Καρκίνος του μαστού.

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 4866 φορές
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος που προσβάλλει τις γυναίκες. Τι τον προκαλεί ; Τα αίτια του καρκίνου δεν είναι απόλυτα γνωστά αλλά επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η ηλικία και η φυλετική προέλευση πιθανό να σχετίζονται με την ασθένεια.

Ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών που ανήκουν στην λευκή φυλή.
Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις παρουσιάζουν οι γυναίκες που έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Κληρονομικότητα -οικογενειακό ιστορικό: Εάν η μητέρα, η αδελφή ή η κόρη μιας γυναίκας, έχει παρουσιάσει καρκίνο μαστού, τότε και η ίδια έχει αυξημένο κίνδυνο για την ασθένεια.
Προσωπικό ιστορικό: Οι γυναίκες που παρουσίασαν καρκίνο στο ένα στήθος, έχουν υψηλές πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο και στον άλλο μαστό

Γυναίκες με αλλαγές στο μαστό: οι ιστολογικές αλλαγές στο μαστό όπως οι άτυπες υπερπλασίες του μαστού ή ακόμη το εντοπισμένο καρκίνωμα λοβού του μαστού σκιαγραφούν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Γονίδια του καρκίνου του μαστού: Σε οικογένειες που υπάρχει κληρονομικότητα καρκίνου, μπορούν να γίνουν γενετικά τεστ για να φανεί εάν υπάρχουν παθολογικά γονίδια που προδιαθέτουν για καρκίνο του μαστού.

Οι ορμόνες, τα οιστρογόνα: η μακροχρόνια υποβολή μιας γυναίκας στην επιρροή των γυναικείων ορμονών-των οιστρογόνων, αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Τα οιστρογόνα αυτά μπορεί να είναι τα φυσιολογικά οιστρογόνα που παράγονται από τον οργανισμό ή οιστρογόνα που λαμβάνονται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Δηλαδή , γυναίκες στις οποίες η περίοδος άρχισε σε μικρή ηλικίας ή υπήρξε καθυστέρηση της κλιμακτηρίου , έχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια.
Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικό χάπι έχουν πιο ψηλό κίνδυνο από τις υπόλοιπες για καρκίνο μαστού. Ψηλότερο κίνδυνο παρουσιάζουν επίσης οι γυναίκες που τεκνοποίησαν μετά τα 30.
Η αύξηση του σωματικού βάρους καθώς και το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνουν τις πιθανότητες προσβολής από την ασθένεια.
Οι βαφές μαλλιών , ορισμένα εντομοκτόνα και απορρυπαντικά κατά περιόδους έχουν χαρακτηριστεί ως ένοχες ουσίες για τον καρκίνο του μαστού , αλλά οι υποψίες αυτές δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι περισσότερες γυναίκες που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού δεν έχουν κανένα από τους πιο πάνω επιβαρυντικούς παράγοντες.

Επίσης πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι εάν μια γυναίκα έχει ένα από τους πιο πάνω παράγοντες, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα πάθει καρκίνο του μαστού. Οι παράγοντες αυτοί απλά αυξάνουν την επικινδυνότητα προσβολής από την ασθένεια δηλαδή μια γυναίκα που έχει τα πιο πάνω χαρακτηριστικά έχει περισσότερες πιθανότητες προσβολής σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η τακτική κλινική εξέταση και τα τεστ ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού όπως η μαστογραφία και η αυτοεξέταση από τη γυναίκα, μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν στη έγκυρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου.

National Cancer Institute

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4 / 5 σε 4 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

holland
στις 2/11/2005
1
καρκινος μαστου

δεν ξερω τι τον προκαλει αλλα ξερω απο προσωπικη πειρα οτι η κληρονομηκοτητα παιζει σημαντικο ρολο στην γυναικα

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή