποδίζουν την κανονική λειτουργία των κυττάρων του τραχήλου.

Εντούτοις, η πλειοψηφία των HPV λοιμώξεων υποχωρούν αυτόματα, χωρίς παρενέργειες. Οι λόγοι που μόνο κάποιες λοιμώξεις προχωρούν και προκαλούν καρκίνο, δεν είναι επί του παρόντος γνωστοί.
Διάφορα στάδια ανάπτυξης

Ο καρκίνος του τραχήλου πιστεύεται ότι αναπτύσσεται αργά, με τη νόσο να εμφανίζεται 10 έως 15 χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη από τον ιό HPV και μόνο εάν η λοίμωξη επιμένει σε όλη αυτή τη χρονική διάρκεια.

Επομένως όλα αρχίζουν με μία λοίμωξη από τον ιό HPV την οποία δεν μπορεί να καταπολεμήσει το σώμα. Ο ιός στη συνέχεια, θα προκαλέσει κάποιες αλλαγές στα τραχηλικά κύτταρα. Στην αρχή οι αλλαγές αυτές δεν είναι σημαντικές αλλά με το πέρασμα του χρόνου χειροτερεύουν και σταδιακά καταλήγουν σε καρκίνο.
Από την αρχή της λοίμωξης από τον ιό HPV έως την ανάπτυξη του καρκίνου, τα τραχηλικά κύτταρα περνούν από διάφορα στάδια στα οποία μπορεί να ανιχνευθούν ως ανώμαλα κύτταρα στο τεστ Παπανικολάου. Ανάλογα με το βαθμό ανωμαλίας που θα δείξει το τεστ Παπανικολάου, η ασθενής μπορεί να θεραπευθεί η απλά να παρακολουθείται.

Εντούτοις αυτή η διαδικασία μπορεί να αντιστραφεί εάν το ανοσοποιητικό σύστημα εκμηδενίσει τον ιό. Σε τέτοια περίπτωση, οι αλλαγές που έχουν συμβεί μπορεί να αντιστραφούν στο κανονικό, πράγμα το οποίο μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν το τεστ Παπανικολάου λαμβάνεται τακτικά όπως το συνιστούν οι γυναικολόγοι.
Επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου

1. Κάπνισμα

Γυναίκες που έχουν HPV λοίμωξη και καπνίζουν έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου από ότι αυτές που δεν καπνίζουν. Ο αυξημένος κίνδυνος προκαλείται από την άμεση επίδραση χημικών προϊόντων του τσιγάρου σε συγκεκριμένα κύτταρα του τραχήλου (κύτταρα Langerhans) τα οποία αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην καταπολέμηση της HPV λοίμωξης. Το κάπνισμα αδυνατίζει αυτά τα κύτταρα.
Εντούτοις, σε γυναίκες που έχουν σταματήσει το κάπνισμα, τα κύτταρα αυτά φαίνεται ότι ξαναγίνονται φυσιολογικά χωρίς θεραπεία.

2. Ελαττωμένη ανοσοποιητική ανταπόκριση

Γυναίκες με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορούν εύκολα να καταπολεμήσουν τον ιό HPV. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί ο καρκίνος του τραχήλου είναι πιο συχνός σε:
- γυναίκες με HIV και AIDS
- γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως αυτές που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση κάποιου οργάνου.

Η κακή διατροφή μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν παράγοντα κινδύνου διότι αποτυγχάνει να παρέχει τα απαραίτητα συστατικά για να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σύστημα δυνατό και υγιές.


Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4 / 5 σε 5 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

alisafi
στις 8/2/2006
1
!!!

Εγω μαλλον δεν την γλιτωσα τελικα, αν και προσεχα διατροφη, επαιρνα βιταμινες... Χτες ειδα κατι μικρα εξογκωματα και η καρδια κομματια!Σημερα ειμαι παλι στο γιατρο!Γιατι να ειμαστε τοσο αφελης, ενω η προλλυψη ειναι τοσο ευκολη!!!

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή