Ο ψυχικός πόνος της απόρριψης -Γ.Βασιλειάδης, Συμβ. Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής

Από: Sxeseis | Διαβάστηκε 2710 φορές
Γρηγόρης Βασιλειάδης: Ο ψυχικός πόνος που νιώθουν οι άνθρωποι όταν νιώθουν ότι τους απορρίπτουν από μια σχέση ή από την κοινωνία, είναι εξαιρετικά έντονος και ανάλογος με αυτόν που αισθάνονται όταν υφίστανται σοβαρό σωματικό τραυματισμό.

Οι αντιδράσεις που έχουν λόγω της απόρριψης από ένα κοινωνικό ή προσωπικό δεσμό, είναι απρόβλεπτες. Χαρακτηρίζονται από ψηλό βαθμό συναισθηματικής έντασης και δεν είναι προϊόν προσεκτικής περίσκεψης.
Υπάρχει αναλογία και επικάλυψη μεταξύ του πόνου που προκύπτει λόγω σωματικού τραυματισμού και της ψυχικής κατάστασης που προκύπτει όταν υπάρχει απόρριψη από μια σχέση. Οι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι αισθάνονται απόρριψη είναι οι ίδιοι όπως όταν νιώθουν σωματικό πόνο.

Τώρα υπάρχουν στοιχεία που εξηγούν το αίσθημα του έντονου σωματικού πόνου που νιώθουμε όταν χάνουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο, όταν νιώθουμε αποκλεισμό ή απόρριψη από μια κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκουμε.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, πρόκειται για αρχέγονα συστήματα αντίδρασης που αναπτύχθηκαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ήταν απαραίτητα για την επιβίωση των πρωτόγονων ανθρώπων.

Η πρόσβαση τους σε τροφές και άλλους πόρους για την επιβίωση τους, εξαρτιόνταν από το εάν παρέμεναν ή όχι μέλος μια ομάδας ανθρώπων. Η απόρριψη τους ήταν θέμα ζωής ή θανάτου.

Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν στον πρωτόγονο άνθρωπο μηχανισμοί προσαρμογής. Παρά το γεγονός ότι πλέον η απόρριψη δεν ισοδυναμεί με θάνατο, εντούτοις οι ενστικτώδεις αντιδράσεις παραμένουν μέχρι σήμερα.
Αυστραλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι αντανακλαστικοί αυτοί μηχανισμοί πιθανόν να άρχισαν να εγκαθίστανται στα θηλαστικά πριν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια όταν τα βρέφη άρχισαν να εξαρτώνται από τη μητέρα τους για το γάλα.

Στον εγκέφαλο μια αρχέγονη περιοχή, πιθανόν να είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του αισθήματος πόνου που προκύπτει λόγω απόρριψης.
Σε πειραματόζωα (αρουραίους) η περιοχή αυτή συντονίζει την εκπομπή υπερηχητικών σημάτων από νεογνά όταν αποχωρίζονται από τη μητέρα τους. Τα σήματα αυτά λαμβάνονται από τη μητέρα η οποία τότε αναζητεί το μικρό της. Η ίδια δομή του εγκεφάλου συντονίζει τους μηχανισμούς μάχης ή φυγής όταν υπάρχουν φυσικές απειλές.

Σε έρευνες που έγιναν στον εγκέφαλο εθελοντών με τη βοήθεια λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, βρέθηκε ότι οι δομές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις που υπάρχει ψυχικός πόνος λόγω κοινωνικής απόρριψης, είναι οι ίδιες που ενεργοποιούνται όταν υπάρχει σωματικός πόνος.
Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν ότι οι ίδιες δομές του εγκεφάλου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στις περιπτώσεις φυσικών κίνδυνων όσο και στις ψυχικές καταστάσεις αποκλεισμού ή απόρριψης.

Συνοπτικά βλέπουμε ότι όταν υπάρχει απόρριψη με διακοπή προσωπικών ή κοινωνικών δεσμών, φυσιολογικοί μηχανισμοί στον εγκέφαλο δημιουργούν πραγματικά μεγάλο πόνο ανάλογο αυτού των σωματικών βλαβών που συχνά συνοδεύεται με απρόβλεπτες και απερίσκεπτες αντιδράσεις.

Σίγουρα, η αίσθηση της απόρριψης δεν είναι κάτι που συνηθίζεται εύκολα. Η αλλαγή όμως του τρόπου που σκεφτόμαστε κι ερμηνεύομαι τα σημάδια της απόρριψης σε μια σημαντική μας σχέση, και η ενδυνάμωση των υγιών μας ψυχικών «κομματιών» μπορούν να μας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να μετριάσουμε και να χειριστούμε τον πόνο που συνοδεύει πάντα μια αποδοκιμασία, και το μήνυμα από έναν σημαντικό άνθρωπο της ζωής μας που μεταφέρει την πληροφορία ότι «δεν είμαστε αρκετά καλοί γι’ αυτόν...». Σ’αυτό μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική διαδικασία με κάποιον ειδικό ψυχολόγο.

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 3.9 / 5 σε 13 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

Kimmy
στις 18/5/2005
1

Aυτό σημαίνει ότι δεν είναι απόρροια ανασφάλειας. Και μαλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο πεζά και με βάση γονιδιακούς μηχανισμούς και τις διάφορες ψυχολογικές ασθένειες.

στις 30/5/2005
2
Βουλιμια

ΝΙΩΘΩ ΤΟΣΟ ΜΟΝΗ.ΝΙΩΘΩ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕ ΠΝΙΓΟΥΝ.ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΩ ΤΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ.ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΛΕΩ ΘΑ ΧΑΣΩ Κ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.ΕΙΜΑΙ 1 60 ΜΕ 65 ΚΙΛΑ.ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΕΛΕΓΑ ΧΟΝΤΡΗ.ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΠΙΕΖΕΙ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΩ..ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΝΙΚΗΣΕΙ.ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ.ΤΩΡΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Κ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ.ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΙΛΑΣ ΣΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΟΥ?Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ Κ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.ΑΝ ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΠΑΛΙΕΣ ΠΛΗΓΕΣ.ΟΤΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ.ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΝΙΩΘΩ ΤΕΛΕΙΑ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΝΙΩΘΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΜΕΛΑΓΧΟΛΩ...ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΝΙΩΣΩ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ...CRYSTAL!!!

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή